Prosessijärjestelmien riskianalyysi

Rainer Salo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Prosessijärjestelmän häiriöketjut voivat johtaa räjähdyksenä, tulipalona, vaarallisen aineen vapautumisena tai muuna häiriönä käyttökeskeytyksiin, kalustovaurioihin, henkilövahinkoihin tai ympäristövahinkoihin. Riskianalyysi on järjestelmällinen menettelytapa vaaratekijöiden tunnistamiseksi ja onnettomuuksiin johtavien häiriöketjujen selvittämiseksi. Piilevät riskit havaitaan analyysissa, ja eri riskit asetetaan tärkeysjärjestykseen. Riskianalyysin tulosten avulla voidaan selvittää, mitkä parannukset ovat hyödyllisiä ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisia. Riskianalyysi on ennen muuta suunnittelijan työväline. Prosessin määrittely- ja suunnitteluvaiheessa tehdään tärkeimmät käyttövarmuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavat ratkaisut. Muutosten toteuttaminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa muutostarve tunnistetaan. Kokemusten mukaan suunnittelutyötä tukeva riskianalyysi pienentää laitoksen käyttöönoton viivästymisvaaraa ja myöhemmin tehtävien muutosten tarvetta. Riskianalyysi sopii myös käytössä olevien prosessien muutosten suunnittelun sekä käyttötekniikan ja kunnossapidon kehittämiseen. Käsikirjassa käsitellään vaaratekijöiden tunnistamismenetelmistä poikkeamatarkastelua, vika-analyysia ja toimintovirheanalyysia. Häiriöketjujen mallintamismenetelmistä käsitellään tapahtumapuuta, syy-seurauskaaviota, vikapuuta ja tilamallia. Lisäksi käsitellään riskien suuruuden arviointia ja tietojen keruuta sekä riskianalyysin käytännön toteutukseen liittyviä seikkoja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages124
ISBN (Print)951-38-1738-5
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number171
ISSN0358-5077

Cite this

Salo, R. (1983). Prosessijärjestelmien riskianalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 171
Salo, Rainer. / Prosessijärjestelmien riskianalyysi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 171).
@book{773ca1e590d049a0a2a97cedaf978a12,
title = "Prosessij{\"a}rjestelmien riskianalyysi",
abstract = "Prosessij{\"a}rjestelm{\"a}n h{\"a}iri{\"o}ketjut voivat johtaa r{\"a}j{\"a}hdyksen{\"a}, tulipalona, vaarallisen aineen vapautumisena tai muuna h{\"a}iri{\"o}n{\"a} k{\"a}ytt{\"o}keskeytyksiin, kalustovaurioihin, henkil{\"o}vahinkoihin tai ymp{\"a}rist{\"o}vahinkoihin. Riskianalyysi on j{\"a}rjestelm{\"a}llinen menettelytapa vaaratekij{\"o}iden tunnistamiseksi ja onnettomuuksiin johtavien h{\"a}iri{\"o}ketjujen selvitt{\"a}miseksi. Piilev{\"a}t riskit havaitaan analyysissa, ja eri riskit asetetaan t{\"a}rkeysj{\"a}rjestykseen. Riskianalyysin tulosten avulla voidaan selvitt{\"a}{\"a}, mitk{\"a} parannukset ovat hy{\"o}dyllisi{\"a} ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisia. Riskianalyysi on ennen muuta suunnittelijan ty{\"o}v{\"a}line. Prosessin m{\"a}{\"a}rittely- ja suunnitteluvaiheessa tehd{\"a}{\"a}n t{\"a}rkeimm{\"a}t k{\"a}ytt{\"o}varmuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavat ratkaisut. Muutosten toteuttaminen on sit{\"a} helpompaa, mit{\"a} aikaisemmassa vaiheessa muutostarve tunnistetaan. Kokemusten mukaan suunnitteluty{\"o}t{\"a} tukeva riskianalyysi pienent{\"a}{\"a} laitoksen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton viiv{\"a}stymisvaaraa ja my{\"o}hemmin teht{\"a}vien muutosten tarvetta. Riskianalyysi sopii my{\"o}s k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien prosessien muutosten suunnittelun sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}tekniikan ja kunnossapidon kehitt{\"a}miseen. K{\"a}sikirjassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n vaaratekij{\"o}iden tunnistamismenetelmist{\"a} poikkeamatarkastelua, vika-analyysia ja toimintovirheanalyysia. H{\"a}iri{\"o}ketjujen mallintamismenetelmist{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n tapahtumapuuta, syy-seurauskaaviota, vikapuuta ja tilamallia. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n riskien suuruuden arviointia ja tietojen keruuta sek{\"a} riskianalyysin k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n toteutukseen liittyvi{\"a} seikkoja.",
author = "Rainer Salo",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1738-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "171",
address = "Finland",

