PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sekä niiden saanti ja määritys: Kirjallisuusselvitys

Kyösti Latva-Kala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Polyklooratut dibentso-p-dioksiinit (PCDD) ja dibentsofuraanit (PCDF) ovat trisyklisiä aromaattisia yhdisteitä, joita syntyy pääasiassa teollisuudessa ja jätteenpolttolaitoksissa. PCDD:t ja PCDF:t ovat hyvin toksisia, joskin toksisuuserot eri kongeneerien ja jopa isomeerien välillä voivat olla hyvinkin suuret. Toksisimman kongeneerin 2,3,7,8-T4CDD:n LD50-arvo marsulle on 600 ng/kg (DDT:n LD50-arvo marsulle on 150 mg/kg). PCDD:eja ja PCDF:eja on todettu useissa eri elintarvikeryhmissä, mutta pitoisuudet vaihtelevat tuotantopaikan mukaan. Saantitutkimuksissa päivittäisen PCDD-ja PCDF-saannin on arvioitu olevan 6 ng - 1838 ng. PCDD:n ja PCDF:n määrityksessä näytteen esikäsittely on usein matriisikohtainen. Uutteiden ja hydrolysaattien puhdistuksessa käytetään rikkihappokäsittelyä, neste-neste-uuttoa sekä kromatografisia menetelmiä. PCDD:t ja PCDF:t detektoidaan GC/MS-tekniikalla, koska tällöin saavutetaan määrityksiltä vaadittu suuri herkkyys, selektiivisyys ja spesifisyys. Tehokkaista puhdistusmenetelmistä huolimatta määritystä saattavat häiritä rakenteeltaan samankaltaiset klooratut aromaattiset yhdisteet. Määritystä häiritsevien yhdisteryhmien vaikutusta sekä häiriöiden eliminointia on käsitelty kirjallisuusselvityksen loppuosassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Print)951-38-3540-5
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1026
ISSN0358-5085

Fingerprint

Eating
Lethal Dose 50
Polychlorinated Dibenzodioxins
DDT

Keywords

  • food
  • chlorine aromatic compunds
  • analyzing

Cite this

Latva-Kala, K. (1989). PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sekä niiden saanti ja määritys: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1026
Latva-Kala, Kyösti. / PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sekä niiden saanti ja määritys : Kirjallisuusselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1026).
@book{161a8a959f904823aae8273762303564,
title = "PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sek{\"a} niiden saanti ja m{\"a}{\"a}ritys: Kirjallisuusselvitys",
abstract = "Polyklooratut dibentso-p-dioksiinit (PCDD) ja dibentsofuraanit (PCDF) ovat trisyklisi{\"a} aromaattisia yhdisteit{\"a}, joita syntyy p{\"a}{\"a}asiassa teollisuudessa ja j{\"a}tteenpolttolaitoksissa. PCDD:t ja PCDF:t ovat hyvin toksisia, joskin toksisuuserot eri kongeneerien ja jopa isomeerien v{\"a}lill{\"a} voivat olla hyvinkin suuret. Toksisimman kongeneerin 2,3,7,8-T4CDD:n LD50-arvo marsulle on 600 ng/kg (DDT:n LD50-arvo marsulle on 150 mg/kg). PCDD:eja ja PCDF:eja on todettu useissa eri elintarvikeryhmiss{\"a}, mutta pitoisuudet vaihtelevat tuotantopaikan mukaan. Saantitutkimuksissa p{\"a}ivitt{\"a}isen PCDD-ja PCDF-saannin on arvioitu olevan 6 ng - 1838 ng. PCDD:n ja PCDF:n m{\"a}{\"a}rityksess{\"a} n{\"a}ytteen esik{\"a}sittely on usein matriisikohtainen. Uutteiden ja hydrolysaattien puhdistuksessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n rikkihappok{\"a}sittely{\"a}, neste-neste-uuttoa sek{\"a} kromatografisia menetelmi{\"a}. PCDD:t ja PCDF:t detektoidaan GC/MS-tekniikalla, koska t{\"a}ll{\"o}in saavutetaan m{\"a}{\"a}rityksilt{\"a} vaadittu suuri herkkyys, selektiivisyys ja spesifisyys. Tehokkaista puhdistusmenetelmist{\"a} huolimatta m{\"a}{\"a}rityst{\"a} saattavat h{\"a}irit{\"a} rakenteeltaan samankaltaiset klooratut aromaattiset yhdisteet. M{\"a}{\"a}rityst{\"a} h{\"a}iritsevien yhdisteryhmien vaikutusta sek{\"a} h{\"a}iri{\"o}iden eliminointia on k{\"a}sitelty kirjallisuusselvityksen loppuosassa.",
keywords = "food, chlorine aromatic compunds, analyzing",
author = "Ky{\"o}sti Latva-Kala",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3540-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1026",
address = "Finland",

