Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia

Translated title of the contribution: Properties of fuels used in Finland

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä julkaisu on yhteenveto Suomessa käytettävien polttoaineiden keskeisistä ominaisuuksista. Julkaisuun on koottu puun, turpeen, kivihiilen, peltobiomassojen, eläinperäisten tähteiden, kierrätyspolttoaineiden, lietteiden, maakaasun, biokaasun sekä mineraali- ja bioöljyjen ominaisuuksia. Tiedot ovat peräisin kirjallisista lähteistä, tutkimuslaitoksista ja yrityksistä sekä VTT:n analyysilaboratorioiden määrityksistä. Ominaisuuksiin liittyviä määritelmiä on kerätty mm. puupolttoaineiden, turpeen ja kierrätyspolttoaineiden laatustandardeista sekä tämän julkaisun viitteistä. Polttoaineiden analyysimenetelmät kuvataan alan yleisesti käyttämien menetelmien mukaisesti. Julkaisuun on koottu myös keskeiset, kuhunkin polttoaineanalyysiin sovellettavat standardit. Polttoaineiden tärkeimmät ominaisuudet ovat lämpöarvo, polttoaineen kemiallinen koostumus (elementaarianalyysi), kosteus, tuhkapitoisuus, tuhkan koostumus ja sulamiskäyttäytyminen, tiheys, jauhautuvuus, viskositeetti sekä muut käsittelytekniset ominaisuudet. Julkaisussa käsitellään erilaisten puupolttoaineiden, mustalipeän, turpeen, peltobiomassojen, kierrätyspolttoaineiden, lietteiden, kivihiilen, mineraali- ja bioöljyjen sekä kaasumaisten polttoaineiden ominaisuuksia. Julkaisussa esitellään myös kiinteiden biopolttoaineiden näytteenottomenetelmiä ja laskentakaavoja. Lopuksi vertaillaan polttoaineiden ominaisuuksia sekä kuvataan niiden vaikutuksia polttoon ja kaasutukseen. Julkaisussa ei käsitellä liikenteen polttoaineita. Teollisuuden prosessikaasuja käsitellään hyvin lyhyesti. Kotimaisten polttoaineiden osalta kuvataan myös polttoaineiden tuotantotekniikkaa ja potentiaaleja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages229
ISBN (Electronic)978-951-38-8419-2
ISBN (Print)978-951-38-8418-5
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Technology
Number258
ISSN2242-1211

Fingerprint

Finland

Keywords

  • properties
  • fuels
  • sampling
  • analysis methods
  • wood
  • peat
  • coal
  • agrobiomass
  • oils
  • fossil fuels

Cite this

Alakangas, E., Hurskainen, M., Laatikainen-Luntama, J., & Korhonen, J. (2016). Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 258
Alakangas, Eija ; Hurskainen, Markus ; Laatikainen-Luntama, Jaana ; Korhonen, Jaana. / Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 229 p. (VTT Technology; No. 258).
@book{4e09459c850a4d0796cf68dc6ea1f956,
title = "Suomessa k{\"a}ytett{\"a}vien polttoaineiden ominaisuuksia",
abstract = "T{\"a}m{\"a} julkaisu on yhteenveto Suomessa k{\"a}ytett{\"a}vien polttoaineiden keskeisist{\"a} ominaisuuksista. Julkaisuun on koottu puun, turpeen, kivihiilen, peltobiomassojen, el{\"a}inper{\"a}isten t{\"a}hteiden, kierr{\"a}tyspolttoaineiden, lietteiden, maakaasun, biokaasun sek{\"a} mineraali- ja bio{\"o}ljyjen ominaisuuksia. Tiedot ovat per{\"a}isin kirjallisista l{\"a}hteist{\"a}, tutkimuslaitoksista ja yrityksist{\"a} sek{\"a} VTT:n analyysilaboratorioiden m{\"a}{\"a}rityksist{\"a}. Ominaisuuksiin liittyvi{\"a} m{\"a}{\"a}ritelmi{\"a} on ker{\"a}tty mm. puupolttoaineiden, turpeen ja kierr{\"a}tyspolttoaineiden laatustandardeista sek{\"a} t{\"a}m{\"a}n julkaisun viitteist{\"a}. Polttoaineiden analyysimenetelm{\"a}t kuvataan alan yleisesti k{\"a}ytt{\"a}mien menetelmien mukaisesti. Julkaisuun on koottu my{\"o}s keskeiset, kuhunkin polttoaineanalyysiin sovellettavat standardit. Polttoaineiden t{\"a}rkeimm{\"a}t ominaisuudet ovat l{\"a}mp{\"o}arvo, polttoaineen kemiallinen koostumus (elementaarianalyysi), kosteus, tuhkapitoisuus, tuhkan koostumus ja sulamisk{\"a}ytt{\"a}ytyminen, tiheys, jauhautuvuus, viskositeetti sek{\"a} muut k{\"a}sittelytekniset ominaisuudet. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n erilaisten puupolttoaineiden, mustalipe{\"a}n, turpeen, peltobiomassojen, kierr{\"a}tyspolttoaineiden, lietteiden, kivihiilen, mineraali- ja bio{\"o}ljyjen sek{\"a} kaasumaisten polttoaineiden ominaisuuksia. Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s kiinteiden biopolttoaineiden n{\"a}ytteenottomenetelmi{\"a} ja laskentakaavoja. Lopuksi vertaillaan polttoaineiden ominaisuuksia sek{\"a} kuvataan niiden vaikutuksia polttoon ja kaasutukseen. Julkaisussa ei k{\"a}sitell{\"a} liikenteen polttoaineita. Teollisuuden prosessikaasuja k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n hyvin lyhyesti. Kotimaisten polttoaineiden osalta kuvataan my{\"o}s polttoaineiden tuotantotekniikkaa ja potentiaaleja.",
keywords = "properties, fuels, sampling, analysis methods, wood, peat, coal, agrobiomass, oils, fossil fuels",
author = "Eija Alakangas and Markus Hurskainen and Jaana Laatikainen-Luntama and Jaana Korhonen",
year = "2016",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-8418-5",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "258",
address = "Finland",

