Procekt RCM: Systematisk underhållsanalys med beslutsstöd - metodrapport

Translated title of the contribution: Project RCM: Systematic maintenance analysis with decision support. Method report

Kari Laakso, Kaisa Simola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Detta dokument beskriver ett systematisk sätt att utvärdera effektiviteten av provnings- och underhållsprogram för tekniska system som använts under flera år. Metodiken ställer samman en analys av historiska data av fel och reparationer med en analys av historiken av periodiska prov och förebyggande underhållsprogram. I det följande beskrivs utförandet av en underhållsanalys ur metodsypunkt i RCM projektet för Barsebäcksverket. För att spara analysresurser behövs en metodik för prioritering av objekt för underhållsanalys. Preliminära förslag till ändringar i det förebyggande åtgärdsprogrammet bygger på signaler från enkla underhållsindikatorer och kvalitativ analys av deras underliggande erfarenhetsdata rörande fel, underhåll och prov. För att uderlättä framtagningen av underhållsindikatorer och effektivisera underhållsanalysen behövs det et ändamålsenligt och kraftfullt dataverktyg för analys arbetsorderhistoriken. I definitiva beslut om ändringar måste även ytterligare beslutskriterier beaktas och således behövs det ofta en mera formell beslutsanalys som beslutssöd.
Original languageSwedish
Place of PublicationLöddeköpinge
Number of pages36
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesBarsebäck Rapport
NumberBKAB.T-9812-216
SeriesVTT Automation. Research Report
NumberTAU-7009/98

Fingerprint

Decision Support Techniques
Maintenance

Cite this

Laakso, K., & Simola, K. (1998). Procekt RCM: Systematisk underhållsanalys med beslutsstöd - metodrapport. Löddeköpinge. Barsebäck Rapport, No. BKAB.T-9812-216, VTT Automation. Research Report, No. TAU-7009/98
Laakso, Kari ; Simola, Kaisa. / Procekt RCM : Systematisk underhållsanalys med beslutsstöd - metodrapport. Löddeköpinge, 1998. 36 p. (Barsebäck Rapport; No. BKAB.T-9812-216). (VTT Automation. Research Report; No. TAU-7009/98).
@book{4aaa4053c2c141d7b641c04983f6550f,
title = "Procekt RCM: Systematisk underh{\aa}llsanalys med beslutsst{\"o}d - metodrapport",
abstract = "Detta dokument beskriver ett systematisk s{\"a}tt att utv{\"a}rdera effektiviteten av provnings- och underh{\aa}llsprogram f{\"o}r tekniska system som anv{\"a}nts under flera {\aa}r. Metodiken st{\"a}ller samman en analys av historiska data av fel och reparationer med en analys av historiken av periodiska prov och f{\"o}rebyggande underh{\aa}llsprogram. I det f{\"o}ljande beskrivs utf{\"o}randet av en underh{\aa}llsanalys ur metodsypunkt i RCM projektet f{\"o}r Barseb{\"a}cksverket. F{\"o}r att spara analysresurser beh{\"o}vs en metodik f{\"o}r prioritering av objekt f{\"o}r underh{\aa}llsanalys. Prelimin{\"a}ra f{\"o}rslag till {\"a}ndringar i det f{\"o}rebyggande {\aa}tg{\"a}rdsprogrammet bygger p{\aa} signaler fr{\aa}n enkla underh{\aa}llsindikatorer och kvalitativ analys av deras underliggande erfarenhetsdata r{\"o}rande fel, underh{\aa}ll och prov. F{\"o}r att uderl{\"a}tt{\"a} framtagningen av underh{\aa}llsindikatorer och effektivisera underh{\aa}llsanalysen beh{\"o}vs det et {\"a}ndam{\aa}lsenligt och kraftfullt dataverktyg f{\"o}r analys arbetsorderhistoriken. I definitiva beslut om {\"a}ndringar m{\aa}ste {\"a}ven ytterligare beslutskriterier beaktas och s{\aa}ledes beh{\"o}vs det ofta en mera formell beslutsanalys som beslutss{\"o}d.",
author = "Kari Laakso and Kaisa Simola",
note = "LIS: D2 CA2: 1301 CA: AUT Project code: A8SU00077 PGN: 31 p. + app. 1 p.",
year = "1998",
language = "Swedish",
series = "Barseb{\"a}ck Rapport",
number = "BKAB.T-9812-216",

