Polttopuun kuivauksen tehostaminen ja laadun parantaminen

Tapio Ranta, Kari Hillebrand

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Polttopuuta käytetään Suomessa noin 6,1 miljoonaa m3 vuodessa, suurin osa pilkkeinä sekä osa myös hakkeena. Käyttäjän kannalta merkittävin polttopuun laatuun vaikuttava tekijä on polttopuun kosteus. Perinteinen tapa alentaa pilkkeiden kosteutta on kuivata niitä ulkona katetuissa pinoissa tai kasoissa 1-2 vuotta. Kaupallisessa pilketuotannossa kyseisen kuivausmuodon haittana on kuitenkin varaston hidas kierto ja siitä aiheutuvat kustannukset. Lisäksi ongelmia aiheuttavat pilkkeiden laadun vaihtelu ja tuotannon kausiluontoisuus. Vastaavia epäkohtia - homehtumista, epätasaista kuivumista ja kuivumisen hitautta esiintyy myös hakkeen kuivauksessa- Polttopuun keinokuivauksella ja kunnollisella varastoinnilla poltopuun laatu voidaan varmistaa ja varaston kiertoa nopeuttaa. VTT on tutkinut pienkäyttöön tarkoitetun puupolttoaineen laatua ja tuotannon taloudellisuutta Tekesin Puuenergian teknologiaohjelmaan liittyvässä projektissa "Puupolttoaineiden jakelu, käsittely ja laadun parantaminen pienkäytössä". Tutkimus on käsittellyt niin polttopuun keinokuivauksen tehostamista kuin puupolttoaineen priimausta varastolla. Pilkkeiden keinokuivausta on tutkittu yhdessä Työtehoseuran kanssa käyttäen hyväksi VTT:n olosuhdesimulaattoria ja Työtehoseuran metsäosaston lämpökoeasemalla olevaa koekuivuria. Kuivauksen tehostamista on tarkasteltu lisäksi laskennallisesti mallintamalla.
Original languageFinnish
Article number3
JournalKoneviesti
Volume51
Issue number14
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Ranta, T., & Hillebrand, K. (2003). Polttopuun kuivauksen tehostaminen ja laadun parantaminen. Koneviesti, 51(14), [3 ].
Ranta, Tapio ; Hillebrand, Kari. / Polttopuun kuivauksen tehostaminen ja laadun parantaminen. In: Koneviesti. 2003 ; Vol. 51, No. 14.
@article{5271a588c96442c7bd69ce5dcec6c012,
title = "Polttopuun kuivauksen tehostaminen ja laadun parantaminen",
abstract = "Polttopuuta k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n Suomessa noin 6,1 miljoonaa m3 vuodessa, suurin osa pilkkein{\"a} sek{\"a} osa my{\"o}s hakkeena. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n kannalta merkitt{\"a}vin polttopuun laatuun vaikuttava tekij{\"a} on polttopuun kosteus. Perinteinen tapa alentaa pilkkeiden kosteutta on kuivata niit{\"a} ulkona katetuissa pinoissa tai kasoissa 1-2 vuotta. Kaupallisessa pilketuotannossa kyseisen kuivausmuodon haittana on kuitenkin varaston hidas kierto ja siit{\"a} aiheutuvat kustannukset. Lis{\"a}ksi ongelmia aiheuttavat pilkkeiden laadun vaihtelu ja tuotannon kausiluontoisuus. Vastaavia ep{\"a}kohtia - homehtumista, ep{\"a}tasaista kuivumista ja kuivumisen hitautta esiintyy my{\"o}s hakkeen kuivauksessa- Polttopuun keinokuivauksella ja kunnollisella varastoinnilla poltopuun laatu voidaan varmistaa ja varaston kiertoa nopeuttaa. VTT on tutkinut pienk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitetun puupolttoaineen laatua ja tuotannon taloudellisuutta Tekesin Puuenergian teknologiaohjelmaan liittyv{\"a}ss{\"a} projektissa {"}Puupolttoaineiden jakelu, k{\"a}sittely ja laadun parantaminen pienk{\"a}yt{\"o}ss{\"a}{"}. Tutkimus on k{\"a}sittellyt niin polttopuun keinokuivauksen tehostamista kuin puupolttoaineen priimausta varastolla. Pilkkeiden keinokuivausta on tutkittu yhdess{\"a} Ty{\"o}tehoseuran kanssa k{\"a}ytt{\"a}en hyv{\"a}ksi VTT:n olosuhdesimulaattoria ja Ty{\"o}tehoseuran mets{\"a}osaston l{\"a}mp{\"o}koeasemalla olevaa koekuivuria. Kuivauksen tehostamista on tarkasteltu lis{\"a}ksi laskennallisesti mallintamalla.",
author = "Tapio Ranta and Kari Hillebrand",
year = "2003",
language = "Finnish",
volume = "51",
journal = "Koneviesti",
issn = "0355-0729",
publisher = "Viestilehdet",
number = "14",

}

Ranta, T & Hillebrand, K 2003, 'Polttopuun kuivauksen tehostaminen ja laadun parantaminen', Koneviesti, vol. 51, no. 14, 3 .

