Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Visuaalisen laadunvalvonnan automatisointi on ajankohtainen ongelma, sillä visuaalinen laadunvalvonta on yksitoikkoista ja epätarkkaa työtä. Luokitus vaihtelee arvostelijan taidon, arvostelukriteerien ja vireyden mukaan. Tässä tutkimuksessa kehitettiin automaattinen halkeilun analyysimenetelmä puu - ja maalipinnan halkeilun analyysiin. Menetelmä kykenee sekä havaitsemaan että analysoimaan halkeamat. Kehitetty automaattinen menetelmä kykenee luokittelemaan halkeilun koon ja määrän SFS 3762 -standardin asteikolla 0-5 + 1 tarkkuudella visuaaliseen arvosteluun verrattuna. Kuvankäsittelymenetelmät perustuvat harmaasävymorfologiaan ja tilastollisiin menetelmiin. Tietämyspohjainen järjestelmä antaa optimaalisen kynnyksen segmentointiin. Kuvankäsittelylaitteistossa käytetään CCD-kameraa. Kuvakortit ovat kaupallisesti saatavilla. Kustakin halkeamasta lasketaan pituus, leveys, reunaviivan pituus, massakeskipiste ja momentti. Kokonaisesta kuvasta saadaan halkeamien pinta-alojen summan suhde koko kuva -alaan ja halkeilun määräarvostelu SFS 3762 -standardin mukaisesti. Automaattisesti tulostuvassa analyysiraportissa esitetään myös halkeamien leveys- ja pituusjakaumat. Ensimmäisessä vaiheessa menetelmää ja laitteistoa sovellettiin sääkokeissa olevien pintakäsiteltyjen lautojen kunnon määrityksiin. Laitteisto on toiminut moitteettomasti. Kaikki vaaleiden maalipintojen halkeamat on havaittu luotettavasti. Tummien pintojen analyysi on vaikeampaa, koska halkeamien valonheijastusominaisuudet eivät poikkea paljon ympäröivästä pinnasta. Kehitetyllä menetelmällä voidaan tutkia halkeilun kehittymistä esimerkiksi kuivausprosessin aikana. Yhden kuvan analyysi kestää 3 minuuttia. Tehokkaammalla laitteistolla, jossa on morfologian erikoisprosessori, voidaan päästä noin 15 sekunnin analyysiaikaan.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages90
  ISBN (Print)951-38-4102-2
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
  Number755
  ISSN1235-0613

  Fingerprint

  image analysis
  methodology

  Keywords

  • automation
  • visual inspection
  • visual aids
  • quality control
  • automatic control
  • control equipment
  • morphology
  • classifications
  • cracking (fracturing)
  • surface properties
  • image processing
  • cameras
  • paints
  • films
  • coatings
  • wood
  • cracks
  • methods
  • weathering
  • drying
  • calculations
  • measuring instruments
  • visual perception
  • statistical analysis

