Pietsomuovit ultraäänimuuntimissa

Salme Hurmila, Henrik Stubb

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä tutkimus, joka on tehty Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) puolijohdelaboratoriossa, liittyy mittaustekniikan tutkimusohjelman alaiseen ultraäänitekniikkaprojektiin. Tutkimuksessa on selvitetty pietsosähköisen polymeerin polyvinylideenifluoridin (PVDF, PVF2) käyttöä ultraäänimuuntimien aktiisena elementtinä, lähinnä niiden tulosten pohjalta, joita on saatu testattaessa projektin aikana suunniteltuja ja raeknnettuja PVDF-muuntimia. Näitä muuntimia ovat vedessä toimiva hydrofoni, fokusoidut luotaimet ainetta rikkomattomaan koestukseen ja ultraäänivirtausmittauksiin tarkoitettu muunnin, jossa PVDF-nauha kiristetään virtausputken ympärille. Lisäksi on koottu kirjallisuuskatsaus PZT-polymeerikomposiiteista ja PVDF:n kopolymeereista ja verrattu niiden ominaisuuksia PVDF:n ominaisuuksiin ultraäänisovelluksissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages56
ISBN (Print)951-38-3205-8
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number556
ISSN0358-5077

Fingerprint

ultrasonics
polymers

Keywords

  • ultrasonic transducers
  • composites
  • polymers
  • piezoelectric materials

Cite this

Hurmila, S., & Stubb, H. (1988). Pietsomuovit ultraäänimuuntimissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 556
Hurmila, Salme ; Stubb, Henrik. / Pietsomuovit ultraäänimuuntimissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 556).
@book{f62368320719455e9b1d3f7662e378ca,
title = "Pietsomuovit ultra{\"a}{\"a}nimuuntimissa",
abstract = "T{\"a}m{\"a} tutkimus, joka on tehty Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) puolijohdelaboratoriossa, liittyy mittaustekniikan tutkimusohjelman alaiseen ultra{\"a}{\"a}nitekniikkaprojektiin. Tutkimuksessa on selvitetty pietsos{\"a}hk{\"o}isen polymeerin polyvinylideenifluoridin (PVDF, PVF2) k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ultra{\"a}{\"a}nimuuntimien aktiisena elementtin{\"a}, l{\"a}hinn{\"a} niiden tulosten pohjalta, joita on saatu testattaessa projektin aikana suunniteltuja ja raeknnettuja PVDF-muuntimia. N{\"a}it{\"a} muuntimia ovat vedess{\"a} toimiva hydrofoni, fokusoidut luotaimet ainetta rikkomattomaan koestukseen ja ultra{\"a}{\"a}nivirtausmittauksiin tarkoitettu muunnin, jossa PVDF-nauha kiristet{\"a}{\"a}n virtausputken ymp{\"a}rille. Lis{\"a}ksi on koottu kirjallisuuskatsaus PZT-polymeerikomposiiteista ja PVDF:n kopolymeereista ja verrattu niiden ominaisuuksia PVDF:n ominaisuuksiin ultra{\"a}{\"a}nisovelluksissa.",
keywords = "ultrasonic transducers, composites, polymers, piezoelectric materials",
author = "Salme Hurmila and Henrik Stubb",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3205-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "556",
address = "Finland",

}

Hurmila, S & Stubb, H 1988, Pietsomuovit ultraäänimuuntimissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 556, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pietsomuovit ultraäänimuuntimissa. / Hurmila, Salme; Stubb, Henrik.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 556).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pietsomuovit ultraäänimuuntimissa

AU - Hurmila, Salme

AU - Stubb, Henrik

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tämä tutkimus, joka on tehty Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) puolijohdelaboratoriossa, liittyy mittaustekniikan tutkimusohjelman alaiseen ultraäänitekniikkaprojektiin. Tutkimuksessa on selvitetty pietsosähköisen polymeerin polyvinylideenifluoridin (PVDF, PVF2) käyttöä ultraäänimuuntimien aktiisena elementtinä, lähinnä niiden tulosten pohjalta, joita on saatu testattaessa projektin aikana suunniteltuja ja raeknnettuja PVDF-muuntimia. Näitä muuntimia ovat vedessä toimiva hydrofoni, fokusoidut luotaimet ainetta rikkomattomaan koestukseen ja ultraäänivirtausmittauksiin tarkoitettu muunnin, jossa PVDF-nauha kiristetään virtausputken ympärille. Lisäksi on koottu kirjallisuuskatsaus PZT-polymeerikomposiiteista ja PVDF:n kopolymeereista ja verrattu niiden ominaisuuksia PVDF:n ominaisuuksiin ultraäänisovelluksissa.

AB - Tämä tutkimus, joka on tehty Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) puolijohdelaboratoriossa, liittyy mittaustekniikan tutkimusohjelman alaiseen ultraäänitekniikkaprojektiin. Tutkimuksessa on selvitetty pietsosähköisen polymeerin polyvinylideenifluoridin (PVDF, PVF2) käyttöä ultraäänimuuntimien aktiisena elementtinä, lähinnä niiden tulosten pohjalta, joita on saatu testattaessa projektin aikana suunniteltuja ja raeknnettuja PVDF-muuntimia. Näitä muuntimia ovat vedessä toimiva hydrofoni, fokusoidut luotaimet ainetta rikkomattomaan koestukseen ja ultraäänivirtausmittauksiin tarkoitettu muunnin, jossa PVDF-nauha kiristetään virtausputken ympärille. Lisäksi on koottu kirjallisuuskatsaus PZT-polymeerikomposiiteista ja PVDF:n kopolymeereista ja verrattu niiden ominaisuuksia PVDF:n ominaisuuksiin ultraäänisovelluksissa.

KW - ultrasonic transducers

KW - composites

KW - polymers

KW - piezoelectric materials

M3 - Report

SN - 951-38-3205-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Pietsomuovit ultraäänimuuntimissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hurmila S, Stubb H. Pietsomuovit ultraäänimuuntimissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 556).