Polttonesteiden turvallinen toimitus - loppuraportti

Jaakko Paasi, Hannu Salmela, Riku Vuorinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Raportti on yhteenveto Polttonesteiden turvallinen toimitus (Potent) - nimisen yritysryhmähankkeen keskeisistä tuloksista. Hankkeen tavoitteena oli tutkia ja tunnistaa polttonesteiden siirrossa ja käsittelyssä tapahtuvaa sähköstaattista varautumista, sekä tutkimustietoon pohjautuen kehittää ja yhtenäistää staattisen sähkön hallintakeinoja ja näin parantaa polttonestekuljetusketjun turvallisuutta alkaen terminaalista ja päättyen jakeluaseman varastosäiliöihin. Tutkimus keskittyi staattisen sähkön aiheuttamiin turvallisuusriskeihin.

  Tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan todeta, että nykyaikaiset Suomessa markkinoilla olevat bensiinipolttonesteet ovat vieneet staattisen sähkön riskien näkökulmasta jakelun turvallisuutta parempaan suuntaan. Staattisen sähkön esiintymistä ei voida polttonesteiden jakelussa välttää, mutta vaarallisen korkean sähköstaattisen potentiaalin muodostuminen syttyvän kaasuseoksen esiintymisalueilla voidaan ehkäistä toimivin maadoitus- ja potentiaalintasausratkaisuin.

  Polttonesteiden jakelussa käytettävät turvallisuusmääräykset ja -ohjeet ovat tärkeimmiltä osin kunnossa ja ajan tasalla. Muutamilla osa-alueilla on tarpeen tehdä ohjeistuksiin joitain tarkennuksia.  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages26
  Publication statusPublished - 2020
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  NumberVTT-R-00646-20

  Keywords

  • polttonesteiden jakelu
  • polttoneste
  • staattinen sähkö
  • turvallisuus

  Cite this