Pintatekniikan kehitysnäkymiä metalliteollisuudessa: Esitutkimus

Simo-Pekka Hannula (Editor), Hannu Hänninen (Editor), Pertti Nenonen (Editor), Helena Ronkainen (Editor)

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvityksessä tarkastellaan metalli- ja konepajateollisuuden pintatekniikan kansainvälisiä ja kansallisia kehityssuuntia sekä esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) tämänhetkistä pintatekniikkaan liittyvää tutkimustoimintaa ja sen resursseja. Perinteisten pintakäsittelytekniikoiden, joihin tässä luetaan mm. maalaus, elektrolyyttinen pinnoitus sekä eräät päällystysmenetelmät ja reaktiopinnoitteet, kehitys on valtaosalta kohdistunut pintakäsittelyprosessien jatkokehittelyyn ja hienosäätöön. Kehitystä on tapahtunut pääasiassa laite- ja säätötekniikassa sekä pintakäsittelyprosessien optimoinnissa. Toisaalta pintakäsittelyn laatuun on kohdistettu aikaisempaa suurempaa huomiota. Uusien pintakäsittelymenetelmien kehittäminen kohdistuu itse menetelmätekniikan kehittämiseen sekä käsiteltyjen pintojen ominaisuuksien tutkimiseen ja määrittämiseen. Suomessa voidaan tärkeimpänä kehityssuuntana pitää käyttöominaisuuksiin ja sovelluksiin liittyvää tutkimusta. Suomen teollisuus on toistaiseksi varsin nopeasti pystynyt hyödyntämään pintakäsittelyn alueella tapahtuneet edistysaskeleet, mutta useimpien pintakäsittelylaitosten pienen koon ja niiden vähäisten tutkimus- ja kehitysresurssien vuoksi uuden pintakäsittelyyn liittyvän tiedon luominen useimmilla pintakäsittelyn alueilla on maassamme ollut hankalaa. Uusien pintakäsittelymenetelmien tutkimus on kuitenkin tärkeää sekä tekniikan kehittymisen seuraamisen että henkilöstön osaamisen kannalta, vaikka uusia menetelmiä usein ensisijaisesti hyödyntävän korkean teknologian yritysten määrä on Suomessa varsin pieni ja varsinaiset laajamittaiset teollisuussovellukset olisivat kaukana tulevaisuudessa. Metalliteollisuuden tarpeisiin suuntautuvasta pintatekniikan tutkimustyöstä VTT:ssa pääosa tapahtuu valmistustekniikan tutkimusosaston piirissä ja merkittävä osa tästä metallurgian ja konepajan tuotantotekniikan laboratorioissa sekä metallilaboratoriossa. Tutkimuksesta merkittävin osa liittyy pintojen käyttöominaisuuksien tutkimiseen, kuten korroosion ja kulumisen tutkimukseen. Myös pintakäsittelytekniikoihin liittyvää tutkimusta tehdään.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-3692-4
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1122
ISSN0358-5085

Fingerprint

metals
industry

Keywords

  • surface finishing
  • surface properties
  • trends
  • future
  • resources
  • research

