Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina

Raimo Lovio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Teknologista muutosta koskevan tiedon tarpeen kasvun vuoksi on viime vuosina pyritty kehittämään tutkimustilastojen ohella uudenlaisia teknologiaindikaattoreita. Tällaisia ovat mm. patentit, teknologinen maksutase, tuottavuusmittarit, tärkeiden innovaatioiden luettelot ja korkean teknologian tuotteiden kauppa. Näistä soveltuvimpia teknologiaindikaattoreiksi ovat patentit ja korkea teknologian kauppa. Patenttitietojen hyviä puolia ovat osittain valmiiden perustilastojen olemassaolo, tietovarannon pitkäaikaisuus, yrityskohtaisten tietojen saatavuus sekä mahdollisuus analysoida eri maiden välisiä patenttivirtoja. Lisäksi patenttitilastoissa heijastuvat varsin nopeasti eri maiden tai yritysten teknologisen aseman muutokset. Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppaa kuvaavien tietojen käyttöä teknologiaindikaattorina puoltavat valmiiden perustilastojen saatavuus sekä helppous kytkeä näitä tietoja taloudelliseen analyysiin. Tarkasteltaessa eri maiden korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppaa tuoteryhmittäin ja maittain voidaan muodostaa jo melko hyvä kuva maan asemasta kansainvälisessä työnjaossa. Tutkimusmenoja, työn tuottavuutta, patentteja sekä korkean teknologian tuotteiden kauppaa koskevat tiedot osoittavat, että OECD-maiden teollisuuden kehityksessä on koettu selvä murros 1970-luvulla. Perinteinen ns. savupiipputeollisuus on saavuttanut kypsän vaiheen ja sen kasvu on hidastunut. Teknologisen kehityksen painopiste on useissa kemian teollisuuden sekä elektroniikan sovellutuksiin perustuvissa tuoteryhmissä. OECD-maista Japani on kaikkein selvimmin parantanut asemaansa viimeisten vuosikymmenten aikana. Myös Suomen teollisuuden kehitys on ollut ripeää. Tutkimusmenojen, ulkomaisen patentoinnin ja korkean teknologian tuotteiden viennin kasvu on Suomessa ollut selvästi nopeampaa kuin OECD-maissa keskimäärin. Teknologiselta tasoltaan Suomen teollisuus kuuluu kuitenkin edelleen pienten keskitason OECD-maiden joukkoon yhdessä Norjan, Tanskan ja Itävallan kanssa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages120
ISBN (Print)951-38-2232-X
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number408
ISSN0358-5085

Keywords

  • patents
  • high technology
  • trading
  • technology
  • international trade

Cite this

Lovio, R. (1985). Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 408
Lovio, Raimo. / Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 408).
@book{1639a152c43e41c4b1558a8e2428a514,
title = "Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina",
abstract = "Teknologista muutosta koskevan tiedon tarpeen kasvun vuoksi on viime vuosina pyritty kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n tutkimustilastojen ohella uudenlaisia teknologiaindikaattoreita. T{\"a}llaisia ovat mm. patentit, teknologinen maksutase, tuottavuusmittarit, t{\"a}rkeiden innovaatioiden luettelot ja korkean teknologian tuotteiden kauppa. N{\"a}ist{\"a} soveltuvimpia teknologiaindikaattoreiksi ovat patentit ja korkea teknologian kauppa. Patenttitietojen hyvi{\"a} puolia ovat osittain valmiiden perustilastojen olemassaolo, tietovarannon pitk{\"a}aikaisuus, yrityskohtaisten tietojen saatavuus sek{\"a} mahdollisuus analysoida eri maiden v{\"a}lisi{\"a} patenttivirtoja. Lis{\"a}ksi patenttitilastoissa heijastuvat varsin nopeasti eri maiden tai yritysten teknologisen aseman muutokset. Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppaa kuvaavien tietojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} teknologiaindikaattorina puoltavat valmiiden perustilastojen saatavuus sek{\"a} helppous kytke{\"a} n{\"a}it{\"a} tietoja taloudelliseen analyysiin. Tarkasteltaessa eri maiden korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppaa tuoteryhmitt{\"a}in ja maittain voidaan muodostaa jo melko hyv{\"a} kuva maan asemasta kansainv{\"a}lisess{\"a} ty{\"o}njaossa. Tutkimusmenoja, ty{\"o}n tuottavuutta, patentteja sek{\"a} korkean teknologian tuotteiden kauppaa koskevat tiedot osoittavat, ett{\"a} OECD-maiden teollisuuden kehityksess{\"a} on koettu selv{\"a} murros 1970-luvulla. Perinteinen ns. savupiipputeollisuus on saavuttanut kyps{\"a}n vaiheen ja sen kasvu on hidastunut. Teknologisen kehityksen painopiste on useissa kemian teollisuuden sek{\"a} elektroniikan sovellutuksiin perustuvissa tuoteryhmiss{\"a}. OECD-maista Japani on kaikkein selvimmin parantanut asemaansa viimeisten vuosikymmenten aikana. My{\"o}s Suomen teollisuuden kehitys on ollut ripe{\"a}{\"a}. Tutkimusmenojen, ulkomaisen patentoinnin ja korkean teknologian tuotteiden viennin kasvu on Suomessa ollut selv{\"a}sti nopeampaa kuin OECD-maissa keskim{\"a}{\"a}rin. Teknologiselta tasoltaan Suomen teollisuus kuuluu kuitenkin edelleen pienten keskitason OECD-maiden joukkoon yhdess{\"a} Norjan, Tanskan ja It{\"a}vallan kanssa.",
keywords = "patents, high technology, trading, technology, international trade",
author = "Raimo Lovio",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2232-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "408",
address = "Finland",

