Pinnoitteiden kestävyys merivedessä. Osa 1. Kirjallisuustutkimus

Amar Mahiout, Eva Häkkä-Rönnholm, Simo-Pekka Hannula

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Merivesi on rakennemateriaalien käyttöympäristönä eräs vaativimmista ja asettaa materiaaleille ja niiden suojausmenetelmille suuria vaatimuksia. Materiaalien käyttäytymisen ennustaminen on monissa tapauksissa vaikeaa, sillä merivesi on monimutkainen, hienovaraisessa tasapainossa oleva liuos, joka sisältää monia suoloja, liuenneita kaasuja, erilaisia kiintoaineita kuten hiekkaa, lietettä, ja eläviä sekä mätäneviä orgaanisia aineksia. Lisäksi meriveden ominaisuudet vaihtelevat veden syvyyden, vuodenaikojen ja havainnointipaikan maantieteellisen aseman mukaan. Meriympäristön eri muuttujien välisen keskinäisen vuorovaikutuksen takia yhdessä muuttujassa tapahtuva muutos voi vaikuttaa monen muun muuttujan arvoon. Tässä kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan erilaisten pinnoitteiden käyttömahdollisuuksia merivedessä erityisesti korroosiolle ja kulumiselle alttiiden laitteiden osien suojaamiseen syvänmeren olosuhteissa. Metallirakenteiden suojaamiseen korroosiolta merivedessä soveltuvat parhaiten erilaiset orgaaniset pinnoitteet, joiden kestävyyteen kuitenkin vaikuttavat monet tekijät kuten meriveden paine, biologinen aktiivisuus, virtausnopeus jne. Metallisia ja muita pinnoitteita käytetään merivesiolosuhteissa yleensä vain silloin kun orgaaniset pinnoitteet eivät syystä tai toisesta sovellu. Tällaisia syitä voivat olla mm. korroosionkestävyden ohella vaadittavat liukuominaisuudet, kulutuksen kestävyys, paineen kestävyys, tiiviys. Paineen merkitys eri pinnoitteita käytettäessä on hyvin erilainen. Orgaanisten pinnoitteiden kestävyys on hyvin tuotekohtaista ja vaihtelee samankin tyyppisten tuotteiden välillä. Tuotteen kestävyydestä pintavedessä ei voida vetää johtopäätöksiä pinnoitteen käyttäytymiseen syvänmeren olosuhteissa: joissakin tapauksissa pinnoite, joka kestää matalassa vedessä, ei kestä syvällä ja päinvastoin. Paineen vaikutuksesta joihinkin metallisiin pinnoitemateriaaleihin on olemassa koetuloksia, mutta useimpien materiaalien ja pinnoitteiden osalta kokeelliset havainnot puuttuvat. Merivesikäyttöön soveltuvat useat metalliset pinnoitteet, joskin tietyin rajoituksin ja mm. perusainetta koskevin varauksin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-3559-6
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1046
ISSN0358-5085

Fingerprint

Anadelphia
coatings
seawater
Olla

Keywords

  • surface finishing
  • coating processes
  • coatings
  • corrosion prevention
  • metal protection
  • sea water
  • deep water
  • corrosion resistance

