Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008

Terttu Vainio, Liisa Jaakkonen, Pajakkala Pekka

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Pirkanmaalla on toteutettu vuodesta 2004 lähtien useita suuria rakennushankkeita eri käyttötarkoituksiin. Käynnistämistä odottaa useita suuria liikerakennushankkeita, jotka merkitsevät korkeasuhdanteen jatkumista ja edellyttävät investointeja liikenneinf raan. Asuntorakentamisessa alkanut lievä laskusuunta jatkuu ensi vuonna, ja infrainvestoinnissa nykyinen rakentamisen taso säilyy. Asunto- ja kiinteistökauppa on käynyt vilkkaana Pirkanmaalla. Kauppoja tehtiin vuonna 2006 reilu 15 000 kpl, ja niiden yhteenlaskettu kauppasumma ylitti 1,5 miljardin euron rajan. Pirkanmaalaisten kuluttajien asunnonostoaikomukset ovat syksyllä 2007 edel leen korkealla ja ylittävät maan keskitason, mikä onkin luonnollista kasvukeskuspaikkakunnalle. Vuonna 2007 myös ulkomaalaiset kiinteistösijoittajat löysivät Tampereen. Barometrikyselyyn vastanneet yritykset arvioivat noususuhdanteen olevan taittumassa. Vastaajat näkevät ensi vuoden suhdannetilanteen edelleen erinomaisena, mutta tätä vuotta hieman heikompana. Yritykset odottavat liikevaihdon kasvua ja suunnittelevat kas vattavansa henkilömäärää. Kasvattaminen ei tule olemaan helppoa, koska työvoimapula ja kapasiteetin riittämättömyys ovat keskeisimmät ongelmat. Rakentamisen kustannusten noin 6 prosentin nousuvauhti ei kyselyyn vastanneiden mukaan tule juurikaan hidastum aan ensi vuonna. Yritykset odottavat kannattavuutensa paranevan edelleen. Vilkkaan rakentamisen pirkanmaalaiset näkevät lukuisina rakennustyömaina, vaikeuksina löytää työntekijöitä sekä myös hintojen nousuna. Lisäksi esimerkiksi läntisen ohikulkutien II-vaiheen rakennustyöt näkyvät ja tuntuvat Pirkanmaan autoliikenteessä. Pirk anmaalla sekä toimitila- että asuntorakentamisen kasvu on suuntautunut Tampereen ympäristökuntiin, ja se puolestaan näkyy jatkossa mm. kasvavina liikennevirtoina ja edellyttää panostusta liikenneinfran rakentamiseen. Jalankulkijoille rakentamisen myötä a vautuu kokonaan uusia reittejä, kun aseman tunnelit yhdistävät keskustan Tullin alueeseen ja Ratinan rantabulevardi valmistuu.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationTampere
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages26
  ISBN (Print)978-951-38-6359-3
  Publication statusPublished - 2007
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Keywords

