Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Visuaalisen laadunvalvonnan automatisointi on ajankohtainen ongelma, sillä visuaalinen laadunvalvonta on yksitoikkoista ja epätarkkaa työtä. Luokitus vaihtelee arvostelijan taidon, arvostelukriteerien ja vireyden mukaan. Tässä tutkimuksessa kehitettiin automaattinen halkeilun analyysimenetelmä puu - ja maalipinnan halkeilun analyysiin. Menetelmä kykenee sekä havaitsemaan että analysoimaan halkeamat. Kehitetty automaattinen menetelmä kykenee luokittelemaan halkeilun koon ja määrän SFS 3762 -standardin asteikolla 0-5 + 1 tarkkuudella visuaaliseen arvosteluun verrattuna. Kuvankäsittelymenetelmät perustuvat harmaasävymorfologiaan ja tilastollisiin menetelmiin. Tietämyspohjainen järjestelmä antaa optimaalisen kynnyksen segmentointiin. Kuvankäsittelylaitteistossa käytetään CCD-kameraa. Kuvakortit ovat kaupallisesti saatavilla. Kustakin halkeamasta lasketaan pituus, leveys, reunaviivan pituus, massakeskipiste ja momentti. Kokonaisesta kuvasta saadaan halkeamien pinta-alojen summan suhde koko kuva -alaan ja halkeilun määräarvostelu SFS 3762 -standardin mukaisesti. Automaattisesti tulostuvassa analyysiraportissa esitetään myös halkeamien leveys- ja pituusjakaumat. Ensimmäisessä vaiheessa menetelmää ja laitteistoa sovellettiin sääkokeissa olevien pintakäsiteltyjen lautojen kunnon määrityksiin. Laitteisto on toiminut moitteettomasti. Kaikki vaaleiden maalipintojen halkeamat on havaittu luotettavasti. Tummien pintojen analyysi on vaikeampaa, koska halkeamien valonheijastusominaisuudet eivät poikkea paljon ympäröivästä pinnasta. Kehitetyllä menetelmällä voidaan tutkia halkeilun kehittymistä esimerkiksi kuivausprosessin aikana. Yhden kuvan analyysi kestää 3 minuuttia. Tehokkaammalla laitteistolla, jossa on morfologian erikoisprosessori, voidaan päästä noin 15 sekunnin analyysiaikaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-4102-2
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Number755
ISSN1235-0613

Fingerprint

image analysis
methodology

Keywords

 • automation
 • visual inspection
 • visual aids
 • quality control
 • automatic control
 • control equipment
 • morphology
 • classifications
 • cracking (fracturing)
 • surface properties
 • image processing
 • cameras
 • paints
 • films
 • coatings
 • wood
 • cracks
 • methods
 • weathering
 • drying
 • calculations
 • measuring instruments
 • visual perception
 • statistical analysis

