Pientalojen ilmalämmitys

Jorma Heikkinen, Jorma Railio, Reino Heinola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ilmalämmitys on lämmönjakojärjestelmä, joka on viime vuosina tullut suosituksi Suomen pientalotuotannossa. Sen ominaisuuksia, energiataloutta ja ongelmia tutkittiin kentällä ja laboratoriossa ja toteutukseen perehdyttiin seuraamalla tulevien koealueiden suunnittelua ja asennusvaihetta. Ilmalämmitys vaatii suunnittelijalta taitoa ja perehtymistä - todella heikkoja suunnitelmia on esiintynyt luvattoman paljon. Myös eri asennusaikataulujen yhteensovittaminen on ollut ongelmallista. Eri lämmönjakojärjestelmien energiankulutuksesta kinattujen tilastojen luotettavuutta arvioidaan lyhyesti, samoin järjestelmän kustannuksia ja taloudellisuutta. Kojeiden osia ja toimintoja käsitellään laajalti, koska kehityksen varaa on lähes kaikkien komponenttien viimeistelyssä ja toteutuksessa sekä kojeen sijoituksessa rakennukseen. Lämmöntuottoon käyvät kaikki lämmönlähteet ja niiden yhdistelmät. Myös matalalämpötilalähteet ja niiden yhdistelmät. Myös matalalämpötilaratkaisut (maaperä, poistoilma) ovat osoittaneet toimivuotensa käytännössäkin, tosin vain huolellisen suunnittelun jälkeen. Lämmön jako vaatii tasapainotetun kanaviston ja hyvin toteutetun ilmanjaon ollakseen samanaikaisesti tehokas ja vedoton. Rakentajan omatoimiseen asennukseen liittyy vielä lukuisia ongelmia, pahimpina ilmavuodot ja säädön osaamattomuus. Ulkoilman sisäänottoa, ilman kierrätystä, poistoilmajärjestelyjä ja saavutettuja sisäilmastotuloksia käsitellään lyhyesti, samoin järjestelmän rakenteille asettamia vaatimuksia, mm. tiiviyttä. Ilmalämmityksen todellista kykyä hyödyntää ilmaislämpöjä ei tunneta, ja huonekohtaisen lämpötilansäädön puuttumista on pidettävä tämän päivän järjestelmien ehkä pahimpana puutteena. Lisäksi esitellään käyttöönoton ja käytön kriittiset kohdat, ehdotus järjestelmille asetettavista laatuvaatimuksista sekä tuloksia useista kenttäkohteista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages110
ISBN (Print)951-38-1605-2
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number132
ISSN0358-5077