  Cite this

  Lappalainen, T. (1992). Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, No. 755
  Lappalainen, Timo. / Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 755).
  @book{06af1bcae61e4f2b9b743755eb787ae9,
  title = "Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelm{\"a}",
  abstract = "Visuaalisen laadunvalvonnan automatisointi on ajankohtainen ongelma, sill{\"a} visuaalinen laadunvalvonta on yksitoikkoista ja ep{\"a}tarkkaa ty{\"o}t{\"a}. Luokitus vaihtelee arvostelijan taidon, arvostelukriteerien ja vireyden mukaan. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa kehitettiin automaattinen halkeilun analyysimenetelm{\"a} puu - ja maalipinnan halkeilun analyysiin. Menetelm{\"a} kykenee sek{\"a} havaitsemaan ett{\"a} analysoimaan halkeamat. Kehitetty automaattinen menetelm{\"a} kykenee luokittelemaan halkeilun koon ja m{\"a}{\"a}r{\"a}n SFS 3762 -standardin asteikolla 0-5 + 1 tarkkuudella visuaaliseen arvosteluun verrattuna. Kuvank{\"a}sittelymenetelm{\"a}t perustuvat harmaas{\"a}vymorfologiaan ja tilastollisiin menetelmiin. Tiet{\"a}myspohjainen j{\"a}rjestelm{\"a} antaa optimaalisen kynnyksen segmentointiin. Kuvank{\"a}sittelylaitteistossa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n CCD-kameraa. Kuvakortit ovat kaupallisesti saatavilla. Kustakin halkeamasta lasketaan pituus, leveys, reunaviivan pituus, massakeskipiste ja momentti. Kokonaisesta kuvasta saadaan halkeamien pinta-alojen summan suhde koko kuva -alaan ja halkeilun m{\"a}{\"a}r{\"a}arvostelu SFS 3762 -standardin mukaisesti. Automaattisesti tulostuvassa analyysiraportissa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s halkeamien leveys- ja pituusjakaumat. Ensimm{\"a}isess{\"a} vaiheessa menetelm{\"a}{\"a} ja laitteistoa sovellettiin s{\"a}{\"a}kokeissa olevien pintak{\"a}siteltyjen lautojen kunnon m{\"a}{\"a}rityksiin. Laitteisto on toiminut moitteettomasti. Kaikki vaaleiden maalipintojen halkeamat on havaittu luotettavasti. Tummien pintojen analyysi on vaikeampaa, koska halkeamien valonheijastusominaisuudet eiv{\"a}t poikkea paljon ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}st{\"a} pinnasta. Kehitetyll{\"a} menetelm{\"a}ll{\"a} voidaan tutkia halkeilun kehittymist{\"a} esimerkiksi kuivausprosessin aikana. Yhden kuvan analyysi kest{\"a}{\"a} 3 minuuttia. Tehokkaammalla laitteistolla, jossa on morfologian erikoisprosessori, voidaan p{\"a}{\"a}st{\"a} noin 15 sekunnin analyysiaikaan.",
  keywords = "automation, visual inspection, visual aids, quality control, automatic control, control equipment, morphology, classifications, cracking (fracturing), surface properties, image processing, cameras, paints, films, coatings, wood, cracks, methods, weathering, drying, calculations, measuring instruments, visual perception, statistical analysis",
  author = "Timo Lappalainen",
  note = "in RawData",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4102-2",
  series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "755",
  address = "Finland",

  }

  Lappalainen, T 1992, Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. VTT Julkaisuja - Publikationer, no. 755, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. / Lappalainen, Timo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 755).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä

  AU - Lappalainen, Timo

  N1 - in RawData

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Visuaalisen laadunvalvonnan automatisointi on ajankohtainen ongelma, sillä visuaalinen laadunvalvonta on yksitoikkoista ja epätarkkaa työtä. Luokitus vaihtelee arvostelijan taidon, arvostelukriteerien ja vireyden mukaan. Tässä tutkimuksessa kehitettiin automaattinen halkeilun analyysimenetelmä puu - ja maalipinnan halkeilun analyysiin. Menetelmä kykenee sekä havaitsemaan että analysoimaan halkeamat. Kehitetty automaattinen menetelmä kykenee luokittelemaan halkeilun koon ja määrän SFS 3762 -standardin asteikolla 0-5 + 1 tarkkuudella visuaaliseen arvosteluun verrattuna. Kuvankäsittelymenetelmät perustuvat harmaasävymorfologiaan ja tilastollisiin menetelmiin. Tietämyspohjainen järjestelmä antaa optimaalisen kynnyksen segmentointiin. Kuvankäsittelylaitteistossa käytetään CCD-kameraa. Kuvakortit ovat kaupallisesti saatavilla. Kustakin halkeamasta lasketaan pituus, leveys, reunaviivan pituus, massakeskipiste ja momentti. Kokonaisesta kuvasta saadaan halkeamien pinta-alojen summan suhde koko kuva -alaan ja halkeilun määräarvostelu SFS 3762 -standardin mukaisesti. Automaattisesti tulostuvassa analyysiraportissa esitetään myös halkeamien leveys- ja pituusjakaumat. Ensimmäisessä vaiheessa menetelmää ja laitteistoa sovellettiin sääkokeissa olevien pintakäsiteltyjen lautojen kunnon määrityksiin. Laitteisto on toiminut moitteettomasti. Kaikki vaaleiden maalipintojen halkeamat on havaittu luotettavasti. Tummien pintojen analyysi on vaikeampaa, koska halkeamien valonheijastusominaisuudet eivät poikkea paljon ympäröivästä pinnasta. Kehitetyllä menetelmällä voidaan tutkia halkeilun kehittymistä esimerkiksi kuivausprosessin aikana. Yhden kuvan analyysi kestää 3 minuuttia. Tehokkaammalla laitteistolla, jossa on morfologian erikoisprosessori, voidaan päästä noin 15 sekunnin analyysiaikaan.