Cite this

Mahiout, A., Häkkä-Rönnholm, E., & Hannula, S-P. (1989). Pinnoitteiden kestävyys merivedessä. Osa 1. Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1046
Mahiout, Amar ; Häkkä-Rönnholm, Eva ; Hannula, Simo-Pekka. / Pinnoitteiden kestävyys merivedessä. Osa 1. Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1046).
@book{76c9009517b4481ea804012879f4e04d,
title = "Pinnoitteiden kest{\"a}vyys merivedess{\"a}. Osa 1. Kirjallisuustutkimus",
abstract = "Merivesi on rakennemateriaalien k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}n{\"a} er{\"a}s vaativimmista ja asettaa materiaaleille ja niiden suojausmenetelmille suuria vaatimuksia. Materiaalien k{\"a}ytt{\"a}ytymisen ennustaminen on monissa tapauksissa vaikeaa, sill{\"a} merivesi on monimutkainen, hienovaraisessa tasapainossa oleva liuos, joka sis{\"a}lt{\"a}{\"a} monia suoloja, liuenneita kaasuja, erilaisia kiintoaineita kuten hiekkaa, lietett{\"a}, ja el{\"a}vi{\"a} sek{\"a} m{\"a}t{\"a}nevi{\"a} orgaanisia aineksia. Lis{\"a}ksi meriveden ominaisuudet vaihtelevat veden syvyyden, vuodenaikojen ja havainnointipaikan maantieteellisen aseman mukaan. Meriymp{\"a}rist{\"o}n eri muuttujien v{\"a}lisen keskin{\"a}isen vuorovaikutuksen takia yhdess{\"a} muuttujassa tapahtuva muutos voi vaikuttaa monen muun muuttujan arvoon. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan erilaisten pinnoitteiden k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia merivedess{\"a} erityisesti korroosiolle ja kulumiselle alttiiden laitteiden osien suojaamiseen syv{\"a}nmeren olosuhteissa. Metallirakenteiden suojaamiseen korroosiolta merivedess{\"a} soveltuvat parhaiten erilaiset orgaaniset pinnoitteet, joiden kest{\"a}vyyteen kuitenkin vaikuttavat monet tekij{\"a}t kuten meriveden paine, biologinen aktiivisuus, virtausnopeus jne. Metallisia ja muita pinnoitteita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n merivesiolosuhteissa yleens{\"a} vain silloin kun orgaaniset pinnoitteet eiv{\"a}t syyst{\"a} tai toisesta sovellu. T{\"a}llaisia syit{\"a} voivat olla mm. korroosionkest{\"a}vyden ohella vaadittavat liukuominaisuudet, kulutuksen kest{\"a}vyys, paineen kest{\"a}vyys, tiiviys. Paineen merkitys eri pinnoitteita k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} on hyvin erilainen. Orgaanisten pinnoitteiden kest{\"a}vyys on hyvin tuotekohtaista ja vaihtelee samankin tyyppisten tuotteiden v{\"a}lill{\"a}. Tuotteen kest{\"a}vyydest{\"a} pintavedess{\"a} ei voida vet{\"a}{\"a} johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} pinnoitteen k{\"a}ytt{\"a}ytymiseen syv{\"a}nmeren olosuhteissa: joissakin tapauksissa pinnoite, joka kest{\"a}{\"a} matalassa vedess{\"a}, ei kest{\"a} syv{\"a}ll{\"a} ja p{\"a}invastoin. Paineen vaikutuksesta joihinkin metallisiin pinnoitemateriaaleihin on olemassa koetuloksia, mutta useimpien materiaalien ja pinnoitteiden osalta kokeelliset havainnot puuttuvat. Merivesik{\"a}ytt{\"o}{\"o}n soveltuvat useat metalliset pinnoitteet, joskin tietyin rajoituksin ja mm. perusainetta koskevin varauksin.",
keywords = "surface finishing, coating processes, coatings, corrosion prevention, metal protection, sea water, deep water, corrosion resistance",
author = "Amar Mahiout and Eva H{\"a}kk{\"a}-R{\"o}nnholm and Simo-Pekka Hannula",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3559-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1046",
address = "Finland",

}

Mahiout, A, Häkkä-Rönnholm, E & Hannula, S-P 1989, Pinnoitteiden kestävyys merivedessä. Osa 1. Kirjallisuustutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1046, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pinnoitteiden kestävyys merivedessä. Osa 1. Kirjallisuustutkimus. / Mahiout, Amar; Häkkä-Rönnholm, Eva; Hannula, Simo-Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1046).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pinnoitteiden kestävyys merivedessä. Osa 1. Kirjallisuustutkimus

