Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa asunto-osakeyhtiölain muuttamisesta siten, että päätöksenteko purkavasta uusrakentamisesta helpottuisi. Samalla työryhmä ehdottaa vaatimuksia päätöksenteon valmistelulle, osakkeiden lunastamiselle ja taloyhtiön asettamiselle selvitystilaan. Tämän raportti arvioi purkavan uusrakentamisen potentiaalisia markkinoita sekä työryhmän ehdotusten määrällisiä ja laadullisia vaikutuksia. Potentiaalisia purkavan lisärakentamisen kohteita on pääkaupunkiseudulla noin 2 miljoonaa neliömetriä ja muissa suurissa, väestöltään kasvavissa kaupungeissa 0,4 miljoonaan neliömetriä. Kansantalouden tasolla mitattuna lainmuutoksen vaikutukset talouteen ja rakennusmarkkinoihin ovat marginaaliset ja paikallisella tasollakin kohdistuvat vain rajalliseen asuinrakennuskantaan. Potentiaalin toteutuessa purkava uusrakentaminen olisi pääkaupunkiseudulla tärkeä toimintatapa vastata tulevaisuuden asuntotuotantotarpeeseen. Purettavien rakennusten tilalle rakennettava kaksinkertainen kerrosala tuottaisi 2040 mennessä 27–22 prosenttia ja nelinkertainen kerrosala 81–65 prosenttia tarvittavasta asuinkerrostalojen pinta-alan lisäyksestä. Muissa suurissa kaupungeissa merkitys olisi vähäisempi. Hankkeet ovat yksilöllisiä ja niiden taloudellinen kannattavuus riippuu mm. yhtiön rakennusten kunnosta, yhtiön taloudesta, kiinteistön sijainnista ja rakennusoikeuden arvosta sijaintialueella, kaavoituksen tuomasta lisärakennusoikeudesta sekä pysäköintiratkaisuista. Purkavan uusrakentamisen potentiaalisissa kohteissa asuu eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, kuten on laita kaikissa kerrostaloissa. Myös suhtautuminen muutoksiin ja muutosten vaikutuksiin vaihtelee asukkaiden tilanteen mukaan. Purkavan uusrakentamisen ympäristövaikutukset ovat kahdenlaiset. Kasvihuonepäästöillä mitattuna se lisäisi rakennustuotteiden valmistamisen päästöjä ja jätteitä mutta vähentäisi rakennusten energiankulutuksen päästöjä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages30
  ISBN (Electronic)978-951-38-8665-3
  Publication statusPublished - 2018
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number337
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • re-building
  • densification
  • impact

