Peltobiomassat laajentavat pellettien raaka-ainepohjaa

Markku Kallio

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Pellettien raaka-aine, puu on käynyt kalliimmaksi ja sen saatavuus on heikentynyt pelletoinnin lisääntyessä. Paikoitellen Euroopassa myös puuvarat ovat vähäiset. Toisaalta paikallisesti on saatavissa viljan korsibiomassaa, jota toistaiseksi ei hyödynnetä. Muita biomassatähteitä ovat sokeriruo on kuoriosa ja aurinkokukkaöljyn sivutuotteet, joita pelletoidaan Brasiliassa ja Ukrainassa. Kanadassa ja USA:n keskiosissa, suurilla preerioilla hyödynnetään pellettien raaka-aineena hirssiä ja alfalfaa suurehkossa mitassa. Siellä on tehty useita tutkimuksia ko. materiaalien hankinnasta pelletoitavuudesta ja poltosta. Suomessa tuotetaan noin 60 000 t turvepellettejä Perä-Seinäjoella, Ruotsissa Södra Skogsenergi valmistaa pellettejä männynkuoresta Mönsteråsissa 20 000 tonnia ja Tanskassa Kögessa Vatenfall pelletoi olkea 80 000 tonnia. Agropohjaista raaka-aineista valmistettuja pellettejä hyödynnetään jo suurissa laitoksissa ja käyttö tulee kasvamaan. Pienkäytössä paras pelletti on puupelletti. Lisäämällä pieniä määriä (5 - 20 %) esimerkiksi ruokohelpia puupelletin joukkoon sitä voitaneen polttaa myös pienissä laitoksissa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)43-43
JournalBioEnergia
Issue number1
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • pellets
  • rawmaterials
  • market
  • combustion

Cite this

Kallio, Markku. / Peltobiomassat laajentavat pellettien raaka-ainepohjaa. In: BioEnergia. 2011 ; No. 1. pp. 43-43.
@article{1a2899c2ace34d03a1f4c1263ee4cee2,
title = "Peltobiomassat laajentavat pellettien raaka-ainepohjaa",
abstract = "Pellettien raaka-aine, puu on k{\"a}ynyt kalliimmaksi ja sen saatavuus on heikentynyt pelletoinnin lis{\"a}{\"a}ntyess{\"a}. Paikoitellen Euroopassa my{\"o}s puuvarat ovat v{\"a}h{\"a}iset. Toisaalta paikallisesti on saatavissa viljan korsibiomassaa, jota toistaiseksi ei hy{\"o}dynnet{\"a}. Muita biomassat{\"a}hteit{\"a} ovat sokeriruo on kuoriosa ja aurinkokukka{\"o}ljyn sivutuotteet, joita pelletoidaan Brasiliassa ja Ukrainassa. Kanadassa ja USA:n keskiosissa, suurilla preerioilla hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n pellettien raaka-aineena hirssi{\"a} ja alfalfaa suurehkossa mitassa. Siell{\"a} on tehty useita tutkimuksia ko. materiaalien hankinnasta pelletoitavuudesta ja poltosta. Suomessa tuotetaan noin 60 000 t turvepellettej{\"a} Per{\"a}-Sein{\"a}joella, Ruotsissa S{\"o}dra Skogsenergi valmistaa pellettej{\"a} m{\"a}nnynkuoresta M{\"o}nster{\aa}sissa 20 000 tonnia ja Tanskassa K{\"o}gessa Vatenfall pelletoi olkea 80 000 tonnia. Agropohjaista raaka-aineista valmistettuja pellettej{\"a} hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n jo suurissa laitoksissa ja k{\"a}ytt{\"o} tulee kasvamaan. Pienk{\"a}yt{\"o}ss{\"a} paras pelletti on puupelletti. Lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} pieni{\"a} m{\"a}{\"a}ri{\"a} (5 - 20 {\%}) esimerkiksi ruokohelpia puupelletin joukkoon sit{\"a} voitaneen polttaa my{\"o}s pieniss{\"a} laitoksissa.",
keywords = "pellets, rawmaterials, market, combustion",
author = "Markku Kallio",
note = "Project code: 38876",
year = "2011",
language = "Finnish",
pages = "43--43",
journal = "BioEnergia",
issn = "1459-1820",
number = "1",

}

Peltobiomassat laajentavat pellettien raaka-ainepohjaa. / Kallio, Markku.

