Pohjavesimallinnuksen seminaari

Hilkka Leino-Forsman (Editor), Markus Olin (Editor)

  Research output: Book/ReportBook (editor)

  Abstract

  Luonnon ymmärtäminen on tullut viime vuosikymmeninä erittäin tärkeäksi tutkimuskohteeksi, kun ihmiskunnalla on ensimmäisen kerran historiansa aikana mahdollisuus aiheuttaa globaaleja ympäristömuutoksia. Aluksi kiinnitettiin huomio pintavesiin ja ilmakehään. Maaperä ja pohjavesi ovat olleet vähemmän huomion kohteena lukuun ottamatta ehkä tutkimusta, jota on tehty ydinjätteiden geologista loppusijoitusta varten. Osittain syynä tutkimuksen vähäisyyteen on ollut maaperäongelmien lokaalisuus, muutosten hitaus ja maaperän suuri puskurikapasiteetti. Pohjavesi on kuitenkin kytkeytynyt esim. kasvihuoneilmiöön veden hydrologisen kierron kautta, ja siten pohjavedellä voi olla myös globaaleja vaikutuksia. Maaperä, kallioperä ja pohjavesi muodostavat monimutkaisen systeemin, jonka suora kokeellinen tutkiminen on hankalaa vaatien mm. kalliita ja aikaa vieviä kairauksia. Tällaisessa tilanteessa hyvin tehdyn mallinnuksen arvo on suuri, sillä mallin ja kokeellisen toiminnan yhteistyönä voidaan tehdä parempia mittauksia ja mittaustuloksista voidaan toisaalta tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä kuin olisi mahdollista tehdä suoraan mittausdatasta. Mallinnettavia asioita ovat esim. kallion rakoverkot, pohjaveden kemia, virtauskentät maa- ja kallioperässä sekä moninaiset näiden ilmiöiden kytkennät. Suuri osa Suomessa tehdystä pohjavesimallinnuksesta on tavalla tai toisella liittynyt ydinjätetutkimukseen, mutta yleisesti arvellaan näin saavutetun tiedon olevan hyvin sovellettavissa myös muihin ympäristöongelmiin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages156
  ISBN (Print)951-38-3957-5
  Publication statusPublished - 1991
  MoE publication typeC2 Edited books
  EventPohjavesimallinnuksen seminaari - Espoo, Finland
  Duration: 9 May 19919 May 1991

  Publication series

  SeriesVTT Symposium
  Number126
  ISSN0357-9387

  Keywords

  • ground water
  • fractures
  • geochemistry
  • modelling
  • bedrock
  • migration
  • radioactive wastes
  • waste disposal

  Cite this

  Leino-Forsman, H., & Olin, M. (Eds.) (1991). Pohjavesimallinnuksen seminaari. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 126
  Leino-Forsman, Hilkka (Editor) ; Olin, Markus (Editor). / Pohjavesimallinnuksen seminaari. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 156 p. (VTT Symposium; No. 126).
  @book{054ad8e6868c4a14b91887290079ad45,
  title = "Pohjavesimallinnuksen seminaari",
  abstract = "Luonnon ymm{\"a}rt{\"a}minen on tullut viime vuosikymmenin{\"a} eritt{\"a}in t{\"a}rke{\"a}ksi tutkimuskohteeksi, kun ihmiskunnalla on ensimm{\"a}isen kerran historiansa aikana mahdollisuus aiheuttaa globaaleja ymp{\"a}rist{\"o}muutoksia. Aluksi kiinnitettiin huomio pintavesiin ja ilmakeh{\"a}{\"a}n. Maaper{\"a} ja pohjavesi ovat olleet v{\"a}hemm{\"a}n huomion kohteena lukuun ottamatta ehk{\"a} tutkimusta, jota on tehty ydinj{\"a}tteiden geologista loppusijoitusta varten. Osittain syyn{\"a} tutkimuksen v{\"a}h{\"a}isyyteen on ollut maaper{\"a}ongelmien lokaalisuus, muutosten hitaus ja maaper{\"a}n suuri puskurikapasiteetti. Pohjavesi on kuitenkin kytkeytynyt esim. kasvihuoneilmi{\"o}{\"o}n veden hydrologisen kierron kautta, ja siten pohjavedell{\"a} voi olla my{\"o}s globaaleja vaikutuksia. Maaper{\"a}, kallioper{\"a} ja pohjavesi muodostavat monimutkaisen systeemin, jonka suora kokeellinen tutkiminen on hankalaa vaatien mm. kalliita ja aikaa vievi{\"a} kairauksia. T{\"a}llaisessa tilanteessa hyvin tehdyn mallinnuksen arvo on suuri, sill{\"a} mallin ja kokeellisen toiminnan yhteisty{\"o}n{\"a} voidaan tehd{\"a} parempia mittauksia ja mittaustuloksista voidaan toisaalta tehd{\"a} pidemm{\"a}lle menevi{\"a} johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} kuin olisi mahdollista tehd{\"a} suoraan mittausdatasta. Mallinnettavia asioita ovat esim. kallion rakoverkot, pohjaveden kemia, virtauskent{\"a}t maa- ja kallioper{\"a}ss{\"a} sek{\"a} moninaiset n{\"a}iden ilmi{\"o}iden kytkenn{\"a}t. Suuri osa Suomessa tehdyst{\"a} pohjavesimallinnuksesta on tavalla tai toisella liittynyt ydinj{\"a}tetutkimukseen, mutta yleisesti arvellaan n{\"a}in saavutetun tiedon olevan hyvin sovellettavissa my{\"o}s muihin ymp{\"a}rist{\"o}ongelmiin.",
  keywords = "ground water, fractures, geochemistry, modelling, bedrock, migration, radioactive wastes, waste disposal",
  editor = "Hilkka Leino-Forsman and Markus Olin",
  note = "Project code: REA1530",
  year = "1991",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3957-5",
  series = "VTT Symposium",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "126",
  address = "Finland",

  }

  Leino-Forsman, H & Olin, M (eds) 1991, Pohjavesimallinnuksen seminaari. VTT Symposium, no. 126, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Pohjavesimallinnuksen seminaari. / Leino-Forsman, Hilkka (Editor); Olin, Markus (Editor).

