Pientalojen märkätilojen suunnittelu ja rakentaminen

Marjatta Wäänänen, Liisa Rautiainen, Pertti Kokki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Märkätiloilla tarkoitetaan julkaisussa lattiakaivolla varustettuja kodin pesutiloja, joita käytetään henkilökohtaiseen peseytymiseen sekä muihin kodin pesu-, puhdistus- ja hoitotöihin. Märkätiloille on usein ominaista roiskeveden seinäpintoja huuhteleva vaikutus. Märkätiloja ovat lähinnä kylpyhuone, suihkuhuone sekä saunan löylyhuone ja pesuhuone. Betoni, kevytbetoni, tilli ja niihin verrattavat kivirakenteet sopivat märkätiloissa parhaiten päällysteiden kiinnitysalustaksi. Kivirakenteet eivät lahoa eikä niissä kosteuden vaihtelun vaikutuksesta tapahdu haitallisia muodonmuntoksia. Kivirakenteiden käyttö kevytrakenteisissa pientaloissa ei kuitenkaan ole aina mahdollista lähinnä lisääntyvien kuormitusrasitusten johdosta. Rakennuslevyt eivät saa muovitapetilla tai keraamisilla laatoilla päällystettyinä turvota, laajentua tai kutistua niin, että päällyste irtoaa ja/tai rikkoontuu. Muodonmuutokset vältetään käyttämällä rakennuslevyjä, joissa ei tapahdu kosteuden ja mahdollisesti lämmön vaihtelun vaikutuksesta haitallisia muodonmuutoksia tai niitä vähennetään käsittelemällä levyt kauttaaltaan tarkoitukseen sopivilla kosteussulkuaineilla. Kun märkätilan seinät ovat kevytrakenteisia levyrakenteita, on roiskevedelle alttiisiin kohtiin aina tarkoituksenmukaista rakentaa ilmaraolliset ja tuulettuvat pintaseinät. Näin estetään veden tunkeutuminen rakenteisiin, mikäli päällyste vaurioituu. Mikäli osaa tiloista pidetään osittain lämmittämättömänä, tulee aina tarkoin selvittää eristävien ja tiivistävien kerrosten sijainti ja niiden vaikutukset rakenteen toimintaan ja valita rakenteet sen mukaisesti. Rakennuslevyjen muodonmuutosten vähentämiseksi ja hallitsemiseksi tarkoitetut toimenpiteet ovat erittäin tärkeitä jo rakennustyön aikana. Roiskevedelle altis kahden märkätilan välinen seinä on hyvin lahoaltis, mikäli rakenteeseen pääsee kosteutta ja rakenne ei pääse kuivumaan. Seinää ei saa rakentaa "pulloksi". Puurakenteisen alapohjan tai välipohjan päälle ei ole tarkoituksenmukaista rakentaa erillistä vedeneristyksen edellyttämää suojabetonikerrosta, johon keraamiset laatat kiinnitetään. Rakenteisiin kohdistuvat kuormat kasvavat, ja rakenteita joudutaan vahvistamaan. Keraamiset laatat voidaan haluttaessa kiinnittää puulevyalustaan liimatun vesitiiviin muovimaton päälle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages130
ISBN (Print)951-38-1305-3
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number29
ISSN0358-5077

Keywords

  • residential buildings
  • bathrooms
  • wooden structures
  • construction materials

