Portaalirobotit

Ilpo Kauhaniemi, Kalervo Leino

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Useissa sovelluskohteissa robotilta vaaditaan suurempaa tyoskentelyaluetta tai käsittelykapasiteettia kuin normaalit, kiinteästi asennetut teollisuusrobotit tarjoavat. Näissä tapauksissa voidaan käyttää portaalirobotteja, joista suurimpien ulottuvuus on useita kymmeniä metrejä ja käsittelykyky jopa tuhat kiloa. Sovelluksen vaativuudesta riippuen niiden käyttö ja ohjausjärjestelmät vaihtelevat hyvin runsaasti yksinkertaisista manipulaattoreista jopa yli kymmenen servoakselin robottijärjestelmiin asti. Tyypillisiä käyttöalueita ovat kappaleensiirtotehtävät ja koneiden palvelut sekä pistehitsaus. Erityisesti kaarihitsaukseen on rakennettu portaalirobotteja sekä Suomessa että ulkomailla. Raportissa esitellään eräitä tyyppiratkaisuja. Lisäksi esitellään Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) yhteistyössä teollisuuden kanssa suunniteltu portaalihitsausrobotti. Se rakentuu kotimaisista komponenteista ja on ohjausjärjestelmältään yksinkertainen ja siten hinnaltaan edullinen. Lopuksi esitetään myös kaarihitsaussovelluksiin kehitetty nivelvarsistoon perustuva ratkaisu robotin työalueen laajentamiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages33
ISBN (Print)951-38-2632-5
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number594
ISSN0358-5085

Fingerprint

robots

Keywords

  • robots
  • arc welding

Cite this

Kauhaniemi, I., & Leino, K. (1986). Portaalirobotit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 594
Kauhaniemi, Ilpo ; Leino, Kalervo. / Portaalirobotit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 594).
@book{6ff340fc5f3649aabd0ff4e0d8d870b1,
title = "Portaalirobotit",
abstract = "Useissa sovelluskohteissa robotilta vaaditaan suurempaa tyoskentelyaluetta tai k{\"a}sittelykapasiteettia kuin normaalit, kiinte{\"a}sti asennetut teollisuusrobotit tarjoavat. N{\"a}iss{\"a} tapauksissa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} portaalirobotteja, joista suurimpien ulottuvuus on useita kymmeni{\"a} metrej{\"a} ja k{\"a}sittelykyky jopa tuhat kiloa. Sovelluksen vaativuudesta riippuen niiden k{\"a}ytt{\"o} ja ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}t vaihtelevat hyvin runsaasti yksinkertaisista manipulaattoreista jopa yli kymmenen servoakselin robottij{\"a}rjestelmiin asti. Tyypillisi{\"a} k{\"a}ytt{\"o}alueita ovat kappaleensiirtoteht{\"a}v{\"a}t ja koneiden palvelut sek{\"a} pistehitsaus. Erityisesti kaarihitsaukseen on rakennettu portaalirobotteja sek{\"a} Suomessa ett{\"a} ulkomailla. Raportissa esitell{\"a}{\"a}n er{\"a}it{\"a} tyyppiratkaisuja. Lis{\"a}ksi esitell{\"a}{\"a}n Valtion teknillisess{\"a} tutkimuskeskuksessa (VTT) yhteisty{\"o}ss{\"a} teollisuuden kanssa suunniteltu portaalihitsausrobotti. Se rakentuu kotimaisista komponenteista ja on ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}lt{\"a}{\"a}n yksinkertainen ja siten hinnaltaan edullinen. Lopuksi esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s kaarihitsaussovelluksiin kehitetty nivelvarsistoon perustuva ratkaisu robotin ty{\"o}alueen laajentamiseksi.",
keywords = "robots, arc welding",
author = "Ilpo Kauhaniemi and Kalervo Leino",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2632-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "594",
address = "Finland",

}

Kauhaniemi, I & Leino, K 1986, Portaalirobotit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 594, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Portaalirobotit. / Kauhaniemi, Ilpo; Leino, Kalervo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 594).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Portaalirobotit

AU - Kauhaniemi, Ilpo

AU - Leino, Kalervo

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Useissa sovelluskohteissa robotilta vaaditaan suurempaa tyoskentelyaluetta tai käsittelykapasiteettia kuin normaalit, kiinteästi asennetut teollisuusrobotit tarjoavat. Näissä tapauksissa voidaan käyttää portaalirobotteja, joista suurimpien ulottuvuus on useita kymmeniä metrejä ja käsittelykyky jopa tuhat kiloa. Sovelluksen vaativuudesta riippuen niiden käyttö ja ohjausjärjestelmät vaihtelevat hyvin runsaasti yksinkertaisista manipulaattoreista jopa yli kymmenen servoakselin robottijärjestelmiin asti. Tyypillisiä käyttöalueita ovat kappaleensiirtotehtävät ja koneiden palvelut sekä pistehitsaus. Erityisesti kaarihitsaukseen on rakennettu portaalirobotteja sekä Suomessa että ulkomailla. Raportissa esitellään eräitä tyyppiratkaisuja. Lisäksi esitellään Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) yhteistyössä teollisuuden kanssa suunniteltu portaalihitsausrobotti. Se rakentuu kotimaisista komponenteista ja on ohjausjärjestelmältään yksinkertainen ja siten hinnaltaan edullinen. Lopuksi esitetään myös kaarihitsaussovelluksiin kehitetty nivelvarsistoon perustuva ratkaisu robotin työalueen laajentamiseksi.

AB - Useissa sovelluskohteissa robotilta vaaditaan suurempaa tyoskentelyaluetta tai käsittelykapasiteettia kuin normaalit, kiinteästi asennetut teollisuusrobotit tarjoavat. Näissä tapauksissa voidaan käyttää portaalirobotteja, joista suurimpien ulottuvuus on useita kymmeniä metrejä ja käsittelykyky jopa tuhat kiloa. Sovelluksen vaativuudesta riippuen niiden käyttö ja ohjausjärjestelmät vaihtelevat hyvin runsaasti yksinkertaisista manipulaattoreista jopa yli kymmenen servoakselin robottijärjestelmiin asti. Tyypillisiä käyttöalueita ovat kappaleensiirtotehtävät ja koneiden palvelut sekä pistehitsaus. Erityisesti kaarihitsaukseen on rakennettu portaalirobotteja sekä Suomessa että ulkomailla. Raportissa esitellään eräitä tyyppiratkaisuja. Lisäksi esitellään Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa (VTT) yhteistyössä teollisuuden kanssa suunniteltu portaalihitsausrobotti. Se rakentuu kotimaisista komponenteista ja on ohjausjärjestelmältään yksinkertainen ja siten hinnaltaan edullinen. Lopuksi esitetään myös kaarihitsaussovelluksiin kehitetty nivelvarsistoon perustuva ratkaisu robotin työalueen laajentamiseksi.

KW - robots

KW - arc welding

M3 - Report

SN - 951-38-2632-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Portaalirobotit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kauhaniemi I, Leino K. Portaalirobotit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 33 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 594).