Prosessien simulointiohjelmisto "KATTILA": Käyttökäsikirja

Jarmo Hallikas, Heikki Vartiala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) kotimaisten polttoaineiden laboratoriossa on kehitetty kemiallisten prosessien simulointiohjelmisto. Ohjelmisto on tarkoitettu jatkuvuustilassa tapahtuvien prosessien laskentaan. "KATTILA"-objelmiston erityinen sovellusalue on kattilalaitosten simulointi, johon se soveltuu hyvin modulaarissutensa ja joustavuutensa ansiosta. Julkaisun tässä osassa on esitetty ohjelmiston tarvitsemat syötteet sekä käyttöohjeet. Ohjelmisto on tavanomainen modulaarinen virtauskaavioiden simulointiohjelmisto. Palautusvirrat ja "säädöt" ratkaistaan ohjelmistossa iteratiivisesti käyttäen Wegsteinen konvergenssin kiihdytintä. Aineominaisuuksien laskennassa on kiinnitetty erityistä huomiota useampia faaseja sisältävien seosten ominaisuuksiin. Varsinkin kiinteitä komponentteja sisältävien seosten perusominaisuudet on helppo laskea tässä työssä esitetyillä menetelmillä. Toinen painopiste on savukaasujen ominaisuuksien laskennassa laitteiden mitoitusta varten. Ohjelmisto sisältää virtojen yhdistämiseen, jakamiseen, paine- ja lämpötilaerojen laskemiseen soveltavat moduulit. Lisäksi ohjelmistossa on erityiset moduulit kattilalaitosten tulipesien, lämmönsiirrinten ja lauhduttimien laskentaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages102
ISBN (Print)951-38-2110-2
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number298
ISSN0358-5077

Keywords

  • boilers
  • simulation
  • chemical reactors

Cite this

Hallikas, J., & Vartiala, H. (1984). Prosessien simulointiohjelmisto "KATTILA": Käyttökäsikirja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 298
Hallikas, Jarmo ; Vartiala, Heikki. / Prosessien simulointiohjelmisto "KATTILA" : Käyttökäsikirja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 298).
@book{b1e05b90abb946c6aa9600d0bc9d0596,
title = "Prosessien simulointiohjelmisto {"}KATTILA{"}: K{\"a}ytt{\"o}k{\"a}sikirja",
abstract = "Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) kotimaisten polttoaineiden laboratoriossa on kehitetty kemiallisten prosessien simulointiohjelmisto. Ohjelmisto on tarkoitettu jatkuvuustilassa tapahtuvien prosessien laskentaan. {"}KATTILA{"}-objelmiston erityinen sovellusalue on kattilalaitosten simulointi, johon se soveltuu hyvin modulaarissutensa ja joustavuutensa ansiosta. Julkaisun t{\"a}ss{\"a} osassa on esitetty ohjelmiston tarvitsemat sy{\"o}tteet sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}ohjeet. Ohjelmisto on tavanomainen modulaarinen virtauskaavioiden simulointiohjelmisto. Palautusvirrat ja {"}s{\"a}{\"a}d{\"o}t{"} ratkaistaan ohjelmistossa iteratiivisesti k{\"a}ytt{\"a}en Wegsteinen konvergenssin kiihdytint{\"a}. Aineominaisuuksien laskennassa on kiinnitetty erityist{\"a} huomiota useampia faaseja sis{\"a}lt{\"a}vien seosten ominaisuuksiin. Varsinkin kiinteit{\"a} komponentteja sis{\"a}lt{\"a}vien seosten perusominaisuudet on helppo laskea t{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} esitetyill{\"a} menetelmill{\"a}. Toinen painopiste on savukaasujen ominaisuuksien laskennassa laitteiden mitoitusta varten. Ohjelmisto sis{\"a}lt{\"a}{\"a} virtojen yhdist{\"a}miseen, jakamiseen, paine- ja l{\"a}mp{\"o}tilaerojen laskemiseen soveltavat moduulit. Lis{\"a}ksi ohjelmistossa on erityiset moduulit kattilalaitosten tulipesien, l{\"a}mm{\"o}nsiirrinten ja lauhduttimien laskentaan.",
keywords = "boilers, simulation, chemical reactors",
author = "Jarmo Hallikas and Heikki Vartiala",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2110-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "298",
address = "Finland",