Cite this

Hannula, S-P., Hänninen, H., Nenonen, P., & Ronkainen, H. (Eds.) (1990). Pintatekniikan kehitysnäkymiä metalliteollisuudessa: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1122
Hannula, Simo-Pekka (Editor) ; Hänninen, Hannu (Editor) ; Nenonen, Pertti (Editor) ; Ronkainen, Helena (Editor). / Pintatekniikan kehitysnäkymiä metalliteollisuudessa : Esitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1122).
@book{358cff4112f3490f92ed91cdfc40ec0b,
title = "Pintatekniikan kehitysn{\"a}kymi{\"a} metalliteollisuudessa: Esitutkimus",
abstract = "Selvityksess{\"a} tarkastellaan metalli- ja konepajateollisuuden pintatekniikan kansainv{\"a}lisi{\"a} ja kansallisia kehityssuuntia sek{\"a} esitell{\"a}{\"a}n Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) t{\"a}m{\"a}nhetkist{\"a} pintatekniikkaan liittyv{\"a}{\"a} tutkimustoimintaa ja sen resursseja. Perinteisten pintak{\"a}sittelytekniikoiden, joihin t{\"a}ss{\"a} luetaan mm. maalaus, elektrolyyttinen pinnoitus sek{\"a} er{\"a}{\"a}t p{\"a}{\"a}llystysmenetelm{\"a}t ja reaktiopinnoitteet, kehitys on valtaosalta kohdistunut pintak{\"a}sittelyprosessien jatkokehittelyyn ja hienos{\"a}{\"a}t{\"o}{\"o}n. Kehityst{\"a} on tapahtunut p{\"a}{\"a}asiassa laite- ja s{\"a}{\"a}t{\"o}tekniikassa sek{\"a} pintak{\"a}sittelyprosessien optimoinnissa. Toisaalta pintak{\"a}sittelyn laatuun on kohdistettu aikaisempaa suurempaa huomiota. Uusien pintak{\"a}sittelymenetelmien kehitt{\"a}minen kohdistuu itse menetelm{\"a}tekniikan kehitt{\"a}miseen sek{\"a} k{\"a}siteltyjen pintojen ominaisuuksien tutkimiseen ja m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen. Suomessa voidaan t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} kehityssuuntana pit{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksiin ja sovelluksiin liittyv{\"a}{\"a} tutkimusta. Suomen teollisuus on toistaiseksi varsin nopeasti pystynyt hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}{\"a}n pintak{\"a}sittelyn alueella tapahtuneet edistysaskeleet, mutta useimpien pintak{\"a}sittelylaitosten pienen koon ja niiden v{\"a}h{\"a}isten tutkimus- ja kehitysresurssien vuoksi uuden pintak{\"a}sittelyyn liittyv{\"a}n tiedon luominen useimmilla pintak{\"a}sittelyn alueilla on maassamme ollut hankalaa. Uusien pintak{\"a}sittelymenetelmien tutkimus on kuitenkin t{\"a}rke{\"a}{\"a} sek{\"a} tekniikan kehittymisen seuraamisen ett{\"a} henkil{\"o}st{\"o}n osaamisen kannalta, vaikka uusia menetelmi{\"a} usein ensisijaisesti hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a}n korkean teknologian yritysten m{\"a}{\"a}r{\"a} on Suomessa varsin pieni ja varsinaiset laajamittaiset teollisuussovellukset olisivat kaukana tulevaisuudessa. Metalliteollisuuden tarpeisiin suuntautuvasta pintatekniikan tutkimusty{\"o}st{\"a} VTT:ssa p{\"a}{\"a}osa tapahtuu valmistustekniikan tutkimusosaston piiriss{\"a} ja merkitt{\"a}v{\"a} osa t{\"a}st{\"a} metallurgian ja konepajan tuotantotekniikan laboratorioissa sek{\"a} metallilaboratoriossa. Tutkimuksesta merkitt{\"a}vin osa liittyy pintojen k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksien tutkimiseen, kuten korroosion ja kulumisen tutkimukseen. My{\"o}s pintak{\"a}sittelytekniikoihin liittyv{\"a}{\"a} tutkimusta tehd{\"a}{\"a}n.",
keywords = "surface finishing, surface properties, trends, future, resources, research",
editor = "Simo-Pekka Hannula and Hannu H{\"a}nninen and Pertti Nenonen and Helena Ronkainen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3692-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1122",
address = "Finland",

}

Hannula, S-P, Hänninen, H, Nenonen, P & Ronkainen, H (eds) 1990, Pintatekniikan kehitysnäkymiä metalliteollisuudessa: Esitutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1122, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pintatekniikan kehitysnäkymiä metalliteollisuudessa : Esitutkimus. / Hannula, Simo-Pekka (Editor); Hänninen, Hannu (Editor); Nenonen, Pertti (Editor); Ronkainen, Helena (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1122).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pintatekniikan kehitysnäkymiä metalliteollisuudessa

