Poikkeamaraportointi ammattiliikenteessä: Väline tieliikenteen turvallisuusjohtamiseen

Päivi Hämäläinen, Jouko Heikkilä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää turvallisuusjohtamisjärjestelmän kehittämistä tukeva menetelmä ammattimaisen tieliikenteen tarpeisiin. Yleisenä tavoitteena on edistää turvallisuusjohtamisajattelun kehittämistä ammattimaisen tieliikenteen puolelle. Aihetta lähestytään erilaisten ja eri toimialoilta löytyvien hyvien käytäntöjen kautta. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kirjallisuudesta löytyneitä hyviä käytäntöjä, joita voisi soveltaa ammattimaisen tieliikenteen käyttöön. Lisäksi tarkasteltiin haastatteluiden avulla sekä ilmailuliikenteen että tieliikenteen olemassa olevia menetelmiä, erityisesti niiden nykyisiä käytäntöjä, onnistuneita toimintatapoja ja haasteita. Tutkimuksen pilottiorganisaatioina toimivat Kuljetusliike Tyvi Oy ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos. Ammattimainen tieliikenne on vahvasti lainsäädännön säätelemää kilpailtua toimintaa. Erityisesti kuljetusprosessin aikana asiakkaan ja kuljetusliikkeen liitospinnat ovat haasteellisia. Haasteina ovat myös erilaiset sääolosuhteet ja keliolosuhteiden muutokset. Tarkalla aikatauluttamisella, reitinvalinnoilla ja yhteistyöllä pyritään saavuttamaan mahdollisimman optimaalinen kuljetusprosessi. Luotu poikkeamaraportointijärjestelmä on lopulta hyvin samanlainen kuin muillakin toimialoilla. Haastattelujen perusteella nousivat esille samat vaatimukset kuin mitä yleensä asetetaan raportoinnille. Painotuserona on se, että kun muiden toimialojen järjestelmissä korostetaan yleensä tapahtumien kirjallista raportointia, tässä tapauksessa kirjallinen raportointi ei ole ehdoton vaatimus. Olennaista on, että järjestelmä tukee vaarojen havainnointia ja tunnistamista ja että havaintoja käsitellään järjestelmällisesti yhdessä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages54
  ISBN (Electronic)978-951-38-7927-3
  ISBN (Print)978-951-38-7926-6
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number85
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • incident report
  • road traffic
  • safety management

  Cite this

  Hämäläinen, P., & Heikkilä, J. (2013). Poikkeamaraportointi ammattiliikenteessä: Väline tieliikenteen turvallisuusjohtamiseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 85
  Hämäläinen, Päivi ; Heikkilä, Jouko. / Poikkeamaraportointi ammattiliikenteessä : Väline tieliikenteen turvallisuusjohtamiseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 54 p. (VTT Technology; No. 85).
  @book{a9144feca7d24c2788c0e80fcfa00afd,
  title = "Poikkeamaraportointi ammattiliikenteess{\"a}: V{\"a}line tieliikenteen turvallisuusjohtamiseen",
  abstract = "T{\"a}m{\"a}n hankkeen tavoitteena on kehitt{\"a}{\"a} turvallisuusjohtamisj{\"a}rjestelm{\"a}n kehitt{\"a}mist{\"a} tukeva menetelm{\"a} ammattimaisen tieliikenteen tarpeisiin. Yleisen{\"a} tavoitteena on edist{\"a}{\"a} turvallisuusjohtamisajattelun kehitt{\"a}mist{\"a} ammattimaisen tieliikenteen puolelle. Aihetta l{\"a}hestyt{\"a}{\"a}n erilaisten ja eri toimialoilta l{\"o}ytyvien hyvien k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}jen kautta. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kirjallisuudesta l{\"o}ytyneit{\"a} hyvi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, joita voisi soveltaa ammattimaisen tieliikenteen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Lis{\"a}ksi tarkasteltiin haastatteluiden avulla sek{\"a} ilmailuliikenteen ett{\"a} tieliikenteen olemassa olevia menetelmi{\"a}, erityisesti niiden nykyisi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}, onnistuneita toimintatapoja ja haasteita. Tutkimuksen pilottiorganisaatioina toimivat Kuljetusliike Tyvi Oy ja L{\"a}nsi-Uudenmaan pelastuslaitos. Ammattimainen tieliikenne on vahvasti lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}n s{\"a}{\"a}telem{\"a}{\"a} kilpailtua toimintaa. Erityisesti kuljetusprosessin aikana asiakkaan ja kuljetusliikkeen liitospinnat ovat haasteellisia. Haasteina ovat my{\"o}s erilaiset s{\"a}{\"a}olosuhteet ja keliolosuhteiden muutokset. Tarkalla aikatauluttamisella, reitinvalinnoilla ja yhteisty{\"o}ll{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n saavuttamaan mahdollisimman optimaalinen kuljetusprosessi. Luotu poikkeamaraportointij{\"a}rjestelm{\"a} on lopulta hyvin samanlainen kuin muillakin toimialoilla. Haastattelujen perusteella nousivat esille samat vaatimukset kuin mit{\"a} yleens{\"a} asetetaan raportoinnille. Painotuserona on se, ett{\"a} kun muiden toimialojen j{\"a}rjestelmiss{\"a} korostetaan yleens{\"a} tapahtumien kirjallista raportointia, t{\"a}ss{\"a} tapauksessa kirjallinen raportointi ei ole ehdoton vaatimus. Olennaista on, ett{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a} tukee vaarojen havainnointia ja tunnistamista ja ett{\"a} havaintoja k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n j{\"a}rjestelm{\"a}llisesti yhdess{\"a}.",
  keywords = "incident report, road traffic, safety management",
  author = "P{\"a}ivi H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen and Jouko Heikkil{\"a}",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7926-6",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "85",
  address = "Finland",