Fingerprint

heat
air

Cite this

Heikkinen, J., Railio, J., & Heinola, R. (1982). Pientalojen ilmalämmitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 132
Heikkinen, Jorma ; Railio, Jorma ; Heinola, Reino. / Pientalojen ilmalämmitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 110 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 132).
@book{1ec21292bf7d4ad0bc06bc18eec2f115,
title = "Pientalojen ilmal{\"a}mmitys",
abstract = "Ilmal{\"a}mmitys on l{\"a}mm{\"o}njakoj{\"a}rjestelm{\"a}, joka on viime vuosina tullut suosituksi Suomen pientalotuotannossa. Sen ominaisuuksia, energiataloutta ja ongelmia tutkittiin kent{\"a}ll{\"a} ja laboratoriossa ja toteutukseen perehdyttiin seuraamalla tulevien koealueiden suunnittelua ja asennusvaihetta. Ilmal{\"a}mmitys vaatii suunnittelijalta taitoa ja perehtymist{\"a} - todella heikkoja suunnitelmia on esiintynyt luvattoman paljon. My{\"o}s eri asennusaikataulujen yhteensovittaminen on ollut ongelmallista. Eri l{\"a}mm{\"o}njakoj{\"a}rjestelmien energiankulutuksesta kinattujen tilastojen luotettavuutta arvioidaan lyhyesti, samoin j{\"a}rjestelm{\"a}n kustannuksia ja taloudellisuutta. Kojeiden osia ja toimintoja k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n laajalti, koska kehityksen varaa on l{\"a}hes kaikkien komponenttien viimeistelyss{\"a} ja toteutuksessa sek{\"a} kojeen sijoituksessa rakennukseen. L{\"a}mm{\"o}ntuottoon k{\"a}yv{\"a}t kaikki l{\"a}mm{\"o}nl{\"a}hteet ja niiden yhdistelm{\"a}t. My{\"o}s matalal{\"a}mp{\"o}tilal{\"a}hteet ja niiden yhdistelm{\"a}t. My{\"o}s matalal{\"a}mp{\"o}tilaratkaisut (maaper{\"a}, poistoilma) ovat osoittaneet toimivuotensa k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a}kin, tosin vain huolellisen suunnittelun j{\"a}lkeen. L{\"a}mm{\"o}n jako vaatii tasapainotetun kanaviston ja hyvin toteutetun ilmanjaon ollakseen samanaikaisesti tehokas ja vedoton. Rakentajan omatoimiseen asennukseen liittyy viel{\"a} lukuisia ongelmia, pahimpina ilmavuodot ja s{\"a}{\"a}d{\"o}n osaamattomuus. Ulkoilman sis{\"a}{\"a}nottoa, ilman kierr{\"a}tyst{\"a}, poistoilmaj{\"a}rjestelyj{\"a} ja saavutettuja sis{\"a}ilmastotuloksia k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n lyhyesti, samoin j{\"a}rjestelm{\"a}n rakenteille asettamia vaatimuksia, mm. tiiviytt{\"a}. Ilmal{\"a}mmityksen todellista kyky{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} ilmaisl{\"a}mp{\"o}j{\"a} ei tunneta, ja huonekohtaisen l{\"a}mp{\"o}tilans{\"a}{\"a}d{\"o}n puuttumista on pidett{\"a}v{\"a} t{\"a}m{\"a}n p{\"a}iv{\"a}n j{\"a}rjestelmien ehk{\"a} pahimpana puutteena. Lis{\"a}ksi esitell{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton ja k{\"a}yt{\"o}n kriittiset kohdat, ehdotus j{\"a}rjestelmille asetettavista laatuvaatimuksista sek{\"a} tuloksia useista kentt{\"a}kohteista.",
author = "Jorma Heikkinen and Jorma Railio and Reino Heinola",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1605-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "132",
address = "Finland",

}

Heikkinen, J, Railio, J & Heinola, R 1982, Pientalojen ilmalämmitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 132, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pientalojen ilmalämmitys. / Heikkinen, Jorma; Railio, Jorma; Heinola, Reino.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 110 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 132).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pientalojen ilmalämmitys

