Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi

Veikko Rouhiainen, Heikki Salo, Jouko Suokas

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kunnossapitotyö on luonteeltaan vaihtelevaa ja siihen liittyy hyvin erityyppisiä olosuhteita. Tämän vuoksi kunnossapidon organisoinnilla, työn suunnittelulla ja ohjauksella sekä henkilöstön ammattitaidolla on ratkaiseva merkitys työturvallisuudelle. Näitä tekijöitä tarkasteltiin yksityiskohtaisesti Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n Tervasaaren tehtailla laaditussa kunnossapidon MORT-analyysissa. Organisaation tarkastelua täydennettiin yksittäisistä kunnossapitotehtävistä laadituilla työn turvallisuusanalyyseilla. MORT-analyysi toi esiin noin 160 erilaista ongelma-aluetta. Näistä 60 prosenttiin voitiin vaikuttaa kehittämällä organisaatiota ja parantamalla koulutusta. Vaikeudeksi koettiin kuitenkin tarkastelualueen laajuus ja analyyttinen rajaaminen. Tämä vaikeutti toimenpiteiden kehittämistä, valintaa ja priorisointia. Tulevissa MORT-analyyseissa onkin tarpeen painottaa enemmän keskeisimpien ongelmien valintaa ja niiden syvällisempää tarkastelua. Näin voidaan varmistaa paremmin myös ehdotettujen toimenpiteiden hyvyys ja toteutuminen . Työn turvallisuusanalyysi täydensi MORT-menetelmää keskittymällä yksittäisten työtehtävien vaarojen tunnistamiseen. Näin se auttoi yksityiskohtaisten teknisten parannusten löytämisessä ja työmenetelmien ja -ohjeiden kehittämisessä. MORT-analyysi ja työn turvallisuusanalyysi osoittautuivat hyviksi ja toisiaan täydentäviksi menetelmiksi kehitettäessä kunnossapidon työturvallisuutta. MORT-menetelmä antaa yleiskuvan kunnossapidon työturvallisuudesta ja suunnitelmallisuudesta. Työn turvallisuusanalyysi täydentää tätä tuomalla esiin tarvittavia yksityiskohtia vaarallisimmista kunnossapitotöistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages39
ISBN (Print)951-38-2047-5
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number320
ISSN0358-5085

Keywords

  • paper mills
  • pulp mills
  • maintenance
  • safety engineering

Cite this

Rouhiainen, V., Salo, H., & Suokas, J. (1984). Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 320
Rouhiainen, Veikko ; Salo, Heikki ; Suokas, Jouko. / Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 320).
@book{c302e64942ec46af93b0c9ff1d8bd91e,
title = "Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi",
abstract = "Kunnossapitoty{\"o} on luonteeltaan vaihtelevaa ja siihen liittyy hyvin erityyppisi{\"a} olosuhteita. T{\"a}m{\"a}n vuoksi kunnossapidon organisoinnilla, ty{\"o}n suunnittelulla ja ohjauksella sek{\"a} henkil{\"o}st{\"o}n ammattitaidolla on ratkaiseva merkitys ty{\"o}turvallisuudelle. N{\"a}it{\"a} tekij{\"o}it{\"a} tarkasteltiin yksityiskohtaisesti Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n Tervasaaren tehtailla laaditussa kunnossapidon MORT-analyysissa. Organisaation tarkastelua t{\"a}ydennettiin yksitt{\"a}isist{\"a} kunnossapitoteht{\"a}vist{\"a} laadituilla ty{\"o}n turvallisuusanalyyseilla. MORT-analyysi toi esiin noin 160 erilaista ongelma-aluetta. N{\"a}ist{\"a} 60 prosenttiin voitiin vaikuttaa kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} organisaatiota ja parantamalla koulutusta. Vaikeudeksi koettiin kuitenkin tarkastelualueen laajuus ja analyyttinen rajaaminen. T{\"a}m{\"a} vaikeutti toimenpiteiden kehitt{\"a}mist{\"a}, valintaa ja priorisointia. Tulevissa MORT-analyyseissa onkin tarpeen painottaa enemm{\"a}n keskeisimpien ongelmien valintaa ja niiden syv{\"a}llisemp{\"a}{\"a} tarkastelua. N{\"a}in voidaan varmistaa paremmin my{\"o}s ehdotettujen toimenpiteiden hyvyys ja toteutuminen . Ty{\"o}n turvallisuusanalyysi t{\"a}ydensi MORT-menetelm{\"a}{\"a} keskittym{\"a}ll{\"a} yksitt{\"a}isten ty{\"o}teht{\"a}vien vaarojen tunnistamiseen. N{\"a}in se auttoi yksityiskohtaisten teknisten parannusten l{\"o}yt{\"a}misess{\"a} ja ty{\"o}menetelmien ja -ohjeiden kehitt{\"a}misess{\"a}. MORT-analyysi ja ty{\"o}n turvallisuusanalyysi osoittautuivat hyviksi ja toisiaan t{\"a}ydent{\"a}viksi menetelmiksi kehitett{\"a}ess{\"a} kunnossapidon ty{\"o}turvallisuutta. MORT-menetelm{\"a} antaa yleiskuvan kunnossapidon ty{\"o}turvallisuudesta ja suunnitelmallisuudesta. Ty{\"o}n turvallisuusanalyysi t{\"a}ydent{\"a}{\"a} t{\"a}t{\"a} tuomalla esiin tarvittavia yksityiskohtia vaarallisimmista kunnossapitot{\"o}ist{\"a}.",
keywords = "paper mills, pulp mills, maintenance, safety engineering",
author = "Veikko Rouhiainen and Heikki Salo and Jouko Suokas",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2047-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "320",
address = "Finland",

