Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet: Esitutkimus

Jorma Rytkönen, Erja Pakarinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Venesataman suojaus aallokkoa vastaan voidaan järjestää aallonmurtajarakentein, joiden kaksi päätyyppiä ovat kiinteät ja kelluvat aallonmurtajat. Rakennuskohteen olosuhdetekijät, rakennus- ja huoltokustannukset ja tavoiteltava suojausvaikutus määrittelevät rajan näiden rakenteiden käytölle. Kelluvilla rakenteilla on monia etunäkökohtia kiinteisiin rakenteisiin verrattuna, mutta toisaalta ne eivät sovellu kovin avoimiin kohteisiin. Erityisesti jäävoimat, rakenteiden ankkurointi, pitkien aaltojen vaimennuskyky ja tuulikuormien ja liikkeiden arviointi aiheuttavat suunnittelussa vaikeuksia. Tämä kirjallisuustutkimus on laajemman tutkimusprojektin esiselvitys, johon on kerätty tietoa kelluvien ponttonilaitureiden ja aallonmurtajien ominaisuuksista. Keskeisinä lukuina tässä julkaisussa esiintyvät erilaiset kuormitustekijät, kelluvien aallonmurtajien tyypit ja niiden aallonvaimennusominaisuudet. Kirjallisuushaun lisäksi on tehty laiturien vaurioita koskeva kysely sekä selvitetty maamme venekannan viimeaikaista kehitystä laituritarpeen todentamiseksi. Tutkimusprojektin tarkoituksena on tuottaa tietoa erityyppisten kelluvien rakenteiden liikkeistä, niihin kohdistuvista kuormituksista ja aallonvaimennusominaisuuksista, jotta venesataman suunnittelija voi tehdä päätöksen tietyn rakenteen soveltumisesta joko aallonmurtajaksi tai veneiden kiinnityslaituriksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages112
ISBN (Print)951-38-4044-1
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1311
ISSN0358-5085

Fingerprint

Anadelphia

Keywords

 • brekwaters
 • harbor structures
 • jetties
 • floats
 • pontoons
 • floating bodies
 • ocean waves
 • water waves
 • loads (forces)
 • motion
 • damage
 • ice loads
 • anchoring

Cite this

Rytkönen, J., & Pakarinen, E. (1991). Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1311
Rytkönen, Jorma ; Pakarinen, Erja. / Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet : Esitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 112 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1311).
@book{20ce6bd772894247aa302ca70928c425,
title = "Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet: Esitutkimus",
abstract = "Venesataman suojaus aallokkoa vastaan voidaan j{\"a}rjest{\"a}{\"a} aallonmurtajarakentein, joiden kaksi p{\"a}{\"a}tyyppi{\"a} ovat kiinte{\"a}t ja kelluvat aallonmurtajat. Rakennuskohteen olosuhdetekij{\"a}t, rakennus- ja huoltokustannukset ja tavoiteltava suojausvaikutus m{\"a}{\"a}rittelev{\"a}t rajan n{\"a}iden rakenteiden k{\"a}yt{\"o}lle. Kelluvilla rakenteilla on monia etun{\"a}k{\"o}kohtia kiinteisiin rakenteisiin verrattuna, mutta toisaalta ne eiv{\"a}t sovellu kovin avoimiin kohteisiin. Erityisesti j{\"a}{\"a}voimat, rakenteiden ankkurointi, pitkien aaltojen vaimennuskyky ja tuulikuormien ja liikkeiden arviointi aiheuttavat suunnittelussa vaikeuksia. T{\"a}m{\"a} kirjallisuustutkimus on laajemman tutkimusprojektin esiselvitys, johon on ker{\"a}tty tietoa kelluvien ponttonilaitureiden ja aallonmurtajien ominaisuuksista. Keskeisin{\"a} lukuina t{\"a}ss{\"a} julkaisussa esiintyv{\"a}t erilaiset kuormitustekij{\"a}t, kelluvien aallonmurtajien tyypit ja niiden aallonvaimennusominaisuudet. Kirjallisuushaun lis{\"a}ksi on tehty laiturien vaurioita koskeva kysely sek{\"a} selvitetty maamme venekannan viimeaikaista kehityst{\"a} laituritarpeen todentamiseksi. Tutkimusprojektin tarkoituksena on tuottaa tietoa erityyppisten kelluvien rakenteiden liikkeist{\"a}, niihin kohdistuvista kuormituksista ja aallonvaimennusominaisuuksista, jotta venesataman suunnittelija voi tehd{\"a} p{\"a}{\"a}t{\"o}ksen tietyn rakenteen soveltumisesta joko aallonmurtajaksi tai veneiden kiinnityslaituriksi.",
keywords = "brekwaters, harbor structures, jetties, floats, pontoons, floating bodies, ocean waves, water waves, loads (forces), motion, damage, ice loads, anchoring",
author = "Jorma Rytk{\"o}nen and Erja Pakarinen",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4044-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1311",
address = "Finland",

