Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010

Terttu Vainio, Liisa Jaakkonen, Pekka Tienhaara, Pekka Pajakkala

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Vuosi 2009 on ollut vaikea Pirkanmaan rakentajille. Markkinoiden supistuminen jatkuu vielä 2010, mutta aloitettavat rakennushankkeet piristävät jo ilmapiiriä. VTT ennakoi rakentamisen määrän vähenevän ensi vuonna viitisen prosenttia. Tiedot ilmenevät VTT:n tuoreesta Pirkanmaan rakennusbarometrista. Rakentamisen suhdannetilanne Pirkanmaalla on kaksijakoinen. Osa yrityksistä kuvaa suhdannetilannetta hyväksi ja toinen puoli heikoksi. Varsinkin toimitilojen uudistalonrakentaminen on ollut Pirkanmaalla niin vilkasta, että volyymin lasku oli väistämätön. Rakentamisen hiljentyminen on pakottanut yritykset vähentämään työvoimaansa. Erityisen paljon työvoimaa ovat vähentäneet urakoitsijat, rakennustuoteteollisuus ja -kauppa. Pirkanmaalla rakentaminen keskittyy entistä enemmän Tampereelle, missä asuntotuotannon näkymät ovat muuta Pirkanmaata paremmat ja liikerakennushankkeita on edelleen vireillä ennätysmäärä. Hankkeiden aloitusaikataulu kuitenkin elää. Osa Pirkanmaan kiinteistö ja rakennusalan yrityksistä näki jo laskusuhdanteen olevan taittumassa. Vastaajat näkevät ensi vuoden suhdannetilanteen jonkin verran tätä vuotta parempana. Viime syksynä huolestuneimmat rakennustuotteiden valmistajat ja rautakauppa ovat tänä syksynä kaikkein toiveikkaimpia suhdanteiden paranemisen suhteen. Yritykset ennakoivat tappiollisen liikevaihdon nousevan ensi vuonna voitolliseksi ja kannattavuuden paranevan. Työvoiman määrä tulee laskemaan ensi vuonna.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages23
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  NumberVTT-R-08065-09

  Keywords

  • construction market
  • building
  • forecast

  Cite this

  Vainio, T., Jaakkonen, L., Tienhaara, P., & Pajakkala, P. (2009). Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-08065-09
  Vainio, Terttu ; Jaakkonen, Liisa ; Tienhaara, Pekka ; Pajakkala, Pekka. / Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010. VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 23 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-08065-09).
  @book{f3c23f5eb73a476c838a1a6d53c4dc20,
  title = "Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010",
  abstract = "Vuosi 2009 on ollut vaikea Pirkanmaan rakentajille. Markkinoiden supistuminen jatkuu viel{\"a} 2010, mutta aloitettavat rakennushankkeet pirist{\"a}v{\"a}t jo ilmapiiri{\"a}. VTT ennakoi rakentamisen m{\"a}{\"a}r{\"a}n v{\"a}henev{\"a}n ensi vuonna viitisen prosenttia. Tiedot ilmenev{\"a}t VTT:n tuoreesta Pirkanmaan rakennusbarometrista. Rakentamisen suhdannetilanne Pirkanmaalla on kaksijakoinen. Osa yrityksist{\"a} kuvaa suhdannetilannetta hyv{\"a}ksi ja toinen puoli heikoksi. Varsinkin toimitilojen uudistalonrakentaminen on ollut Pirkanmaalla niin vilkasta, ett{\"a} volyymin lasku oli v{\"a}ist{\"a}m{\"a}t{\"o}n. Rakentamisen hiljentyminen on pakottanut yritykset v{\"a}hent{\"a}m{\"a}{\"a}n ty{\"o}voimaansa. Erityisen paljon ty{\"o}voimaa ovat v{\"a}hent{\"a}neet urakoitsijat, rakennustuoteteollisuus ja -kauppa. Pirkanmaalla rakentaminen keskittyy entist{\"a} enemm{\"a}n Tampereelle, miss{\"a} asuntotuotannon n{\"a}kym{\"a}t ovat muuta Pirkanmaata paremmat ja liikerakennushankkeita on edelleen vireill{\"a} enn{\"a}tysm{\"a}{\"a}r{\"a}. Hankkeiden aloitusaikataulu kuitenkin el{\"a}{\"a}. Osa Pirkanmaan kiinteist{\"o} ja rakennusalan yrityksist{\"a} n{\"a}ki jo laskusuhdanteen olevan taittumassa. Vastaajat n{\"a}kev{\"a}t ensi vuoden suhdannetilanteen jonkin verran t{\"a}t{\"a} vuotta parempana. Viime syksyn{\"a} huolestuneimmat rakennustuotteiden valmistajat ja rautakauppa ovat t{\"a}n{\"a} syksyn{\"a} kaikkein toiveikkaimpia suhdanteiden paranemisen suhteen. Yritykset ennakoivat tappiollisen liikevaihdon nousevan ensi vuonna voitolliseksi ja kannattavuuden paranevan. Ty{\"o}voiman m{\"a}{\"a}r{\"a} tulee laskemaan ensi vuonna.",
  keywords = "construction market, building, forecast",
  author = "Terttu Vainio and Liisa Jaakkonen and Pekka Tienhaara and Pekka Pajakkala",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "VTT-R-08065-09",
  address = "Finland",

