Pinnoitetun vanerin valmistus yhdellä puristuskerralla

Paavo Kontinen, Jaakko Muilu, Riitta Housh

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Fenolihartsikalvolla pinnoitetun vanerin valmistusta voidaan rationalisoida siten, että tarvitaan vain yksi kuumapuristusvaihe. Vanerin liimasauman muodostuminen ja hartsikalvon kiinnittyminen vaneriin tapahtuvat tällöin samalla kertaa. Tämä on merkittävä etu, koska hiontavaihe jää pois ja työ- ja pääomakustannukset pienenevät. Fenolihartsikalvojen laadun osatekijöiden, kuten tarttuvuuden, kulutuskestävyyden ja halkeilevuuden suhteen, saavutetaan kertapuristusmenetelmällä yhtä hyvä tulos kuin tavallisella pinnoitusmenetelmälla. Puristusajan pidentäminenkään ei heikennä kertapuristamalla valmistetun tuotteen pinnoitetta. Kertapuristamalla valmistettu pinnoitettu vaneri kestää lipeää jopa jonkin verran paremmin kuin tavallisella tavalla pinnoitettu vertailutuote. Fenolihartsikalvo ei myöskään hidasta lämmön siirtymistä vaneriaihion sisäsaumoihin, joten kertapuristusmenetelmässä voidaan käyttää samoja puristusaikoja kuin tavanomaisessa vanerin valmistuksessa. Vähähartsinen ja paksu, maalauspohjapaperityyppinen fenolihartsikalvo sopii käytettäväksi kertapuristusmenetelmässä paremmin kuin runsashartsinen ja ohut betonointikalvo. Kertapuristusmenetelmän haittapuolina ovat vanerin paksuusvaihtelut, pinnan epätasaisuus ja ulkonäköseikat. Näiden merkitystä voidaan kuitenkin vähentää etsimällä paksuusvaihtelun kannalta ihanteelliset puristusolosuhteet ja valitsemalla vanerin pintaviilut huolellisesti. Kertapuristusmenetelmällä valmistettujen pinnoitettujen vanerien käyttökohteet ovat lähinnä joissakin erikoisratkaisuissa, joissa paksuustoleranssit eivät ole kovin tiukat. Tälläisia potentiaalisia kohteita ovat mm. liikennemerkki- ja ulkoseinävaneri.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-2376-8
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number356
ISSN0358-5077

Keywords

  • plywood
  • coating processes
  • pressing
  • glued joints
  • phenol formaldehyde resins
  • adhesion, films

Cite this

Kontinen, P., Muilu, J., & Housh, R. (1985). Pinnoitetun vanerin valmistus yhdellä puristuskerralla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 356
Kontinen, Paavo ; Muilu, Jaakko ; Housh, Riitta. / Pinnoitetun vanerin valmistus yhdellä puristuskerralla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 356).
@book{25131d3a645d4bfc9677e43b8f018d97,
title = "Pinnoitetun vanerin valmistus yhdell{\"a} puristuskerralla",
abstract = "Fenolihartsikalvolla pinnoitetun vanerin valmistusta voidaan rationalisoida siten, ett{\"a} tarvitaan vain yksi kuumapuristusvaihe. Vanerin liimasauman muodostuminen ja hartsikalvon kiinnittyminen vaneriin tapahtuvat t{\"a}ll{\"o}in samalla kertaa. T{\"a}m{\"a} on merkitt{\"a}v{\"a} etu, koska hiontavaihe j{\"a}{\"a} pois ja ty{\"o}- ja p{\"a}{\"a}omakustannukset pienenev{\"a}t. Fenolihartsikalvojen laadun osatekij{\"o}iden, kuten tarttuvuuden, kulutuskest{\"a}vyyden ja halkeilevuuden suhteen, saavutetaan kertapuristusmenetelm{\"a}ll{\"a} yht{\"a} hyv{\"a} tulos kuin tavallisella pinnoitusmenetelm{\"a}lla. Puristusajan pident{\"a}minenk{\"a}{\"a}n ei heikenn{\"a} kertapuristamalla valmistetun tuotteen pinnoitetta. Kertapuristamalla valmistettu pinnoitettu vaneri kest{\"a}{\"a} lipe{\"a}{\"a} jopa jonkin verran paremmin kuin tavallisella tavalla pinnoitettu vertailutuote. Fenolihartsikalvo ei my{\"o}sk{\"a}{\"a}n hidasta l{\"a}mm{\"o}n siirtymist{\"a} vaneriaihion sis{\"a}saumoihin, joten kertapuristusmenetelm{\"a}ss{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} samoja puristusaikoja kuin tavanomaisessa vanerin valmistuksessa. V{\"a}h{\"a}hartsinen ja paksu, maalauspohjapaperityyppinen fenolihartsikalvo sopii k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi kertapuristusmenetelm{\"a}ss{\"a} paremmin kuin runsashartsinen ja ohut betonointikalvo. Kertapuristusmenetelm{\"a}n haittapuolina ovat vanerin paksuusvaihtelut, pinnan ep{\"a}tasaisuus ja ulkon{\"a}k{\"o}seikat. N{\"a}iden merkityst{\"a} voidaan kuitenkin v{\"a}hent{\"a}{\"a} etsim{\"a}ll{\"a} paksuusvaihtelun kannalta ihanteelliset puristusolosuhteet ja valitsemalla vanerin pintaviilut huolellisesti. Kertapuristusmenetelm{\"a}ll{\"a} valmistettujen pinnoitettujen vanerien k{\"a}ytt{\"o}kohteet ovat l{\"a}hinn{\"a} joissakin erikoisratkaisuissa, joissa paksuustoleranssit eiv{\"a}t ole kovin tiukat. T{\"a}ll{\"a}isia potentiaalisia kohteita ovat mm. liikennemerkki- ja ulkosein{\"a}vaneri.",
keywords = "plywood, coating processes, pressing, glued joints, phenol formaldehyde resins, adhesion, films",
author = "Paavo Kontinen and Jaakko Muilu and Riitta Housh",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2376-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "356",
address = "Finland",

