PKT-innovaatioverkko: Tutkimuspalvelujen kysyntä, tarjonta ja välittäminen

Eija Ahola, Pirjo Nikku, Matti Oikarinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Teollisuuden innovatiivisuutta ja kilpailukykyä edistetään useimmissa teollisuusmaissa erityisesti pk-yritysten teknologiaa kehittämällä. Pk-sektorin odotetaan joustavuudellaan kehittävän koko teollisuuden tuotteiden ja tuotannon rakennetta. Suomessa Valtion tiede- ja teknologianeuvosto korostaa pk-sektorin teknologista kehittämistä maamme kilpailukyvyn edistämiseksi. Myös VTT:llä on tässä merkittävä rooli. Palvelujen kehittäminen pk-sektorille edellyttää VTT:ssä strategista valintaa. Parhaiten VTT:n yhteistyökumppaneiksi sopivat innovatiiviset pk-yritykset. Teknologiapalvelujen osalta kansallisina vahvuuksina voidaan pitää laajaa teknologista osaamista (pääosin VTT:ssä) ja alueellisesti kattavia yritysneuvontaorganisaatioita. Heikkouksia ovat teknologiapalvelujen kapea taso (ensimmäisille soveltajille, ei ns. teknologian seuraajille) ja yritysten näkökulmasta hajanainen neuvonta- ja tukiorganisaatio. Mahdollisuuksina voidaan mainita korkeakoulujen ja teknillisten oppilaitosten kehittyvä palvelutarjonta sekä teknologiapalvelujen paketointi. Uhkana on pätevien tutkijoiden puute ja palvelujen pitäminen teknologian nopean kehitysvauhdin tasalla. Tutkimustoiminnan kansainvälisyydestä onkin kansallisilla teknologiapainoaloilla erityisesti huolehdittava. Tutkimus- ja kehityspalvelujen kysyntä kasvaa teollisuuden kilpailutilanteen kiristyessä ja tekniikan kehityksen nopeutuessa. Markkinoiden kehitys ohjaa myös t&k-tarjonnan kehitystä. Kysynnän kasvaessa tulee kuitenkin huolehtia myös tarjonnan laadusta ja kohdistuvuudesta. Alueelliset teknologiaprojektit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi herättää yrityksiä uuden teknologian hyödyntämiseen. Teknologian siirtomenetelmien kehittäminen nopeuttaa tutkimustulosten hyödyntämistä ja parantaa yritysten tarvitsemien uuden teknologian palvelujen saatavuutta. Lisäksi teknologian siirto ja leviäminen vaativat suotuisan ympäristön, jota tukee yrityspalveluverkosto. Pk-sektorin teknologinen kehittäminen vaatii suunnitelmallista yhteistyötä yrityspalvelu-, rahoitus-, tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden kesken. Mikään taho ei voi yksin tehdä riittävästi ongelman ratkaisemiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages102
ISBN (Print)951-38-4005-0
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1272
ISSN0358-5085

Keywords

  • technology transfer
  • technology development
  • research and development
  • small-to-medium-sized enterprises
  • regional development
  • Finland
  • innovation