  }

  Hämäläinen, P & Heikkilä, J 2013, Poikkeamaraportointi ammattiliikenteessä: Väline tieliikenteen turvallisuusjohtamiseen. VTT Technology, no. 85, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Poikkeamaraportointi ammattiliikenteessä : Väline tieliikenteen turvallisuusjohtamiseen. / Hämäläinen, Päivi; Heikkilä, Jouko.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 54 p. (VTT Technology; No. 85).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Poikkeamaraportointi ammattiliikenteessä

  T2 - Väline tieliikenteen turvallisuusjohtamiseen

  AU - Hämäläinen, Päivi

  AU - Heikkilä, Jouko

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää turvallisuusjohtamisjärjestelmän kehittämistä tukeva menetelmä ammattimaisen tieliikenteen tarpeisiin. Yleisenä tavoitteena on edistää turvallisuusjohtamisajattelun kehittämistä ammattimaisen tieliikenteen puolelle. Aihetta lähestytään erilaisten ja eri toimialoilta löytyvien hyvien käytäntöjen kautta. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kirjallisuudesta löytyneitä hyviä käytäntöjä, joita voisi soveltaa ammattimaisen tieliikenteen käyttöön. Lisäksi tarkasteltiin haastatteluiden avulla sekä ilmailuliikenteen että tieliikenteen olemassa olevia menetelmiä, erityisesti niiden nykyisiä käytäntöjä, onnistuneita toimintatapoja ja haasteita. Tutkimuksen pilottiorganisaatioina toimivat Kuljetusliike Tyvi Oy ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos. Ammattimainen tieliikenne on vahvasti lainsäädännön säätelemää kilpailtua toimintaa. Erityisesti kuljetusprosessin aikana asiakkaan ja kuljetusliikkeen liitospinnat ovat haasteellisia. Haasteina ovat myös erilaiset sääolosuhteet ja keliolosuhteiden muutokset. Tarkalla aikatauluttamisella, reitinvalinnoilla ja yhteistyöllä pyritään saavuttamaan mahdollisimman optimaalinen kuljetusprosessi. Luotu poikkeamaraportointijärjestelmä on lopulta hyvin samanlainen kuin muillakin toimialoilla. Haastattelujen perusteella nousivat esille samat vaatimukset kuin mitä yleensä asetetaan raportoinnille. Painotuserona on se, että kun muiden toimialojen järjestelmissä korostetaan yleensä tapahtumien kirjallista raportointia, tässä tapauksessa kirjallinen raportointi ei ole ehdoton vaatimus. Olennaista on, että järjestelmä tukee vaarojen havainnointia ja tunnistamista ja että havaintoja käsitellään järjestelmällisesti yhdessä.

  AB - Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää turvallisuusjohtamisjärjestelmän kehittämistä tukeva menetelmä ammattimaisen tieliikenteen tarpeisiin. Yleisenä tavoitteena on edistää turvallisuusjohtamisajattelun kehittämistä ammattimaisen tieliikenteen puolelle. Aihetta lähestytään erilaisten ja eri toimialoilta löytyvien hyvien käytäntöjen kautta. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kirjallisuudesta löytyneitä hyviä käytäntöjä, joita voisi soveltaa ammattimaisen tieliikenteen käyttöön. Lisäksi tarkasteltiin haastatteluiden avulla sekä ilmailuliikenteen että tieliikenteen olemassa olevia menetelmiä, erityisesti niiden nykyisiä käytäntöjä, onnistuneita toimintatapoja ja haasteita. Tutkimuksen pilottiorganisaatioina toimivat Kuljetusliike Tyvi Oy ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos. Ammattimainen tieliikenne on vahvasti lainsäädännön säätelemää kilpailtua toimintaa. Erityisesti kuljetusprosessin aikana asiakkaan ja kuljetusliikkeen liitospinnat ovat haasteellisia. Haasteina ovat myös erilaiset sääolosuhteet ja keliolosuhteiden muutokset. Tarkalla aikatauluttamisella, reitinvalinnoilla ja yhteistyöllä pyritään saavuttamaan mahdollisimman optimaalinen kuljetusprosessi. Luotu poikkeamaraportointijärjestelmä on lopulta hyvin samanlainen kuin muillakin toimialoilla. Haastattelujen perusteella nousivat esille samat vaatimukset kuin mitä yleensä asetetaan raportoinnille. Painotuserona on se, että kun muiden toimialojen järjestelmissä korostetaan yleensä tapahtumien kirjallista raportointia, tässä tapauksessa kirjallinen raportointi ei ole ehdoton vaatimus. Olennaista on, että järjestelmä tukee vaarojen havainnointia ja tunnistamista ja että havaintoja käsitellään järjestelmällisesti yhdessä.

  KW - incident report

  KW - road traffic

  KW - safety management

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7926-6

  T3 - VTT Technology

  BT - Poikkeamaraportointi ammattiliikenteessä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Hämäläinen P, Heikkilä J. Poikkeamaraportointi ammattiliikenteessä: Väline tieliikenteen turvallisuusjohtamiseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 54 p. (VTT Technology; No. 85).