Cite this

Lappalainen, T. (1992). Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, No. 755
Lappalainen, Timo. / Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 755).
@book{06af1bcae61e4f2b9b743755eb787ae9,
title = "Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelm{\"a}",
abstract = "Visuaalisen laadunvalvonnan automatisointi on ajankohtainen ongelma, sill{\"a} visuaalinen laadunvalvonta on yksitoikkoista ja ep{\"a}tarkkaa ty{\"o}t{\"a}. Luokitus vaihtelee arvostelijan taidon, arvostelukriteerien ja vireyden mukaan. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa kehitettiin automaattinen halkeilun analyysimenetelm{\"a} puu - ja maalipinnan halkeilun analyysiin. Menetelm{\"a} kykenee sek{\"a} havaitsemaan ett{\"a} analysoimaan halkeamat. Kehitetty automaattinen menetelm{\"a} kykenee luokittelemaan halkeilun koon ja m{\"a}{\"a}r{\"a}n SFS 3762 -standardin asteikolla 0-5 + 1 tarkkuudella visuaaliseen arvosteluun verrattuna. Kuvank{\"a}sittelymenetelm{\"a}t perustuvat harmaas{\"a}vymorfologiaan ja tilastollisiin menetelmiin. Tiet{\"a}myspohjainen j{\"a}rjestelm{\"a} antaa optimaalisen kynnyksen segmentointiin. Kuvank{\"a}sittelylaitteistossa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n CCD-kameraa. Kuvakortit ovat kaupallisesti saatavilla. Kustakin halkeamasta lasketaan pituus, leveys, reunaviivan pituus, massakeskipiste ja momentti. Kokonaisesta kuvasta saadaan halkeamien pinta-alojen summan suhde koko kuva -alaan ja halkeilun m{\"a}{\"a}r{\"a}arvostelu SFS 3762 -standardin mukaisesti. Automaattisesti tulostuvassa analyysiraportissa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s halkeamien leveys- ja pituusjakaumat. Ensimm{\"a}isess{\"a} vaiheessa menetelm{\"a}{\"a} ja laitteistoa sovellettiin s{\"a}{\"a}kokeissa olevien pintak{\"a}siteltyjen lautojen kunnon m{\"a}{\"a}rityksiin. Laitteisto on toiminut moitteettomasti. Kaikki vaaleiden maalipintojen halkeamat on havaittu luotettavasti. Tummien pintojen analyysi on vaikeampaa, koska halkeamien valonheijastusominaisuudet eiv{\"a}t poikkea paljon ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}st{\"a} pinnasta. Kehitetyll{\"a} menetelm{\"a}ll{\"a} voidaan tutkia halkeilun kehittymist{\"a} esimerkiksi kuivausprosessin aikana. Yhden kuvan analyysi kest{\"a}{\"a} 3 minuuttia. Tehokkaammalla laitteistolla, jossa on morfologian erikoisprosessori, voidaan p{\"a}{\"a}st{\"a} noin 15 sekunnin analyysiaikaan.",
keywords = "automation, visual inspection, visual aids, quality control, automatic control, control equipment, morphology, classifications, cracking (fracturing), surface properties, image processing, cameras, paints, films, coatings, wood, cracks, methods, weathering, drying, calculations, measuring instruments, visual perception, statistical analysis",
author = "Timo Lappalainen",
note = "in RawData",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4102-2",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "755",
address = "Finland",

}

Lappalainen, T 1992, Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. VTT Julkaisuja - Publikationer, no. 755, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. / Lappalainen, Timo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 755).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä

AU - Lappalainen, Timo

N1 - in RawData

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Visuaalisen laadunvalvonnan automatisointi on ajankohtainen ongelma, sillä visuaalinen laadunvalvonta on yksitoikkoista ja epätarkkaa työtä. Luokitus vaihtelee arvostelijan taidon, arvostelukriteerien ja vireyden mukaan. Tässä tutkimuksessa kehitettiin automaattinen halkeilun analyysimenetelmä puu - ja maalipinnan halkeilun analyysiin. Menetelmä kykenee sekä havaitsemaan että analysoimaan halkeamat. Kehitetty automaattinen menetelmä kykenee luokittelemaan halkeilun koon ja määrän SFS 3762 -standardin asteikolla 0-5 + 1 tarkkuudella visuaaliseen arvosteluun verrattuna. Kuvankäsittelymenetelmät perustuvat harmaasävymorfologiaan ja tilastollisiin menetelmiin. Tietämyspohjainen järjestelmä antaa optimaalisen kynnyksen segmentointiin. Kuvankäsittelylaitteistossa käytetään CCD-kameraa. Kuvakortit ovat kaupallisesti saatavilla. Kustakin halkeamasta lasketaan pituus, leveys, reunaviivan pituus, massakeskipiste ja momentti. Kokonaisesta kuvasta saadaan halkeamien pinta-alojen summan suhde koko kuva -alaan ja halkeilun määräarvostelu SFS 3762 -standardin mukaisesti. Automaattisesti tulostuvassa analyysiraportissa esitetään myös halkeamien leveys- ja pituusjakaumat. Ensimmäisessä vaiheessa menetelmää ja laitteistoa sovellettiin sääkokeissa olevien pintakäsiteltyjen lautojen kunnon määrityksiin. Laitteisto on toiminut moitteettomasti. Kaikki vaaleiden maalipintojen halkeamat on havaittu luotettavasti. Tummien pintojen analyysi on vaikeampaa, koska halkeamien valonheijastusominaisuudet eivät poikkea paljon ympäröivästä pinnasta. Kehitetyllä menetelmällä voidaan tutkia halkeilun kehittymistä esimerkiksi kuivausprosessin aikana. Yhden kuvan analyysi kestää 3 minuuttia. Tehokkaammalla laitteistolla, jossa on morfologian erikoisprosessori, voidaan päästä noin 15 sekunnin analyysiaikaan.