  • forecasts
  • barometer
  • construction

  Cite this

  Vainio, T., Jaakkonen, L., & Pekka, P. (2007). Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland.
  Vainio, Terttu ; Jaakkonen, Liisa ; Pekka, Pajakkala. / Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008. Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 26 p.
  @book{61ec58ed3388426aa2c89a46d0999e2d,
  title = "Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008",
  abstract = "Pirkanmaalla on toteutettu vuodesta 2004 l{\"a}htien useita suuria rakennushankkeita eri k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksiin. K{\"a}ynnist{\"a}mist{\"a} odottaa useita suuria liikerakennushankkeita, jotka merkitsev{\"a}t korkeasuhdanteen jatkumista ja edellytt{\"a}v{\"a}t investointeja liikenneinf raan. Asuntorakentamisessa alkanut liev{\"a} laskusuunta jatkuu ensi vuonna, ja infrainvestoinnissa nykyinen rakentamisen taso s{\"a}ilyy. Asunto- ja kiinteist{\"o}kauppa on k{\"a}ynyt vilkkaana Pirkanmaalla. Kauppoja tehtiin vuonna 2006 reilu 15 000 kpl, ja niiden yhteenlaskettu kauppasumma ylitti 1,5 miljardin euron rajan. Pirkanmaalaisten kuluttajien asunnonostoaikomukset ovat syksyll{\"a} 2007 edel leen korkealla ja ylitt{\"a}v{\"a}t maan keskitason, mik{\"a} onkin luonnollista kasvukeskuspaikkakunnalle. Vuonna 2007 my{\"o}s ulkomaalaiset kiinteist{\"o}sijoittajat l{\"o}ysiv{\"a}t Tampereen. Barometrikyselyyn vastanneet yritykset arvioivat noususuhdanteen olevan taittumassa. Vastaajat n{\"a}kev{\"a}t ensi vuoden suhdannetilanteen edelleen erinomaisena, mutta t{\"a}t{\"a} vuotta hieman heikompana. Yritykset odottavat liikevaihdon kasvua ja suunnittelevat kas vattavansa henkil{\"o}m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}. Kasvattaminen ei tule olemaan helppoa, koska ty{\"o}voimapula ja kapasiteetin riitt{\"a}m{\"a}tt{\"o}myys ovat keskeisimm{\"a}t ongelmat. Rakentamisen kustannusten noin 6 prosentin nousuvauhti ei kyselyyn vastanneiden mukaan tule juurikaan hidastum aan ensi vuonna. Yritykset odottavat kannattavuutensa paranevan edelleen. Vilkkaan rakentamisen pirkanmaalaiset n{\"a}kev{\"a}t lukuisina rakennusty{\"o}maina, vaikeuksina l{\"o}yt{\"a}{\"a} ty{\"o}ntekij{\"o}it{\"a} sek{\"a} my{\"o}s hintojen nousuna. Lis{\"a}ksi esimerkiksi l{\"a}ntisen ohikulkutien II-vaiheen rakennusty{\"o}t n{\"a}kyv{\"a}t ja tuntuvat Pirkanmaan autoliikenteess{\"a}. Pirk anmaalla sek{\"a} toimitila- ett{\"a} asuntorakentamisen kasvu on suuntautunut Tampereen ymp{\"a}rist{\"o}kuntiin, ja se puolestaan n{\"a}kyy jatkossa mm. kasvavina liikennevirtoina ja edellytt{\"a}{\"a} panostusta liikenneinfran rakentamiseen. Jalankulkijoille rakentamisen my{\"o}t{\"a} a vautuu kokonaan uusia reittej{\"a}, kun aseman tunnelit yhdist{\"a}v{\"a}t keskustan Tullin alueeseen ja Ratinan rantabulevardi valmistuu.",
  keywords = "forecasts, barometer, construction",
  author = "Terttu Vainio and Liisa Jaakkonen and Pajakkala Pekka",
  year = "2007",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-6359-3",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Vainio, T, Jaakkonen, L & Pekka, P 2007, Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008. VTT Technical Research Centre of Finland, Tampere.

  Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008. / Vainio, Terttu; Jaakkonen, Liisa; Pekka, Pajakkala.

  Tampere : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 26 p.

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008

  AU - Vainio, Terttu

  AU - Jaakkonen, Liisa

  AU - Pekka, Pajakkala

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Pirkanmaalla on toteutettu vuodesta 2004 lähtien useita suuria rakennushankkeita eri käyttötarkoituksiin. Käynnistämistä odottaa useita suuria liikerakennushankkeita, jotka merkitsevät korkeasuhdanteen jatkumista ja edellyttävät investointeja liikenneinf raan. Asuntorakentamisessa alkanut lievä laskusuunta jatkuu ensi vuonna, ja infrainvestoinnissa nykyinen rakentamisen taso säilyy. Asunto- ja kiinteistökauppa on käynyt vilkkaana Pirkanmaalla. Kauppoja tehtiin vuonna 2006 reilu 15 000 kpl, ja niiden yhteenlaskettu kauppasumma ylitti 1,5 miljardin euron rajan. Pirkanmaalaisten kuluttajien asunnonostoaikomukset ovat syksyllä 2007 edel leen korkealla ja ylittävät maan keskitason, mikä onkin luonnollista kasvukeskuspaikkakunnalle. Vuonna 2007 myös ulkomaalaiset kiinteistösijoittajat löysivät Tampereen. Barometrikyselyyn vastanneet yritykset arvioivat noususuhdanteen olevan taittumassa. Vastaajat näkevät ensi vuoden suhdannetilanteen edelleen erinomaisena, mutta tätä vuotta hieman heikompana. Yritykset odottavat liikevaihdon kasvua ja suunnittelevat kas vattavansa henkilömäärää. Kasvattaminen ei tule olemaan helppoa, koska työvoimapula ja kapasiteetin riittämättömyys ovat keskeisimmät ongelmat. Rakentamisen kustannusten noin 6 prosentin nousuvauhti ei kyselyyn vastanneiden mukaan tule juurikaan hidastum aan ensi vuonna. Yritykset odottavat kannattavuutensa paranevan edelleen. Vilkkaan rakentamisen pirkanmaalaiset näkevät lukuisina rakennustyömaina, vaikeuksina löytää työntekijöitä sekä myös hintojen nousuna. Lisäksi esimerkiksi läntisen ohikulkutien II-vaiheen rakennustyöt näkyvät ja tuntuvat Pirkanmaan autoliikenteessä. Pirk anmaalla sekä toimitila- että asuntorakentamisen kasvu on suuntautunut Tampereen ympäristökuntiin, ja se puolestaan näkyy jatkossa mm. kasvavina liikennevirtoina ja edellyttää panostusta liikenneinfran rakentamiseen. Jalankulkijoille rakentamisen myötä a vautuu kokonaan uusia reittejä, kun aseman tunnelit yhdistävät keskustan Tullin alueeseen ja Ratinan rantabulevardi valmistuu.

