Paroc-passiivitalo: Kylmän ilmaston energiaratkaisu

Ilpo Kouhia, Jyri Nieminen, Riikka Holopainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Energiankäytön tavoitteet ovat passiivitalossa hyvin tiukat. Suunnittelulta edellytetään tiukkoihin reunaehtoihin sitoutumista jo hankesuunnittelusta lähtien. Eri suunnittelualojen välinen vuorovaikutus ja yhteistyö on välttämätöntä. Talotekniikkalaitteilta edellytetään oikeaa, mittauksiin perustuvaa tietoa laitteiden toimivuudesta. Tämän tiedon tulee olla suunnittelijoiden käytössä. Passiivitalo Paroc osoittaa, että passiivitalon ja sen järjestelmien viimeistely ja järjestelmien säätöjen toimivuus ovat suunnittelun ja rakennuksen toimivuuden edellytys. Paroc-talossa säätötoimenpiteitä tehtiin vielä vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen. Säätötarve on seurausta laitteiden toimivuusparametrien puutteellisesta dokumentoinnista. Seurantamittausten tulokset eivät näin ollen anna täyttä kuvaa rakennuksen energiateknisestä toimivuudesta, mutta asetettu tavoitetaso saavutetaan rakennuksen säätöjen tarkennusten jälkeen. Asunnon A primäärienergian kulutus on keskimäärin noin 130 kWh/m2 ja asunnon B 96 kWh/m2 vuodessa. Asunnon A ilmavuotoluvuksi saatiin 0,28 1/h ja asunnon B 0,37 1/h. Passiivitalo Paroc Lupauksen primäärienergian kulutus on 130 kWh vuodessa. Rakennuksen ulkovaipan ilmavuotoluku on 0,5 1/h. Sen sijaan tilojen lämmityksen energiankäyttö on hieman tavoitetta suurempi. Rakennuksen haluttu sisälämpötila on kuitenkin oletettua sisäilman keskimääräistä lämpötilaa korkeampi. Seurantamittauksista voidaan päätellä, että rakennuksen talotekniset järjestelmät eivät toimi optimaalisella tavalla. Tarkastus ja säätötarpeita on sekä ilmanvaihtokoneessa että ilmalämpöpumpussa. Yleisesti voidaan todeta, että talotekniikkalaitteiden toimivuusparametrit eivät vastaa passiivitalojen toimivuuden edellyttämää tarkkuutta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages64
  ISBN (Electronic)978-951-38-7916-7
  ISBN (Print)978-951-38-7915-0
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number78
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • buildings
  • energy-efficiency
  • passive house