}

Lovio, R 1985, Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 408, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina. / Lovio, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 408).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina

AU - Lovio, Raimo

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Teknologista muutosta koskevan tiedon tarpeen kasvun vuoksi on viime vuosina pyritty kehittämään tutkimustilastojen ohella uudenlaisia teknologiaindikaattoreita. Tällaisia ovat mm. patentit, teknologinen maksutase, tuottavuusmittarit, tärkeiden innovaatioiden luettelot ja korkean teknologian tuotteiden kauppa. Näistä soveltuvimpia teknologiaindikaattoreiksi ovat patentit ja korkea teknologian kauppa. Patenttitietojen hyviä puolia ovat osittain valmiiden perustilastojen olemassaolo, tietovarannon pitkäaikaisuus, yrityskohtaisten tietojen saatavuus sekä mahdollisuus analysoida eri maiden välisiä patenttivirtoja. Lisäksi patenttitilastoissa heijastuvat varsin nopeasti eri maiden tai yritysten teknologisen aseman muutokset. Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppaa kuvaavien tietojen käyttöä teknologiaindikaattorina puoltavat valmiiden perustilastojen saatavuus sekä helppous kytkeä näitä tietoja taloudelliseen analyysiin. Tarkasteltaessa eri maiden korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppaa tuoteryhmittäin ja maittain voidaan muodostaa jo melko hyvä kuva maan asemasta kansainvälisessä työnjaossa. Tutkimusmenoja, työn tuottavuutta, patentteja sekä korkean teknologian tuotteiden kauppaa koskevat tiedot osoittavat, että OECD-maiden teollisuuden kehityksessä on koettu selvä murros 1970-luvulla. Perinteinen ns. savupiipputeollisuus on saavuttanut kypsän vaiheen ja sen kasvu on hidastunut. Teknologisen kehityksen painopiste on useissa kemian teollisuuden sekä elektroniikan sovellutuksiin perustuvissa tuoteryhmissä. OECD-maista Japani on kaikkein selvimmin parantanut asemaansa viimeisten vuosikymmenten aikana. Myös Suomen teollisuuden kehitys on ollut ripeää. Tutkimusmenojen, ulkomaisen patentoinnin ja korkean teknologian tuotteiden viennin kasvu on Suomessa ollut selvästi nopeampaa kuin OECD-maissa keskimäärin. Teknologiselta tasoltaan Suomen teollisuus kuuluu kuitenkin edelleen pienten keskitason OECD-maiden joukkoon yhdessä Norjan, Tanskan ja Itävallan kanssa.

AB - Teknologista muutosta koskevan tiedon tarpeen kasvun vuoksi on viime vuosina pyritty kehittämään tutkimustilastojen ohella uudenlaisia teknologiaindikaattoreita. Tällaisia ovat mm. patentit, teknologinen maksutase, tuottavuusmittarit, tärkeiden innovaatioiden luettelot ja korkean teknologian tuotteiden kauppa. Näistä soveltuvimpia teknologiaindikaattoreiksi ovat patentit ja korkea teknologian kauppa. Patenttitietojen hyviä puolia ovat osittain valmiiden perustilastojen olemassaolo, tietovarannon pitkäaikaisuus, yrityskohtaisten tietojen saatavuus sekä mahdollisuus analysoida eri maiden välisiä patenttivirtoja. Lisäksi patenttitilastoissa heijastuvat varsin nopeasti eri maiden tai yritysten teknologisen aseman muutokset. Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppaa kuvaavien tietojen käyttöä teknologiaindikaattorina puoltavat valmiiden perustilastojen saatavuus sekä helppous kytkeä näitä tietoja taloudelliseen analyysiin. Tarkasteltaessa eri maiden korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppaa tuoteryhmittäin ja maittain voidaan muodostaa jo melko hyvä kuva maan asemasta kansainvälisessä työnjaossa. Tutkimusmenoja, työn tuottavuutta, patentteja sekä korkean teknologian tuotteiden kauppaa koskevat tiedot osoittavat, että OECD-maiden teollisuuden kehityksessä on koettu selvä murros 1970-luvulla. Perinteinen ns. savupiipputeollisuus on saavuttanut kypsän vaiheen ja sen kasvu on hidastunut. Teknologisen kehityksen painopiste on useissa kemian teollisuuden sekä elektroniikan sovellutuksiin perustuvissa tuoteryhmissä. OECD-maista Japani on kaikkein selvimmin parantanut asemaansa viimeisten vuosikymmenten aikana. Myös Suomen teollisuuden kehitys on ollut ripeää. Tutkimusmenojen, ulkomaisen patentoinnin ja korkean teknologian tuotteiden viennin kasvu on Suomessa ollut selvästi nopeampaa kuin OECD-maissa keskimäärin. Teknologiselta tasoltaan Suomen teollisuus kuuluu kuitenkin edelleen pienten keskitason OECD-maiden joukkoon yhdessä Norjan, Tanskan ja Itävallan kanssa.

KW - patents

KW - high technology

KW - trading

KW - technology

KW - international trade

M3 - Report

SN - 951-38-2232-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lovio R. Patentit ja korkean teknologian kauppa teknologiaindikaattoreina. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 408).