  }

  Vainio, T, Jaakkonen, L, Tienhaara, P & Pajakkala, P 2009, Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-08065-09, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010. / Vainio, Terttu; Jaakkonen, Liisa; Tienhaara, Pekka; Pajakkala, Pekka.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 23 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-08065-09).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010

  AU - Vainio, Terttu

  AU - Jaakkonen, Liisa

  AU - Tienhaara, Pekka

  AU - Pajakkala, Pekka

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Vuosi 2009 on ollut vaikea Pirkanmaan rakentajille. Markkinoiden supistuminen jatkuu vielä 2010, mutta aloitettavat rakennushankkeet piristävät jo ilmapiiriä. VTT ennakoi rakentamisen määrän vähenevän ensi vuonna viitisen prosenttia. Tiedot ilmenevät VTT:n tuoreesta Pirkanmaan rakennusbarometrista. Rakentamisen suhdannetilanne Pirkanmaalla on kaksijakoinen. Osa yrityksistä kuvaa suhdannetilannetta hyväksi ja toinen puoli heikoksi. Varsinkin toimitilojen uudistalonrakentaminen on ollut Pirkanmaalla niin vilkasta, että volyymin lasku oli väistämätön. Rakentamisen hiljentyminen on pakottanut yritykset vähentämään työvoimaansa. Erityisen paljon työvoimaa ovat vähentäneet urakoitsijat, rakennustuoteteollisuus ja -kauppa. Pirkanmaalla rakentaminen keskittyy entistä enemmän Tampereelle, missä asuntotuotannon näkymät ovat muuta Pirkanmaata paremmat ja liikerakennushankkeita on edelleen vireillä ennätysmäärä. Hankkeiden aloitusaikataulu kuitenkin elää. Osa Pirkanmaan kiinteistö ja rakennusalan yrityksistä näki jo laskusuhdanteen olevan taittumassa. Vastaajat näkevät ensi vuoden suhdannetilanteen jonkin verran tätä vuotta parempana. Viime syksynä huolestuneimmat rakennustuotteiden valmistajat ja rautakauppa ovat tänä syksynä kaikkein toiveikkaimpia suhdanteiden paranemisen suhteen. Yritykset ennakoivat tappiollisen liikevaihdon nousevan ensi vuonna voitolliseksi ja kannattavuuden paranevan. Työvoiman määrä tulee laskemaan ensi vuonna.

  AB - Vuosi 2009 on ollut vaikea Pirkanmaan rakentajille. Markkinoiden supistuminen jatkuu vielä 2010, mutta aloitettavat rakennushankkeet piristävät jo ilmapiiriä. VTT ennakoi rakentamisen määrän vähenevän ensi vuonna viitisen prosenttia. Tiedot ilmenevät VTT:n tuoreesta Pirkanmaan rakennusbarometrista. Rakentamisen suhdannetilanne Pirkanmaalla on kaksijakoinen. Osa yrityksistä kuvaa suhdannetilannetta hyväksi ja toinen puoli heikoksi. Varsinkin toimitilojen uudistalonrakentaminen on ollut Pirkanmaalla niin vilkasta, että volyymin lasku oli väistämätön. Rakentamisen hiljentyminen on pakottanut yritykset vähentämään työvoimaansa. Erityisen paljon työvoimaa ovat vähentäneet urakoitsijat, rakennustuoteteollisuus ja -kauppa. Pirkanmaalla rakentaminen keskittyy entistä enemmän Tampereelle, missä asuntotuotannon näkymät ovat muuta Pirkanmaata paremmat ja liikerakennushankkeita on edelleen vireillä ennätysmäärä. Hankkeiden aloitusaikataulu kuitenkin elää. Osa Pirkanmaan kiinteistö ja rakennusalan yrityksistä näki jo laskusuhdanteen olevan taittumassa. Vastaajat näkevät ensi vuoden suhdannetilanteen jonkin verran tätä vuotta parempana. Viime syksynä huolestuneimmat rakennustuotteiden valmistajat ja rautakauppa ovat tänä syksynä kaikkein toiveikkaimpia suhdanteiden paranemisen suhteen. Yritykset ennakoivat tappiollisen liikevaihdon nousevan ensi vuonna voitolliseksi ja kannattavuuden paranevan. Työvoiman määrä tulee laskemaan ensi vuonna.

  KW - construction market

  KW - building

  KW - forecast

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Vainio T, Jaakkonen L, Tienhaara P, Pajakkala P. Pirkanmaan rakennusbarometri 2009-2010. VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 23 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-08065-09).