Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten käyttökelpoisuus

Anna-Maija Putkonen, Kari Päkkilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Autioituneita rakennuksia on Pohjois-Suomessa (Oulun ja Lapin lääneissä) yli 11 500, mikä on sekä kansantaloudellisesti että yksityistaloudellisesti huomattavan suuri investointi. Koska autioitumista tapahtuu myös seuduilla, joilla samanaikaisesti uudisrakennetaan, on edistettävä jo olemassa olevan rakennuskannan käyttöä. Aineisto koostuu noin 600 autioituneesta rakennuksesta Pohjois-Suomessa. Aineisto käsittää maatiloja, porotiloja, kansakouluja, nuorisoseurantaloja, meijereitä ja pappiloita. 30 kohteen kuntoa ja käyttökelpoisuutta selvitetään säilyttämisen kannalta. Viidestä asuinrakennuksesta tehdään yksityiskohtainen kunto- ja käyttökelpoisuusarvio. Autioituneita rakennuksia ei voi pitää pelkästään taloudellisena ja rakennusteknisenä resurssina, sillä ne edustavat samalla paikallista rakennusperinnettä. Viidesosa autioituneista rakennuksista sopii huonosti, puolet kohtuullisesti ja kolmasosa hyvin maatilojen päärakennuksiksi tai muuhun asumiskäyttöön. Korjaustöillä on myös työllistävä vaikutus. Autiotilan korjaaminen maatilan päärakennukseksi minimvaatimuksin maksaa 60 - 75 % vastaavan uudisrakennuksen kustannuksista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages126
ISBN (Print)951-38-1726-1
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number205
ISSN0358-5085

Fingerprint

Finland

Cite this

Putkonen, A-M., & Päkkilä, K. (1983). Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten käyttökelpoisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 205
Putkonen, Anna-Maija ; Päkkilä, Kari. / Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten käyttökelpoisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 205).
@book{f2f205918c52435799a5b26e1197f091,
title = "Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuus",
abstract = "Autioituneita rakennuksia on Pohjois-Suomessa (Oulun ja Lapin l{\"a}{\"a}neiss{\"a}) yli 11 500, mik{\"a} on sek{\"a} kansantaloudellisesti ett{\"a} yksityistaloudellisesti huomattavan suuri investointi. Koska autioitumista tapahtuu my{\"o}s seuduilla, joilla samanaikaisesti uudisrakennetaan, on edistett{\"a}v{\"a} jo olemassa olevan rakennuskannan k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Aineisto koostuu noin 600 autioituneesta rakennuksesta Pohjois-Suomessa. Aineisto k{\"a}sitt{\"a}{\"a} maatiloja, porotiloja, kansakouluja, nuorisoseurantaloja, meijereit{\"a} ja pappiloita. 30 kohteen kuntoa ja k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuutta selvitet{\"a}{\"a}n s{\"a}ilytt{\"a}misen kannalta. Viidest{\"a} asuinrakennuksesta tehd{\"a}{\"a}n yksityiskohtainen kunto- ja k{\"a}ytt{\"o}kelpoisuusarvio. Autioituneita rakennuksia ei voi pit{\"a}{\"a} pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n taloudellisena ja rakennusteknisen{\"a} resurssina, sill{\"a} ne edustavat samalla paikallista rakennusperinnett{\"a}. Viidesosa autioituneista rakennuksista sopii huonosti, puolet kohtuullisesti ja kolmasosa hyvin maatilojen p{\"a}{\"a}rakennuksiksi tai muuhun asumisk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Korjaust{\"o}ill{\"a} on my{\"o}s ty{\"o}llist{\"a}v{\"a} vaikutus. Autiotilan korjaaminen maatilan p{\"a}{\"a}rakennukseksi minimvaatimuksin maksaa 60 - 75 {\%} vastaavan uudisrakennuksen kustannuksista.",
author = "Anna-Maija Putkonen and Kari P{\"a}kkil{\"a}",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1726-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "205",
address = "Finland",

}

Putkonen, A-M & Päkkilä, K 1983, Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten käyttökelpoisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 205, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten käyttökelpoisuus. / Putkonen, Anna-Maija; Päkkilä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 205).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten käyttökelpoisuus

AU - Putkonen, Anna-Maija

AU - Päkkilä, Kari

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Autioituneita rakennuksia on Pohjois-Suomessa (Oulun ja Lapin lääneissä) yli 11 500, mikä on sekä kansantaloudellisesti että yksityistaloudellisesti huomattavan suuri investointi. Koska autioitumista tapahtuu myös seuduilla, joilla samanaikaisesti uudisrakennetaan, on edistettävä jo olemassa olevan rakennuskannan käyttöä. Aineisto koostuu noin 600 autioituneesta rakennuksesta Pohjois-Suomessa. Aineisto käsittää maatiloja, porotiloja, kansakouluja, nuorisoseurantaloja, meijereitä ja pappiloita. 30 kohteen kuntoa ja käyttökelpoisuutta selvitetään säilyttämisen kannalta. Viidestä asuinrakennuksesta tehdään yksityiskohtainen kunto- ja käyttökelpoisuusarvio. Autioituneita rakennuksia ei voi pitää pelkästään taloudellisena ja rakennusteknisenä resurssina, sillä ne edustavat samalla paikallista rakennusperinnettä. Viidesosa autioituneista rakennuksista sopii huonosti, puolet kohtuullisesti ja kolmasosa hyvin maatilojen päärakennuksiksi tai muuhun asumiskäyttöön. Korjaustöillä on myös työllistävä vaikutus. Autiotilan korjaaminen maatilan päärakennukseksi minimvaatimuksin maksaa 60 - 75 % vastaavan uudisrakennuksen kustannuksista.

AB - Autioituneita rakennuksia on Pohjois-Suomessa (Oulun ja Lapin lääneissä) yli 11 500, mikä on sekä kansantaloudellisesti että yksityistaloudellisesti huomattavan suuri investointi. Koska autioitumista tapahtuu myös seuduilla, joilla samanaikaisesti uudisrakennetaan, on edistettävä jo olemassa olevan rakennuskannan käyttöä. Aineisto koostuu noin 600 autioituneesta rakennuksesta Pohjois-Suomessa. Aineisto käsittää maatiloja, porotiloja, kansakouluja, nuorisoseurantaloja, meijereitä ja pappiloita. 30 kohteen kuntoa ja käyttökelpoisuutta selvitetään säilyttämisen kannalta. Viidestä asuinrakennuksesta tehdään yksityiskohtainen kunto- ja käyttökelpoisuusarvio. Autioituneita rakennuksia ei voi pitää pelkästään taloudellisena ja rakennusteknisenä resurssina, sillä ne edustavat samalla paikallista rakennusperinnettä. Viidesosa autioituneista rakennuksista sopii huonosti, puolet kohtuullisesti ja kolmasosa hyvin maatilojen päärakennuksiksi tai muuhun asumiskäyttöön. Korjaustöillä on myös työllistävä vaikutus. Autiotilan korjaaminen maatilan päärakennukseksi minimvaatimuksin maksaa 60 - 75 % vastaavan uudisrakennuksen kustannuksista.

M3 - Report

SN - 951-38-1726-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten käyttökelpoisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Putkonen A-M, Päkkilä K. Pohjois-Suomen autioituneiden rakennusten käyttökelpoisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 205).