Polttopuun kuivauksen tehostaminen ja laadun parantaminen. / Ranta, Tapio; Hillebrand, Kari.

In: Koneviesti, Vol. 51, No. 14, 3 , 2003.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Polttopuun kuivauksen tehostaminen ja laadun parantaminen

AU - Ranta, Tapio

AU - Hillebrand, Kari

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Polttopuuta käytetään Suomessa noin 6,1 miljoonaa m3 vuodessa, suurin osa pilkkeinä sekä osa myös hakkeena. Käyttäjän kannalta merkittävin polttopuun laatuun vaikuttava tekijä on polttopuun kosteus. Perinteinen tapa alentaa pilkkeiden kosteutta on kuivata niitä ulkona katetuissa pinoissa tai kasoissa 1-2 vuotta. Kaupallisessa pilketuotannossa kyseisen kuivausmuodon haittana on kuitenkin varaston hidas kierto ja siitä aiheutuvat kustannukset. Lisäksi ongelmia aiheuttavat pilkkeiden laadun vaihtelu ja tuotannon kausiluontoisuus. Vastaavia epäkohtia - homehtumista, epätasaista kuivumista ja kuivumisen hitautta esiintyy myös hakkeen kuivauksessa- Polttopuun keinokuivauksella ja kunnollisella varastoinnilla poltopuun laatu voidaan varmistaa ja varaston kiertoa nopeuttaa. VTT on tutkinut pienkäyttöön tarkoitetun puupolttoaineen laatua ja tuotannon taloudellisuutta Tekesin Puuenergian teknologiaohjelmaan liittyvässä projektissa "Puupolttoaineiden jakelu, käsittely ja laadun parantaminen pienkäytössä". Tutkimus on käsittellyt niin polttopuun keinokuivauksen tehostamista kuin puupolttoaineen priimausta varastolla. Pilkkeiden keinokuivausta on tutkittu yhdessä Työtehoseuran kanssa käyttäen hyväksi VTT:n olosuhdesimulaattoria ja Työtehoseuran metsäosaston lämpökoeasemalla olevaa koekuivuria. Kuivauksen tehostamista on tarkasteltu lisäksi laskennallisesti mallintamalla.

AB - Polttopuuta käytetään Suomessa noin 6,1 miljoonaa m3 vuodessa, suurin osa pilkkeinä sekä osa myös hakkeena. Käyttäjän kannalta merkittävin polttopuun laatuun vaikuttava tekijä on polttopuun kosteus. Perinteinen tapa alentaa pilkkeiden kosteutta on kuivata niitä ulkona katetuissa pinoissa tai kasoissa 1-2 vuotta. Kaupallisessa pilketuotannossa kyseisen kuivausmuodon haittana on kuitenkin varaston hidas kierto ja siitä aiheutuvat kustannukset. Lisäksi ongelmia aiheuttavat pilkkeiden laadun vaihtelu ja tuotannon kausiluontoisuus. Vastaavia epäkohtia - homehtumista, epätasaista kuivumista ja kuivumisen hitautta esiintyy myös hakkeen kuivauksessa- Polttopuun keinokuivauksella ja kunnollisella varastoinnilla poltopuun laatu voidaan varmistaa ja varaston kiertoa nopeuttaa. VTT on tutkinut pienkäyttöön tarkoitetun puupolttoaineen laatua ja tuotannon taloudellisuutta Tekesin Puuenergian teknologiaohjelmaan liittyvässä projektissa "Puupolttoaineiden jakelu, käsittely ja laadun parantaminen pienkäytössä". Tutkimus on käsittellyt niin polttopuun keinokuivauksen tehostamista kuin puupolttoaineen priimausta varastolla. Pilkkeiden keinokuivausta on tutkittu yhdessä Työtehoseuran kanssa käyttäen hyväksi VTT:n olosuhdesimulaattoria ja Työtehoseuran metsäosaston lämpökoeasemalla olevaa koekuivuria. Kuivauksen tehostamista on tarkasteltu lisäksi laskennallisesti mallintamalla.

M3 - Article

VL - 51

JO - Koneviesti

JF - Koneviesti

SN - 0355-0729

IS - 14

M1 - 3

ER -