Polttopuun pientuotantoa ja -käyttöä kehitetään

Ari Erkkilä

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Tekes on laajentanut PUUENERGIA-teknologiaohjelmaa polttopuun pientuotannon ja -käytön panostusalueelle. Alueeseen kuuluvat pienen kokoluokan käyttökohteisiin soveltuva puupolttoaineen tuotanto, polttoaineen kuivaus- ja käsittelyketjut, käyttölaitteet ja niihin liittyvät palvelut. Alan liikevaihdon (200 M€) ennustetaan kasvavan vuoteen 2010 mennessä yli kolminkertaiseksi ja viennin (55 M€) nelin - viisinkertaiseksi. Ohjelma tukee kansallisen ilmasto-ohjelman tavoitteen toteutumista, jonka mukaan puun pienkäyttöä nostetaan 45 % vuoteen 2010 mennessä kehittämällä kilpailukykyisiä teknologisia ratkaisuja. Ohjelman yhtenä hankkeena on käynnistynyt VTT Prosessit - tutkimusyksikön vetämä hanke Puupolttoaineiden jakelu, käsittely ja laadun parantaminen pienkäytössä. Hankkeen tavoitteena on uusien tuotanto- ja jakelumenetelmien sekä teknologioiden kehittäminen niin, että polttoaineen laatu on hyvä ja kustannuksiltaan kilpailukykyinen. Hanke koostuu neljästä osaprojektista, joissa tutkitaan polttopuun kuivauksen tehostamista, käsittelyä varastoalueella, pellettien ja hakkeen käsittelytekniikkaa sekä puupellettien raaka-aineiden ja rakenteen vaikutusta käsiteltävyyteen ja polton päästöihin. Hankkeessa tehdään kokeellista tutkimusta sekä laboratoriossa että kenttäkokein sekä laaditaan laskennallisia malleja mm. puupolttoaineen kuivaamisesta ja pilketuotannon logistiikasta. Hanke toteutetaan 1.10.2001 - 31.12.2003.
Original languageFinnish
Pages (from-to)51-53
JournalTekniikka ja kunta
Volume26
Issue number9
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Erkkilä, Ari. / Polttopuun pientuotantoa ja -käyttöä kehitetään. In: Tekniikka ja kunta. 2002 ; Vol. 26, No. 9. pp. 51-53.
@article{3a88c34df6094b35a4765fb2ef0dcb9c,
title = "Polttopuun pientuotantoa ja -k{\"a}ytt{\"o}{\"a} kehitet{\"a}{\"a}n",
abstract = "Tekes on laajentanut PUUENERGIA-teknologiaohjelmaa polttopuun pientuotannon ja -k{\"a}yt{\"o}n panostusalueelle. Alueeseen kuuluvat pienen kokoluokan k{\"a}ytt{\"o}kohteisiin soveltuva puupolttoaineen tuotanto, polttoaineen kuivaus- ja k{\"a}sittelyketjut, k{\"a}ytt{\"o}laitteet ja niihin liittyv{\"a}t palvelut. Alan liikevaihdon (200 M€) ennustetaan kasvavan vuoteen 2010 menness{\"a} yli kolminkertaiseksi ja viennin (55 M€) nelin - viisinkertaiseksi. Ohjelma tukee kansallisen ilmasto-ohjelman tavoitteen toteutumista, jonka mukaan puun pienk{\"a}ytt{\"o}{\"a} nostetaan 45 {\%} vuoteen 2010 menness{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kilpailukykyisi{\"a} teknologisia ratkaisuja. Ohjelman yhten{\"a} hankkeena on k{\"a}ynnistynyt VTT Prosessit - tutkimusyksik{\"o}n vet{\"a}m{\"a} hanke Puupolttoaineiden jakelu, k{\"a}sittely ja laadun parantaminen pienk{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Hankkeen tavoitteena on uusien tuotanto- ja jakelumenetelmien sek{\"a} teknologioiden kehitt{\"a}minen niin, ett{\"a} polttoaineen laatu on hyv{\"a} ja kustannuksiltaan kilpailukykyinen. Hanke koostuu nelj{\"a}st{\"a} osaprojektista, joissa tutkitaan polttopuun kuivauksen tehostamista, k{\"a}sittely{\"a} varastoalueella, pellettien ja hakkeen k{\"a}sittelytekniikkaa sek{\"a} puupellettien raaka-aineiden ja rakenteen vaikutusta k{\"a}sitelt{\"a}vyyteen ja polton p{\"a}{\"a}st{\"o}ihin. Hankkeessa tehd{\"a}{\"a}n kokeellista tutkimusta sek{\"a} laboratoriossa ett{\"a} kentt{\"a}kokein sek{\"a} laaditaan laskennallisia malleja mm. puupolttoaineen kuivaamisesta ja pilketuotannon logistiikasta. Hanke toteutetaan 1.10.2001 - 31.12.2003.",
author = "Ari Erkkil{\"a}",
note = "Project code: C1SU00496",
year = "2002",
language = "Finnish",
volume = "26",
pages = "51--53",
journal = "Tekniikka ja kunta",
issn = "1457-7755",
number = "9",

}

Erkkilä, A 2002, 'Polttopuun pientuotantoa ja -käyttöä kehitetään', Tekniikka ja kunta, vol. 26, no. 9, pp. 51-53.