}

Hallikas, J & Vartiala, H 1984, Prosessien simulointiohjelmisto "KATTILA": Käyttökäsikirja. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 298, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Prosessien simulointiohjelmisto "KATTILA" : Käyttökäsikirja. / Hallikas, Jarmo; Vartiala, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 298).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Prosessien simulointiohjelmisto "KATTILA"

T2 - Käyttökäsikirja

AU - Hallikas, Jarmo

AU - Vartiala, Heikki

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) kotimaisten polttoaineiden laboratoriossa on kehitetty kemiallisten prosessien simulointiohjelmisto. Ohjelmisto on tarkoitettu jatkuvuustilassa tapahtuvien prosessien laskentaan. "KATTILA"-objelmiston erityinen sovellusalue on kattilalaitosten simulointi, johon se soveltuu hyvin modulaarissutensa ja joustavuutensa ansiosta. Julkaisun tässä osassa on esitetty ohjelmiston tarvitsemat syötteet sekä käyttöohjeet. Ohjelmisto on tavanomainen modulaarinen virtauskaavioiden simulointiohjelmisto. Palautusvirrat ja "säädöt" ratkaistaan ohjelmistossa iteratiivisesti käyttäen Wegsteinen konvergenssin kiihdytintä. Aineominaisuuksien laskennassa on kiinnitetty erityistä huomiota useampia faaseja sisältävien seosten ominaisuuksiin. Varsinkin kiinteitä komponentteja sisältävien seosten perusominaisuudet on helppo laskea tässä työssä esitetyillä menetelmillä. Toinen painopiste on savukaasujen ominaisuuksien laskennassa laitteiden mitoitusta varten. Ohjelmisto sisältää virtojen yhdistämiseen, jakamiseen, paine- ja lämpötilaerojen laskemiseen soveltavat moduulit. Lisäksi ohjelmistossa on erityiset moduulit kattilalaitosten tulipesien, lämmönsiirrinten ja lauhduttimien laskentaan.

AB - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) kotimaisten polttoaineiden laboratoriossa on kehitetty kemiallisten prosessien simulointiohjelmisto. Ohjelmisto on tarkoitettu jatkuvuustilassa tapahtuvien prosessien laskentaan. "KATTILA"-objelmiston erityinen sovellusalue on kattilalaitosten simulointi, johon se soveltuu hyvin modulaarissutensa ja joustavuutensa ansiosta. Julkaisun tässä osassa on esitetty ohjelmiston tarvitsemat syötteet sekä käyttöohjeet. Ohjelmisto on tavanomainen modulaarinen virtauskaavioiden simulointiohjelmisto. Palautusvirrat ja "säädöt" ratkaistaan ohjelmistossa iteratiivisesti käyttäen Wegsteinen konvergenssin kiihdytintä. Aineominaisuuksien laskennassa on kiinnitetty erityistä huomiota useampia faaseja sisältävien seosten ominaisuuksiin. Varsinkin kiinteitä komponentteja sisältävien seosten perusominaisuudet on helppo laskea tässä työssä esitetyillä menetelmillä. Toinen painopiste on savukaasujen ominaisuuksien laskennassa laitteiden mitoitusta varten. Ohjelmisto sisältää virtojen yhdistämiseen, jakamiseen, paine- ja lämpötilaerojen laskemiseen soveltavat moduulit. Lisäksi ohjelmistossa on erityiset moduulit kattilalaitosten tulipesien, lämmönsiirrinten ja lauhduttimien laskentaan.

KW - boilers

KW - simulation

KW - chemical reactors

M3 - Report

SN - 951-38-2110-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Prosessien simulointiohjelmisto "KATTILA"

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hallikas J, Vartiala H. Prosessien simulointiohjelmisto "KATTILA": Käyttökäsikirja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 298).