AU - Heikkinen, Jorma

AU - Railio, Jorma

AU - Heinola, Reino

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Ilmalämmitys on lämmönjakojärjestelmä, joka on viime vuosina tullut suosituksi Suomen pientalotuotannossa. Sen ominaisuuksia, energiataloutta ja ongelmia tutkittiin kentällä ja laboratoriossa ja toteutukseen perehdyttiin seuraamalla tulevien koealueiden suunnittelua ja asennusvaihetta. Ilmalämmitys vaatii suunnittelijalta taitoa ja perehtymistä - todella heikkoja suunnitelmia on esiintynyt luvattoman paljon. Myös eri asennusaikataulujen yhteensovittaminen on ollut ongelmallista. Eri lämmönjakojärjestelmien energiankulutuksesta kinattujen tilastojen luotettavuutta arvioidaan lyhyesti, samoin järjestelmän kustannuksia ja taloudellisuutta. Kojeiden osia ja toimintoja käsitellään laajalti, koska kehityksen varaa on lähes kaikkien komponenttien viimeistelyssä ja toteutuksessa sekä kojeen sijoituksessa rakennukseen. Lämmöntuottoon käyvät kaikki lämmönlähteet ja niiden yhdistelmät. Myös matalalämpötilalähteet ja niiden yhdistelmät. Myös matalalämpötilaratkaisut (maaperä, poistoilma) ovat osoittaneet toimivuotensa käytännössäkin, tosin vain huolellisen suunnittelun jälkeen. Lämmön jako vaatii tasapainotetun kanaviston ja hyvin toteutetun ilmanjaon ollakseen samanaikaisesti tehokas ja vedoton. Rakentajan omatoimiseen asennukseen liittyy vielä lukuisia ongelmia, pahimpina ilmavuodot ja säädön osaamattomuus. Ulkoilman sisäänottoa, ilman kierrätystä, poistoilmajärjestelyjä ja saavutettuja sisäilmastotuloksia käsitellään lyhyesti, samoin järjestelmän rakenteille asettamia vaatimuksia, mm. tiiviyttä. Ilmalämmityksen todellista kykyä hyödyntää ilmaislämpöjä ei tunneta, ja huonekohtaisen lämpötilansäädön puuttumista on pidettävä tämän päivän järjestelmien ehkä pahimpana puutteena. Lisäksi esitellään käyttöönoton ja käytön kriittiset kohdat, ehdotus järjestelmille asetettavista laatuvaatimuksista sekä tuloksia useista kenttäkohteista.

AB - Ilmalämmitys on lämmönjakojärjestelmä, joka on viime vuosina tullut suosituksi Suomen pientalotuotannossa. Sen ominaisuuksia, energiataloutta ja ongelmia tutkittiin kentällä ja laboratoriossa ja toteutukseen perehdyttiin seuraamalla tulevien koealueiden suunnittelua ja asennusvaihetta. Ilmalämmitys vaatii suunnittelijalta taitoa ja perehtymistä - todella heikkoja suunnitelmia on esiintynyt luvattoman paljon. Myös eri asennusaikataulujen yhteensovittaminen on ollut ongelmallista. Eri lämmönjakojärjestelmien energiankulutuksesta kinattujen tilastojen luotettavuutta arvioidaan lyhyesti, samoin järjestelmän kustannuksia ja taloudellisuutta. Kojeiden osia ja toimintoja käsitellään laajalti, koska kehityksen varaa on lähes kaikkien komponenttien viimeistelyssä ja toteutuksessa sekä kojeen sijoituksessa rakennukseen. Lämmöntuottoon käyvät kaikki lämmönlähteet ja niiden yhdistelmät. Myös matalalämpötilalähteet ja niiden yhdistelmät. Myös matalalämpötilaratkaisut (maaperä, poistoilma) ovat osoittaneet toimivuotensa käytännössäkin, tosin vain huolellisen suunnittelun jälkeen. Lämmön jako vaatii tasapainotetun kanaviston ja hyvin toteutetun ilmanjaon ollakseen samanaikaisesti tehokas ja vedoton. Rakentajan omatoimiseen asennukseen liittyy vielä lukuisia ongelmia, pahimpina ilmavuodot ja säädön osaamattomuus. Ulkoilman sisäänottoa, ilman kierrätystä, poistoilmajärjestelyjä ja saavutettuja sisäilmastotuloksia käsitellään lyhyesti, samoin järjestelmän rakenteille asettamia vaatimuksia, mm. tiiviyttä. Ilmalämmityksen todellista kykyä hyödyntää ilmaislämpöjä ei tunneta, ja huonekohtaisen lämpötilansäädön puuttumista on pidettävä tämän päivän järjestelmien ehkä pahimpana puutteena. Lisäksi esitellään käyttöönoton ja käytön kriittiset kohdat, ehdotus järjestelmille asetettavista laatuvaatimuksista sekä tuloksia useista kenttäkohteista.

M3 - Report

SN - 951-38-1605-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Pientalojen ilmalämmitys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heikkinen J, Railio J, Heinola R. Pientalojen ilmalämmitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 110 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 132).