Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta

Translated title of the contribution: Pipeline asset management of water and sewage works

Tero Välisalo, Markku Riihimäki, Erkki Lehtinen, Eija Kupi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Käyttöomaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi myös vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla pääomaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viemäri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen käyttöikä ei ole kenenkään tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyjä vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sekä resurssien että taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riittävän ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyväskylän Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lisäksi Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahastosta. Tässä julkaisussa kuvataan yleisiä periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyistä. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on peräisin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages74
ISBN (Electronic)978-951-38-7159-8
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number98
ISSN2242-1211

Fingerprint

Intsia bijuga
assets
sewage
water management
Queensland

Keywords

  • water distribution system
  • sewer system
  • asset management
  • maintenance
  • rehabilitation

Cite this

Välisalo, T., Riihimäki, M., Lehtinen, E., & Kupi, E. (2008). Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 98
Välisalo, Tero ; Riihimäki, Markku ; Lehtinen, Erkki ; Kupi, Eija. / Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta : Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Technology; No. 98).
@book{51cb4e5830a446939cb7005a10a3f46c,
title = "Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta",
abstract = "K{\"a}ytt{\"o}omaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi my{\"o}s vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla p{\"a}{\"a}omaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viem{\"a}ri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} ei ole kenenk{\"a}{\"a}n tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyj{\"a} vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entist{\"a} paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sek{\"a} resurssien ett{\"a} taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riitt{\"a}v{\"a}n ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehitt{\"a}miskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyv{\"a}skyl{\"a}n Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lis{\"a}ksi Vesi- ja viem{\"a}rilaitosyhdistyksen kehitt{\"a}misrahastosta. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kuvataan yleisi{\"a} periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyist{\"a}. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on per{\"a}isin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.",
keywords = "water distribution system, sewer system, asset management, maintenance, rehabilitation",
author = "Tero V{\"a}lisalo and Markku Riihim{\"a}ki and Erkki Lehtinen and Eija Kupi",
note = "Project code: 4848",
year = "2008",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "98",
address = "Finland",

}

Välisalo, T, Riihimäki, M, Lehtinen, E & Kupi, E 2008, Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. VTT Technology, no. 98, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta : Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. / Välisalo, Tero; Riihimäki, Markku; Lehtinen, Erkki; Kupi, Eija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Technology; No. 98).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta

T2 - Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta

AU - Välisalo, Tero

AU - Riihimäki, Markku

AU - Lehtinen, Erkki

AU - Kupi, Eija

N1 - Project code: 4848

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Käyttöomaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi myös vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla pääomaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viemäri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen käyttöikä ei ole kenenkään tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyjä vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sekä resurssien että taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riittävän ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyväskylän Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lisäksi Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahastosta. Tässä julkaisussa kuvataan yleisiä periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyistä. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on peräisin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.

AB - Käyttöomaisuuden hallinta, asset management, on noussut mielenkiinnon kohteeksi myös vesihuoltolaitoksissa. Vesihuoltoalalla pääomaa on sitoutunut huomattavan paljon maan alle asennettuihin vesi-, viemäri- ja hulevesiverkostoihin, joiden todellinen käyttöikä ei ole kenenkään tiedossa ja nykyhetken kunto on arvoitus. AssetVesi-projektissa kehitettiin menettelyjä vesihuoltoverkostojen kunnossapidon hallinnointiin, jotta laitoksilla olisi entistä paremmat mahdollisuudet arvioida tulevaa kunnossapidon tarvetta ja ajankohtaa ja siten varautua sekä resurssien että taloudellisten puitteiden osalta tuleviin tarpeisiin riittävän ajoissa. Projektin rahoittivat Tekes - teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus, Tampereen Vesi, Turun vesilaitos, Lahti Aqua Oy, Jyväskylän Energia Oy ja Tekla Oyj. Projektiin osallistuneet vesihuoltolaitokset saivat tukea lisäksi Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen kehittämisrahastosta. Tässä julkaisussa kuvataan yleisiä periaatteita vesihuoltoalan verkosto-omaisuuden hallinnan menettelyistä. Julkaisussa esitetty verkosto-omaisuuden hallintamallin runko on peräisin Australiasta Queensland Governmentin julkaisusarjasta, josta on valittu suomalaisten vesihuoltolaitosten toimintatapoihin sopivia osia ja tehty ohjeiden tulkintoja AssetVesi-hankkeessa saatujen kokemusten pohjalta.

KW - water distribution system

KW - sewer system

KW - asset management

KW - maintenance

KW - rehabilitation

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Välisalo T, Riihimäki M, Lehtinen E, Kupi E. Vesihuoltolaitosten verkosto-omaisuuden hallinta: Toimintamallin kuvaus Total Management Planning -ohjeistuksen pohjalta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Technology; No. 98).