}

Rouhiainen, V, Salo, H & Suokas, J 1984, Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 320, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi. / Rouhiainen, Veikko; Salo, Heikki; Suokas, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 320).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi

AU - Rouhiainen, Veikko

AU - Salo, Heikki

AU - Suokas, Jouko

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Kunnossapitotyö on luonteeltaan vaihtelevaa ja siihen liittyy hyvin erityyppisiä olosuhteita. Tämän vuoksi kunnossapidon organisoinnilla, työn suunnittelulla ja ohjauksella sekä henkilöstön ammattitaidolla on ratkaiseva merkitys työturvallisuudelle. Näitä tekijöitä tarkasteltiin yksityiskohtaisesti Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n Tervasaaren tehtailla laaditussa kunnossapidon MORT-analyysissa. Organisaation tarkastelua täydennettiin yksittäisistä kunnossapitotehtävistä laadituilla työn turvallisuusanalyyseilla. MORT-analyysi toi esiin noin 160 erilaista ongelma-aluetta. Näistä 60 prosenttiin voitiin vaikuttaa kehittämällä organisaatiota ja parantamalla koulutusta. Vaikeudeksi koettiin kuitenkin tarkastelualueen laajuus ja analyyttinen rajaaminen. Tämä vaikeutti toimenpiteiden kehittämistä, valintaa ja priorisointia. Tulevissa MORT-analyyseissa onkin tarpeen painottaa enemmän keskeisimpien ongelmien valintaa ja niiden syvällisempää tarkastelua. Näin voidaan varmistaa paremmin myös ehdotettujen toimenpiteiden hyvyys ja toteutuminen . Työn turvallisuusanalyysi täydensi MORT-menetelmää keskittymällä yksittäisten työtehtävien vaarojen tunnistamiseen. Näin se auttoi yksityiskohtaisten teknisten parannusten löytämisessä ja työmenetelmien ja -ohjeiden kehittämisessä. MORT-analyysi ja työn turvallisuusanalyysi osoittautuivat hyviksi ja toisiaan täydentäviksi menetelmiksi kehitettäessä kunnossapidon työturvallisuutta. MORT-menetelmä antaa yleiskuvan kunnossapidon työturvallisuudesta ja suunnitelmallisuudesta. Työn turvallisuusanalyysi täydentää tätä tuomalla esiin tarvittavia yksityiskohtia vaarallisimmista kunnossapitotöistä.

AB - Kunnossapitotyö on luonteeltaan vaihtelevaa ja siihen liittyy hyvin erityyppisiä olosuhteita. Tämän vuoksi kunnossapidon organisoinnilla, työn suunnittelulla ja ohjauksella sekä henkilöstön ammattitaidolla on ratkaiseva merkitys työturvallisuudelle. Näitä tekijöitä tarkasteltiin yksityiskohtaisesti Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n Tervasaaren tehtailla laaditussa kunnossapidon MORT-analyysissa. Organisaation tarkastelua täydennettiin yksittäisistä kunnossapitotehtävistä laadituilla työn turvallisuusanalyyseilla. MORT-analyysi toi esiin noin 160 erilaista ongelma-aluetta. Näistä 60 prosenttiin voitiin vaikuttaa kehittämällä organisaatiota ja parantamalla koulutusta. Vaikeudeksi koettiin kuitenkin tarkastelualueen laajuus ja analyyttinen rajaaminen. Tämä vaikeutti toimenpiteiden kehittämistä, valintaa ja priorisointia. Tulevissa MORT-analyyseissa onkin tarpeen painottaa enemmän keskeisimpien ongelmien valintaa ja niiden syvällisempää tarkastelua. Näin voidaan varmistaa paremmin myös ehdotettujen toimenpiteiden hyvyys ja toteutuminen . Työn turvallisuusanalyysi täydensi MORT-menetelmää keskittymällä yksittäisten työtehtävien vaarojen tunnistamiseen. Näin se auttoi yksityiskohtaisten teknisten parannusten löytämisessä ja työmenetelmien ja -ohjeiden kehittämisessä. MORT-analyysi ja työn turvallisuusanalyysi osoittautuivat hyviksi ja toisiaan täydentäviksi menetelmiksi kehitettäessä kunnossapidon työturvallisuutta. MORT-menetelmä antaa yleiskuvan kunnossapidon työturvallisuudesta ja suunnitelmallisuudesta. Työn turvallisuusanalyysi täydentää tätä tuomalla esiin tarvittavia yksityiskohtia vaarallisimmista kunnossapitotöistä.

KW - paper mills

KW - pulp mills

KW - maintenance

KW - safety engineering

M3 - Report

SN - 951-38-2047-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rouhiainen V, Salo H, Suokas J. Paperi- ja sellutehtaan kunnossapidon turvallisuusanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 39 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 320).