Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa

Seppo Haataja, Juhani Hirvonen, Juho Laine, Leena Norros, Ilkka Pitkänen, Teemu Tarnanen, Lauri Tunkelo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa arvioidaan puhekommunikaation, erityisesti puheentunnistuksen käyttökelposuutta ihminen-koneliitännässä. Siinä selvitetään käyttökokeissa saatuja ympäristöön ja inhimillisiin tekijöihin liittyviä seikkoja. Koejärjestelmien kehityksen yhteydessä on lisäksi saatu tuntumaa dialogin ohjauksen ongelmiin. Kokeet osoittivat, että nykyisiä puhujakohtaisesti opetettavia tunnistimia voidaan käyttää teollisuusympäristössä, jos suhteellinen häiriötaso mikrofonissa pysyy kohtuullisena. Puheohjaus todettiin alustavasti käyttökelpoiseksi myös vammaisten apuvälineissä. Puheenmuodostuksenkaan vamma ei välttämättä huononna tunnistuvuutta, mutta se on kokeiltava tapauskohtaisesti. Tutkimuksessa esitellään myös projektin aikana kehitetty puheentunnistin, joka tunnistaa erillisiä sanoja sanastosta, jonka laajuuden muistitila ja vasteaika rajoittaa noin 25 sanaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages152
ISBN (Print)951-38-3041-1
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number862
ISSN0358-5085

Keywords

  • man-machine interfaces
  • speech recognition
  • telecommunication
  • automation
  • experiments

Cite this

Haataja, S., Hirvonen, J., Laine, J., Norros, L., Pitkänen, I., Tarnanen, T., & Tunkelo, L. (1988). Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 862
Haataja, Seppo ; Hirvonen, Juhani ; Laine, Juho ; Norros, Leena ; Pitkänen, Ilkka ; Tarnanen, Teemu ; Tunkelo, Lauri. / Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 862).
@book{8f08493c767c46f09e529b1f28f7ff69,
title = "Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa",
abstract = "Tutkimuksessa arvioidaan puhekommunikaation, erityisesti puheentunnistuksen k{\"a}ytt{\"o}kelposuutta ihminen-koneliit{\"a}nn{\"a}ss{\"a}. Siin{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}kokeissa saatuja ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n ja inhimillisiin tekij{\"o}ihin liittyvi{\"a} seikkoja. Koej{\"a}rjestelmien kehityksen yhteydess{\"a} on lis{\"a}ksi saatu tuntumaa dialogin ohjauksen ongelmiin. Kokeet osoittivat, ett{\"a} nykyisi{\"a} puhujakohtaisesti opetettavia tunnistimia voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} teollisuusymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}, jos suhteellinen h{\"a}iri{\"o}taso mikrofonissa pysyy kohtuullisena. Puheohjaus todettiin alustavasti k{\"a}ytt{\"o}kelpoiseksi my{\"o}s vammaisten apuv{\"a}lineiss{\"a}. Puheenmuodostuksenkaan vamma ei v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} huononna tunnistuvuutta, mutta se on kokeiltava tapauskohtaisesti. Tutkimuksessa esitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s projektin aikana kehitetty puheentunnistin, joka tunnistaa erillisi{\"a} sanoja sanastosta, jonka laajuuden muistitila ja vasteaika rajoittaa noin 25 sanaan.",
keywords = "man-machine interfaces, speech recognition, telecommunication, automation, experiments",
author = "Seppo Haataja and Juhani Hirvonen and Juho Laine and Leena Norros and Ilkka Pitk{\"a}nen and Teemu Tarnanen and Lauri Tunkelo",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3041-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "862",
address = "Finland",

}

Haataja, S, Hirvonen, J, Laine, J, Norros, L, Pitkänen, I, Tarnanen, T & Tunkelo, L 1988, Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 862, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa. / Haataja, Seppo; Hirvonen, Juhani; Laine, Juho; Norros, Leena; Pitkänen, Ilkka; Tarnanen, Teemu; Tunkelo, Lauri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 862).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa

AU - Haataja, Seppo

AU - Hirvonen, Juhani

AU - Laine, Juho

AU - Norros, Leena

AU - Pitkänen, Ilkka

AU - Tarnanen, Teemu

AU - Tunkelo, Lauri

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksessa arvioidaan puhekommunikaation, erityisesti puheentunnistuksen käyttökelposuutta ihminen-koneliitännässä. Siinä selvitetään käyttökokeissa saatuja ympäristöön ja inhimillisiin tekijöihin liittyviä seikkoja. Koejärjestelmien kehityksen yhteydessä on lisäksi saatu tuntumaa dialogin ohjauksen ongelmiin. Kokeet osoittivat, että nykyisiä puhujakohtaisesti opetettavia tunnistimia voidaan käyttää teollisuusympäristössä, jos suhteellinen häiriötaso mikrofonissa pysyy kohtuullisena. Puheohjaus todettiin alustavasti käyttökelpoiseksi myös vammaisten apuvälineissä. Puheenmuodostuksenkaan vamma ei välttämättä huononna tunnistuvuutta, mutta se on kokeiltava tapauskohtaisesti. Tutkimuksessa esitellään myös projektin aikana kehitetty puheentunnistin, joka tunnistaa erillisiä sanoja sanastosta, jonka laajuuden muistitila ja vasteaika rajoittaa noin 25 sanaan.

AB - Tutkimuksessa arvioidaan puhekommunikaation, erityisesti puheentunnistuksen käyttökelposuutta ihminen-koneliitännässä. Siinä selvitetään käyttökokeissa saatuja ympäristöön ja inhimillisiin tekijöihin liittyviä seikkoja. Koejärjestelmien kehityksen yhteydessä on lisäksi saatu tuntumaa dialogin ohjauksen ongelmiin. Kokeet osoittivat, että nykyisiä puhujakohtaisesti opetettavia tunnistimia voidaan käyttää teollisuusympäristössä, jos suhteellinen häiriötaso mikrofonissa pysyy kohtuullisena. Puheohjaus todettiin alustavasti käyttökelpoiseksi myös vammaisten apuvälineissä. Puheenmuodostuksenkaan vamma ei välttämättä huononna tunnistuvuutta, mutta se on kokeiltava tapauskohtaisesti. Tutkimuksessa esitellään myös projektin aikana kehitetty puheentunnistin, joka tunnistaa erillisiä sanoja sanastosta, jonka laajuuden muistitila ja vasteaika rajoittaa noin 25 sanaan.

KW - man-machine interfaces

KW - speech recognition

KW - telecommunication

KW - automation

KW - experiments

M3 - Report

SN - 951-38-3041-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Haataja S, Hirvonen J, Laine J, Norros L, Pitkänen I, Tarnanen T et al. Puhekommunikaatio automaatio- ja tietoliikennesovelluksissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 862).