  AB - Pirkanmaalla on toteutettu vuodesta 2004 lähtien useita suuria rakennushankkeita eri käyttötarkoituksiin. Käynnistämistä odottaa useita suuria liikerakennushankkeita, jotka merkitsevät korkeasuhdanteen jatkumista ja edellyttävät investointeja liikenneinf raan. Asuntorakentamisessa alkanut lievä laskusuunta jatkuu ensi vuonna, ja infrainvestoinnissa nykyinen rakentamisen taso säilyy. Asunto- ja kiinteistökauppa on käynyt vilkkaana Pirkanmaalla. Kauppoja tehtiin vuonna 2006 reilu 15 000 kpl, ja niiden yhteenlaskettu kauppasumma ylitti 1,5 miljardin euron rajan. Pirkanmaalaisten kuluttajien asunnonostoaikomukset ovat syksyllä 2007 edel leen korkealla ja ylittävät maan keskitason, mikä onkin luonnollista kasvukeskuspaikkakunnalle. Vuonna 2007 myös ulkomaalaiset kiinteistösijoittajat löysivät Tampereen. Barometrikyselyyn vastanneet yritykset arvioivat noususuhdanteen olevan taittumassa. Vastaajat näkevät ensi vuoden suhdannetilanteen edelleen erinomaisena, mutta tätä vuotta hieman heikompana. Yritykset odottavat liikevaihdon kasvua ja suunnittelevat kas vattavansa henkilömäärää. Kasvattaminen ei tule olemaan helppoa, koska työvoimapula ja kapasiteetin riittämättömyys ovat keskeisimmät ongelmat. Rakentamisen kustannusten noin 6 prosentin nousuvauhti ei kyselyyn vastanneiden mukaan tule juurikaan hidastum aan ensi vuonna. Yritykset odottavat kannattavuutensa paranevan edelleen. Vilkkaan rakentamisen pirkanmaalaiset näkevät lukuisina rakennustyömaina, vaikeuksina löytää työntekijöitä sekä myös hintojen nousuna. Lisäksi esimerkiksi läntisen ohikulkutien II-vaiheen rakennustyöt näkyvät ja tuntuvat Pirkanmaan autoliikenteessä. Pirk anmaalla sekä toimitila- että asuntorakentamisen kasvu on suuntautunut Tampereen ympäristökuntiin, ja se puolestaan näkyy jatkossa mm. kasvavina liikennevirtoina ja edellyttää panostusta liikenneinfran rakentamiseen. Jalankulkijoille rakentamisen myötä a vautuu kokonaan uusia reittejä, kun aseman tunnelit yhdistävät keskustan Tullin alueeseen ja Ratinan rantabulevardi valmistuu.

  KW - forecasts

  KW - barometer

  KW - construction

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-6359-3

  BT - Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Tampere

  ER -

  Vainio T, Jaakkonen L, Pekka P. Pirkanmaan rakennusbarometri 2007-2008. Tampere: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 26 p.