T2 - Esitutkimus

A2 - Hannula, Simo-Pekka

A2 - Hänninen, Hannu

A2 - Nenonen, Pertti

A2 - Ronkainen, Helena

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Selvityksessä tarkastellaan metalli- ja konepajateollisuuden pintatekniikan kansainvälisiä ja kansallisia kehityssuuntia sekä esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) tämänhetkistä pintatekniikkaan liittyvää tutkimustoimintaa ja sen resursseja. Perinteisten pintakäsittelytekniikoiden, joihin tässä luetaan mm. maalaus, elektrolyyttinen pinnoitus sekä eräät päällystysmenetelmät ja reaktiopinnoitteet, kehitys on valtaosalta kohdistunut pintakäsittelyprosessien jatkokehittelyyn ja hienosäätöön. Kehitystä on tapahtunut pääasiassa laite- ja säätötekniikassa sekä pintakäsittelyprosessien optimoinnissa. Toisaalta pintakäsittelyn laatuun on kohdistettu aikaisempaa suurempaa huomiota. Uusien pintakäsittelymenetelmien kehittäminen kohdistuu itse menetelmätekniikan kehittämiseen sekä käsiteltyjen pintojen ominaisuuksien tutkimiseen ja määrittämiseen. Suomessa voidaan tärkeimpänä kehityssuuntana pitää käyttöominaisuuksiin ja sovelluksiin liittyvää tutkimusta. Suomen teollisuus on toistaiseksi varsin nopeasti pystynyt hyödyntämään pintakäsittelyn alueella tapahtuneet edistysaskeleet, mutta useimpien pintakäsittelylaitosten pienen koon ja niiden vähäisten tutkimus- ja kehitysresurssien vuoksi uuden pintakäsittelyyn liittyvän tiedon luominen useimmilla pintakäsittelyn alueilla on maassamme ollut hankalaa. Uusien pintakäsittelymenetelmien tutkimus on kuitenkin tärkeää sekä tekniikan kehittymisen seuraamisen että henkilöstön osaamisen kannalta, vaikka uusia menetelmiä usein ensisijaisesti hyödyntävän korkean teknologian yritysten määrä on Suomessa varsin pieni ja varsinaiset laajamittaiset teollisuussovellukset olisivat kaukana tulevaisuudessa. Metalliteollisuuden tarpeisiin suuntautuvasta pintatekniikan tutkimustyöstä VTT:ssa pääosa tapahtuu valmistustekniikan tutkimusosaston piirissä ja merkittävä osa tästä metallurgian ja konepajan tuotantotekniikan laboratorioissa sekä metallilaboratoriossa. Tutkimuksesta merkittävin osa liittyy pintojen käyttöominaisuuksien tutkimiseen, kuten korroosion ja kulumisen tutkimukseen. Myös pintakäsittelytekniikoihin liittyvää tutkimusta tehdään.

AB - Selvityksessä tarkastellaan metalli- ja konepajateollisuuden pintatekniikan kansainvälisiä ja kansallisia kehityssuuntia sekä esitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) tämänhetkistä pintatekniikkaan liittyvää tutkimustoimintaa ja sen resursseja. Perinteisten pintakäsittelytekniikoiden, joihin tässä luetaan mm. maalaus, elektrolyyttinen pinnoitus sekä eräät päällystysmenetelmät ja reaktiopinnoitteet, kehitys on valtaosalta kohdistunut pintakäsittelyprosessien jatkokehittelyyn ja hienosäätöön. Kehitystä on tapahtunut pääasiassa laite- ja säätötekniikassa sekä pintakäsittelyprosessien optimoinnissa. Toisaalta pintakäsittelyn laatuun on kohdistettu aikaisempaa suurempaa huomiota. Uusien pintakäsittelymenetelmien kehittäminen kohdistuu itse menetelmätekniikan kehittämiseen sekä käsiteltyjen pintojen ominaisuuksien tutkimiseen ja määrittämiseen. Suomessa voidaan tärkeimpänä kehityssuuntana pitää käyttöominaisuuksiin ja sovelluksiin liittyvää tutkimusta. Suomen teollisuus on toistaiseksi varsin nopeasti pystynyt hyödyntämään pintakäsittelyn alueella tapahtuneet edistysaskeleet, mutta useimpien pintakäsittelylaitosten pienen koon ja niiden vähäisten tutkimus- ja kehitysresurssien vuoksi uuden pintakäsittelyyn liittyvän tiedon luominen useimmilla pintakäsittelyn alueilla on maassamme ollut hankalaa. Uusien pintakäsittelymenetelmien tutkimus on kuitenkin tärkeää sekä tekniikan kehittymisen seuraamisen että henkilöstön osaamisen kannalta, vaikka uusia menetelmiä usein ensisijaisesti hyödyntävän korkean teknologian yritysten määrä on Suomessa varsin pieni ja varsinaiset laajamittaiset teollisuussovellukset olisivat kaukana tulevaisuudessa. Metalliteollisuuden tarpeisiin suuntautuvasta pintatekniikan tutkimustyöstä VTT:ssa pääosa tapahtuu valmistustekniikan tutkimusosaston piirissä ja merkittävä osa tästä metallurgian ja konepajan tuotantotekniikan laboratorioissa sekä metallilaboratoriossa. Tutkimuksesta merkittävin osa liittyy pintojen käyttöominaisuuksien tutkimiseen, kuten korroosion ja kulumisen tutkimukseen. Myös pintakäsittelytekniikoihin liittyvää tutkimusta tehdään.

KW - surface finishing

KW - surface properties

KW - trends

KW - future

KW - resources

KW - research

M3 - Report

SN - 951-38-3692-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Pintatekniikan kehitysnäkymiä metalliteollisuudessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hannula S-P, (ed.), Hänninen H, (ed.), Nenonen P, (ed.), Ronkainen H, (ed.). Pintatekniikan kehitysnäkymiä metalliteollisuudessa: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1122).