AB - Visuaalisen laadunvalvonnan automatisointi on ajankohtainen ongelma, sillä visuaalinen laadunvalvonta on yksitoikkoista ja epätarkkaa työtä. Luokitus vaihtelee arvostelijan taidon, arvostelukriteerien ja vireyden mukaan. Tässä tutkimuksessa kehitettiin automaattinen halkeilun analyysimenetelmä puu - ja maalipinnan halkeilun analyysiin. Menetelmä kykenee sekä havaitsemaan että analysoimaan halkeamat. Kehitetty automaattinen menetelmä kykenee luokittelemaan halkeilun koon ja määrän SFS 3762 -standardin asteikolla 0-5 + 1 tarkkuudella visuaaliseen arvosteluun verrattuna. Kuvankäsittelymenetelmät perustuvat harmaasävymorfologiaan ja tilastollisiin menetelmiin. Tietämyspohjainen järjestelmä antaa optimaalisen kynnyksen segmentointiin. Kuvankäsittelylaitteistossa käytetään CCD-kameraa. Kuvakortit ovat kaupallisesti saatavilla. Kustakin halkeamasta lasketaan pituus, leveys, reunaviivan pituus, massakeskipiste ja momentti. Kokonaisesta kuvasta saadaan halkeamien pinta-alojen summan suhde koko kuva -alaan ja halkeilun määräarvostelu SFS 3762 -standardin mukaisesti. Automaattisesti tulostuvassa analyysiraportissa esitetään myös halkeamien leveys- ja pituusjakaumat. Ensimmäisessä vaiheessa menetelmää ja laitteistoa sovellettiin sääkokeissa olevien pintakäsiteltyjen lautojen kunnon määrityksiin. Laitteisto on toiminut moitteettomasti. Kaikki vaaleiden maalipintojen halkeamat on havaittu luotettavasti. Tummien pintojen analyysi on vaikeampaa, koska halkeamien valonheijastusominaisuudet eivät poikkea paljon ympäröivästä pinnasta. Kehitetyllä menetelmällä voidaan tutkia halkeilun kehittymistä esimerkiksi kuivausprosessin aikana. Yhden kuvan analyysi kestää 3 minuuttia. Tehokkaammalla laitteistolla, jossa on morfologian erikoisprosessori, voidaan päästä noin 15 sekunnin analyysiaikaan.

KW - automation

KW - visual inspection

KW - visual aids

KW - quality control

KW - automatic control

KW - control equipment

KW - morphology

KW - classifications

KW - cracking (fracturing)

KW - surface properties

KW - image processing

KW - cameras

KW - paints

KW - films

KW - coatings

KW - wood

KW - cracks

KW - methods

KW - weathering

KW - drying

KW - calculations

KW - measuring instruments

KW - visual perception

KW - statistical analysis

M3 - Report

SN - 951-38-4102-2

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lappalainen T. Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 755).