}

Latva-Kala, K 1989, PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sekä niiden saanti ja määritys: Kirjallisuusselvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1026, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sekä niiden saanti ja määritys : Kirjallisuusselvitys. / Latva-Kala, Kyösti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1026).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sekä niiden saanti ja määritys

T2 - Kirjallisuusselvitys

AU - Latva-Kala, Kyösti

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Polyklooratut dibentso-p-dioksiinit (PCDD) ja dibentsofuraanit (PCDF) ovat trisyklisiä aromaattisia yhdisteitä, joita syntyy pääasiassa teollisuudessa ja jätteenpolttolaitoksissa. PCDD:t ja PCDF:t ovat hyvin toksisia, joskin toksisuuserot eri kongeneerien ja jopa isomeerien välillä voivat olla hyvinkin suuret. Toksisimman kongeneerin 2,3,7,8-T4CDD:n LD50-arvo marsulle on 600 ng/kg (DDT:n LD50-arvo marsulle on 150 mg/kg). PCDD:eja ja PCDF:eja on todettu useissa eri elintarvikeryhmissä, mutta pitoisuudet vaihtelevat tuotantopaikan mukaan. Saantitutkimuksissa päivittäisen PCDD-ja PCDF-saannin on arvioitu olevan 6 ng - 1838 ng. PCDD:n ja PCDF:n määrityksessä näytteen esikäsittely on usein matriisikohtainen. Uutteiden ja hydrolysaattien puhdistuksessa käytetään rikkihappokäsittelyä, neste-neste-uuttoa sekä kromatografisia menetelmiä. PCDD:t ja PCDF:t detektoidaan GC/MS-tekniikalla, koska tällöin saavutetaan määrityksiltä vaadittu suuri herkkyys, selektiivisyys ja spesifisyys. Tehokkaista puhdistusmenetelmistä huolimatta määritystä saattavat häiritä rakenteeltaan samankaltaiset klooratut aromaattiset yhdisteet. Määritystä häiritsevien yhdisteryhmien vaikutusta sekä häiriöiden eliminointia on käsitelty kirjallisuusselvityksen loppuosassa.

AB - Polyklooratut dibentso-p-dioksiinit (PCDD) ja dibentsofuraanit (PCDF) ovat trisyklisiä aromaattisia yhdisteitä, joita syntyy pääasiassa teollisuudessa ja jätteenpolttolaitoksissa. PCDD:t ja PCDF:t ovat hyvin toksisia, joskin toksisuuserot eri kongeneerien ja jopa isomeerien välillä voivat olla hyvinkin suuret. Toksisimman kongeneerin 2,3,7,8-T4CDD:n LD50-arvo marsulle on 600 ng/kg (DDT:n LD50-arvo marsulle on 150 mg/kg). PCDD:eja ja PCDF:eja on todettu useissa eri elintarvikeryhmissä, mutta pitoisuudet vaihtelevat tuotantopaikan mukaan. Saantitutkimuksissa päivittäisen PCDD-ja PCDF-saannin on arvioitu olevan 6 ng - 1838 ng. PCDD:n ja PCDF:n määrityksessä näytteen esikäsittely on usein matriisikohtainen. Uutteiden ja hydrolysaattien puhdistuksessa käytetään rikkihappokäsittelyä, neste-neste-uuttoa sekä kromatografisia menetelmiä. PCDD:t ja PCDF:t detektoidaan GC/MS-tekniikalla, koska tällöin saavutetaan määrityksiltä vaadittu suuri herkkyys, selektiivisyys ja spesifisyys. Tehokkaista puhdistusmenetelmistä huolimatta määritystä saattavat häiritä rakenteeltaan samankaltaiset klooratut aromaattiset yhdisteet. Määritystä häiritsevien yhdisteryhmien vaikutusta sekä häiriöiden eliminointia on käsitelty kirjallisuusselvityksen loppuosassa.

KW - food

KW - chlorine aromatic compunds

KW - analyzing

M3 - Report

SN - 951-38-3540-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sekä niiden saanti ja määritys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Latva-Kala K. PCDD:n ja PCDF:n esiintyminen elintarvikkeissa sekä niiden saanti ja määritys: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1026).