  AB - Visuaalisen laadunvalvonnan automatisointi on ajankohtainen ongelma, sillä visuaalinen laadunvalvonta on yksitoikkoista ja epätarkkaa työtä. Luokitus vaihtelee arvostelijan taidon, arvostelukriteerien ja vireyden mukaan. Tässä tutkimuksessa kehitettiin automaattinen halkeilun analyysimenetelmä puu - ja maalipinnan halkeilun analyysiin. Menetelmä kykenee sekä havaitsemaan että analysoimaan halkeamat. Kehitetty automaattinen menetelmä kykenee luokittelemaan halkeilun koon ja määrän SFS 3762 -standardin asteikolla 0-5 + 1 tarkkuudella visuaaliseen arvosteluun verrattuna. Kuvankäsittelymenetelmät perustuvat harmaasävymorfologiaan ja tilastollisiin menetelmiin. Tietämyspohjainen järjestelmä antaa optimaalisen kynnyksen segmentointiin. Kuvankäsittelylaitteistossa käytetään CCD-kameraa. Kuvakortit ovat kaupallisesti saatavilla. Kustakin halkeamasta lasketaan pituus, leveys, reunaviivan pituus, massakeskipiste ja momentti. Kokonaisesta kuvasta saadaan halkeamien pinta-alojen summan suhde koko kuva -alaan ja halkeilun määräarvostelu SFS 3762 -standardin mukaisesti. Automaattisesti tulostuvassa analyysiraportissa esitetään myös halkeamien leveys- ja pituusjakaumat. Ensimmäisessä vaiheessa menetelmää ja laitteistoa sovellettiin sääkokeissa olevien pintakäsiteltyjen lautojen kunnon määrityksiin. Laitteisto on toiminut moitteettomasti. Kaikki vaaleiden maalipintojen halkeamat on havaittu luotettavasti. Tummien pintojen analyysi on vaikeampaa, koska halkeamien valonheijastusominaisuudet eivät poikkea paljon ympäröivästä pinnasta. Kehitetyllä menetelmällä voidaan tutkia halkeilun kehittymistä esimerkiksi kuivausprosessin aikana. Yhden kuvan analyysi kestää 3 minuuttia. Tehokkaammalla laitteistolla, jossa on morfologian erikoisprosessori, voidaan päästä noin 15 sekunnin analyysiaikaan.

  KW - automation

  KW - visual inspection

  KW - visual aids

  KW - quality control

  KW - automatic control

  KW - control equipment

  KW - morphology

  KW - classifications

  KW - cracking (fracturing)

  KW - surface properties

  KW - image processing

  KW - cameras

  KW - paints

  KW - films

  KW - coatings

  KW - wood

  KW - cracks

  KW - methods

  KW - weathering

  KW - drying

  KW - calculations

  KW - measuring instruments

  KW - visual perception

  KW - statistical analysis

  M3 - Report

  SN - 951-38-4102-2

  T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

  BT - Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Lappalainen T. Pinnan halkeilun automaattinen analyysimenetelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 90 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 755).