Cite this

Ahola, E., Nikku, P., & Oikarinen, M. (1991). PKT-innovaatioverkko: Tutkimuspalvelujen kysyntä, tarjonta ja välittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1272
Ahola, Eija ; Nikku, Pirjo ; Oikarinen, Matti. / PKT-innovaatioverkko : Tutkimuspalvelujen kysyntä, tarjonta ja välittäminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1272).
@book{db07aa229613403eb75ed34783d85ff1,
title = "PKT-innovaatioverkko: Tutkimuspalvelujen kysynt{\"a}, tarjonta ja v{\"a}litt{\"a}minen",
abstract = "Teollisuuden innovatiivisuutta ja kilpailukyky{\"a} edistet{\"a}{\"a}n useimmissa teollisuusmaissa erityisesti pk-yritysten teknologiaa kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Pk-sektorin odotetaan joustavuudellaan kehitt{\"a}v{\"a}n koko teollisuuden tuotteiden ja tuotannon rakennetta. Suomessa Valtion tiede- ja teknologianeuvosto korostaa pk-sektorin teknologista kehitt{\"a}mist{\"a} maamme kilpailukyvyn edist{\"a}miseksi. My{\"o}s VTT:ll{\"a} on t{\"a}ss{\"a} merkitt{\"a}v{\"a} rooli. Palvelujen kehitt{\"a}minen pk-sektorille edellytt{\"a}{\"a} VTT:ss{\"a} strategista valintaa. Parhaiten VTT:n yhteisty{\"o}kumppaneiksi sopivat innovatiiviset pk-yritykset. Teknologiapalvelujen osalta kansallisina vahvuuksina voidaan pit{\"a}{\"a} laajaa teknologista osaamista (p{\"a}{\"a}osin VTT:ss{\"a}) ja alueellisesti kattavia yritysneuvontaorganisaatioita. Heikkouksia ovat teknologiapalvelujen kapea taso (ensimm{\"a}isille soveltajille, ei ns. teknologian seuraajille) ja yritysten n{\"a}k{\"o}kulmasta hajanainen neuvonta- ja tukiorganisaatio. Mahdollisuuksina voidaan mainita korkeakoulujen ja teknillisten oppilaitosten kehittyv{\"a} palvelutarjonta sek{\"a} teknologiapalvelujen paketointi. Uhkana on p{\"a}tevien tutkijoiden puute ja palvelujen pit{\"a}minen teknologian nopean kehitysvauhdin tasalla. Tutkimustoiminnan kansainv{\"a}lisyydest{\"a} onkin kansallisilla teknologiapainoaloilla erityisesti huolehdittava. Tutkimus- ja kehityspalvelujen kysynt{\"a} kasvaa teollisuuden kilpailutilanteen kiristyess{\"a} ja tekniikan kehityksen nopeutuessa. Markkinoiden kehitys ohjaa my{\"o}s t&k-tarjonnan kehityst{\"a}. Kysynn{\"a}n kasvaessa tulee kuitenkin huolehtia my{\"o}s tarjonnan laadusta ja kohdistuvuudesta. Alueelliset teknologiaprojektit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi her{\"a}tt{\"a}{\"a} yrityksi{\"a} uuden teknologian hy{\"o}dynt{\"a}miseen. Teknologian siirtomenetelmien kehitt{\"a}minen nopeuttaa tutkimustulosten hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} ja parantaa yritysten tarvitsemien uuden teknologian palvelujen saatavuutta. Lis{\"a}ksi teknologian siirto ja levi{\"a}minen vaativat suotuisan ymp{\"a}rist{\"o}n, jota tukee yrityspalveluverkosto. Pk-sektorin teknologinen kehitt{\"a}minen vaatii suunnitelmallista yhteisty{\"o}t{\"a} yrityspalvelu-, rahoitus-, tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden kesken. Mik{\"a}{\"a}n taho ei voi yksin tehd{\"a} riitt{\"a}v{\"a}sti ongelman ratkaisemiseksi.",
keywords = "technology transfer, technology development, research and development, small-to-medium-sized enterprises, regional development, Finland, innovation",
author = "Eija Ahola and Pirjo Nikku and Matti Oikarinen",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4005-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1272",
address = "Finland",

}

Ahola, E, Nikku, P & Oikarinen, M 1991, PKT-innovaatioverkko: Tutkimuspalvelujen kysyntä, tarjonta ja välittäminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1272, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

PKT-innovaatioverkko : Tutkimuspalvelujen kysyntä, tarjonta ja välittäminen. / Ahola, Eija; Nikku, Pirjo; Oikarinen, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1272).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - PKT-innovaatioverkko

