Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta

Translated title of the contribution: Pipeline asset management of water and sewage works

Tero Välisalo, Markku Riihimäki, Erkki Lehtinen, Eija Kupi

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Käyttöomaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi myös vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla pääomaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viemäri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen käyttöikä ei ole kenenkään tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyjä vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sekä resurssien että taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riittävän ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyväskylän Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lisäksi Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahastosta. Tässä julkaisussa kuvataan yleisiä periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyistä. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on peräisin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages74
  ISBN (Electronic)978-951-38-7159-8
  Publication statusPublished - 2008
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number98
  ISSN2242-1211

  Fingerprint

  Intsia bijuga
  assets
  sewage
  water management
  Queensland

  Keywords

  • water distribution system
  • sewer system
  • asset management
  • maintenance
  • rehabilitation

  Cite this

  Välisalo, T., Riihimäki, M., Lehtinen, E., & Kupi, E. (2008). Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 98
  Välisalo, Tero ; Riihimäki, Markku ; Lehtinen, Erkki ; Kupi, Eija. / Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta : Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Technology; No. 98).
  @book{51cb4e5830a446939cb7005a10a3f46c,
  title = "Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta",
  abstract = "K{\"a}ytt{\"o}omaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi my{\"o}s vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla p{\"a}{\"a}omaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viem{\"a}ri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} ei ole kenenk{\"a}{\"a}n tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyj{\"a} vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entist{\"a} paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sek{\"a} resurssien ett{\"a} taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riitt{\"a}v{\"a}n ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehitt{\"a}miskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyv{\"a}skyl{\"a}n Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lis{\"a}ksi Vesi- ja viem{\"a}rilaitosyhdistyksen kehitt{\"a}misrahastosta. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kuvataan yleisi{\"a} periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyist{\"a}. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on per{\"a}isin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.",
  keywords = "water distribution system, sewer system, asset management, maintenance, rehabilitation",
  author = "Tero V{\"a}lisalo and Markku Riihim{\"a}ki and Erkki Lehtinen and Eija Kupi",
  note = "Project code: 4848",
  year = "2008",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "98",
  address = "Finland",

  }

  Välisalo, T, Riihimäki, M, Lehtinen, E & Kupi, E 2008, Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. VTT Technology, no. 98, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta : Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. / Välisalo, Tero; Riihimäki, Markku; Lehtinen, Erkki; Kupi, Eija.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Technology; No. 98).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta

  T2 - Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta

  AU - Välisalo, Tero

  AU - Riihimäki, Markku

  AU - Lehtinen, Erkki

  AU - Kupi, Eija

  N1 - Project code: 4848

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Käyttöomaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi myös vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla pääomaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viemäri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen käyttöikä ei ole kenenkään tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyjä vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sekä resurssien että taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riittävän ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyväskylän Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lisäksi Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahastosta. Tässä julkaisussa kuvataan yleisiä periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyistä. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on peräisin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.

  AB - Käyttöomaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi myös vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla pääomaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viemäri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen käyttöikä ei ole kenenkään tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyjä vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sekä resurssien että taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riittävän ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyväskylän Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lisäksi Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahastosta. Tässä julkaisussa kuvataan yleisiä periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyistä. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on peräisin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.

  KW - water distribution system

  KW - sewer system

  KW - asset management

  KW - maintenance

  KW - rehabilitation

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Välisalo T, Riihimäki M, Lehtinen E, Kupi E. Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Technology; No. 98).