Pohjavesimallinnuksen seminaari

Hilkka Leino-Forsman (Editor), Markus Olin (Editor)

Research output: Book/ReportBook (editor)Scientificpeer-review

Abstract

Luonnon ymmärtäminen on tullut viime vuosikymmeninä erittäin tärkeäksi tutkimuskohteeksi, kun ihmiskunnalla on ensimmäisen kerran historiansa aikana mahdollisuus aiheuttaa globaaleja ympäristömuutoksia. Aluksi kiinnitettiin huomio pintavesiin ja ilmakehään. Maaperä ja pohjavesi ovat olleet vähemmän huomion kohteena lukuun ottamatta ehkä tutkimusta, jota on tehty ydinjätteiden geologista loppusijoitusta varten. Osittain syynä tutkimuksen vähäisyyteen on ollut maaperäongelmien lokaalisuus, muutosten hitaus ja maaperän suuri puskurikapasiteetti. Pohjavesi on kuitenkin kytkeytynyt esim. kasvihuoneilmiöön veden hydrologisen kierron kautta, ja siten pohjavedellä voi olla myös globaaleja vaikutuksia. Maaperä, kallioperä ja pohjavesi muodostavat monimutkaisen systeemin, jonka suora kokeellinen tutkiminen on hankalaa vaatien mm. kalliita ja aikaa vieviä kairauksia. Tällaisessa tilanteessa hyvin tehdyn mallinnuksen arvo on suuri, sillä mallin ja kokeellisen toiminnan yhteistyönä voidaan tehdä parempia mittauksia ja mittaustuloksista voidaan toisaalta tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä kuin olisi mahdollista tehdä suoraan mittausdatasta. Mallinnettavia asioita ovat esim. kallion rakoverkot, pohjaveden kemia, virtauskentät maa- ja kallioperässä sekä moninaiset näiden ilmiöiden kytkennät. Suuri osa Suomessa tehdystä pohjavesimallinnuksesta on tavalla tai toisella liittynyt ydinjätetutkimukseen, mutta yleisesti arvellaan näin saavutetun tiedon olevan hyvin sovellettavissa myös muihin ympäristöongelmiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages156
ISBN (Print)951-38-3957-5
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeC2 Edited books
EventPohjavesimallinnuksen seminaari - Espoo, Finland
Duration: 9 May 19919 May 1991

Publication series

NameVTT Symposium
PublisherVTT
No.126
ISSN (Print)0357-9387
ISSN (Electronic)1455-0873

Keywords

  • ground water
  • fractures
  • geochemistry
  • modelling
  • bedrock
  • migration
  • radioactive wastes
  • waste disposal

Cite this

Leino-Forsman, H., & Olin, M. (Eds.) (1991). Pohjavesimallinnuksen seminaari. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 126
Leino-Forsman, Hilkka (Editor) ; Olin, Markus (Editor). / Pohjavesimallinnuksen seminaari. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 156 p. (VTT Symposium; No. 126).
@book{054ad8e6868c4a14b91887290079ad45,
title = "Pohjavesimallinnuksen seminaari",
abstract = "Luonnon ymm{\"a}rt{\"a}minen on tullut viime vuosikymmenin{\"a} eritt{\"a}in t{\"a}rke{\"a}ksi tutkimuskohteeksi, kun ihmiskunnalla on ensimm{\"a}isen kerran historiansa aikana mahdollisuus aiheuttaa globaaleja ymp{\"a}rist{\"o}muutoksia. Aluksi kiinnitettiin huomio pintavesiin ja ilmakeh{\"a}{\"a}n. Maaper{\"a} ja pohjavesi ovat olleet v{\"a}hemm{\"a}n huomion kohteena lukuun ottamatta ehk{\"a} tutkimusta, jota on tehty ydinj{\"a}tteiden geologista loppusijoitusta varten. Osittain syyn{\"a} tutkimuksen v{\"a}h{\"a}isyyteen on ollut maaper{\"a}ongelmien lokaalisuus, muutosten hitaus ja maaper{\"a}n suuri puskurikapasiteetti. Pohjavesi on kuitenkin kytkeytynyt esim. kasvihuoneilmi{\"o}{\"o}n veden hydrologisen kierron kautta, ja siten pohjavedell{\"a} voi olla my{\"o}s globaaleja vaikutuksia. Maaper{\"a}, kallioper{\"a} ja pohjavesi muodostavat monimutkaisen systeemin, jonka suora kokeellinen tutkiminen on hankalaa vaatien mm. kalliita ja aikaa vievi{\"a} kairauksia. T{\"a}llaisessa tilanteessa hyvin tehdyn mallinnuksen arvo on suuri, sill{\"a} mallin ja kokeellisen toiminnan yhteisty{\"o}n{\"a} voidaan tehd{\"a} parempia mittauksia ja mittaustuloksista voidaan toisaalta tehd{\"a} pidemm{\"a}lle menevi{\"a} johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} kuin olisi mahdollista tehd{\"a} suoraan mittausdatasta. Mallinnettavia asioita ovat esim. kallion rakoverkot, pohjaveden kemia, virtauskent{\"a}t maa- ja kallioper{\"a}ss{\"a} sek{\"a} moninaiset n{\"a}iden ilmi{\"o}iden kytkenn{\"a}t. Suuri osa Suomessa tehdyst{\"a} pohjavesimallinnuksesta on tavalla tai toisella liittynyt ydinj{\"a}tetutkimukseen, mutta yleisesti arvellaan n{\"a}in saavutetun tiedon olevan hyvin sovellettavissa my{\"o}s muihin ymp{\"a}rist{\"o}ongelmiin.",
keywords = "ground water, fractures, geochemistry, modelling, bedrock, migration, radioactive wastes, waste disposal",
editor = "Hilkka Leino-Forsman and Markus Olin",
note = "Project code: REA1530",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3957-5",
series = "VTT Symposium",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "126",
address = "Finland",

}

Leino-Forsman, H & Olin, M (eds) 1991, Pohjavesimallinnuksen seminaari. VTT Symposium, no. 126, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pohjavesimallinnuksen seminaari. / Leino-Forsman, Hilkka (Editor); Olin, Markus (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 156 p. (VTT Symposium; No. 126).