  Cite this

  Vainio, T., Lahdenperä, P., & Vares, S. (2018). Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 337
  Vainio, Terttu ; Lahdenperä, Pertti ; Vares, Sirje. / Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 30 p. (VTT Technology; No. 337).
  @book{817284ece1ad49c89375f920ef53704e,
  title = "Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset",
  abstract = "Oikeusministeri{\"o}n asettama ty{\"o}ryhm{\"a} ehdottaa asunto-osakeyhti{\"o}lain muuttamisesta siten, ett{\"a} p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteko purkavasta uusrakentamisesta helpottuisi. Samalla ty{\"o}ryhm{\"a} ehdottaa vaatimuksia p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon valmistelulle, osakkeiden lunastamiselle ja taloyhti{\"o}n asettamiselle selvitystilaan. T{\"a}m{\"a}n raportti arvioi purkavan uusrakentamisen potentiaalisia markkinoita sek{\"a} ty{\"o}ryhm{\"a}n ehdotusten m{\"a}{\"a}r{\"a}llisi{\"a} ja laadullisia vaikutuksia. Potentiaalisia purkavan lis{\"a}rakentamisen kohteita on p{\"a}{\"a}kaupunkiseudulla noin 2 miljoonaa neli{\"o}metri{\"a} ja muissa suurissa, v{\"a}est{\"o}lt{\"a}{\"a}n kasvavissa kaupungeissa 0,4 miljoonaan neli{\"o}metri{\"a}. Kansantalouden tasolla mitattuna lainmuutoksen vaikutukset talouteen ja rakennusmarkkinoihin ovat marginaaliset ja paikallisella tasollakin kohdistuvat vain rajalliseen asuinrakennuskantaan. Potentiaalin toteutuessa purkava uusrakentaminen olisi p{\"a}{\"a}kaupunkiseudulla t{\"a}rke{\"a} toimintatapa vastata tulevaisuuden asuntotuotantotarpeeseen. Purettavien rakennusten tilalle rakennettava kaksinkertainen kerrosala tuottaisi 2040 menness{\"a} 27–22 prosenttia ja nelinkertainen kerrosala 81–65 prosenttia tarvittavasta asuinkerrostalojen pinta-alan lis{\"a}yksest{\"a}. Muissa suurissa kaupungeissa merkitys olisi v{\"a}h{\"a}isempi. Hankkeet ovat yksil{\"o}llisi{\"a} ja niiden taloudellinen kannattavuus riippuu mm. yhti{\"o}n rakennusten kunnosta, yhti{\"o}n taloudesta, kiinteist{\"o}n sijainnista ja rakennusoikeuden arvosta sijaintialueella, kaavoituksen tuomasta lis{\"a}rakennusoikeudesta sek{\"a} pys{\"a}k{\"o}intiratkaisuista. Purkavan uusrakentamisen potentiaalisissa kohteissa asuu eri-ik{\"a}isi{\"a} ja eri el{\"a}m{\"a}ntilanteissa olevia ihmisi{\"a}, kuten on laita kaikissa kerrostaloissa. My{\"o}s suhtautuminen muutoksiin ja muutosten vaikutuksiin vaihtelee asukkaiden tilanteen mukaan. Purkavan uusrakentamisen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset ovat kahdenlaiset. Kasvihuonep{\"a}{\"a}st{\"o}ill{\"a} mitattuna se lis{\"a}isi rakennustuotteiden valmistamisen p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} ja j{\"a}tteit{\"a} mutta v{\"a}hent{\"a}isi rakennusten energiankulutuksen p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}.",
  keywords = "re-building, densification, impact",
  author = "Terttu Vainio and Pertti Lahdenper{\"a} and Sirje Vares",
  year = "2018",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "337",
  address = "Finland",

  }

  Vainio, T, Lahdenperä, P & Vares, S 2018, Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset. VTT Technology, no. 337, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset. / Vainio, Terttu; Lahdenperä, Pertti; Vares, Sirje.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 30 p. (VTT Technology; No. 337).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset

