Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista

Esa Franssila, Jukka Hakala, Raimo Lahtinen, Jussi Paavilainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pienikaavaisten maastokarttojen ongelmia ovat ajantasaistun riittävän nopeilla ja taloudellisilla menetelmillä, kuvauksen epäyhtenäisyys, valtioiden raja-alueiden kartoitus, karttatietojen liittäminen alueellisiin tietojärjestelmiin ja uusien teemakarttojen nopea tuottaminen. Satelliittikuvien hyväksikäyttö on noussut viime vuosina vaihtoehdoksi karttoja kehitettäessä. Tutkimuksessa käytettiin Landsat-satelliittien 4-kanavaisen keilaimen ja videokameran ottamia kuvia. Kuvia käsiteltiin ensin digitaalisin menetelmin eri tulkintatehtäviin sopiviksi ja tulostettiin sitten filmeille, joista valmistetuista väriyhdelmäkuvista kohteet tulkittiin visuaalisesti. Digitaalisella kuvankäsittelyllä voitiin huomattavasti parantaa kuvien tulkittavuutta ja joitakin kohteita voitiin tulkita vasta muunnetuista kuvista. Kuvista on ilmeisesti suurin hyöty avosoiden ja tunturipaljakoiden kuvauksen yhtenäistämiselle. Uudet tekoaltaat ja umpeutuneet vesistöt voidaan kartoittaa ja raja-alueiden vesistöesitys yhtenäistää. Yhteyksien ja taajamien kartoittamisessa on nykyisistä kuvista hyötyä vain rajojen ulkopuolisilla alueilla. Kuvista -olisi mahdollista kartoittaa myös uusia kohteita, mm. turpeenottamoita ja eri kasvillisuusluokkia. Nykyiset satelliittikuvat tarjoavat nopean ja taloudellisen menetelmän uusien ja muuttuneiden pintamaisten kohteiden ajantasaistukseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages67
ISBN (Print)951-38-1515-3
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number128
ISSN0358-5085

Fingerprint

Raja
Landsat

Cite this

Franssila, E., Hakala, J., Lahtinen, R., & Paavilainen, J. (1982). Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 128
Franssila, Esa ; Hakala, Jukka ; Lahtinen, Raimo ; Paavilainen, Jussi. / Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 67 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 128).
@book{855aca3fa1e0454c911313c6e94f40b5,
title = "Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista",
abstract = "Pienikaavaisten maastokarttojen ongelmia ovat ajantasaistun riitt{\"a}v{\"a}n nopeilla ja taloudellisilla menetelmill{\"a}, kuvauksen ep{\"a}yhten{\"a}isyys, valtioiden raja-alueiden kartoitus, karttatietojen liitt{\"a}minen alueellisiin tietoj{\"a}rjestelmiin ja uusien teemakarttojen nopea tuottaminen. Satelliittikuvien hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o} on noussut viime vuosina vaihtoehdoksi karttoja kehitett{\"a}ess{\"a}. Tutkimuksessa k{\"a}ytettiin Landsat-satelliittien 4-kanavaisen keilaimen ja videokameran ottamia kuvia. Kuvia k{\"a}siteltiin ensin digitaalisin menetelmin eri tulkintateht{\"a}viin sopiviksi ja tulostettiin sitten filmeille, joista valmistetuista v{\"a}riyhdelm{\"a}kuvista kohteet tulkittiin visuaalisesti. Digitaalisella kuvank{\"a}sittelyll{\"a} voitiin huomattavasti parantaa kuvien tulkittavuutta ja joitakin kohteita voitiin tulkita vasta muunnetuista kuvista. Kuvista on ilmeisesti suurin hy{\"o}ty avosoiden ja tunturipaljakoiden kuvauksen yhten{\"a}ist{\"a}miselle. Uudet tekoaltaat ja umpeutuneet vesist{\"o}t voidaan kartoittaa ja raja-alueiden vesist{\"o}esitys yhten{\"a}ist{\"a}{\"a}. Yhteyksien ja taajamien kartoittamisessa on nykyisist{\"a} kuvista hy{\"o}ty{\"a} vain rajojen ulkopuolisilla alueilla. Kuvista -olisi mahdollista kartoittaa my{\"o}s uusia kohteita, mm. turpeenottamoita ja eri kasvillisuusluokkia. Nykyiset satelliittikuvat tarjoavat nopean ja taloudellisen menetelm{\"a}n uusien ja muuttuneiden pintamaisten kohteiden ajantasaistukseen.",
author = "Esa Franssila and Jukka Hakala and Raimo Lahtinen and Jussi Paavilainen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1515-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "128",
address = "Finland",

