Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa

Sven Meinander, Jaakko Jantunen, Raimo Ylinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Offsetprosessissa paperihukka on sanomalelltituotannossa 4 - 8 % ja heatsettuotannossa jopa 25 % ostetusta paperimäärästä tuotantoprosessista ja tuotteista riippuen. Suuri osa tästä makulatourista johtuu ajettavuushäiriöistä. Tässä raportissa ajettavoushäiriöt käsitellään sekä paperin että painokoneen kannalta. Paperin ajettavausominaisouksista käsitellään paperin mekannisia ominaisuuksia, kuten lujuudet, kimmokerroin ja paperin reologiset ominaisuudet sekä kosteuden vaikutusta niihin. Lisäksi käsitellään paperirullan sekä rata- ja rullavirheiden vaiktutusta ajettavuuteen. Esitetään toimenpiteitä, joilla paperinvalmistajat voivat parantaa paperin ajettavuusominaisuuksia. Painokoneen ajettavuushäiriöistä käsitellään ratakatkot, kohdistusvirheet, rahan lepatusta sekä laskosttumista. Ratajännitykseen vaikuttavat ratajännityskomponentit selvitetään. Nämä komponentit ova ratajännitystaso, jaksolliset ratajännityshäiriöt sekä ratajännityshuiput. Käydään läpi ratajännitykseen vaikuttavat tekijät, jotka ovat painokoneen telat ja sylinterit, paperirulla ja rullajarru ja rullanvaihdot sekä painokoneen nopeus. Tarkastetaan painokoneelle ja paperiradalle esitettyjä matemaattisia malleja ja johdetaan yhtälöt, joilla voidaan kuvata paperin ja painokoneen vuorovaikutuksia. Lisäksi tarkastetaan paperin ajettavuusominaisuuksien mittausmenetelmiä sekä ratajännityksen ja kohdistusvirheiden mittausta painokoneella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages97
ISBN (Print)951-38-1444-0
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number94
ISSN0358-5085

Cite this

Meinander, S., Jantunen, J., & Ylinen, R. (1982). Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 94
Meinander, Sven ; Jantunen, Jaakko ; Ylinen, Raimo. / Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 97 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 94).
@book{359871c9d1c643199559148116a625ca,
title = "Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa",
abstract = "Offsetprosessissa paperihukka on sanomalelltituotannossa 4 - 8 {\%} ja heatsettuotannossa jopa 25 {\%} ostetusta paperim{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a} tuotantoprosessista ja tuotteista riippuen. Suuri osa t{\"a}st{\"a} makulatourista johtuu ajettavuush{\"a}iri{\"o}ist{\"a}. T{\"a}ss{\"a} raportissa ajettavoush{\"a}iri{\"o}t k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n sek{\"a} paperin ett{\"a} painokoneen kannalta. Paperin ajettavausominaisouksista k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n paperin mekannisia ominaisuuksia, kuten lujuudet, kimmokerroin ja paperin reologiset ominaisuudet sek{\"a} kosteuden vaikutusta niihin. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n paperirullan sek{\"a} rata- ja rullavirheiden vaiktutusta ajettavuuteen. Esitet{\"a}{\"a}n toimenpiteit{\"a}, joilla paperinvalmistajat voivat parantaa paperin ajettavuusominaisuuksia. Painokoneen ajettavuush{\"a}iri{\"o}ist{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ratakatkot, kohdistusvirheet, rahan lepatusta sek{\"a} laskosttumista. Rataj{\"a}nnitykseen vaikuttavat rataj{\"a}nnityskomponentit selvitet{\"a}{\"a}n. N{\"a}m{\"a} komponentit ova rataj{\"a}nnitystaso, jaksolliset rataj{\"a}nnitysh{\"a}iri{\"o}t sek{\"a} rataj{\"a}nnityshuiput. K{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi rataj{\"a}nnitykseen vaikuttavat tekij{\"a}t, jotka ovat painokoneen telat ja sylinterit, paperirulla ja rullajarru ja rullanvaihdot sek{\"a} painokoneen nopeus. Tarkastetaan painokoneelle ja paperiradalle esitettyj{\"a} matemaattisia malleja ja johdetaan yht{\"a}l{\"o}t, joilla voidaan kuvata paperin ja painokoneen vuorovaikutuksia. Lis{\"a}ksi tarkastetaan paperin ajettavuusominaisuuksien mittausmenetelmi{\"a} sek{\"a} rataj{\"a}nnityksen ja kohdistusvirheiden mittausta painokoneella.",
author = "Sven Meinander and Jaakko Jantunen and Raimo Ylinen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1444-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "94",
address = "Finland",