Research output: Book/ReportBook (editor)Scientificpeer-review

TY - BOOK

T1 - Pohjavesimallinnuksen seminaari

A2 - Leino-Forsman, Hilkka

A2 - Olin, Markus

N1 - Project code: REA1530

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Luonnon ymmärtäminen on tullut viime vuosikymmeninä erittäin tärkeäksi tutkimuskohteeksi, kun ihmiskunnalla on ensimmäisen kerran historiansa aikana mahdollisuus aiheuttaa globaaleja ympäristömuutoksia. Aluksi kiinnitettiin huomio pintavesiin ja ilmakehään. Maaperä ja pohjavesi ovat olleet vähemmän huomion kohteena lukuun ottamatta ehkä tutkimusta, jota on tehty ydinjätteiden geologista loppusijoitusta varten. Osittain syynä tutkimuksen vähäisyyteen on ollut maaperäongelmien lokaalisuus, muutosten hitaus ja maaperän suuri puskurikapasiteetti. Pohjavesi on kuitenkin kytkeytynyt esim. kasvihuoneilmiöön veden hydrologisen kierron kautta, ja siten pohjavedellä voi olla myös globaaleja vaikutuksia. Maaperä, kallioperä ja pohjavesi muodostavat monimutkaisen systeemin, jonka suora kokeellinen tutkiminen on hankalaa vaatien mm. kalliita ja aikaa vieviä kairauksia. Tällaisessa tilanteessa hyvin tehdyn mallinnuksen arvo on suuri, sillä mallin ja kokeellisen toiminnan yhteistyönä voidaan tehdä parempia mittauksia ja mittaustuloksista voidaan toisaalta tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä kuin olisi mahdollista tehdä suoraan mittausdatasta. Mallinnettavia asioita ovat esim. kallion rakoverkot, pohjaveden kemia, virtauskentät maa- ja kallioperässä sekä moninaiset näiden ilmiöiden kytkennät. Suuri osa Suomessa tehdystä pohjavesimallinnuksesta on tavalla tai toisella liittynyt ydinjätetutkimukseen, mutta yleisesti arvellaan näin saavutetun tiedon olevan hyvin sovellettavissa myös muihin ympäristöongelmiin.

AB - Luonnon ymmärtäminen on tullut viime vuosikymmeninä erittäin tärkeäksi tutkimuskohteeksi, kun ihmiskunnalla on ensimmäisen kerran historiansa aikana mahdollisuus aiheuttaa globaaleja ympäristömuutoksia. Aluksi kiinnitettiin huomio pintavesiin ja ilmakehään. Maaperä ja pohjavesi ovat olleet vähemmän huomion kohteena lukuun ottamatta ehkä tutkimusta, jota on tehty ydinjätteiden geologista loppusijoitusta varten. Osittain syynä tutkimuksen vähäisyyteen on ollut maaperäongelmien lokaalisuus, muutosten hitaus ja maaperän suuri puskurikapasiteetti. Pohjavesi on kuitenkin kytkeytynyt esim. kasvihuoneilmiöön veden hydrologisen kierron kautta, ja siten pohjavedellä voi olla myös globaaleja vaikutuksia. Maaperä, kallioperä ja pohjavesi muodostavat monimutkaisen systeemin, jonka suora kokeellinen tutkiminen on hankalaa vaatien mm. kalliita ja aikaa vieviä kairauksia. Tällaisessa tilanteessa hyvin tehdyn mallinnuksen arvo on suuri, sillä mallin ja kokeellisen toiminnan yhteistyönä voidaan tehdä parempia mittauksia ja mittaustuloksista voidaan toisaalta tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä kuin olisi mahdollista tehdä suoraan mittausdatasta. Mallinnettavia asioita ovat esim. kallion rakoverkot, pohjaveden kemia, virtauskentät maa- ja kallioperässä sekä moninaiset näiden ilmiöiden kytkennät. Suuri osa Suomessa tehdystä pohjavesimallinnuksesta on tavalla tai toisella liittynyt ydinjätetutkimukseen, mutta yleisesti arvellaan näin saavutetun tiedon olevan hyvin sovellettavissa myös muihin ympäristöongelmiin.

KW - ground water

KW - fractures

KW - geochemistry

KW - modelling

KW - bedrock

KW - migration

KW - radioactive wastes

KW - waste disposal

M3 - Book (editor)

SN - 951-38-3957-5

T3 - VTT Symposium

BT - Pohjavesimallinnuksen seminaari

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leino-Forsman H, (ed.), Olin M, (ed.). Pohjavesimallinnuksen seminaari. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 156 p. (VTT Symposium; No. 126).