Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka

Translated title of the contribution: Prognostics for Industrial Machinery Availability

Aino Helle (Editor)

Research output: Book/ReportBook (editor)

Abstract

Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka -hankkeen tavoitteena on luoda menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi kehittämällä tekniikkaa niiden toimintakunnon, vikaantumistodennäköisyyden ja jäljellä olevan käyttöiän ennustamiseen. Käynnissäpidolla ja kunnossapidolla on merkittävä vaikutus pääoman kiertonopeuteen ja tuottoasteeseen. Käyttövarmuusmalli kokoaa yhteen laitoksen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät ja tarjoaa siten hyvän lähtökohdan muutosten ja vaihtoehtojen arvioimiseen. Hankkeessa tehtävä tutkimus pohjautuu kymmeneen teollisuuden strategisten tarpeiden pohjalta valittuun caseen. Joulukuussa 2004 pidetyssä seminaarissa esiteltiin ensimmäisen vuoden aikana saatuja tuloksia ja tehtyjä selvityksiä. Tutkimuksissa on selvitetty taajuusvastefunktioiden hyödyntämistä kunnonvalvonnassa. Nosturin kunnonvalvonnan kehittämiseen liittyen on tutkittu öljyanalyysien ja värähtelymittausten soveltuvuutta. Langattomia tiedonsiirtosovelluksia on tutkittu erityisesti liittyen sähkökäyttöjen kunnossapitoon ja etävalvontaan. Useista lähteistä peräisin olevien mittaustietojen yhdistämisen problematiikkaa ja prognoosien sijoittumista kunnonvalvontajärjestelmiin on selvitetty. Kohteen kolmiulotteisen mallin käyttäminen käyttöliittymänä mahdollistaa datan visuaalisen esittämisen käyttäjälle. Kunnossapidon kehityskohteiden tunnistamiseksi neljässä hankkeen case-kohteessa on lähdetty liikkeelle kriittisyysanalyysillä. Voiteluaineiden kuntomäärityksiä käytetään yhä enenevässä määrin voideltujen kohteiden valvonnassa. Voiteluaineiden kunnonvalvonnan perusteita on esitelty hankkeessa tehtävän kehitystyön pohjaksi ja rasvavoideltujen kohteiden erityispiirteitä ja ongelmakohtia on selvitetty.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages117
ISBN (Electronic)951-38-6297-6
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeC2 Edited books
EventTeollisuuden käynnissäpidon prognostiikka - Espoo, Finland
Duration: 1 Dec 20041 Dec 2004

Publication series

SeriesVTT Symposium
Number236
ISSN0357-9387

Keywords

  • prognostics
  • condition monitoring
  • diagnostics
  • maintenance
  • reliability

Cite this

Helle, A. (Ed.) (2005). Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 236
Helle, Aino (Editor). / Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 117 p. (VTT Symposium; No. 236).
@book{cf46caa9cea549fa82855629c036f175,
title = "Teollisuuden k{\"a}ynniss{\"a}pidon prognostiikka",
abstract = "Teollisuuden k{\"a}ynniss{\"a}pidon prognostiikka -hankkeen tavoitteena on luoda menetelmi{\"a} teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen k{\"a}ynniss{\"a}pidon hallitsemiseksi kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} tekniikkaa niiden toimintakunnon, vikaantumistodenn{\"a}k{\"o}isyyden ja j{\"a}ljell{\"a} olevan k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n ennustamiseen. K{\"a}ynniss{\"a}pidolla ja kunnossapidolla on merkitt{\"a}v{\"a} vaikutus p{\"a}{\"a}oman kiertonopeuteen ja tuottoasteeseen. K{\"a}ytt{\"o}varmuusmalli kokoaa yhteen laitoksen k{\"a}ytett{\"a}vyyteen vaikuttavat tekij{\"a}t ja tarjoaa siten hyv{\"a}n l{\"a}ht{\"o}kohdan muutosten ja vaihtoehtojen arvioimiseen. Hankkeessa teht{\"a}v{\"a} tutkimus pohjautuu kymmeneen teollisuuden strategisten tarpeiden pohjalta valittuun caseen. Joulukuussa 2004 pidetyss{\"a} seminaarissa esiteltiin ensimm{\"a}isen vuoden aikana saatuja tuloksia ja tehtyj{\"a} selvityksi{\"a}. Tutkimuksissa on selvitetty taajuusvastefunktioiden hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} kunnonvalvonnassa. Nosturin kunnonvalvonnan kehitt{\"a}miseen liittyen on tutkittu {\"o}ljyanalyysien ja v{\"a}r{\"a}htelymittausten soveltuvuutta. Langattomia tiedonsiirtosovelluksia on tutkittu erityisesti liittyen s{\"a}hk{\"o}k{\"a}ytt{\"o}jen kunnossapitoon ja et{\"a}valvontaan. Useista l{\"a}hteist{\"a} per{\"a}isin olevien mittaustietojen yhdist{\"a}misen problematiikkaa ja prognoosien sijoittumista kunnonvalvontaj{\"a}rjestelmiin on selvitetty. Kohteen kolmiulotteisen mallin k{\"a}ytt{\"a}minen k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n{\"a} mahdollistaa datan visuaalisen esitt{\"a}misen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}lle. Kunnossapidon kehityskohteiden tunnistamiseksi nelj{\"a}ss{\"a} hankkeen case-kohteessa on l{\"a}hdetty liikkeelle kriittisyysanalyysill{\"a}. Voiteluaineiden kuntom{\"a}{\"a}rityksi{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yh{\"a} enenev{\"a}ss{\"a} m{\"a}{\"a}rin voideltujen kohteiden valvonnassa. Voiteluaineiden kunnonvalvonnan perusteita on esitelty hankkeessa teht{\"a}v{\"a}n kehitysty{\"o}n pohjaksi ja rasvavoideltujen kohteiden erityispiirteit{\"a} ja ongelmakohtia on selvitetty.",
keywords = "prognostics, condition monitoring, diagnostics, maintenance, reliability",
editor = "Aino Helle",
note = "Project code: G3SU01362",
year = "2005",
language = "Finnish",
series = "VTT Symposium",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "236",
address = "Finland",

}

Helle, A (ed.) 2005, Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka. VTT Symposium, no. 236, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka. / Helle, Aino (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 117 p. (VTT Symposium; No. 236).

