Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa

Tarja Mäkeläinen, Mirkka Rekola, Juha Hyvärinen, Terttu Vainio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pisararadan suunnitteluvaiheen tilaajina toimivat Liikennevirasto ja Helsingin kaupunki ja suunnitteluttajana Sweco Oy. Maanalainen tunnelirata kaupungin keskustan alla on erittäinen haastava suunnitteluhanke. Hankeosapuolia ja sitä kautta osasuunnitelmia on paljon erilaisilta suunnittelualoilta. Radan suunnitteleminen ja mallintaminen tunneliin on avorataa monimutkaisempaa, eivätkä ratasuunnitteluohjeet ohjeista maanalaista radan rakentamista. Erityisenä vaatimuksena tässä hankkeessa oli sovittaa yhteen infra- ja talopuolen tietomallipohjaisia suunnittelukäytäntöjä.Pisararata-hanke oli myös tietomallintamisen kehityshanke, jossa edellytettiin kattavaa mallintamista ratasuunnittelun alusta lähtien. Tähän raporttiin on dokumentoitu kokemukset ja opit Pisararadan ratasuunnitelman tietomallintamisesta.VTT osallistui ulkopuolisena asiantuntijana ratasuunnitteluvaiheen tilaajan tietomalliryhmän toimintaan ja seurasi aktiivisesti tietomallintamisen kehitysryhmän toimintaa. Lisäksi VTT haastatteli tilaajatahoja, projektin ohjaajia ja BIM-koordinaattoreita. VTT:n tehtävistä laajin oli kehittää tietomallintamisen hyötyjen arviointia. Arviointiin kehitettiin hyötymatriisi ja seurantaindikaattorit.Tietomallintamisen kehityshanke tuotti joukon hyviä käytäntöjä, lisäsi ymmärrystä tietomallinnushankkeen organisoinnista, tuki hyötyarvioinnin logiikan kehittymistä ja hyötyjen seurantaan siirtymistä. Rohkea tilaajaohjaus ja ammattitaitoinen BIMkoordinointi Pisararata-hankkeen ratasuunnittelun vaiheessa raivasi tietä talo- ja infrapuolen mallipohjaiselle suunnitteluyhteistyölle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Electronic)978-951-38-8519-9
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number292
ISSN2242-1211

Keywords

  • pisararata
  • tietomallintaminen
  • ratasuunnitelma
  • BIM

Cite this

Mäkeläinen, T., Rekola, M., Hyvärinen, J., & Vainio, T. (2017). Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 292
Mäkeläinen, Tarja ; Rekola, Mirkka ; Hyvärinen, Juha ; Vainio, Terttu. / Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 72 p. (VTT Technology; No. 292).
@book{05a2ed487b2341a1a1a832cb53ebf114,
title = "Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa",
abstract = "Pisararadan suunnitteluvaiheen tilaajina toimivat Liikennevirasto ja Helsingin kaupunki ja suunnitteluttajana Sweco Oy. Maanalainen tunnelirata kaupungin keskustan alla on eritt{\"a}inen haastava suunnitteluhanke. Hankeosapuolia ja sit{\"a} kautta osasuunnitelmia on paljon erilaisilta suunnittelualoilta. Radan suunnitteleminen ja mallintaminen tunneliin on avorataa monimutkaisempaa, eiv{\"a}tk{\"a} ratasuunnitteluohjeet ohjeista maanalaista radan rakentamista. Erityisen{\"a} vaatimuksena t{\"a}ss{\"a} hankkeessa oli sovittaa yhteen infra- ja talopuolen tietomallipohjaisia suunnitteluk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}.Pisararata-hanke oli my{\"o}s tietomallintamisen kehityshanke, jossa edellytettiin kattavaa mallintamista ratasuunnittelun alusta l{\"a}htien. T{\"a}h{\"a}n raporttiin on dokumentoitu kokemukset ja opit Pisararadan ratasuunnitelman tietomallintamisesta.VTT osallistui ulkopuolisena asiantuntijana ratasuunnitteluvaiheen tilaajan tietomalliryhm{\"a}n toimintaan ja seurasi aktiivisesti tietomallintamisen kehitysryhm{\"a}n toimintaa. Lis{\"a}ksi VTT haastatteli tilaajatahoja, projektin ohjaajia ja BIM-koordinaattoreita. VTT:n teht{\"a}vist{\"a} laajin oli kehitt{\"a}{\"a} tietomallintamisen hy{\"o}tyjen arviointia. Arviointiin kehitettiin hy{\"o}tymatriisi ja seurantaindikaattorit.Tietomallintamisen kehityshanke tuotti joukon hyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, lis{\"a}si ymm{\"a}rryst{\"a} tietomallinnushankkeen organisoinnista, tuki hy{\"o}tyarvioinnin logiikan kehittymist{\"a} ja hy{\"o}tyjen seurantaan siirtymist{\"a}. Rohkea tilaajaohjaus ja ammattitaitoinen BIMkoordinointi Pisararata-hankkeen ratasuunnittelun vaiheessa raivasi tiet{\"a} talo- ja infrapuolen mallipohjaiselle suunnitteluyhteisty{\"o}lle.",
keywords = "pisararata, tietomallintaminen, ratasuunnitelma, BIM",
author = "Tarja M{\"a}kel{\"a}inen and Mirkka Rekola and Juha Hyv{\"a}rinen and Terttu Vainio",
year = "2017",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "292",
address = "Finland",