Cite this

Wäänänen, M., Rautiainen, L., & Kokki, P. (1981). Pientalojen märkätilojen suunnittelu ja rakentaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 29
Wäänänen, Marjatta ; Rautiainen, Liisa ; Kokki, Pertti. / Pientalojen märkätilojen suunnittelu ja rakentaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 29).
@book{4c2c0c8b81374f5d994019051da8f6e0,
title = "Pientalojen m{\"a}rk{\"a}tilojen suunnittelu ja rakentaminen",
abstract = "M{\"a}rk{\"a}tiloilla tarkoitetaan julkaisussa lattiakaivolla varustettuja kodin pesutiloja, joita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n henkil{\"o}kohtaiseen peseytymiseen sek{\"a} muihin kodin pesu-, puhdistus- ja hoitot{\"o}ihin. M{\"a}rk{\"a}tiloille on usein ominaista roiskeveden sein{\"a}pintoja huuhteleva vaikutus. M{\"a}rk{\"a}tiloja ovat l{\"a}hinn{\"a} kylpyhuone, suihkuhuone sek{\"a} saunan l{\"o}ylyhuone ja pesuhuone. Betoni, kevytbetoni, tilli ja niihin verrattavat kivirakenteet sopivat m{\"a}rk{\"a}tiloissa parhaiten p{\"a}{\"a}llysteiden kiinnitysalustaksi. Kivirakenteet eiv{\"a}t lahoa eik{\"a} niiss{\"a} kosteuden vaihtelun vaikutuksesta tapahdu haitallisia muodonmuntoksia. Kivirakenteiden k{\"a}ytt{\"o} kevytrakenteisissa pientaloissa ei kuitenkaan ole aina mahdollista l{\"a}hinn{\"a} lis{\"a}{\"a}ntyvien kuormitusrasitusten johdosta. Rakennuslevyt eiv{\"a}t saa muovitapetilla tai keraamisilla laatoilla p{\"a}{\"a}llystettyin{\"a} turvota, laajentua tai kutistua niin, ett{\"a} p{\"a}{\"a}llyste irtoaa ja/tai rikkoontuu. Muodonmuutokset v{\"a}ltet{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} rakennuslevyj{\"a}, joissa ei tapahdu kosteuden ja mahdollisesti l{\"a}mm{\"o}n vaihtelun vaikutuksesta haitallisia muodonmuutoksia tai niit{\"a} v{\"a}hennet{\"a}{\"a}n k{\"a}sittelem{\"a}ll{\"a} levyt kauttaaltaan tarkoitukseen sopivilla kosteussulkuaineilla. Kun m{\"a}rk{\"a}tilan sein{\"a}t ovat kevytrakenteisia levyrakenteita, on roiskevedelle alttiisiin kohtiin aina tarkoituksenmukaista rakentaa ilmaraolliset ja tuulettuvat pintasein{\"a}t. N{\"a}in estet{\"a}{\"a}n veden tunkeutuminen rakenteisiin, mik{\"a}li p{\"a}{\"a}llyste vaurioituu. Mik{\"a}li osaa tiloista pidet{\"a}{\"a}n osittain l{\"a}mmitt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}n{\"a}, tulee aina tarkoin selvitt{\"a}{\"a} erist{\"a}vien ja tiivist{\"a}vien kerrosten sijainti ja niiden vaikutukset rakenteen toimintaan ja valita rakenteet sen mukaisesti. Rakennuslevyjen muodonmuutosten v{\"a}hent{\"a}miseksi ja hallitsemiseksi tarkoitetut toimenpiteet ovat eritt{\"a}in t{\"a}rkeit{\"a} jo rakennusty{\"o}n aikana. Roiskevedelle altis kahden m{\"a}rk{\"a}tilan v{\"a}linen sein{\"a} on hyvin lahoaltis, mik{\"a}li rakenteeseen p{\"a}{\"a}see kosteutta ja rakenne ei p{\"a}{\"a}se kuivumaan. Sein{\"a}{\"a} ei saa rakentaa {"}pulloksi{"}. Puurakenteisen alapohjan tai v{\"a}lipohjan p{\"a}{\"a}lle ei ole tarkoituksenmukaista rakentaa erillist{\"a} vedeneristyksen edellytt{\"a}m{\"a}{\"a} suojabetonikerrosta, johon keraamiset laatat kiinnitet{\"a}{\"a}n. Rakenteisiin kohdistuvat kuormat kasvavat, ja rakenteita joudutaan vahvistamaan. Keraamiset laatat voidaan haluttaessa kiinnitt{\"a}{\"a} puulevyalustaan liimatun vesitiiviin muovimaton p{\"a}{\"a}lle.",
keywords = "residential buildings, bathrooms, wooden structures, construction materials",
author = "Marjatta W{\"a}{\"a}n{\"a}nen and Liisa Rautiainen and Pertti Kokki",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1305-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "29",
address = "Finland",

}

Wäänänen, M, Rautiainen, L & Kokki, P 1981, Pientalojen märkätilojen suunnittelu ja rakentaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 29, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pientalojen märkätilojen suunnittelu ja rakentaminen. / Wäänänen, Marjatta; Rautiainen, Liisa; Kokki, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 29).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pientalojen märkätilojen suunnittelu ja rakentaminen