}

Meinander, S, Jantunen, J & Ylinen, R 1982, Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 94, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa. / Meinander, Sven; Jantunen, Jaakko; Ylinen, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 97 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 94).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa

AU - Meinander, Sven

AU - Jantunen, Jaakko

AU - Ylinen, Raimo

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Offsetprosessissa paperihukka on sanomalelltituotannossa 4 - 8 % ja heatsettuotannossa jopa 25 % ostetusta paperimäärästä tuotantoprosessista ja tuotteista riippuen. Suuri osa tästä makulatourista johtuu ajettavuushäiriöistä. Tässä raportissa ajettavoushäiriöt käsitellään sekä paperin että painokoneen kannalta. Paperin ajettavausominaisouksista käsitellään paperin mekannisia ominaisuuksia, kuten lujuudet, kimmokerroin ja paperin reologiset ominaisuudet sekä kosteuden vaikutusta niihin. Lisäksi käsitellään paperirullan sekä rata- ja rullavirheiden vaiktutusta ajettavuuteen. Esitetään toimenpiteitä, joilla paperinvalmistajat voivat parantaa paperin ajettavuusominaisuuksia. Painokoneen ajettavuushäiriöistä käsitellään ratakatkot, kohdistusvirheet, rahan lepatusta sekä laskosttumista. Ratajännitykseen vaikuttavat ratajännityskomponentit selvitetään. Nämä komponentit ova ratajännitystaso, jaksolliset ratajännityshäiriöt sekä ratajännityshuiput. Käydään läpi ratajännitykseen vaikuttavat tekijät, jotka ovat painokoneen telat ja sylinterit, paperirulla ja rullajarru ja rullanvaihdot sekä painokoneen nopeus. Tarkastetaan painokoneelle ja paperiradalle esitettyjä matemaattisia malleja ja johdetaan yhtälöt, joilla voidaan kuvata paperin ja painokoneen vuorovaikutuksia. Lisäksi tarkastetaan paperin ajettavuusominaisuuksien mittausmenetelmiä sekä ratajännityksen ja kohdistusvirheiden mittausta painokoneella.

AB - Offsetprosessissa paperihukka on sanomalelltituotannossa 4 - 8 % ja heatsettuotannossa jopa 25 % ostetusta paperimäärästä tuotantoprosessista ja tuotteista riippuen. Suuri osa tästä makulatourista johtuu ajettavuushäiriöistä. Tässä raportissa ajettavoushäiriöt käsitellään sekä paperin että painokoneen kannalta. Paperin ajettavausominaisouksista käsitellään paperin mekannisia ominaisuuksia, kuten lujuudet, kimmokerroin ja paperin reologiset ominaisuudet sekä kosteuden vaikutusta niihin. Lisäksi käsitellään paperirullan sekä rata- ja rullavirheiden vaiktutusta ajettavuuteen. Esitetään toimenpiteitä, joilla paperinvalmistajat voivat parantaa paperin ajettavuusominaisuuksia. Painokoneen ajettavuushäiriöistä käsitellään ratakatkot, kohdistusvirheet, rahan lepatusta sekä laskosttumista. Ratajännitykseen vaikuttavat ratajännityskomponentit selvitetään. Nämä komponentit ova ratajännitystaso, jaksolliset ratajännityshäiriöt sekä ratajännityshuiput. Käydään läpi ratajännitykseen vaikuttavat tekijät, jotka ovat painokoneen telat ja sylinterit, paperirulla ja rullajarru ja rullanvaihdot sekä painokoneen nopeus. Tarkastetaan painokoneelle ja paperiradalle esitettyjä matemaattisia malleja ja johdetaan yhtälöt, joilla voidaan kuvata paperin ja painokoneen vuorovaikutuksia. Lisäksi tarkastetaan paperin ajettavuusominaisuuksien mittausmenetelmiä sekä ratajännityksen ja kohdistusvirheiden mittausta painokoneella.

M3 - Report

SN - 951-38-1444-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Meinander S, Jantunen J, Ylinen R. Paperin ja painokoneen ajettavuus rainaoffsetpainatuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 97 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 94).