}

Mäkeläinen, T, Rekola, M, Hyvärinen, J & Vainio, T 2017, Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa. VTT Technology, no. 292, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa. / Mäkeläinen, Tarja; Rekola, Mirkka; Hyvärinen, Juha; Vainio, Terttu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 72 p. (VTT Technology; No. 292).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa

AU - Mäkeläinen, Tarja

AU - Rekola, Mirkka

AU - Hyvärinen, Juha

AU - Vainio, Terttu

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Pisararadan suunnitteluvaiheen tilaajina toimivat Liikennevirasto ja Helsingin kaupunki ja suunnitteluttajana Sweco Oy. Maanalainen tunnelirata kaupungin keskustan alla on erittäinen haastava suunnitteluhanke. Hankeosapuolia ja sitä kautta osasuunnitelmia on paljon erilaisilta suunnittelualoilta. Radan suunnitteleminen ja mallintaminen tunneliin on avorataa monimutkaisempaa, eivätkä ratasuunnitteluohjeet ohjeista maanalaista radan rakentamista. Erityisenä vaatimuksena tässä hankkeessa oli sovittaa yhteen infra- ja talopuolen tietomallipohjaisia suunnittelukäytäntöjä.Pisararata-hanke oli myös tietomallintamisen kehityshanke, jossa edellytettiin kattavaa mallintamista ratasuunnittelun alusta lähtien. Tähän raporttiin on dokumentoitu kokemukset ja opit Pisararadan ratasuunnitelman tietomallintamisesta.VTT osallistui ulkopuolisena asiantuntijana ratasuunnitteluvaiheen tilaajan tietomalliryhmän toimintaan ja seurasi aktiivisesti tietomallintamisen kehitysryhmän toimintaa. Lisäksi VTT haastatteli tilaajatahoja, projektin ohjaajia ja BIM-koordinaattoreita. VTT:n tehtävistä laajin oli kehittää tietomallintamisen hyötyjen arviointia. Arviointiin kehitettiin hyötymatriisi ja seurantaindikaattorit.Tietomallintamisen kehityshanke tuotti joukon hyviä käytäntöjä, lisäsi ymmärrystä tietomallinnushankkeen organisoinnista, tuki hyötyarvioinnin logiikan kehittymistä ja hyötyjen seurantaan siirtymistä. Rohkea tilaajaohjaus ja ammattitaitoinen BIMkoordinointi Pisararata-hankkeen ratasuunnittelun vaiheessa raivasi tietä talo- ja infrapuolen mallipohjaiselle suunnitteluyhteistyölle.

AB - Pisararadan suunnitteluvaiheen tilaajina toimivat Liikennevirasto ja Helsingin kaupunki ja suunnitteluttajana Sweco Oy. Maanalainen tunnelirata kaupungin keskustan alla on erittäinen haastava suunnitteluhanke. Hankeosapuolia ja sitä kautta osasuunnitelmia on paljon erilaisilta suunnittelualoilta. Radan suunnitteleminen ja mallintaminen tunneliin on avorataa monimutkaisempaa, eivätkä ratasuunnitteluohjeet ohjeista maanalaista radan rakentamista. Erityisenä vaatimuksena tässä hankkeessa oli sovittaa yhteen infra- ja talopuolen tietomallipohjaisia suunnittelukäytäntöjä.Pisararata-hanke oli myös tietomallintamisen kehityshanke, jossa edellytettiin kattavaa mallintamista ratasuunnittelun alusta lähtien. Tähän raporttiin on dokumentoitu kokemukset ja opit Pisararadan ratasuunnitelman tietomallintamisesta.VTT osallistui ulkopuolisena asiantuntijana ratasuunnitteluvaiheen tilaajan tietomalliryhmän toimintaan ja seurasi aktiivisesti tietomallintamisen kehitysryhmän toimintaa. Lisäksi VTT haastatteli tilaajatahoja, projektin ohjaajia ja BIM-koordinaattoreita. VTT:n tehtävistä laajin oli kehittää tietomallintamisen hyötyjen arviointia. Arviointiin kehitettiin hyötymatriisi ja seurantaindikaattorit.Tietomallintamisen kehityshanke tuotti joukon hyviä käytäntöjä, lisäsi ymmärrystä tietomallinnushankkeen organisoinnista, tuki hyötyarvioinnin logiikan kehittymistä ja hyötyjen seurantaan siirtymistä. Rohkea tilaajaohjaus ja ammattitaitoinen BIMkoordinointi Pisararata-hankkeen ratasuunnittelun vaiheessa raivasi tietä talo- ja infrapuolen mallipohjaiselle suunnitteluyhteistyölle.

KW - pisararata

KW - tietomallintaminen

KW - ratasuunnitelma

KW - BIM

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mäkeläinen T, Rekola M, Hyvärinen J, Vainio T. Pisararata-hankkeen tietomallintamisen tilaajaohjaus ratasuunnitteluvaiheessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 72 p. (VTT Technology; No. 292).