Research output: Book/ReportBook (editor)

TY - BOOK

T1 - Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka

A2 - Helle, Aino

N1 - Project code: G3SU01362

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka -hankkeen tavoitteena on luoda menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi kehittämällä tekniikkaa niiden toimintakunnon, vikaantumistodennäköisyyden ja jäljellä olevan käyttöiän ennustamiseen. Käynnissäpidolla ja kunnossapidolla on merkittävä vaikutus pääoman kiertonopeuteen ja tuottoasteeseen. Käyttövarmuusmalli kokoaa yhteen laitoksen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät ja tarjoaa siten hyvän lähtökohdan muutosten ja vaihtoehtojen arvioimiseen. Hankkeessa tehtävä tutkimus pohjautuu kymmeneen teollisuuden strategisten tarpeiden pohjalta valittuun caseen. Joulukuussa 2004 pidetyssä seminaarissa esiteltiin ensimmäisen vuoden aikana saatuja tuloksia ja tehtyjä selvityksiä. Tutkimuksissa on selvitetty taajuusvastefunktioiden hyödyntämistä kunnonvalvonnassa. Nosturin kunnonvalvonnan kehittämiseen liittyen on tutkittu öljyanalyysien ja värähtelymittausten soveltuvuutta. Langattomia tiedonsiirtosovelluksia on tutkittu erityisesti liittyen sähkökäyttöjen kunnossapitoon ja etävalvontaan. Useista lähteistä peräisin olevien mittaustietojen yhdistämisen problematiikkaa ja prognoosien sijoittumista kunnonvalvontajärjestelmiin on selvitetty. Kohteen kolmiulotteisen mallin käyttäminen käyttöliittymänä mahdollistaa datan visuaalisen esittämisen käyttäjälle. Kunnossapidon kehityskohteiden tunnistamiseksi neljässä hankkeen case-kohteessa on lähdetty liikkeelle kriittisyysanalyysillä. Voiteluaineiden kuntomäärityksiä käytetään yhä enenevässä määrin voideltujen kohteiden valvonnassa. Voiteluaineiden kunnonvalvonnan perusteita on esitelty hankkeessa tehtävän kehitystyön pohjaksi ja rasvavoideltujen kohteiden erityispiirteitä ja ongelmakohtia on selvitetty.

AB - Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka -hankkeen tavoitteena on luoda menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi kehittämällä tekniikkaa niiden toimintakunnon, vikaantumistodennäköisyyden ja jäljellä olevan käyttöiän ennustamiseen. Käynnissäpidolla ja kunnossapidolla on merkittävä vaikutus pääoman kiertonopeuteen ja tuottoasteeseen. Käyttövarmuusmalli kokoaa yhteen laitoksen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät ja tarjoaa siten hyvän lähtökohdan muutosten ja vaihtoehtojen arvioimiseen. Hankkeessa tehtävä tutkimus pohjautuu kymmeneen teollisuuden strategisten tarpeiden pohjalta valittuun caseen. Joulukuussa 2004 pidetyssä seminaarissa esiteltiin ensimmäisen vuoden aikana saatuja tuloksia ja tehtyjä selvityksiä. Tutkimuksissa on selvitetty taajuusvastefunktioiden hyödyntämistä kunnonvalvonnassa. Nosturin kunnonvalvonnan kehittämiseen liittyen on tutkittu öljyanalyysien ja värähtelymittausten soveltuvuutta. Langattomia tiedonsiirtosovelluksia on tutkittu erityisesti liittyen sähkökäyttöjen kunnossapitoon ja etävalvontaan. Useista lähteistä peräisin olevien mittaustietojen yhdistämisen problematiikkaa ja prognoosien sijoittumista kunnonvalvontajärjestelmiin on selvitetty. Kohteen kolmiulotteisen mallin käyttäminen käyttöliittymänä mahdollistaa datan visuaalisen esittämisen käyttäjälle. Kunnossapidon kehityskohteiden tunnistamiseksi neljässä hankkeen case-kohteessa on lähdetty liikkeelle kriittisyysanalyysillä. Voiteluaineiden kuntomäärityksiä käytetään yhä enenevässä määrin voideltujen kohteiden valvonnassa. Voiteluaineiden kunnonvalvonnan perusteita on esitelty hankkeessa tehtävän kehitystyön pohjaksi ja rasvavoideltujen kohteiden erityispiirteitä ja ongelmakohtia on selvitetty.

KW - prognostics

KW - condition monitoring

KW - diagnostics

KW - maintenance

KW - reliability

M3 - Book (editor)

T3 - VTT Symposium

BT - Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Helle A, (ed.). Teollisuuden käynnissäpidon prognostiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. 117 p. (VTT Symposium; No. 236).