  Cite this

  Kouhia, I., Nieminen, J., & Holopainen, R. (2013). Paroc-passiivitalo: Kylmän ilmaston energiaratkaisu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 78
  Kouhia, Ilpo ; Nieminen, Jyri ; Holopainen, Riikka. / Paroc-passiivitalo : Kylmän ilmaston energiaratkaisu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 64 p. (VTT Technology; No. 78).
  @book{f9de314c33ca41a78f68e0801486c082,
  title = "Paroc-passiivitalo: Kylm{\"a}n ilmaston energiaratkaisu",
  abstract = "Energiank{\"a}yt{\"o}n tavoitteet ovat passiivitalossa hyvin tiukat. Suunnittelulta edellytet{\"a}{\"a}n tiukkoihin reunaehtoihin sitoutumista jo hankesuunnittelusta l{\"a}htien. Eri suunnittelualojen v{\"a}linen vuorovaikutus ja yhteisty{\"o} on v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a}. Talotekniikkalaitteilta edellytet{\"a}{\"a}n oikeaa, mittauksiin perustuvaa tietoa laitteiden toimivuudesta. T{\"a}m{\"a}n tiedon tulee olla suunnittelijoiden k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Passiivitalo Paroc osoittaa, ett{\"a} passiivitalon ja sen j{\"a}rjestelmien viimeistely ja j{\"a}rjestelmien s{\"a}{\"a}t{\"o}jen toimivuus ovat suunnittelun ja rakennuksen toimivuuden edellytys. Paroc-talossa s{\"a}{\"a}t{\"o}toimenpiteit{\"a} tehtiin viel{\"a} vuosi rakennuksen valmistumisen j{\"a}lkeen. S{\"a}{\"a}t{\"o}tarve on seurausta laitteiden toimivuusparametrien puutteellisesta dokumentoinnista. Seurantamittausten tulokset eiv{\"a}t n{\"a}in ollen anna t{\"a}ytt{\"a} kuvaa rakennuksen energiateknisest{\"a} toimivuudesta, mutta asetettu tavoitetaso saavutetaan rakennuksen s{\"a}{\"a}t{\"o}jen tarkennusten j{\"a}lkeen. Asunnon A prim{\"a}{\"a}rienergian kulutus on keskim{\"a}{\"a}rin noin 130 kWh/m2 ja asunnon B 96 kWh/m2 vuodessa. Asunnon A ilmavuotoluvuksi saatiin 0,28 1/h ja asunnon B 0,37 1/h. Passiivitalo Paroc Lupauksen prim{\"a}{\"a}rienergian kulutus on 130 kWh vuodessa. Rakennuksen ulkovaipan ilmavuotoluku on 0,5 1/h. Sen sijaan tilojen l{\"a}mmityksen energiank{\"a}ytt{\"o} on hieman tavoitetta suurempi. Rakennuksen haluttu sis{\"a}l{\"a}mp{\"o}tila on kuitenkin oletettua sis{\"a}ilman keskim{\"a}{\"a}r{\"a}ist{\"a} l{\"a}mp{\"o}tilaa korkeampi. Seurantamittauksista voidaan p{\"a}{\"a}tell{\"a}, ett{\"a} rakennuksen talotekniset j{\"a}rjestelm{\"a}t eiv{\"a}t toimi optimaalisella tavalla. Tarkastus ja s{\"a}{\"a}t{\"o}tarpeita on sek{\"a} ilmanvaihtokoneessa ett{\"a} ilmal{\"a}mp{\"o}pumpussa. Yleisesti voidaan todeta, ett{\"a} talotekniikkalaitteiden toimivuusparametrit eiv{\"a}t vastaa passiivitalojen toimivuuden edellytt{\"a}m{\"a}{\"a} tarkkuutta.",
  keywords = "buildings, energy-efficiency, passive house",
  author = "Ilpo Kouhia and Jyri Nieminen and Riikka Holopainen",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7915-0",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "78",
  address = "Finland",

  }

  Kouhia, I, Nieminen, J & Holopainen, R 2013, Paroc-passiivitalo: Kylmän ilmaston energiaratkaisu. VTT Technology, no. 78, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Paroc-passiivitalo : Kylmän ilmaston energiaratkaisu. / Kouhia, Ilpo; Nieminen, Jyri; Holopainen, Riikka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 64 p. (VTT Technology; No. 78).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Paroc-passiivitalo