}

Laakso, K & Simola, K 1998, Procekt RCM: Systematisk underhållsanalys med beslutsstöd - metodrapport. Barsebäck Rapport, no. BKAB.T-9812-216, VTT Automation. Research Report, no. TAU-7009/98, Löddeköpinge.

Procekt RCM : Systematisk underhållsanalys med beslutsstöd - metodrapport. / Laakso, Kari; Simola, Kaisa.

Löddeköpinge, 1998. 36 p. (Barsebäck Rapport; No. BKAB.T-9812-216). (VTT Automation. Research Report; No. TAU-7009/98).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Procekt RCM

T2 - Systematisk underhållsanalys med beslutsstöd - metodrapport

AU - Laakso, Kari

AU - Simola, Kaisa

N1 - LIS: D2 CA2: 1301 CA: AUT Project code: A8SU00077 PGN: 31 p. + app. 1 p.

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Detta dokument beskriver ett systematisk sätt att utvärdera effektiviteten av provnings- och underhållsprogram för tekniska system som använts under flera år. Metodiken ställer samman en analys av historiska data av fel och reparationer med en analys av historiken av periodiska prov och förebyggande underhållsprogram. I det följande beskrivs utförandet av en underhållsanalys ur metodsypunkt i RCM projektet för Barsebäcksverket. För att spara analysresurser behövs en metodik för prioritering av objekt för underhållsanalys. Preliminära förslag till ändringar i det förebyggande åtgärdsprogrammet bygger på signaler från enkla underhållsindikatorer och kvalitativ analys av deras underliggande erfarenhetsdata rörande fel, underhåll och prov. För att uderlättä framtagningen av underhållsindikatorer och effektivisera underhållsanalysen behövs det et ändamålsenligt och kraftfullt dataverktyg för analys arbetsorderhistoriken. I definitiva beslut om ändringar måste även ytterligare beslutskriterier beaktas och således behövs det ofta en mera formell beslutsanalys som beslutssöd.

AB - Detta dokument beskriver ett systematisk sätt att utvärdera effektiviteten av provnings- och underhållsprogram för tekniska system som använts under flera år. Metodiken ställer samman en analys av historiska data av fel och reparationer med en analys av historiken av periodiska prov och förebyggande underhållsprogram. I det följande beskrivs utförandet av en underhållsanalys ur metodsypunkt i RCM projektet för Barsebäcksverket. För att spara analysresurser behövs en metodik för prioritering av objekt för underhållsanalys. Preliminära förslag till ändringar i det förebyggande åtgärdsprogrammet bygger på signaler från enkla underhållsindikatorer och kvalitativ analys av deras underliggande erfarenhetsdata rörande fel, underhåll och prov. För att uderlättä framtagningen av underhållsindikatorer och effektivisera underhållsanalysen behövs det et ändamålsenligt och kraftfullt dataverktyg för analys arbetsorderhistoriken. I definitiva beslut om ändringar måste även ytterligare beslutskriterier beaktas och således behövs det ofta en mera formell beslutsanalys som beslutssöd.

M3 - Report

T3 - Barsebäck Rapport

BT - Procekt RCM

CY - Löddeköpinge

ER -

Laakso K, Simola K. Procekt RCM: Systematisk underhållsanalys med beslutsstöd - metodrapport. Löddeköpinge, 1998. 36 p. (Barsebäck Rapport; No. BKAB.T-9812-216). (VTT Automation. Research Report; No. TAU-7009/98).