Pinch-menetelmä lämpöenergian käytön laskennassa

Timo Kolehmainen, Aarre Kovero, Heikki Malinen, Seppo Viinikainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pineh-menetelmä on prosessien lämpöenergian käytön analysointi- ja suunnittelumenetelmä. Se soveltuu parhaiten runsaasti lämpöenergiaa käyttävään prosessiteollisuuteen. Pineh-menetelmä tarvitsee lähtökohdakseen tutkittavan prosessin aine- ja energiataseet. Näistä taseista kootaan kaikki jäähtyvät ja lämpenevät virtaukset systemaattiseen tarkasteluun, jossa virtauksista muodostetaan prosessin sisäisen lämmönsiirron mahdollisuuksia kuvaavat kuumavirtaus- ja kylmävirtauskäyrät. Pineh-menetelmän avulla prosessin kaikkia lämmönsiirtotapahtumia hallitaan yhtenä kokonaisuutena. Menetelmällä voidaan määrittää prosessille taloudellisesti optimaalinen lämmönsiirrinverkosto siten, että lasketaan termodynamiikkaan ja taloudellisiin reunaehtoihin perustuva energiankulutustavoite ennen verkoston suunnittelua. Menetelmää voidaan käyttää myös sähkön ja lämmön yhteistuotannon suunnitteluun sekä lämpöpumppujen sijoituksen optimointiin. Pineh-suunnittelussa käytetään apuvälineenä tietokoneohjelmia ja graafisia kaavioita. Pineh-suunnitteluohjelmilla voidaan muodostaa prosessivirtauksista kuuma- ja kylmävirtauskäyrät sekä lisäksi laskea energiankulutustavoitteet. Lämmönsiirrinverkoston suunnittelussa käytetään ristikkoesitystä, jonka avulla on joustava esittää verkoston topologiaa suunnittelun varhaisvaiheessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages94
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1182
ISSN0358-5085

Fingerprint

heat exchangers

Keywords

  • Pinch-method
  • process heat
  • calculation methods
  • energy consumption
  • optimization

Cite this

Kolehmainen, T., Kovero, A., Malinen, H., & Viinikainen, S. (1990). Pinch-menetelmä lämpöenergian käytön laskennassa. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1182
Kolehmainen, Timo ; Kovero, Aarre ; Malinen, Heikki ; Viinikainen, Seppo. / Pinch-menetelmä lämpöenergian käytön laskennassa. Espoo, 1990. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1182).
@book{e40bb23de3234e4c8eb4f88af9d69bd8,
title = "Pinch-menetelm{\"a} l{\"a}mp{\"o}energian k{\"a}yt{\"o}n laskennassa",
abstract = "Pineh-menetelm{\"a} on prosessien l{\"a}mp{\"o}energian k{\"a}yt{\"o}n analysointi- ja suunnittelumenetelm{\"a}. Se soveltuu parhaiten runsaasti l{\"a}mp{\"o}energiaa k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}{\"a}n prosessiteollisuuteen. Pineh-menetelm{\"a} tarvitsee l{\"a}ht{\"o}kohdakseen tutkittavan prosessin aine- ja energiataseet. N{\"a}ist{\"a} taseista kootaan kaikki j{\"a}{\"a}htyv{\"a}t ja l{\"a}mpenev{\"a}t virtaukset systemaattiseen tarkasteluun, jossa virtauksista muodostetaan prosessin sis{\"a}isen l{\"a}mm{\"o}nsiirron mahdollisuuksia kuvaavat kuumavirtaus- ja kylm{\"a}virtausk{\"a}yr{\"a}t. Pineh-menetelm{\"a}n avulla prosessin kaikkia l{\"a}mm{\"o}nsiirtotapahtumia hallitaan yhten{\"a} kokonaisuutena. Menetelm{\"a}ll{\"a} voidaan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} prosessille taloudellisesti optimaalinen l{\"a}mm{\"o}nsiirrinverkosto siten, ett{\"a} lasketaan termodynamiikkaan ja taloudellisiin reunaehtoihin perustuva energiankulutustavoite ennen verkoston suunnittelua. Menetelm{\"a}{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s s{\"a}hk{\"o}n ja l{\"a}mm{\"o}n yhteistuotannon suunnitteluun sek{\"a} l{\"a}mp{\"o}pumppujen sijoituksen optimointiin. Pineh-suunnittelussa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n apuv{\"a}lineen{\"a} tietokoneohjelmia ja graafisia kaavioita. Pineh-suunnitteluohjelmilla voidaan muodostaa prosessivirtauksista kuuma- ja kylm{\"a}virtausk{\"a}yr{\"a}t sek{\"a} lis{\"a}ksi laskea energiankulutustavoitteet. L{\"a}mm{\"o}nsiirrinverkoston suunnittelussa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n ristikkoesityst{\"a}, jonka avulla on joustava esitt{\"a}{\"a} verkoston topologiaa suunnittelun varhaisvaiheessa.",
keywords = "Pinch-method, process heat, calculation methods, energy consumption, optimization",
author = "Timo Kolehmainen and Aarre Kovero and Heikki Malinen and Seppo Viinikainen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3832-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1182",

}

Kolehmainen, T, Kovero, A, Malinen, H & Viinikainen, S 1990, Pinch-menetelmä lämpöenergian käytön laskennassa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1182, Espoo.

