Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen

Virve Christiansen, Matti Lehtimäki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on kehitetty ja kokeiltu puhallin-suodatin-yhdistelmällä toimivia hitsausmaskiin kiinnitettäviä raitisilmaelimiä yhteensä 12:ta eri mallia. Yksi prototyypeistä osoittautui suojausteholtaan erittäin tehokkaaksi. Tässä mallissa tuloilma tuodaan päälaen kohdalle, jossa se jaetaan molemmille puolille maskin sisäreunaan kiinnitettyyn rei'itettyyn letkuun. Reiät on sijoitettu niin, että ilma jaetaan tasaisesti kohti kasvoja silmien korkeudelta alaspäin. Lisäksi on tutkittu puhallin-suodatinlaitteiston ominaisuuksia. Näihin laitteisiin tarkoitettujen suodattimien pölynerotuskyky todettiin mittauksissa hyväksi. Laitteistojen hitsaushuurujen pölynvarauskyky mitattiin ja tulosten perusteella arvioitiin näiden aiheuttamia suodatinkustannuksia. Tutkittaessa mahdollisuuksia käyttää halvempia suodatinmateriaaleja tasaisina levyinä todettiin mm., että nk. elektreettisuodattimien erotuskyky heikkenee jo varsin pienen hitsaushuurumäärän vaikutuksesta. Ilmanvaihtosuodattimissa käytettävien hienosuodatinmateriaalien erotuskyky oli lähes olematon, mutta suurjännitekenttään asetettuna sen erotuskyky parani huomattavasti. Kun myös hiukkaset varattiin käyttämällä koronaionisaattoria, saatiin lähes tehottomasta suodattimesta yli 90 % erotusasteen omaava suodatin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-2862-X
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number713
ISSN0358-5085

Keywords

  • welders helmets
  • air-fed helmets
  • protective masks
  • welding

Cite this

Christiansen, V., & Lehtimäki, M. (1987). Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 713
Christiansen, Virve ; Lehtimäki, Matti. / Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 713).
@book{c6f20188f7974b178b606e6fefb334f9,
title = "Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen",
abstract = "Tutkimuksessa on kehitetty ja kokeiltu puhallin-suodatin-yhdistelm{\"a}ll{\"a} toimivia hitsausmaskiin kiinnitett{\"a}vi{\"a} raitisilmaelimi{\"a} yhteens{\"a} 12:ta eri mallia. Yksi prototyypeist{\"a} osoittautui suojausteholtaan eritt{\"a}in tehokkaaksi. T{\"a}ss{\"a} mallissa tuloilma tuodaan p{\"a}{\"a}laen kohdalle, jossa se jaetaan molemmille puolille maskin sis{\"a}reunaan kiinnitettyyn rei'itettyyn letkuun. Rei{\"a}t on sijoitettu niin, ett{\"a} ilma jaetaan tasaisesti kohti kasvoja silmien korkeudelta alasp{\"a}in. Lis{\"a}ksi on tutkittu puhallin-suodatinlaitteiston ominaisuuksia. N{\"a}ihin laitteisiin tarkoitettujen suodattimien p{\"o}lynerotuskyky todettiin mittauksissa hyv{\"a}ksi. Laitteistojen hitsaushuurujen p{\"o}lynvarauskyky mitattiin ja tulosten perusteella arvioitiin n{\"a}iden aiheuttamia suodatinkustannuksia. Tutkittaessa mahdollisuuksia k{\"a}ytt{\"a}{\"a} halvempia suodatinmateriaaleja tasaisina levyin{\"a} todettiin mm., ett{\"a} nk. elektreettisuodattimien erotuskyky heikkenee jo varsin pienen hitsaushuurum{\"a}{\"a}r{\"a}n vaikutuksesta. Ilmanvaihtosuodattimissa k{\"a}ytett{\"a}vien hienosuodatinmateriaalien erotuskyky oli l{\"a}hes olematon, mutta suurj{\"a}nnitekentt{\"a}{\"a}n asetettuna sen erotuskyky parani huomattavasti. Kun my{\"o}s hiukkaset varattiin k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} koronaionisaattoria, saatiin l{\"a}hes tehottomasta suodattimesta yli 90 {\%} erotusasteen omaava suodatin.",
keywords = "welders helmets, air-fed helmets, protective masks, welding",
author = "Virve Christiansen and Matti Lehtim{\"a}ki",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2862-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "713",
address = "Finland",