}

Franssila, E, Hakala, J, Lahtinen, R & Paavilainen, J 1982, Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 128, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista. / Franssila, Esa; Hakala, Jukka; Lahtinen, Raimo ; Paavilainen, Jussi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 67 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 128).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista

AU - Franssila, Esa

AU - Hakala, Jukka

AU - Lahtinen, Raimo

AU - Paavilainen, Jussi

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Pienikaavaisten maastokarttojen ongelmia ovat ajantasaistun riittävän nopeilla ja taloudellisilla menetelmillä, kuvauksen epäyhtenäisyys, valtioiden raja-alueiden kartoitus, karttatietojen liittäminen alueellisiin tietojärjestelmiin ja uusien teemakarttojen nopea tuottaminen. Satelliittikuvien hyväksikäyttö on noussut viime vuosina vaihtoehdoksi karttoja kehitettäessä. Tutkimuksessa käytettiin Landsat-satelliittien 4-kanavaisen keilaimen ja videokameran ottamia kuvia. Kuvia käsiteltiin ensin digitaalisin menetelmin eri tulkintatehtäviin sopiviksi ja tulostettiin sitten filmeille, joista valmistetuista väriyhdelmäkuvista kohteet tulkittiin visuaalisesti. Digitaalisella kuvankäsittelyllä voitiin huomattavasti parantaa kuvien tulkittavuutta ja joitakin kohteita voitiin tulkita vasta muunnetuista kuvista. Kuvista on ilmeisesti suurin hyöty avosoiden ja tunturipaljakoiden kuvauksen yhtenäistämiselle. Uudet tekoaltaat ja umpeutuneet vesistöt voidaan kartoittaa ja raja-alueiden vesistöesitys yhtenäistää. Yhteyksien ja taajamien kartoittamisessa on nykyisistä kuvista hyötyä vain rajojen ulkopuolisilla alueilla. Kuvista -olisi mahdollista kartoittaa myös uusia kohteita, mm. turpeenottamoita ja eri kasvillisuusluokkia. Nykyiset satelliittikuvat tarjoavat nopean ja taloudellisen menetelmän uusien ja muuttuneiden pintamaisten kohteiden ajantasaistukseen.

AB - Pienikaavaisten maastokarttojen ongelmia ovat ajantasaistun riittävän nopeilla ja taloudellisilla menetelmillä, kuvauksen epäyhtenäisyys, valtioiden raja-alueiden kartoitus, karttatietojen liittäminen alueellisiin tietojärjestelmiin ja uusien teemakarttojen nopea tuottaminen. Satelliittikuvien hyväksikäyttö on noussut viime vuosina vaihtoehdoksi karttoja kehitettäessä. Tutkimuksessa käytettiin Landsat-satelliittien 4-kanavaisen keilaimen ja videokameran ottamia kuvia. Kuvia käsiteltiin ensin digitaalisin menetelmin eri tulkintatehtäviin sopiviksi ja tulostettiin sitten filmeille, joista valmistetuista väriyhdelmäkuvista kohteet tulkittiin visuaalisesti. Digitaalisella kuvankäsittelyllä voitiin huomattavasti parantaa kuvien tulkittavuutta ja joitakin kohteita voitiin tulkita vasta muunnetuista kuvista. Kuvista on ilmeisesti suurin hyöty avosoiden ja tunturipaljakoiden kuvauksen yhtenäistämiselle. Uudet tekoaltaat ja umpeutuneet vesistöt voidaan kartoittaa ja raja-alueiden vesistöesitys yhtenäistää. Yhteyksien ja taajamien kartoittamisessa on nykyisistä kuvista hyötyä vain rajojen ulkopuolisilla alueilla. Kuvista -olisi mahdollista kartoittaa myös uusia kohteita, mm. turpeenottamoita ja eri kasvillisuusluokkia. Nykyiset satelliittikuvat tarjoavat nopean ja taloudellisen menetelmän uusien ja muuttuneiden pintamaisten kohteiden ajantasaistukseen.

M3 - Report

SN - 951-38-1515-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Franssila E, Hakala J, Lahtinen R, Paavilainen J. Pienikaavainen maastokartoitus digitaalisesti parannetuista Landsat-kuvista. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 67 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 128).