  T2 - Kylmän ilmaston energiaratkaisu

  AU - Kouhia, Ilpo

  AU - Nieminen, Jyri

  AU - Holopainen, Riikka

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Energiankäytön tavoitteet ovat passiivitalossa hyvin tiukat. Suunnittelulta edellytetään tiukkoihin reunaehtoihin sitoutumista jo hankesuunnittelusta lähtien. Eri suunnittelualojen välinen vuorovaikutus ja yhteistyö on välttämätöntä. Talotekniikkalaitteilta edellytetään oikeaa, mittauksiin perustuvaa tietoa laitteiden toimivuudesta. Tämän tiedon tulee olla suunnittelijoiden käytössä. Passiivitalo Paroc osoittaa, että passiivitalon ja sen järjestelmien viimeistely ja järjestelmien säätöjen toimivuus ovat suunnittelun ja rakennuksen toimivuuden edellytys. Paroc-talossa säätötoimenpiteitä tehtiin vielä vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen. Säätötarve on seurausta laitteiden toimivuusparametrien puutteellisesta dokumentoinnista. Seurantamittausten tulokset eivät näin ollen anna täyttä kuvaa rakennuksen energiateknisestä toimivuudesta, mutta asetettu tavoitetaso saavutetaan rakennuksen säätöjen tarkennusten jälkeen. Asunnon A primäärienergian kulutus on keskimäärin noin 130 kWh/m2 ja asunnon B 96 kWh/m2 vuodessa. Asunnon A ilmavuotoluvuksi saatiin 0,28 1/h ja asunnon B 0,37 1/h. Passiivitalo Paroc Lupauksen primäärienergian kulutus on 130 kWh vuodessa. Rakennuksen ulkovaipan ilmavuotoluku on 0,5 1/h. Sen sijaan tilojen lämmityksen energiankäyttö on hieman tavoitetta suurempi. Rakennuksen haluttu sisälämpötila on kuitenkin oletettua sisäilman keskimääräistä lämpötilaa korkeampi. Seurantamittauksista voidaan päätellä, että rakennuksen talotekniset järjestelmät eivät toimi optimaalisella tavalla. Tarkastus ja säätötarpeita on sekä ilmanvaihtokoneessa että ilmalämpöpumpussa. Yleisesti voidaan todeta, että talotekniikkalaitteiden toimivuusparametrit eivät vastaa passiivitalojen toimivuuden edellyttämää tarkkuutta.

  AB - Energiankäytön tavoitteet ovat passiivitalossa hyvin tiukat. Suunnittelulta edellytetään tiukkoihin reunaehtoihin sitoutumista jo hankesuunnittelusta lähtien. Eri suunnittelualojen välinen vuorovaikutus ja yhteistyö on välttämätöntä. Talotekniikkalaitteilta edellytetään oikeaa, mittauksiin perustuvaa tietoa laitteiden toimivuudesta. Tämän tiedon tulee olla suunnittelijoiden käytössä. Passiivitalo Paroc osoittaa, että passiivitalon ja sen järjestelmien viimeistely ja järjestelmien säätöjen toimivuus ovat suunnittelun ja rakennuksen toimivuuden edellytys. Paroc-talossa säätötoimenpiteitä tehtiin vielä vuosi rakennuksen valmistumisen jälkeen. Säätötarve on seurausta laitteiden toimivuusparametrien puutteellisesta dokumentoinnista. Seurantamittausten tulokset eivät näin ollen anna täyttä kuvaa rakennuksen energiateknisestä toimivuudesta, mutta asetettu tavoitetaso saavutetaan rakennuksen säätöjen tarkennusten jälkeen. Asunnon A primäärienergian kulutus on keskimäärin noin 130 kWh/m2 ja asunnon B 96 kWh/m2 vuodessa. Asunnon A ilmavuotoluvuksi saatiin 0,28 1/h ja asunnon B 0,37 1/h. Passiivitalo Paroc Lupauksen primäärienergian kulutus on 130 kWh vuodessa. Rakennuksen ulkovaipan ilmavuotoluku on 0,5 1/h. Sen sijaan tilojen lämmityksen energiankäyttö on hieman tavoitetta suurempi. Rakennuksen haluttu sisälämpötila on kuitenkin oletettua sisäilman keskimääräistä lämpötilaa korkeampi. Seurantamittauksista voidaan päätellä, että rakennuksen talotekniset järjestelmät eivät toimi optimaalisella tavalla. Tarkastus ja säätötarpeita on sekä ilmanvaihtokoneessa että ilmalämpöpumpussa. Yleisesti voidaan todeta, että talotekniikkalaitteiden toimivuusparametrit eivät vastaa passiivitalojen toimivuuden edellyttämää tarkkuutta.

  KW - buildings

  KW - energy-efficiency

  KW - passive house

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7915-0

  T3 - VTT Technology

  BT - Paroc-passiivitalo

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kouhia I, Nieminen J, Holopainen R. Paroc-passiivitalo: Kylmän ilmaston energiaratkaisu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 64 p. (VTT Technology; No. 78).