}

Rytkönen, J & Pakarinen, E 1991, Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet: Esitutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1311, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet : Esitutkimus. / Rytkönen, Jorma; Pakarinen, Erja.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 112 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1311).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet

T2 - Esitutkimus

AU - Rytkönen, Jorma

AU - Pakarinen, Erja

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Venesataman suojaus aallokkoa vastaan voidaan järjestää aallonmurtajarakentein, joiden kaksi päätyyppiä ovat kiinteät ja kelluvat aallonmurtajat. Rakennuskohteen olosuhdetekijät, rakennus- ja huoltokustannukset ja tavoiteltava suojausvaikutus määrittelevät rajan näiden rakenteiden käytölle. Kelluvilla rakenteilla on monia etunäkökohtia kiinteisiin rakenteisiin verrattuna, mutta toisaalta ne eivät sovellu kovin avoimiin kohteisiin. Erityisesti jäävoimat, rakenteiden ankkurointi, pitkien aaltojen vaimennuskyky ja tuulikuormien ja liikkeiden arviointi aiheuttavat suunnittelussa vaikeuksia. Tämä kirjallisuustutkimus on laajemman tutkimusprojektin esiselvitys, johon on kerätty tietoa kelluvien ponttonilaitureiden ja aallonmurtajien ominaisuuksista. Keskeisinä lukuina tässä julkaisussa esiintyvät erilaiset kuormitustekijät, kelluvien aallonmurtajien tyypit ja niiden aallonvaimennusominaisuudet. Kirjallisuushaun lisäksi on tehty laiturien vaurioita koskeva kysely sekä selvitetty maamme venekannan viimeaikaista kehitystä laituritarpeen todentamiseksi. Tutkimusprojektin tarkoituksena on tuottaa tietoa erityyppisten kelluvien rakenteiden liikkeistä, niihin kohdistuvista kuormituksista ja aallonvaimennusominaisuuksista, jotta venesataman suunnittelija voi tehdä päätöksen tietyn rakenteen soveltumisesta joko aallonmurtajaksi tai veneiden kiinnityslaituriksi.

AB - Venesataman suojaus aallokkoa vastaan voidaan järjestää aallonmurtajarakentein, joiden kaksi päätyyppiä ovat kiinteät ja kelluvat aallonmurtajat. Rakennuskohteen olosuhdetekijät, rakennus- ja huoltokustannukset ja tavoiteltava suojausvaikutus määrittelevät rajan näiden rakenteiden käytölle. Kelluvilla rakenteilla on monia etunäkökohtia kiinteisiin rakenteisiin verrattuna, mutta toisaalta ne eivät sovellu kovin avoimiin kohteisiin. Erityisesti jäävoimat, rakenteiden ankkurointi, pitkien aaltojen vaimennuskyky ja tuulikuormien ja liikkeiden arviointi aiheuttavat suunnittelussa vaikeuksia. Tämä kirjallisuustutkimus on laajemman tutkimusprojektin esiselvitys, johon on kerätty tietoa kelluvien ponttonilaitureiden ja aallonmurtajien ominaisuuksista. Keskeisinä lukuina tässä julkaisussa esiintyvät erilaiset kuormitustekijät, kelluvien aallonmurtajien tyypit ja niiden aallonvaimennusominaisuudet. Kirjallisuushaun lisäksi on tehty laiturien vaurioita koskeva kysely sekä selvitetty maamme venekannan viimeaikaista kehitystä laituritarpeen todentamiseksi. Tutkimusprojektin tarkoituksena on tuottaa tietoa erityyppisten kelluvien rakenteiden liikkeistä, niihin kohdistuvista kuormituksista ja aallonvaimennusominaisuuksista, jotta venesataman suunnittelija voi tehdä päätöksen tietyn rakenteen soveltumisesta joko aallonmurtajaksi tai veneiden kiinnityslaituriksi.

KW - brekwaters

KW - harbor structures

KW - jetties

KW - floats

KW - pontoons

KW - floating bodies

KW - ocean waves

KW - water waves

KW - loads (forces)

KW - motion

KW - damage

KW - ice loads

KW - anchoring

M3 - Report

SN - 951-38-4044-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rytkönen J, Pakarinen E. Ponttonilaitureiden ja kelluvien aallonvaimentimien ominaisuudet: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 112 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1311).