}

Salo, R 1983, Prosessijärjestelmien riskianalyysi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 171, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Prosessijärjestelmien riskianalyysi. / Salo, Rainer.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 171).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Prosessijärjestelmien riskianalyysi

AU - Salo, Rainer

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Prosessijärjestelmän häiriöketjut voivat johtaa räjähdyksenä, tulipalona, vaarallisen aineen vapautumisena tai muuna häiriönä käyttökeskeytyksiin, kalustovaurioihin, henkilövahinkoihin tai ympäristövahinkoihin. Riskianalyysi on järjestelmällinen menettelytapa vaaratekijöiden tunnistamiseksi ja onnettomuuksiin johtavien häiriöketjujen selvittämiseksi. Piilevät riskit havaitaan analyysissa, ja eri riskit asetetaan tärkeysjärjestykseen. Riskianalyysin tulosten avulla voidaan selvittää, mitkä parannukset ovat hyödyllisiä ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisia. Riskianalyysi on ennen muuta suunnittelijan työväline. Prosessin määrittely- ja suunnitteluvaiheessa tehdään tärkeimmät käyttövarmuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavat ratkaisut. Muutosten toteuttaminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa muutostarve tunnistetaan. Kokemusten mukaan suunnittelutyötä tukeva riskianalyysi pienentää laitoksen käyttöönoton viivästymisvaaraa ja myöhemmin tehtävien muutosten tarvetta. Riskianalyysi sopii myös käytössä olevien prosessien muutosten suunnittelun sekä käyttötekniikan ja kunnossapidon kehittämiseen. Käsikirjassa käsitellään vaaratekijöiden tunnistamismenetelmistä poikkeamatarkastelua, vika-analyysia ja toimintovirheanalyysia. Häiriöketjujen mallintamismenetelmistä käsitellään tapahtumapuuta, syy-seurauskaaviota, vikapuuta ja tilamallia. Lisäksi käsitellään riskien suuruuden arviointia ja tietojen keruuta sekä riskianalyysin käytännön toteutukseen liittyviä seikkoja.

AB - Prosessijärjestelmän häiriöketjut voivat johtaa räjähdyksenä, tulipalona, vaarallisen aineen vapautumisena tai muuna häiriönä käyttökeskeytyksiin, kalustovaurioihin, henkilövahinkoihin tai ympäristövahinkoihin. Riskianalyysi on järjestelmällinen menettelytapa vaaratekijöiden tunnistamiseksi ja onnettomuuksiin johtavien häiriöketjujen selvittämiseksi. Piilevät riskit havaitaan analyysissa, ja eri riskit asetetaan tärkeysjärjestykseen. Riskianalyysin tulosten avulla voidaan selvittää, mitkä parannukset ovat hyödyllisiä ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisia. Riskianalyysi on ennen muuta suunnittelijan työväline. Prosessin määrittely- ja suunnitteluvaiheessa tehdään tärkeimmät käyttövarmuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavat ratkaisut. Muutosten toteuttaminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa muutostarve tunnistetaan. Kokemusten mukaan suunnittelutyötä tukeva riskianalyysi pienentää laitoksen käyttöönoton viivästymisvaaraa ja myöhemmin tehtävien muutosten tarvetta. Riskianalyysi sopii myös käytössä olevien prosessien muutosten suunnittelun sekä käyttötekniikan ja kunnossapidon kehittämiseen. Käsikirjassa käsitellään vaaratekijöiden tunnistamismenetelmistä poikkeamatarkastelua, vika-analyysia ja toimintovirheanalyysia. Häiriöketjujen mallintamismenetelmistä käsitellään tapahtumapuuta, syy-seurauskaaviota, vikapuuta ja tilamallia. Lisäksi käsitellään riskien suuruuden arviointia ja tietojen keruuta sekä riskianalyysin käytännön toteutukseen liittyviä seikkoja.

M3 - Report

SN - 951-38-1738-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Prosessijärjestelmien riskianalyysi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salo R. Prosessijärjestelmien riskianalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 171).