Pinch-menetelmä lämpöenergian käytön laskennassa. / Kolehmainen, Timo; Kovero, Aarre; Malinen, Heikki; Viinikainen, Seppo.

Espoo, 1990. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1182).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pinch-menetelmä lämpöenergian käytön laskennassa

AU - Kolehmainen, Timo

AU - Kovero, Aarre

AU - Malinen, Heikki

AU - Viinikainen, Seppo

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Pineh-menetelmä on prosessien lämpöenergian käytön analysointi- ja suunnittelumenetelmä. Se soveltuu parhaiten runsaasti lämpöenergiaa käyttävään prosessiteollisuuteen. Pineh-menetelmä tarvitsee lähtökohdakseen tutkittavan prosessin aine- ja energiataseet. Näistä taseista kootaan kaikki jäähtyvät ja lämpenevät virtaukset systemaattiseen tarkasteluun, jossa virtauksista muodostetaan prosessin sisäisen lämmönsiirron mahdollisuuksia kuvaavat kuumavirtaus- ja kylmävirtauskäyrät. Pineh-menetelmän avulla prosessin kaikkia lämmönsiirtotapahtumia hallitaan yhtenä kokonaisuutena. Menetelmällä voidaan määrittää prosessille taloudellisesti optimaalinen lämmönsiirrinverkosto siten, että lasketaan termodynamiikkaan ja taloudellisiin reunaehtoihin perustuva energiankulutustavoite ennen verkoston suunnittelua. Menetelmää voidaan käyttää myös sähkön ja lämmön yhteistuotannon suunnitteluun sekä lämpöpumppujen sijoituksen optimointiin. Pineh-suunnittelussa käytetään apuvälineenä tietokoneohjelmia ja graafisia kaavioita. Pineh-suunnitteluohjelmilla voidaan muodostaa prosessivirtauksista kuuma- ja kylmävirtauskäyrät sekä lisäksi laskea energiankulutustavoitteet. Lämmönsiirrinverkoston suunnittelussa käytetään ristikkoesitystä, jonka avulla on joustava esittää verkoston topologiaa suunnittelun varhaisvaiheessa.

AB - Pineh-menetelmä on prosessien lämpöenergian käytön analysointi- ja suunnittelumenetelmä. Se soveltuu parhaiten runsaasti lämpöenergiaa käyttävään prosessiteollisuuteen. Pineh-menetelmä tarvitsee lähtökohdakseen tutkittavan prosessin aine- ja energiataseet. Näistä taseista kootaan kaikki jäähtyvät ja lämpenevät virtaukset systemaattiseen tarkasteluun, jossa virtauksista muodostetaan prosessin sisäisen lämmönsiirron mahdollisuuksia kuvaavat kuumavirtaus- ja kylmävirtauskäyrät. Pineh-menetelmän avulla prosessin kaikkia lämmönsiirtotapahtumia hallitaan yhtenä kokonaisuutena. Menetelmällä voidaan määrittää prosessille taloudellisesti optimaalinen lämmönsiirrinverkosto siten, että lasketaan termodynamiikkaan ja taloudellisiin reunaehtoihin perustuva energiankulutustavoite ennen verkoston suunnittelua. Menetelmää voidaan käyttää myös sähkön ja lämmön yhteistuotannon suunnitteluun sekä lämpöpumppujen sijoituksen optimointiin. Pineh-suunnittelussa käytetään apuvälineenä tietokoneohjelmia ja graafisia kaavioita. Pineh-suunnitteluohjelmilla voidaan muodostaa prosessivirtauksista kuuma- ja kylmävirtauskäyrät sekä lisäksi laskea energiankulutustavoitteet. Lämmönsiirrinverkoston suunnittelussa käytetään ristikkoesitystä, jonka avulla on joustava esittää verkoston topologiaa suunnittelun varhaisvaiheessa.

KW - Pinch-method

KW - process heat

KW - calculation methods

KW - energy consumption

KW - optimization

M3 - Report

SN - 951-38-3832-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Pinch-menetelmä lämpöenergian käytön laskennassa

CY - Espoo

ER -

Kolehmainen T, Kovero A, Malinen H, Viinikainen S. Pinch-menetelmä lämpöenergian käytön laskennassa. Espoo, 1990. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1182).