T2 - Tutkimuspalvelujen kysyntä, tarjonta ja välittäminen

AU - Ahola, Eija

AU - Nikku, Pirjo

AU - Oikarinen, Matti

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Teollisuuden innovatiivisuutta ja kilpailukykyä edistetään useimmissa teollisuusmaissa erityisesti pk-yritysten teknologiaa kehittämällä. Pk-sektorin odotetaan joustavuudellaan kehittävän koko teollisuuden tuotteiden ja tuotannon rakennetta. Suomessa Valtion tiede- ja teknologianeuvosto korostaa pk-sektorin teknologista kehittämistä maamme kilpailukyvyn edistämiseksi. Myös VTT:llä on tässä merkittävä rooli. Palvelujen kehittäminen pk-sektorille edellyttää VTT:ssä strategista valintaa. Parhaiten VTT:n yhteistyökumppaneiksi sopivat innovatiiviset pk-yritykset. Teknologiapalvelujen osalta kansallisina vahvuuksina voidaan pitää laajaa teknologista osaamista (pääosin VTT:ssä) ja alueellisesti kattavia yritysneuvontaorganisaatioita. Heikkouksia ovat teknologiapalvelujen kapea taso (ensimmäisille soveltajille, ei ns. teknologian seuraajille) ja yritysten näkökulmasta hajanainen neuvonta- ja tukiorganisaatio. Mahdollisuuksina voidaan mainita korkeakoulujen ja teknillisten oppilaitosten kehittyvä palvelutarjonta sekä teknologiapalvelujen paketointi. Uhkana on pätevien tutkijoiden puute ja palvelujen pitäminen teknologian nopean kehitysvauhdin tasalla. Tutkimustoiminnan kansainvälisyydestä onkin kansallisilla teknologiapainoaloilla erityisesti huolehdittava. Tutkimus- ja kehityspalvelujen kysyntä kasvaa teollisuuden kilpailutilanteen kiristyessä ja tekniikan kehityksen nopeutuessa. Markkinoiden kehitys ohjaa myös t&k-tarjonnan kehitystä. Kysynnän kasvaessa tulee kuitenkin huolehtia myös tarjonnan laadusta ja kohdistuvuudesta. Alueelliset teknologiaprojektit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi herättää yrityksiä uuden teknologian hyödyntämiseen. Teknologian siirtomenetelmien kehittäminen nopeuttaa tutkimustulosten hyödyntämistä ja parantaa yritysten tarvitsemien uuden teknologian palvelujen saatavuutta. Lisäksi teknologian siirto ja leviäminen vaativat suotuisan ympäristön, jota tukee yrityspalveluverkosto. Pk-sektorin teknologinen kehittäminen vaatii suunnitelmallista yhteistyötä yrityspalvelu-, rahoitus-, tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden kesken. Mikään taho ei voi yksin tehdä riittävästi ongelman ratkaisemiseksi.

AB - Teollisuuden innovatiivisuutta ja kilpailukykyä edistetään useimmissa teollisuusmaissa erityisesti pk-yritysten teknologiaa kehittämällä. Pk-sektorin odotetaan joustavuudellaan kehittävän koko teollisuuden tuotteiden ja tuotannon rakennetta. Suomessa Valtion tiede- ja teknologianeuvosto korostaa pk-sektorin teknologista kehittämistä maamme kilpailukyvyn edistämiseksi. Myös VTT:llä on tässä merkittävä rooli. Palvelujen kehittäminen pk-sektorille edellyttää VTT:ssä strategista valintaa. Parhaiten VTT:n yhteistyökumppaneiksi sopivat innovatiiviset pk-yritykset. Teknologiapalvelujen osalta kansallisina vahvuuksina voidaan pitää laajaa teknologista osaamista (pääosin VTT:ssä) ja alueellisesti kattavia yritysneuvontaorganisaatioita. Heikkouksia ovat teknologiapalvelujen kapea taso (ensimmäisille soveltajille, ei ns. teknologian seuraajille) ja yritysten näkökulmasta hajanainen neuvonta- ja tukiorganisaatio. Mahdollisuuksina voidaan mainita korkeakoulujen ja teknillisten oppilaitosten kehittyvä palvelutarjonta sekä teknologiapalvelujen paketointi. Uhkana on pätevien tutkijoiden puute ja palvelujen pitäminen teknologian nopean kehitysvauhdin tasalla. Tutkimustoiminnan kansainvälisyydestä onkin kansallisilla teknologiapainoaloilla erityisesti huolehdittava. Tutkimus- ja kehityspalvelujen kysyntä kasvaa teollisuuden kilpailutilanteen kiristyessä ja tekniikan kehityksen nopeutuessa. Markkinoiden kehitys ohjaa myös t&k-tarjonnan kehitystä. Kysynnän kasvaessa tulee kuitenkin huolehtia myös tarjonnan laadusta ja kohdistuvuudesta. Alueelliset teknologiaprojektit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi herättää yrityksiä uuden teknologian hyödyntämiseen. Teknologian siirtomenetelmien kehittäminen nopeuttaa tutkimustulosten hyödyntämistä ja parantaa yritysten tarvitsemien uuden teknologian palvelujen saatavuutta. Lisäksi teknologian siirto ja leviäminen vaativat suotuisan ympäristön, jota tukee yrityspalveluverkosto. Pk-sektorin teknologinen kehittäminen vaatii suunnitelmallista yhteistyötä yrityspalvelu-, rahoitus-, tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden kesken. Mikään taho ei voi yksin tehdä riittävästi ongelman ratkaisemiseksi.

KW - technology transfer

KW - technology development

KW - research and development

KW - small-to-medium-sized enterprises

KW - regional development

KW - Finland

KW - innovation

M3 - Report

SN - 951-38-4005-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - PKT-innovaatioverkko

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ahola E, Nikku P, Oikarinen M. PKT-innovaatioverkko: Tutkimuspalvelujen kysyntä, tarjonta ja välittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1272).