Polybuteeniputken laatuvaatimukset

Laila Koski, Satu Simula

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Polybuteenimuovisten putkien sopivuutta kylmän ja lämpimän käyttöveden johtamiseen sekä kiinnitysjärjestelmien virtausputkiksi tutkittiin. Sekä raaka-aineen että siitä valmistetun putken ominaisuuksia tarkasteltiin. Merkittävimpia tutkimuksia olivat pitkäaikaislujuutta selvittävät painekokeet 20...110 °C:n lämpötiloissa. Putkien pitkäaikaiskestävyys osoitettiin painekokeisiin perustuen lämpötiloissa 20...95 °C ja käyttöpaineessa. Luokittelevan painekokeen perusteella määritettiin putkimateriaalin laskentajännitys 80 °C:n mitoituslämpötilassa. Putken raaka-aineesta määritettiin sulamispiste, sulaindeksi tiheys ja hapetuskestävyys. Putken laskennallisten mittojen ja mittapoikkeamien sopivuus arvioitiin sekä putken valmistuksen että käytön kannalta. Putken murtovenymä mitattiin, ja lisäksi seurattiin putkessa painekokeen aikana tapahtuvia muutoksia, kuten kehänsuuntaista venymää. Putkien kelpoisuus talousveden johtamiseen osoitettiin aistinvaraisten havaintojen pohjalta. Tutkimus on perusta polybuteenipaineputkia koskeville mitta- ja laatuvaatimusstandardeille, joita on valmisteltu projektin kanssa samanaikaisesti. Standardeihin ehdotetaan vain ne ominaisuudet, joilla on merkitystä putken valmistuksessa ja laadunvalvonnassa. Projektiin liittyvästä menetelmäkehityksestä mainittakoon termoanalyyttinen DSC-menetelmä polybuteenin hapettumisen induktiolämpötilan määrittämiseen. Kehitettyä menetelmää ehdotetaan putken raaka-aineen vastaanottotarkastuksen menetelmäksi. Tulokset muodostavat monipuolisen aineiston sekä polybuteenin aineominaisuuksista että polybuteeniputkien sopivuudesta lämpimän ja kylmän veden virtausputkistoksi. Tulokset hyödynnetään polybuteenisten paineputkien mitta- ja laatuvaatimusstandardeissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-1939-6
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number244
ISSN0358-5077

Fingerprint

pipes

Keywords

  • plastic pipes
  • pipes
  • pressure tests
  • mechanical properties

Cite this

Koski, L., & Simula, S. (1984). Polybuteeniputken laatuvaatimukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 244
Koski, Laila ; Simula, Satu. / Polybuteeniputken laatuvaatimukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 244).
@book{cd3bb0fcb9424c11affa57b502f8b3ba,
title = "Polybuteeniputken laatuvaatimukset",
abstract = "Polybuteenimuovisten putkien sopivuutta kylm{\"a}n ja l{\"a}mpim{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}veden johtamiseen sek{\"a} kiinnitysj{\"a}rjestelmien virtausputkiksi tutkittiin. Sek{\"a} raaka-aineen ett{\"a} siit{\"a} valmistetun putken ominaisuuksia tarkasteltiin. Merkitt{\"a}vimpia tutkimuksia olivat pitk{\"a}aikaislujuutta selvitt{\"a}v{\"a}t painekokeet 20...110 °C:n l{\"a}mp{\"o}tiloissa. Putkien pitk{\"a}aikaiskest{\"a}vyys osoitettiin painekokeisiin perustuen l{\"a}mp{\"o}tiloissa 20...95 °C ja k{\"a}ytt{\"o}paineessa. Luokittelevan painekokeen perusteella m{\"a}{\"a}ritettiin putkimateriaalin laskentaj{\"a}nnitys 80 °C:n mitoitusl{\"a}mp{\"o}tilassa. Putken raaka-aineesta m{\"a}{\"a}ritettiin sulamispiste, sulaindeksi tiheys ja hapetuskest{\"a}vyys. Putken laskennallisten mittojen ja mittapoikkeamien sopivuus arvioitiin sek{\"a} putken valmistuksen ett{\"a} k{\"a}yt{\"o}n kannalta. Putken murtovenym{\"a} mitattiin, ja lis{\"a}ksi seurattiin putkessa painekokeen aikana tapahtuvia muutoksia, kuten keh{\"a}nsuuntaista venym{\"a}{\"a}. Putkien kelpoisuus talousveden johtamiseen osoitettiin aistinvaraisten havaintojen pohjalta. Tutkimus on perusta polybuteenipaineputkia koskeville mitta- ja laatuvaatimusstandardeille, joita on valmisteltu projektin kanssa samanaikaisesti. Standardeihin ehdotetaan vain ne ominaisuudet, joilla on merkityst{\"a} putken valmistuksessa ja laadunvalvonnassa. Projektiin liittyv{\"a}st{\"a} menetelm{\"a}kehityksest{\"a} mainittakoon termoanalyyttinen DSC-menetelm{\"a} polybuteenin hapettumisen induktiol{\"a}mp{\"o}tilan m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen. Kehitetty{\"a} menetelm{\"a}{\"a} ehdotetaan putken raaka-aineen vastaanottotarkastuksen menetelm{\"a}ksi. Tulokset muodostavat monipuolisen aineiston sek{\"a} polybuteenin aineominaisuuksista ett{\"a} polybuteeniputkien sopivuudesta l{\"a}mpim{\"a}n ja kylm{\"a}n veden virtausputkistoksi. Tulokset hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n polybuteenisten paineputkien mitta- ja laatuvaatimusstandardeissa.",
keywords = "plastic pipes, pipes, pressure tests, mechanical properties",
author = "Laila Koski and Satu Simula",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1939-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "244",
address = "Finland",