In: BioEnergia, No. 1, 2011, p. 43-43.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Peltobiomassat laajentavat pellettien raaka-ainepohjaa

AU - Kallio, Markku

N1 - Project code: 38876

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Pellettien raaka-aine, puu on käynyt kalliimmaksi ja sen saatavuus on heikentynyt pelletoinnin lisääntyessä. Paikoitellen Euroopassa myös puuvarat ovat vähäiset. Toisaalta paikallisesti on saatavissa viljan korsibiomassaa, jota toistaiseksi ei hyödynnetä. Muita biomassatähteitä ovat sokeriruo on kuoriosa ja aurinkokukkaöljyn sivutuotteet, joita pelletoidaan Brasiliassa ja Ukrainassa. Kanadassa ja USA:n keskiosissa, suurilla preerioilla hyödynnetään pellettien raaka-aineena hirssiä ja alfalfaa suurehkossa mitassa. Siellä on tehty useita tutkimuksia ko. materiaalien hankinnasta pelletoitavuudesta ja poltosta. Suomessa tuotetaan noin 60 000 t turvepellettejä Perä-Seinäjoella, Ruotsissa Södra Skogsenergi valmistaa pellettejä männynkuoresta Mönsteråsissa 20 000 tonnia ja Tanskassa Kögessa Vatenfall pelletoi olkea 80 000 tonnia. Agropohjaista raaka-aineista valmistettuja pellettejä hyödynnetään jo suurissa laitoksissa ja käyttö tulee kasvamaan. Pienkäytössä paras pelletti on puupelletti. Lisäämällä pieniä määriä (5 - 20 %) esimerkiksi ruokohelpia puupelletin joukkoon sitä voitaneen polttaa myös pienissä laitoksissa.

AB - Pellettien raaka-aine, puu on käynyt kalliimmaksi ja sen saatavuus on heikentynyt pelletoinnin lisääntyessä. Paikoitellen Euroopassa myös puuvarat ovat vähäiset. Toisaalta paikallisesti on saatavissa viljan korsibiomassaa, jota toistaiseksi ei hyödynnetä. Muita biomassatähteitä ovat sokeriruo on kuoriosa ja aurinkokukkaöljyn sivutuotteet, joita pelletoidaan Brasiliassa ja Ukrainassa. Kanadassa ja USA:n keskiosissa, suurilla preerioilla hyödynnetään pellettien raaka-aineena hirssiä ja alfalfaa suurehkossa mitassa. Siellä on tehty useita tutkimuksia ko. materiaalien hankinnasta pelletoitavuudesta ja poltosta. Suomessa tuotetaan noin 60 000 t turvepellettejä Perä-Seinäjoella, Ruotsissa Södra Skogsenergi valmistaa pellettejä männynkuoresta Mönsteråsissa 20 000 tonnia ja Tanskassa Kögessa Vatenfall pelletoi olkea 80 000 tonnia. Agropohjaista raaka-aineista valmistettuja pellettejä hyödynnetään jo suurissa laitoksissa ja käyttö tulee kasvamaan. Pienkäytössä paras pelletti on puupelletti. Lisäämällä pieniä määriä (5 - 20 %) esimerkiksi ruokohelpia puupelletin joukkoon sitä voitaneen polttaa myös pienissä laitoksissa.

KW - pellets

KW - rawmaterials

KW - market

KW - combustion

M3 - Article

SP - 43

EP - 43

JO - BioEnergia

JF - BioEnergia

SN - 1459-1820

IS - 1

ER -