Polttonesteiden turvallinen toimitus - loppuraportti

Jaakko Paasi, Hannu Salmela, Riku Vuorinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportti on yhteenveto Polttonesteiden turvallinen toimitus (Potent) - nimisen yritysryhmähankkeen keskeisistä tuloksista. Hankkeen tavoitteena oli tutkia ja tunnistaa polttonesteiden siirrossa ja käsittelyssä tapahtuvaa sähköstaattista varautumista, sekä tutkimustietoon pohjautuen kehittää ja yhtenäistää staattisen sähkön hallintakeinoja ja näin parantaa polttonestekuljetusketjun turvallisuutta alkaen terminaalista ja päättyen jakeluaseman varastosäiliöihin. Tutkimus keskittyi staattisen sähkön aiheuttamiin turvallisuusriskeihin.

Tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan todeta, että nykyaikaiset Suomessa markkinoilla olevat bensiinipolttonesteet ovat vieneet staattisen sähkön riskien näkökulmasta jakelun turvallisuutta parempaan suuntaan. Staattisen sähkön esiintymistä ei voida polttonesteiden jakelussa välttää, mutta vaarallisen korkean sähköstaattisen potentiaalin muodostuminen syttyvän kaasuseoksen esiintymisalueilla voidaan ehkäistä toimivin maadoitus- ja potentiaalintasausratkaisuin.

Polttonesteiden jakelussa käytettävät turvallisuusmääräykset ja -ohjeet ovat tärkeimmiltä osin kunnossa ja ajan tasalla. Muutamilla osa-alueilla on tarpeen tehdä ohjeistuksiin joitain tarkennuksia.Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages26
Publication statusPublished - 2020
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-00646-20

Keywords

  • polttonesteiden jakelu
  • polttoneste
  • staattinen sähkö
  • turvallisuus

Cite this