AU - Wäänänen, Marjatta

AU - Rautiainen, Liisa

AU - Kokki, Pertti

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Märkätiloilla tarkoitetaan julkaisussa lattiakaivolla varustettuja kodin pesutiloja, joita käytetään henkilökohtaiseen peseytymiseen sekä muihin kodin pesu-, puhdistus- ja hoitotöihin. Märkätiloille on usein ominaista roiskeveden seinäpintoja huuhteleva vaikutus. Märkätiloja ovat lähinnä kylpyhuone, suihkuhuone sekä saunan löylyhuone ja pesuhuone. Betoni, kevytbetoni, tilli ja niihin verrattavat kivirakenteet sopivat märkätiloissa parhaiten päällysteiden kiinnitysalustaksi. Kivirakenteet eivät lahoa eikä niissä kosteuden vaihtelun vaikutuksesta tapahdu haitallisia muodonmuntoksia. Kivirakenteiden käyttö kevytrakenteisissa pientaloissa ei kuitenkaan ole aina mahdollista lähinnä lisääntyvien kuormitusrasitusten johdosta. Rakennuslevyt eivät saa muovitapetilla tai keraamisilla laatoilla päällystettyinä turvota, laajentua tai kutistua niin, että päällyste irtoaa ja/tai rikkoontuu. Muodonmuutokset vältetään käyttämällä rakennuslevyjä, joissa ei tapahdu kosteuden ja mahdollisesti lämmön vaihtelun vaikutuksesta haitallisia muodonmuutoksia tai niitä vähennetään käsittelemällä levyt kauttaaltaan tarkoitukseen sopivilla kosteussulkuaineilla. Kun märkätilan seinät ovat kevytrakenteisia levyrakenteita, on roiskevedelle alttiisiin kohtiin aina tarkoituksenmukaista rakentaa ilmaraolliset ja tuulettuvat pintaseinät. Näin estetään veden tunkeutuminen rakenteisiin, mikäli päällyste vaurioituu. Mikäli osaa tiloista pidetään osittain lämmittämättömänä, tulee aina tarkoin selvittää eristävien ja tiivistävien kerrosten sijainti ja niiden vaikutukset rakenteen toimintaan ja valita rakenteet sen mukaisesti. Rakennuslevyjen muodonmuutosten vähentämiseksi ja hallitsemiseksi tarkoitetut toimenpiteet ovat erittäin tärkeitä jo rakennustyön aikana. Roiskevedelle altis kahden märkätilan välinen seinä on hyvin lahoaltis, mikäli rakenteeseen pääsee kosteutta ja rakenne ei pääse kuivumaan. Seinää ei saa rakentaa "pulloksi". Puurakenteisen alapohjan tai välipohjan päälle ei ole tarkoituksenmukaista rakentaa erillistä vedeneristyksen edellyttämää suojabetonikerrosta, johon keraamiset laatat kiinnitetään. Rakenteisiin kohdistuvat kuormat kasvavat, ja rakenteita joudutaan vahvistamaan. Keraamiset laatat voidaan haluttaessa kiinnittää puulevyalustaan liimatun vesitiiviin muovimaton päälle.

AB - Märkätiloilla tarkoitetaan julkaisussa lattiakaivolla varustettuja kodin pesutiloja, joita käytetään henkilökohtaiseen peseytymiseen sekä muihin kodin pesu-, puhdistus- ja hoitotöihin. Märkätiloille on usein ominaista roiskeveden seinäpintoja huuhteleva vaikutus. Märkätiloja ovat lähinnä kylpyhuone, suihkuhuone sekä saunan löylyhuone ja pesuhuone. Betoni, kevytbetoni, tilli ja niihin verrattavat kivirakenteet sopivat märkätiloissa parhaiten päällysteiden kiinnitysalustaksi. Kivirakenteet eivät lahoa eikä niissä kosteuden vaihtelun vaikutuksesta tapahdu haitallisia muodonmuntoksia. Kivirakenteiden käyttö kevytrakenteisissa pientaloissa ei kuitenkaan ole aina mahdollista lähinnä lisääntyvien kuormitusrasitusten johdosta. Rakennuslevyt eivät saa muovitapetilla tai keraamisilla laatoilla päällystettyinä turvota, laajentua tai kutistua niin, että päällyste irtoaa ja/tai rikkoontuu. Muodonmuutokset vältetään käyttämällä rakennuslevyjä, joissa ei tapahdu kosteuden ja mahdollisesti lämmön vaihtelun vaikutuksesta haitallisia muodonmuutoksia tai niitä vähennetään käsittelemällä levyt kauttaaltaan tarkoitukseen sopivilla kosteussulkuaineilla. Kun märkätilan seinät ovat kevytrakenteisia levyrakenteita, on roiskevedelle alttiisiin kohtiin aina tarkoituksenmukaista rakentaa ilmaraolliset ja tuulettuvat pintaseinät. Näin estetään veden tunkeutuminen rakenteisiin, mikäli päällyste vaurioituu. Mikäli osaa tiloista pidetään osittain lämmittämättömänä, tulee aina tarkoin selvittää eristävien ja tiivistävien kerrosten sijainti ja niiden vaikutukset rakenteen toimintaan ja valita rakenteet sen mukaisesti. Rakennuslevyjen muodonmuutosten vähentämiseksi ja hallitsemiseksi tarkoitetut toimenpiteet ovat erittäin tärkeitä jo rakennustyön aikana. Roiskevedelle altis kahden märkätilan välinen seinä on hyvin lahoaltis, mikäli rakenteeseen pääsee kosteutta ja rakenne ei pääse kuivumaan. Seinää ei saa rakentaa "pulloksi". Puurakenteisen alapohjan tai välipohjan päälle ei ole tarkoituksenmukaista rakentaa erillistä vedeneristyksen edellyttämää suojabetonikerrosta, johon keraamiset laatat kiinnitetään. Rakenteisiin kohdistuvat kuormat kasvavat, ja rakenteita joudutaan vahvistamaan. Keraamiset laatat voidaan haluttaessa kiinnittää puulevyalustaan liimatun vesitiiviin muovimaton päälle.

KW - residential buildings

KW - bathrooms

KW - wooden structures

KW - construction materials

M3 - Report

SN - 951-38-1305-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Pientalojen märkätilojen suunnittelu ja rakentaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wäänänen M, Rautiainen L, Kokki P. Pientalojen märkätilojen suunnittelu ja rakentaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 29).