Polttopuun pientuotantoa ja -käyttöä kehitetään. / Erkkilä, Ari.

In: Tekniikka ja kunta, Vol. 26, No. 9, 2002, p. 51-53.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Polttopuun pientuotantoa ja -käyttöä kehitetään

AU - Erkkilä, Ari

N1 - Project code: C1SU00496

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Tekes on laajentanut PUUENERGIA-teknologiaohjelmaa polttopuun pientuotannon ja -käytön panostusalueelle. Alueeseen kuuluvat pienen kokoluokan käyttökohteisiin soveltuva puupolttoaineen tuotanto, polttoaineen kuivaus- ja käsittelyketjut, käyttölaitteet ja niihin liittyvät palvelut. Alan liikevaihdon (200 M€) ennustetaan kasvavan vuoteen 2010 mennessä yli kolminkertaiseksi ja viennin (55 M€) nelin - viisinkertaiseksi. Ohjelma tukee kansallisen ilmasto-ohjelman tavoitteen toteutumista, jonka mukaan puun pienkäyttöä nostetaan 45 % vuoteen 2010 mennessä kehittämällä kilpailukykyisiä teknologisia ratkaisuja. Ohjelman yhtenä hankkeena on käynnistynyt VTT Prosessit - tutkimusyksikön vetämä hanke Puupolttoaineiden jakelu, käsittely ja laadun parantaminen pienkäytössä. Hankkeen tavoitteena on uusien tuotanto- ja jakelumenetelmien sekä teknologioiden kehittäminen niin, että polttoaineen laatu on hyvä ja kustannuksiltaan kilpailukykyinen. Hanke koostuu neljästä osaprojektista, joissa tutkitaan polttopuun kuivauksen tehostamista, käsittelyä varastoalueella, pellettien ja hakkeen käsittelytekniikkaa sekä puupellettien raaka-aineiden ja rakenteen vaikutusta käsiteltävyyteen ja polton päästöihin. Hankkeessa tehdään kokeellista tutkimusta sekä laboratoriossa että kenttäkokein sekä laaditaan laskennallisia malleja mm. puupolttoaineen kuivaamisesta ja pilketuotannon logistiikasta. Hanke toteutetaan 1.10.2001 - 31.12.2003.

AB - Tekes on laajentanut PUUENERGIA-teknologiaohjelmaa polttopuun pientuotannon ja -käytön panostusalueelle. Alueeseen kuuluvat pienen kokoluokan käyttökohteisiin soveltuva puupolttoaineen tuotanto, polttoaineen kuivaus- ja käsittelyketjut, käyttölaitteet ja niihin liittyvät palvelut. Alan liikevaihdon (200 M€) ennustetaan kasvavan vuoteen 2010 mennessä yli kolminkertaiseksi ja viennin (55 M€) nelin - viisinkertaiseksi. Ohjelma tukee kansallisen ilmasto-ohjelman tavoitteen toteutumista, jonka mukaan puun pienkäyttöä nostetaan 45 % vuoteen 2010 mennessä kehittämällä kilpailukykyisiä teknologisia ratkaisuja. Ohjelman yhtenä hankkeena on käynnistynyt VTT Prosessit - tutkimusyksikön vetämä hanke Puupolttoaineiden jakelu, käsittely ja laadun parantaminen pienkäytössä. Hankkeen tavoitteena on uusien tuotanto- ja jakelumenetelmien sekä teknologioiden kehittäminen niin, että polttoaineen laatu on hyvä ja kustannuksiltaan kilpailukykyinen. Hanke koostuu neljästä osaprojektista, joissa tutkitaan polttopuun kuivauksen tehostamista, käsittelyä varastoalueella, pellettien ja hakkeen käsittelytekniikkaa sekä puupellettien raaka-aineiden ja rakenteen vaikutusta käsiteltävyyteen ja polton päästöihin. Hankkeessa tehdään kokeellista tutkimusta sekä laboratoriossa että kenttäkokein sekä laaditaan laskennallisia malleja mm. puupolttoaineen kuivaamisesta ja pilketuotannon logistiikasta. Hanke toteutetaan 1.10.2001 - 31.12.2003.

M3 - Article

VL - 26

SP - 51

EP - 53

JO - Tekniikka ja kunta

JF - Tekniikka ja kunta

SN - 1457-7755

IS - 9

ER -