}

Koski, L & Simula, S 1984, Polybuteeniputken laatuvaatimukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 244, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Polybuteeniputken laatuvaatimukset. / Koski, Laila; Simula, Satu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 244).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Polybuteeniputken laatuvaatimukset

AU - Koski, Laila

AU - Simula, Satu

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Polybuteenimuovisten putkien sopivuutta kylmän ja lämpimän käyttöveden johtamiseen sekä kiinnitysjärjestelmien virtausputkiksi tutkittiin. Sekä raaka-aineen että siitä valmistetun putken ominaisuuksia tarkasteltiin. Merkittävimpia tutkimuksia olivat pitkäaikaislujuutta selvittävät painekokeet 20...110 °C:n lämpötiloissa. Putkien pitkäaikaiskestävyys osoitettiin painekokeisiin perustuen lämpötiloissa 20...95 °C ja käyttöpaineessa. Luokittelevan painekokeen perusteella määritettiin putkimateriaalin laskentajännitys 80 °C:n mitoituslämpötilassa. Putken raaka-aineesta määritettiin sulamispiste, sulaindeksi tiheys ja hapetuskestävyys. Putken laskennallisten mittojen ja mittapoikkeamien sopivuus arvioitiin sekä putken valmistuksen että käytön kannalta. Putken murtovenymä mitattiin, ja lisäksi seurattiin putkessa painekokeen aikana tapahtuvia muutoksia, kuten kehänsuuntaista venymää. Putkien kelpoisuus talousveden johtamiseen osoitettiin aistinvaraisten havaintojen pohjalta. Tutkimus on perusta polybuteenipaineputkia koskeville mitta- ja laatuvaatimusstandardeille, joita on valmisteltu projektin kanssa samanaikaisesti. Standardeihin ehdotetaan vain ne ominaisuudet, joilla on merkitystä putken valmistuksessa ja laadunvalvonnassa. Projektiin liittyvästä menetelmäkehityksestä mainittakoon termoanalyyttinen DSC-menetelmä polybuteenin hapettumisen induktiolämpötilan määrittämiseen. Kehitettyä menetelmää ehdotetaan putken raaka-aineen vastaanottotarkastuksen menetelmäksi. Tulokset muodostavat monipuolisen aineiston sekä polybuteenin aineominaisuuksista että polybuteeniputkien sopivuudesta lämpimän ja kylmän veden virtausputkistoksi. Tulokset hyödynnetään polybuteenisten paineputkien mitta- ja laatuvaatimusstandardeissa.

AB - Polybuteenimuovisten putkien sopivuutta kylmän ja lämpimän käyttöveden johtamiseen sekä kiinnitysjärjestelmien virtausputkiksi tutkittiin. Sekä raaka-aineen että siitä valmistetun putken ominaisuuksia tarkasteltiin. Merkittävimpia tutkimuksia olivat pitkäaikaislujuutta selvittävät painekokeet 20...110 °C:n lämpötiloissa. Putkien pitkäaikaiskestävyys osoitettiin painekokeisiin perustuen lämpötiloissa 20...95 °C ja käyttöpaineessa. Luokittelevan painekokeen perusteella määritettiin putkimateriaalin laskentajännitys 80 °C:n mitoituslämpötilassa. Putken raaka-aineesta määritettiin sulamispiste, sulaindeksi tiheys ja hapetuskestävyys. Putken laskennallisten mittojen ja mittapoikkeamien sopivuus arvioitiin sekä putken valmistuksen että käytön kannalta. Putken murtovenymä mitattiin, ja lisäksi seurattiin putkessa painekokeen aikana tapahtuvia muutoksia, kuten kehänsuuntaista venymää. Putkien kelpoisuus talousveden johtamiseen osoitettiin aistinvaraisten havaintojen pohjalta. Tutkimus on perusta polybuteenipaineputkia koskeville mitta- ja laatuvaatimusstandardeille, joita on valmisteltu projektin kanssa samanaikaisesti. Standardeihin ehdotetaan vain ne ominaisuudet, joilla on merkitystä putken valmistuksessa ja laadunvalvonnassa. Projektiin liittyvästä menetelmäkehityksestä mainittakoon termoanalyyttinen DSC-menetelmä polybuteenin hapettumisen induktiolämpötilan määrittämiseen. Kehitettyä menetelmää ehdotetaan putken raaka-aineen vastaanottotarkastuksen menetelmäksi. Tulokset muodostavat monipuolisen aineiston sekä polybuteenin aineominaisuuksista että polybuteeniputkien sopivuudesta lämpimän ja kylmän veden virtausputkistoksi. Tulokset hyödynnetään polybuteenisten paineputkien mitta- ja laatuvaatimusstandardeissa.

KW - plastic pipes

KW - pipes

KW - pressure tests

KW - mechanical properties

M3 - Report

SN - 951-38-1939-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Polybuteeniputken laatuvaatimukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koski L, Simula S. Polybuteeniputken laatuvaatimukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 244).