}

Kontinen, P, Muilu, J & Housh, R 1985, Pinnoitetun vanerin valmistus yhdellä puristuskerralla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 356, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pinnoitetun vanerin valmistus yhdellä puristuskerralla. / Kontinen, Paavo; Muilu, Jaakko; Housh, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 356).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pinnoitetun vanerin valmistus yhdellä puristuskerralla

AU - Kontinen, Paavo

AU - Muilu, Jaakko

AU - Housh, Riitta

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Fenolihartsikalvolla pinnoitetun vanerin valmistusta voidaan rationalisoida siten, että tarvitaan vain yksi kuumapuristusvaihe. Vanerin liimasauman muodostuminen ja hartsikalvon kiinnittyminen vaneriin tapahtuvat tällöin samalla kertaa. Tämä on merkittävä etu, koska hiontavaihe jää pois ja työ- ja pääomakustannukset pienenevät. Fenolihartsikalvojen laadun osatekijöiden, kuten tarttuvuuden, kulutuskestävyyden ja halkeilevuuden suhteen, saavutetaan kertapuristusmenetelmällä yhtä hyvä tulos kuin tavallisella pinnoitusmenetelmälla. Puristusajan pidentäminenkään ei heikennä kertapuristamalla valmistetun tuotteen pinnoitetta. Kertapuristamalla valmistettu pinnoitettu vaneri kestää lipeää jopa jonkin verran paremmin kuin tavallisella tavalla pinnoitettu vertailutuote. Fenolihartsikalvo ei myöskään hidasta lämmön siirtymistä vaneriaihion sisäsaumoihin, joten kertapuristusmenetelmässä voidaan käyttää samoja puristusaikoja kuin tavanomaisessa vanerin valmistuksessa. Vähähartsinen ja paksu, maalauspohjapaperityyppinen fenolihartsikalvo sopii käytettäväksi kertapuristusmenetelmässä paremmin kuin runsashartsinen ja ohut betonointikalvo. Kertapuristusmenetelmän haittapuolina ovat vanerin paksuusvaihtelut, pinnan epätasaisuus ja ulkonäköseikat. Näiden merkitystä voidaan kuitenkin vähentää etsimällä paksuusvaihtelun kannalta ihanteelliset puristusolosuhteet ja valitsemalla vanerin pintaviilut huolellisesti. Kertapuristusmenetelmällä valmistettujen pinnoitettujen vanerien käyttökohteet ovat lähinnä joissakin erikoisratkaisuissa, joissa paksuustoleranssit eivät ole kovin tiukat. Tälläisia potentiaalisia kohteita ovat mm. liikennemerkki- ja ulkoseinävaneri.

AB - Fenolihartsikalvolla pinnoitetun vanerin valmistusta voidaan rationalisoida siten, että tarvitaan vain yksi kuumapuristusvaihe. Vanerin liimasauman muodostuminen ja hartsikalvon kiinnittyminen vaneriin tapahtuvat tällöin samalla kertaa. Tämä on merkittävä etu, koska hiontavaihe jää pois ja työ- ja pääomakustannukset pienenevät. Fenolihartsikalvojen laadun osatekijöiden, kuten tarttuvuuden, kulutuskestävyyden ja halkeilevuuden suhteen, saavutetaan kertapuristusmenetelmällä yhtä hyvä tulos kuin tavallisella pinnoitusmenetelmälla. Puristusajan pidentäminenkään ei heikennä kertapuristamalla valmistetun tuotteen pinnoitetta. Kertapuristamalla valmistettu pinnoitettu vaneri kestää lipeää jopa jonkin verran paremmin kuin tavallisella tavalla pinnoitettu vertailutuote. Fenolihartsikalvo ei myöskään hidasta lämmön siirtymistä vaneriaihion sisäsaumoihin, joten kertapuristusmenetelmässä voidaan käyttää samoja puristusaikoja kuin tavanomaisessa vanerin valmistuksessa. Vähähartsinen ja paksu, maalauspohjapaperityyppinen fenolihartsikalvo sopii käytettäväksi kertapuristusmenetelmässä paremmin kuin runsashartsinen ja ohut betonointikalvo. Kertapuristusmenetelmän haittapuolina ovat vanerin paksuusvaihtelut, pinnan epätasaisuus ja ulkonäköseikat. Näiden merkitystä voidaan kuitenkin vähentää etsimällä paksuusvaihtelun kannalta ihanteelliset puristusolosuhteet ja valitsemalla vanerin pintaviilut huolellisesti. Kertapuristusmenetelmällä valmistettujen pinnoitettujen vanerien käyttökohteet ovat lähinnä joissakin erikoisratkaisuissa, joissa paksuustoleranssit eivät ole kovin tiukat. Tälläisia potentiaalisia kohteita ovat mm. liikennemerkki- ja ulkoseinävaneri.

KW - plywood

KW - coating processes

KW - pressing

KW - glued joints

KW - phenol formaldehyde resins

KW - adhesion, films

M3 - Report

SN - 951-38-2376-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Pinnoitetun vanerin valmistus yhdellä puristuskerralla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kontinen P, Muilu J, Housh R. Pinnoitetun vanerin valmistus yhdellä puristuskerralla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 356).