}

Alakangas, E, Hurskainen, M, Laatikainen-Luntama, J & Korhonen, J 2016, Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia. VTT Technology, no. 258, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia. / Alakangas, Eija; Hurskainen, Markus; Laatikainen-Luntama, Jaana; Korhonen, Jaana.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 229 p. (VTT Technology; No. 258).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia

AU - Alakangas, Eija

AU - Hurskainen, Markus

AU - Laatikainen-Luntama, Jaana

AU - Korhonen, Jaana

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Tämä julkaisu on yhteenveto Suomessa käytettävien polttoaineiden keskeisistä ominaisuuksista. Julkaisuun on koottu puun, turpeen, kivihiilen, peltobiomassojen, eläinperäisten tähteiden, kierrätyspolttoaineiden, lietteiden, maakaasun, biokaasun sekä mineraali- ja bioöljyjen ominaisuuksia. Tiedot ovat peräisin kirjallisista lähteistä, tutkimuslaitoksista ja yrityksistä sekä VTT:n analyysilaboratorioiden määrityksistä. Ominaisuuksiin liittyviä määritelmiä on kerätty mm. puupolttoaineiden, turpeen ja kierrätyspolttoaineiden laatustandardeista sekä tämän julkaisun viitteistä. Polttoaineiden analyysimenetelmät kuvataan alan yleisesti käyttämien menetelmien mukaisesti. Julkaisuun on koottu myös keskeiset, kuhunkin polttoaineanalyysiin sovellettavat standardit. Polttoaineiden tärkeimmät ominaisuudet ovat lämpöarvo, polttoaineen kemiallinen koostumus (elementaarianalyysi), kosteus, tuhkapitoisuus, tuhkan koostumus ja sulamiskäyttäytyminen, tiheys, jauhautuvuus, viskositeetti sekä muut käsittelytekniset ominaisuudet. Julkaisussa käsitellään erilaisten puupolttoaineiden, mustalipeän, turpeen, peltobiomassojen, kierrätyspolttoaineiden, lietteiden, kivihiilen, mineraali- ja bioöljyjen sekä kaasumaisten polttoaineiden ominaisuuksia. Julkaisussa esitellään myös kiinteiden biopolttoaineiden näytteenottomenetelmiä ja laskentakaavoja. Lopuksi vertaillaan polttoaineiden ominaisuuksia sekä kuvataan niiden vaikutuksia polttoon ja kaasutukseen. Julkaisussa ei käsitellä liikenteen polttoaineita. Teollisuuden prosessikaasuja käsitellään hyvin lyhyesti. Kotimaisten polttoaineiden osalta kuvataan myös polttoaineiden tuotantotekniikkaa ja potentiaaleja.

AB - Tämä julkaisu on yhteenveto Suomessa käytettävien polttoaineiden keskeisistä ominaisuuksista. Julkaisuun on koottu puun, turpeen, kivihiilen, peltobiomassojen, eläinperäisten tähteiden, kierrätyspolttoaineiden, lietteiden, maakaasun, biokaasun sekä mineraali- ja bioöljyjen ominaisuuksia. Tiedot ovat peräisin kirjallisista lähteistä, tutkimuslaitoksista ja yrityksistä sekä VTT:n analyysilaboratorioiden määrityksistä. Ominaisuuksiin liittyviä määritelmiä on kerätty mm. puupolttoaineiden, turpeen ja kierrätyspolttoaineiden laatustandardeista sekä tämän julkaisun viitteistä. Polttoaineiden analyysimenetelmät kuvataan alan yleisesti käyttämien menetelmien mukaisesti. Julkaisuun on koottu myös keskeiset, kuhunkin polttoaineanalyysiin sovellettavat standardit. Polttoaineiden tärkeimmät ominaisuudet ovat lämpöarvo, polttoaineen kemiallinen koostumus (elementaarianalyysi), kosteus, tuhkapitoisuus, tuhkan koostumus ja sulamiskäyttäytyminen, tiheys, jauhautuvuus, viskositeetti sekä muut käsittelytekniset ominaisuudet. Julkaisussa käsitellään erilaisten puupolttoaineiden, mustalipeän, turpeen, peltobiomassojen, kierrätyspolttoaineiden, lietteiden, kivihiilen, mineraali- ja bioöljyjen sekä kaasumaisten polttoaineiden ominaisuuksia. Julkaisussa esitellään myös kiinteiden biopolttoaineiden näytteenottomenetelmiä ja laskentakaavoja. Lopuksi vertaillaan polttoaineiden ominaisuuksia sekä kuvataan niiden vaikutuksia polttoon ja kaasutukseen. Julkaisussa ei käsitellä liikenteen polttoaineita. Teollisuuden prosessikaasuja käsitellään hyvin lyhyesti. Kotimaisten polttoaineiden osalta kuvataan myös polttoaineiden tuotantotekniikkaa ja potentiaaleja.

KW - properties

KW - fuels

KW - sampling

KW - analysis methods

KW - wood

KW - peat

KW - coal

KW - agrobiomass

KW - oils

KW - fossil fuels

M3 - Report

SN - 978-951-38-8418-5

T3 - VTT Technology

BT - Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Alakangas E, Hurskainen M, Laatikainen-Luntama J, Korhonen J. Suomessa käytettävien polttoaineiden ominaisuuksia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 229 p. (VTT Technology; No. 258).