}

Christiansen, V & Lehtimäki, M 1987, Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 713, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen. / Christiansen, Virve; Lehtimäki, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 713).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen

AU - Christiansen, Virve

AU - Lehtimäki, Matti

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa on kehitetty ja kokeiltu puhallin-suodatin-yhdistelmällä toimivia hitsausmaskiin kiinnitettäviä raitisilmaelimiä yhteensä 12:ta eri mallia. Yksi prototyypeistä osoittautui suojausteholtaan erittäin tehokkaaksi. Tässä mallissa tuloilma tuodaan päälaen kohdalle, jossa se jaetaan molemmille puolille maskin sisäreunaan kiinnitettyyn rei'itettyyn letkuun. Reiät on sijoitettu niin, että ilma jaetaan tasaisesti kohti kasvoja silmien korkeudelta alaspäin. Lisäksi on tutkittu puhallin-suodatinlaitteiston ominaisuuksia. Näihin laitteisiin tarkoitettujen suodattimien pölynerotuskyky todettiin mittauksissa hyväksi. Laitteistojen hitsaushuurujen pölynvarauskyky mitattiin ja tulosten perusteella arvioitiin näiden aiheuttamia suodatinkustannuksia. Tutkittaessa mahdollisuuksia käyttää halvempia suodatinmateriaaleja tasaisina levyinä todettiin mm., että nk. elektreettisuodattimien erotuskyky heikkenee jo varsin pienen hitsaushuurumäärän vaikutuksesta. Ilmanvaihtosuodattimissa käytettävien hienosuodatinmateriaalien erotuskyky oli lähes olematon, mutta suurjännitekenttään asetettuna sen erotuskyky parani huomattavasti. Kun myös hiukkaset varattiin käyttämällä koronaionisaattoria, saatiin lähes tehottomasta suodattimesta yli 90 % erotusasteen omaava suodatin.

AB - Tutkimuksessa on kehitetty ja kokeiltu puhallin-suodatin-yhdistelmällä toimivia hitsausmaskiin kiinnitettäviä raitisilmaelimiä yhteensä 12:ta eri mallia. Yksi prototyypeistä osoittautui suojausteholtaan erittäin tehokkaaksi. Tässä mallissa tuloilma tuodaan päälaen kohdalle, jossa se jaetaan molemmille puolille maskin sisäreunaan kiinnitettyyn rei'itettyyn letkuun. Reiät on sijoitettu niin, että ilma jaetaan tasaisesti kohti kasvoja silmien korkeudelta alaspäin. Lisäksi on tutkittu puhallin-suodatinlaitteiston ominaisuuksia. Näihin laitteisiin tarkoitettujen suodattimien pölynerotuskyky todettiin mittauksissa hyväksi. Laitteistojen hitsaushuurujen pölynvarauskyky mitattiin ja tulosten perusteella arvioitiin näiden aiheuttamia suodatinkustannuksia. Tutkittaessa mahdollisuuksia käyttää halvempia suodatinmateriaaleja tasaisina levyinä todettiin mm., että nk. elektreettisuodattimien erotuskyky heikkenee jo varsin pienen hitsaushuurumäärän vaikutuksesta. Ilmanvaihtosuodattimissa käytettävien hienosuodatinmateriaalien erotuskyky oli lähes olematon, mutta suurjännitekenttään asetettuna sen erotuskyky parani huomattavasti. Kun myös hiukkaset varattiin käyttämällä koronaionisaattoria, saatiin lähes tehottomasta suodattimesta yli 90 % erotusasteen omaava suodatin.

KW - welders helmets

KW - air-fed helmets

KW - protective masks

KW - welding

M3 - Report

SN - 951-38-2862-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Christiansen V, Lehtimäki M. Puhdasilmalaite hitsaajan kasvosuojaimeen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 713).