  AU - Vainio, Terttu

  AU - Lahdenperä, Pertti

  AU - Vares, Sirje

  PY - 2018

  Y1 - 2018

  N2 - Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa asunto-osakeyhtiölain muuttamisesta siten, että päätöksenteko purkavasta uusrakentamisesta helpottuisi. Samalla työryhmä ehdottaa vaatimuksia päätöksenteon valmistelulle, osakkeiden lunastamiselle ja taloyhtiön asettamiselle selvitystilaan. Tämän raportti arvioi purkavan uusrakentamisen potentiaalisia markkinoita sekä työryhmän ehdotusten määrällisiä ja laadullisia vaikutuksia. Potentiaalisia purkavan lisärakentamisen kohteita on pääkaupunkiseudulla noin 2 miljoonaa neliömetriä ja muissa suurissa, väestöltään kasvavissa kaupungeissa 0,4 miljoonaan neliömetriä. Kansantalouden tasolla mitattuna lainmuutoksen vaikutukset talouteen ja rakennusmarkkinoihin ovat marginaaliset ja paikallisella tasollakin kohdistuvat vain rajalliseen asuinrakennuskantaan. Potentiaalin toteutuessa purkava uusrakentaminen olisi pääkaupunkiseudulla tärkeä toimintatapa vastata tulevaisuuden asuntotuotantotarpeeseen. Purettavien rakennusten tilalle rakennettava kaksinkertainen kerrosala tuottaisi 2040 mennessä 27–22 prosenttia ja nelinkertainen kerrosala 81–65 prosenttia tarvittavasta asuinkerrostalojen pinta-alan lisäyksestä. Muissa suurissa kaupungeissa merkitys olisi vähäisempi. Hankkeet ovat yksilöllisiä ja niiden taloudellinen kannattavuus riippuu mm. yhtiön rakennusten kunnosta, yhtiön taloudesta, kiinteistön sijainnista ja rakennusoikeuden arvosta sijaintialueella, kaavoituksen tuomasta lisärakennusoikeudesta sekä pysäköintiratkaisuista. Purkavan uusrakentamisen potentiaalisissa kohteissa asuu eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, kuten on laita kaikissa kerrostaloissa. Myös suhtautuminen muutoksiin ja muutosten vaikutuksiin vaihtelee asukkaiden tilanteen mukaan. Purkavan uusrakentamisen ympäristövaikutukset ovat kahdenlaiset. Kasvihuonepäästöillä mitattuna se lisäisi rakennustuotteiden valmistamisen päästöjä ja jätteitä mutta vähentäisi rakennusten energiankulutuksen päästöjä.

  AB - Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa asunto-osakeyhtiölain muuttamisesta siten, että päätöksenteko purkavasta uusrakentamisesta helpottuisi. Samalla työryhmä ehdottaa vaatimuksia päätöksenteon valmistelulle, osakkeiden lunastamiselle ja taloyhtiön asettamiselle selvitystilaan. Tämän raportti arvioi purkavan uusrakentamisen potentiaalisia markkinoita sekä työryhmän ehdotusten määrällisiä ja laadullisia vaikutuksia. Potentiaalisia purkavan lisärakentamisen kohteita on pääkaupunkiseudulla noin 2 miljoonaa neliömetriä ja muissa suurissa, väestöltään kasvavissa kaupungeissa 0,4 miljoonaan neliömetriä. Kansantalouden tasolla mitattuna lainmuutoksen vaikutukset talouteen ja rakennusmarkkinoihin ovat marginaaliset ja paikallisella tasollakin kohdistuvat vain rajalliseen asuinrakennuskantaan. Potentiaalin toteutuessa purkava uusrakentaminen olisi pääkaupunkiseudulla tärkeä toimintatapa vastata tulevaisuuden asuntotuotantotarpeeseen. Purettavien rakennusten tilalle rakennettava kaksinkertainen kerrosala tuottaisi 2040 mennessä 27–22 prosenttia ja nelinkertainen kerrosala 81–65 prosenttia tarvittavasta asuinkerrostalojen pinta-alan lisäyksestä. Muissa suurissa kaupungeissa merkitys olisi vähäisempi. Hankkeet ovat yksilöllisiä ja niiden taloudellinen kannattavuus riippuu mm. yhtiön rakennusten kunnosta, yhtiön taloudesta, kiinteistön sijainnista ja rakennusoikeuden arvosta sijaintialueella, kaavoituksen tuomasta lisärakennusoikeudesta sekä pysäköintiratkaisuista. Purkavan uusrakentamisen potentiaalisissa kohteissa asuu eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, kuten on laita kaikissa kerrostaloissa. Myös suhtautuminen muutoksiin ja muutosten vaikutuksiin vaihtelee asukkaiden tilanteen mukaan. Purkavan uusrakentamisen ympäristövaikutukset ovat kahdenlaiset. Kasvihuonepäästöillä mitattuna se lisäisi rakennustuotteiden valmistamisen päästöjä ja jätteitä mutta vähentäisi rakennusten energiankulutuksen päästöjä.

  KW - re-building

  KW - densification

  KW - impact

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Vainio T, Lahdenperä P, Vares S. Purkava uusrakentaminen – potentiaali ja vaikutukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2018. 30 p. (VTT Technology; No. 337).