AU - Mahiout, Amar

AU - Häkkä-Rönnholm, Eva

AU - Hannula, Simo-Pekka

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Merivesi on rakennemateriaalien käyttöympäristönä eräs vaativimmista ja asettaa materiaaleille ja niiden suojausmenetelmille suuria vaatimuksia. Materiaalien käyttäytymisen ennustaminen on monissa tapauksissa vaikeaa, sillä merivesi on monimutkainen, hienovaraisessa tasapainossa oleva liuos, joka sisältää monia suoloja, liuenneita kaasuja, erilaisia kiintoaineita kuten hiekkaa, lietettä, ja eläviä sekä mätäneviä orgaanisia aineksia. Lisäksi meriveden ominaisuudet vaihtelevat veden syvyyden, vuodenaikojen ja havainnointipaikan maantieteellisen aseman mukaan. Meriympäristön eri muuttujien välisen keskinäisen vuorovaikutuksen takia yhdessä muuttujassa tapahtuva muutos voi vaikuttaa monen muun muuttujan arvoon. Tässä kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan erilaisten pinnoitteiden käyttömahdollisuuksia merivedessä erityisesti korroosiolle ja kulumiselle alttiiden laitteiden osien suojaamiseen syvänmeren olosuhteissa. Metallirakenteiden suojaamiseen korroosiolta merivedessä soveltuvat parhaiten erilaiset orgaaniset pinnoitteet, joiden kestävyyteen kuitenkin vaikuttavat monet tekijät kuten meriveden paine, biologinen aktiivisuus, virtausnopeus jne. Metallisia ja muita pinnoitteita käytetään merivesiolosuhteissa yleensä vain silloin kun orgaaniset pinnoitteet eivät syystä tai toisesta sovellu. Tällaisia syitä voivat olla mm. korroosionkestävyden ohella vaadittavat liukuominaisuudet, kulutuksen kestävyys, paineen kestävyys, tiiviys. Paineen merkitys eri pinnoitteita käytettäessä on hyvin erilainen. Orgaanisten pinnoitteiden kestävyys on hyvin tuotekohtaista ja vaihtelee samankin tyyppisten tuotteiden välillä. Tuotteen kestävyydestä pintavedessä ei voida vetää johtopäätöksiä pinnoitteen käyttäytymiseen syvänmeren olosuhteissa: joissakin tapauksissa pinnoite, joka kestää matalassa vedessä, ei kestä syvällä ja päinvastoin. Paineen vaikutuksesta joihinkin metallisiin pinnoitemateriaaleihin on olemassa koetuloksia, mutta useimpien materiaalien ja pinnoitteiden osalta kokeelliset havainnot puuttuvat. Merivesikäyttöön soveltuvat useat metalliset pinnoitteet, joskin tietyin rajoituksin ja mm. perusainetta koskevin varauksin.

AB - Merivesi on rakennemateriaalien käyttöympäristönä eräs vaativimmista ja asettaa materiaaleille ja niiden suojausmenetelmille suuria vaatimuksia. Materiaalien käyttäytymisen ennustaminen on monissa tapauksissa vaikeaa, sillä merivesi on monimutkainen, hienovaraisessa tasapainossa oleva liuos, joka sisältää monia suoloja, liuenneita kaasuja, erilaisia kiintoaineita kuten hiekkaa, lietettä, ja eläviä sekä mätäneviä orgaanisia aineksia. Lisäksi meriveden ominaisuudet vaihtelevat veden syvyyden, vuodenaikojen ja havainnointipaikan maantieteellisen aseman mukaan. Meriympäristön eri muuttujien välisen keskinäisen vuorovaikutuksen takia yhdessä muuttujassa tapahtuva muutos voi vaikuttaa monen muun muuttujan arvoon. Tässä kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan erilaisten pinnoitteiden käyttömahdollisuuksia merivedessä erityisesti korroosiolle ja kulumiselle alttiiden laitteiden osien suojaamiseen syvänmeren olosuhteissa. Metallirakenteiden suojaamiseen korroosiolta merivedessä soveltuvat parhaiten erilaiset orgaaniset pinnoitteet, joiden kestävyyteen kuitenkin vaikuttavat monet tekijät kuten meriveden paine, biologinen aktiivisuus, virtausnopeus jne. Metallisia ja muita pinnoitteita käytetään merivesiolosuhteissa yleensä vain silloin kun orgaaniset pinnoitteet eivät syystä tai toisesta sovellu. Tällaisia syitä voivat olla mm. korroosionkestävyden ohella vaadittavat liukuominaisuudet, kulutuksen kestävyys, paineen kestävyys, tiiviys. Paineen merkitys eri pinnoitteita käytettäessä on hyvin erilainen. Orgaanisten pinnoitteiden kestävyys on hyvin tuotekohtaista ja vaihtelee samankin tyyppisten tuotteiden välillä. Tuotteen kestävyydestä pintavedessä ei voida vetää johtopäätöksiä pinnoitteen käyttäytymiseen syvänmeren olosuhteissa: joissakin tapauksissa pinnoite, joka kestää matalassa vedessä, ei kestä syvällä ja päinvastoin. Paineen vaikutuksesta joihinkin metallisiin pinnoitemateriaaleihin on olemassa koetuloksia, mutta useimpien materiaalien ja pinnoitteiden osalta kokeelliset havainnot puuttuvat. Merivesikäyttöön soveltuvat useat metalliset pinnoitteet, joskin tietyin rajoituksin ja mm. perusainetta koskevin varauksin.

KW - surface finishing

KW - coating processes

KW - coatings

KW - corrosion prevention

KW - metal protection

KW - sea water

KW - deep water

KW - corrosion resistance

M3 - Report

SN - 951-38-3559-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Pinnoitteiden kestävyys merivedessä. Osa 1. Kirjallisuustutkimus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mahiout A, Häkkä-Rönnholm E, Hannula S-P. Pinnoitteiden kestävyys merivedessä. Osa 1. Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1046).