Prosessin mallintaminen ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana

Translated title of the contribution: Process description as the basis for control system design

Teemu Tommila, Arja Toola, Paavo Viitamäki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää prosessitoimintojen ja prosessiin liittyvien vaatimusten esitystapoja siten, että ne toimivat tehokkaasti ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana. Kuvaustapojen kehittämisessä pyrittiin siihen, että ne tukisivat automaatiosuunnittelijoita ennen kaikkea epäjatkuvien toimintojen, kuten sekvenssien ja suojausten suunnittelussa. Taustalla oli myös ajatus siitä, että tietokoneavusteisen suunnittelun tehokas käyttö edellyttää eri suunnittelualueiden dokumenttien yhteensopivuutta. Tutkimus rajattiin suomalaiseen prosessiteollisuuteen. Työ aloitettiin selvittämällä prosessi- ja automaatiosuunnittelun nykykäytäntöä ja suunnitteluun liittyviä ongelmia yrityshaastatteluiden ja kirjallisuuden perusteella. Kirjallisuudesta, erityisesti ohjelmistotekniikan alueelta, etsittiin olemassa olevia järjestelmien mallinnustapoja ja arvioitiin niiden soveltuvuutta prosessilaitosten kuvaamiseen ja ohjausjärjestelmien suunnitteluun. Selvitysten perusteella kehitettiin prosessilaitoksen kokonaismalli, jolla on mahdollista kuvata prosessin rakennetta, toimintoja ja näihin liittyviä vaatimuksia nykyistä systemaattisemmin ja perusteellisemmin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Print)951-38-3669-X
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1099
ISSN0358-5085

Fingerprint

systems engineering

Keywords

  • modelling
  • process control
  • documentation

Cite this

Tommila, T., Toola, A., & Viitamäki, P. (1990). Prosessin mallintaminen ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1099
Tommila, Teemu ; Toola, Arja ; Viitamäki, Paavo. / Prosessin mallintaminen ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1099).
@book{f1cd66e3704341a6901cd7e24b762b2f,
title = "Prosessin mallintaminen ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n suunnittelun l{\"a}ht{\"o}kohtana",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} prosessitoimintojen ja prosessiin liittyvien vaatimusten esitystapoja siten, ett{\"a} ne toimivat tehokkaasti ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n suunnittelun l{\"a}ht{\"o}kohtana. Kuvaustapojen kehitt{\"a}misess{\"a} pyrittiin siihen, ett{\"a} ne tukisivat automaatiosuunnittelijoita ennen kaikkea ep{\"a}jatkuvien toimintojen, kuten sekvenssien ja suojausten suunnittelussa. Taustalla oli my{\"o}s ajatus siit{\"a}, ett{\"a} tietokoneavusteisen suunnittelun tehokas k{\"a}ytt{\"o} edellytt{\"a}{\"a} eri suunnittelualueiden dokumenttien yhteensopivuutta. Tutkimus rajattiin suomalaiseen prosessiteollisuuteen. Ty{\"o} aloitettiin selvitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} prosessi- ja automaatiosuunnittelun nykyk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"a} ja suunnitteluun liittyvi{\"a} ongelmia yrityshaastatteluiden ja kirjallisuuden perusteella. Kirjallisuudesta, erityisesti ohjelmistotekniikan alueelta, etsittiin olemassa olevia j{\"a}rjestelmien mallinnustapoja ja arvioitiin niiden soveltuvuutta prosessilaitosten kuvaamiseen ja ohjausj{\"a}rjestelmien suunnitteluun. Selvitysten perusteella kehitettiin prosessilaitoksen kokonaismalli, jolla on mahdollista kuvata prosessin rakennetta, toimintoja ja n{\"a}ihin liittyvi{\"a} vaatimuksia nykyist{\"a} systemaattisemmin ja perusteellisemmin.",
keywords = "modelling, process control, documentation",
author = "Teemu Tommila and Arja Toola and Paavo Viitam{\"a}ki",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3669-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1099",
address = "Finland",

}

Tommila, T, Toola, A & Viitamäki, P 1990, Prosessin mallintaminen ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1099, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Prosessin mallintaminen ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana. / Tommila, Teemu; Toola, Arja; Viitamäki, Paavo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1099).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Prosessin mallintaminen ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana

AU - Tommila, Teemu

AU - Toola, Arja

AU - Viitamäki, Paavo

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää prosessitoimintojen ja prosessiin liittyvien vaatimusten esitystapoja siten, että ne toimivat tehokkaasti ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana. Kuvaustapojen kehittämisessä pyrittiin siihen, että ne tukisivat automaatiosuunnittelijoita ennen kaikkea epäjatkuvien toimintojen, kuten sekvenssien ja suojausten suunnittelussa. Taustalla oli myös ajatus siitä, että tietokoneavusteisen suunnittelun tehokas käyttö edellyttää eri suunnittelualueiden dokumenttien yhteensopivuutta. Tutkimus rajattiin suomalaiseen prosessiteollisuuteen. Työ aloitettiin selvittämällä prosessi- ja automaatiosuunnittelun nykykäytäntöä ja suunnitteluun liittyviä ongelmia yrityshaastatteluiden ja kirjallisuuden perusteella. Kirjallisuudesta, erityisesti ohjelmistotekniikan alueelta, etsittiin olemassa olevia järjestelmien mallinnustapoja ja arvioitiin niiden soveltuvuutta prosessilaitosten kuvaamiseen ja ohjausjärjestelmien suunnitteluun. Selvitysten perusteella kehitettiin prosessilaitoksen kokonaismalli, jolla on mahdollista kuvata prosessin rakennetta, toimintoja ja näihin liittyviä vaatimuksia nykyistä systemaattisemmin ja perusteellisemmin.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää prosessitoimintojen ja prosessiin liittyvien vaatimusten esitystapoja siten, että ne toimivat tehokkaasti ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana. Kuvaustapojen kehittämisessä pyrittiin siihen, että ne tukisivat automaatiosuunnittelijoita ennen kaikkea epäjatkuvien toimintojen, kuten sekvenssien ja suojausten suunnittelussa. Taustalla oli myös ajatus siitä, että tietokoneavusteisen suunnittelun tehokas käyttö edellyttää eri suunnittelualueiden dokumenttien yhteensopivuutta. Tutkimus rajattiin suomalaiseen prosessiteollisuuteen. Työ aloitettiin selvittämällä prosessi- ja automaatiosuunnittelun nykykäytäntöä ja suunnitteluun liittyviä ongelmia yrityshaastatteluiden ja kirjallisuuden perusteella. Kirjallisuudesta, erityisesti ohjelmistotekniikan alueelta, etsittiin olemassa olevia järjestelmien mallinnustapoja ja arvioitiin niiden soveltuvuutta prosessilaitosten kuvaamiseen ja ohjausjärjestelmien suunnitteluun. Selvitysten perusteella kehitettiin prosessilaitoksen kokonaismalli, jolla on mahdollista kuvata prosessin rakennetta, toimintoja ja näihin liittyviä vaatimuksia nykyistä systemaattisemmin ja perusteellisemmin.

KW - modelling

KW - process control

KW - documentation

M3 - Report

SN - 951-38-3669-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Prosessin mallintaminen ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tommila T, Toola A, Viitamäki P. Prosessin mallintaminen ohjausjärjestelmän suunnittelun lähtökohtana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1099).