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 156 p. (VTT Symposium; No. 126).

  Research output: Book/ReportBook (editor)

  TY - BOOK

  T1 - Pohjavesimallinnuksen seminaari

  A2 - Leino-Forsman, Hilkka

  A2 - Olin, Markus

  N1 - Project code: REA1530

  PY - 1991

  Y1 - 1991

  N2 - Luonnon ymmärtäminen on tullut viime vuosikymmeninä erittäin tärkeäksi tutkimuskohteeksi, kun ihmiskunnalla on ensimmäisen kerran historiansa aikana mahdollisuus aiheuttaa globaaleja ympäristömuutoksia. Aluksi kiinnitettiin huomio pintavesiin ja ilmakehään. Maaperä ja pohjavesi ovat olleet vähemmän huomion kohteena lukuun ottamatta ehkä tutkimusta, jota on tehty ydinjätteiden geologista loppusijoitusta varten. Osittain syynä tutkimuksen vähäisyyteen on ollut maaperäongelmien lokaalisuus, muutosten hitaus ja maaperän suuri puskurikapasiteetti. Pohjavesi on kuitenkin kytkeytynyt esim. kasvihuoneilmiöön veden hydrologisen kierron kautta, ja siten pohjavedellä voi olla myös globaaleja vaikutuksia. Maaperä, kallioperä ja pohjavesi muodostavat monimutkaisen systeemin, jonka suora kokeellinen tutkiminen on hankalaa vaatien mm. kalliita ja aikaa vieviä kairauksia. Tällaisessa tilanteessa hyvin tehdyn mallinnuksen arvo on suuri, sillä mallin ja kokeellisen toiminnan yhteistyönä voidaan tehdä parempia mittauksia ja mittaustuloksista voidaan toisaalta tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä kuin olisi mahdollista tehdä suoraan mittausdatasta. Mallinnettavia asioita ovat esim. kallion rakoverkot, pohjaveden kemia, virtauskentät maa- ja kallioperässä sekä moninaiset näiden ilmiöiden kytkennät. Suuri osa Suomessa tehdystä pohjavesimallinnuksesta on tavalla tai toisella liittynyt ydinjätetutkimukseen, mutta yleisesti arvellaan näin saavutetun tiedon olevan hyvin sovellettavissa myös muihin ympäristöongelmiin.

  AB - Luonnon ymmärtäminen on tullut viime vuosikymmeninä erittäin tärkeäksi tutkimuskohteeksi, kun ihmiskunnalla on ensimmäisen kerran historiansa aikana mahdollisuus aiheuttaa globaaleja ympäristömuutoksia. Aluksi kiinnitettiin huomio pintavesiin ja ilmakehään. Maaperä ja pohjavesi ovat olleet vähemmän huomion kohteena lukuun ottamatta ehkä tutkimusta, jota on tehty ydinjätteiden geologista loppusijoitusta varten. Osittain syynä tutkimuksen vähäisyyteen on ollut maaperäongelmien lokaalisuus, muutosten hitaus ja maaperän suuri puskurikapasiteetti. Pohjavesi on kuitenkin kytkeytynyt esim. kasvihuoneilmiöön veden hydrologisen kierron kautta, ja siten pohjavedellä voi olla myös globaaleja vaikutuksia. Maaperä, kallioperä ja pohjavesi muodostavat monimutkaisen systeemin, jonka suora kokeellinen tutkiminen on hankalaa vaatien mm. kalliita ja aikaa vieviä kairauksia. Tällaisessa tilanteessa hyvin tehdyn mallinnuksen arvo on suuri, sillä mallin ja kokeellisen toiminnan yhteistyönä voidaan tehdä parempia mittauksia ja mittaustuloksista voidaan toisaalta tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä kuin olisi mahdollista tehdä suoraan mittausdatasta. Mallinnettavia asioita ovat esim. kallion rakoverkot, pohjaveden kemia, virtauskentät maa- ja kallioperässä sekä moninaiset näiden ilmiöiden kytkennät. Suuri osa Suomessa tehdystä pohjavesimallinnuksesta on tavalla tai toisella liittynyt ydinjätetutkimukseen, mutta yleisesti arvellaan näin saavutetun tiedon olevan hyvin sovellettavissa myös muihin ympäristöongelmiin.

  KW - ground water

  KW - fractures

  KW - geochemistry

  KW - modelling

  KW - bedrock

  KW - migration

  KW - radioactive wastes

  KW - waste disposal

  M3 - Book (editor)

  SN - 951-38-3957-5

  T3 - VTT Symposium

  BT - Pohjavesimallinnuksen seminaari

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Leino-Forsman H, (ed.), Olin M, (ed.). Pohjavesimallinnuksen seminaari. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 156 p. (VTT Symposium; No. 126).