Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa

Vesa Arpiainen, Erkki Ekman, Timo Järvinen, Carl Wilen, Martti Äijälä, Kai Sipilä

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Hiillon raaka-aineena on käytetty huomattavasti yleisemmin puuta kuin turvetta. Turvehiilen tuotanto on ollut merkittävää ainoastaan runsassoisilla alueilla. Puu- ja turvehiiltä on tuotettu lähes samoihin käyttötarkoituksiin. Julkaisussa käsitellään sekä puulle että palaturpeelle kehitettyjä hiiltomenetelmiä. Yksinkertaisin hiiltomenetelmä on maamiilu. Kehittyneempi ratkaisu on panostoiminen kiinteäseinäinen miilu-uuni, jossa hiilto tapahtuu periaatteessa samalla tavalla kuin maamiilussa. Maamiilussa ja miilu-uunissa hiillon tarvitsema lämpö tuotetaan polttamalla osa raaka-aineesta ilmalla. Retorteissa käytetään yleensä epäsuoraa lämmitystä. Kehittyneintä tekniikkaa edustavat jatkuvatoimiset pyrolyysiprosessit, joissa lämpö tuotetaan polttamalla prosessissa syntyviä kaasuja. Suomessa ja Saksan liittotasavallassa valmistetaan nykyisin turvekoksia palaturpeesta jatkuvatoimisilla prosesseilla. Puuhiilen valmistus ja käyttö kehitysmaissa on hyvin laajaa ja kasvavaa. Puun polttoainekäyttö kuluttaa kehitysmaiden väheneviä metsävaroja. Tämä puoltaa vaihtoehtoisten energialähteiden voimakasta käyttöönottoa. Myös turve ja sen jalosteet ovat yhtenä mahdollisuutena. Tutkimuksessa ei ole havaittu seikkoja, jotka valmistustekniikan, käytön tai laadun osalta estäisivät puuhiilen korvaamisen turvekoksilla. Turvekoksin valmistus edellyttää sopivia turve-esiintymiä. Parhaiten suomalaista turvetietämystä voidaan ilmeisesti hyödyntää Kaakkois-Aasiassa, jossa on turve-esiintymiä. Afrikassa käyttöpotentiaalia on myös runsaasti, mutta siellä on vain harvoissa maissa turvetta. Kehitysmaissa puuhiili tuotetaan yksinkertaisilla tekniikoilla, kuten maamiiluissa ja miilu-uuneissa, joiden hyötysuhde on varsin huono. Kehittyneimmillä menetelmillä, joissa myös sivutuotteet hyödynnetään, saavutetaan kaksinkertainen hyötysuhde. Yksiselitteistä optimiratkaisua turpeen hiiltoon kehitysmaissa ei voida valita. Olennaisia kysymyksiä ovat suoesiintymien etäisyys kulutuskohteista, kuljetusyhteydet, asutuksen tiheys sekä yleinen tekninen taso. Perusteellisempi selvitys edellyttäisi tietyn kohdealueen tarkastelua.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages69
  ISBN (Print)951-38-2120-X
  Publication statusPublished - 1984
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
  PublisherVTT
  Volume359

  Fingerprint

  peat
  developing countries

  Keywords

  • peat coke
  • wood
  • coking
  • developing countries

  Cite this

  Arpiainen, V., Ekman, E., Järvinen, T., Wilen, C., Äijälä, M., & Sipilä, K. (1984). Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 359
  Arpiainen, Vesa ; Ekman, Erkki ; Järvinen, Timo ; Wilen, Carl ; Äijälä, Martti ; Sipilä, Kai. / Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 359).
  @book{a41b8b6ff722453f9f4632d37e69b456,
  title = "Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa",
  abstract = "Hiillon raaka-aineena on k{\"a}ytetty huomattavasti yleisemmin puuta kuin turvetta. Turvehiilen tuotanto on ollut merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} ainoastaan runsassoisilla alueilla. Puu- ja turvehiilt{\"a} on tuotettu l{\"a}hes samoihin k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksiin. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n sek{\"a} puulle ett{\"a} palaturpeelle kehitettyj{\"a} hiiltomenetelmi{\"a}. Yksinkertaisin hiiltomenetelm{\"a} on maamiilu. Kehittyneempi ratkaisu on panostoiminen kiinte{\"a}sein{\"a}inen miilu-uuni, jossa hiilto tapahtuu periaatteessa samalla tavalla kuin maamiilussa. Maamiilussa ja miilu-uunissa hiillon tarvitsema l{\"a}mp{\"o} tuotetaan polttamalla osa raaka-aineesta ilmalla. Retorteissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yleens{\"a} ep{\"a}suoraa l{\"a}mmityst{\"a}. Kehittyneint{\"a} tekniikkaa edustavat jatkuvatoimiset pyrolyysiprosessit, joissa l{\"a}mp{\"o} tuotetaan polttamalla prosessissa syntyvi{\"a} kaasuja. Suomessa ja Saksan liittotasavallassa valmistetaan nykyisin turvekoksia palaturpeesta jatkuvatoimisilla prosesseilla. Puuhiilen valmistus ja k{\"a}ytt{\"o} kehitysmaissa on hyvin laajaa ja kasvavaa. Puun polttoainek{\"a}ytt{\"o} kuluttaa kehitysmaiden v{\"a}henevi{\"a} mets{\"a}varoja. T{\"a}m{\"a} puoltaa vaihtoehtoisten energial{\"a}hteiden voimakasta k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa. My{\"o}s turve ja sen jalosteet ovat yhten{\"a} mahdollisuutena. Tutkimuksessa ei ole havaittu seikkoja, jotka valmistustekniikan, k{\"a}yt{\"o}n tai laadun osalta est{\"a}isiv{\"a}t puuhiilen korvaamisen turvekoksilla. Turvekoksin valmistus edellytt{\"a}{\"a} sopivia turve-esiintymi{\"a}. Parhaiten suomalaista turvetiet{\"a}myst{\"a} voidaan ilmeisesti hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} Kaakkois-Aasiassa, jossa on turve-esiintymi{\"a}. Afrikassa k{\"a}ytt{\"o}potentiaalia on my{\"o}s runsaasti, mutta siell{\"a} on vain harvoissa maissa turvetta. Kehitysmaissa puuhiili tuotetaan yksinkertaisilla tekniikoilla, kuten maamiiluissa ja miilu-uuneissa, joiden hy{\"o}tysuhde on varsin huono. Kehittyneimmill{\"a} menetelmill{\"a}, joissa my{\"o}s sivutuotteet hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n, saavutetaan kaksinkertainen hy{\"o}tysuhde. Yksiselitteist{\"a} optimiratkaisua turpeen hiiltoon kehitysmaissa ei voida valita. Olennaisia kysymyksi{\"a} ovat suoesiintymien et{\"a}isyys kulutuskohteista, kuljetusyhteydet, asutuksen tiheys sek{\"a} yleinen tekninen taso. Perusteellisempi selvitys edellytt{\"a}isi tietyn kohdealueen tarkastelua.",
  keywords = "peat coke, wood, coking, developing countries",
  author = "Vesa Arpiainen and Erkki Ekman and Timo J{\"a}rvinen and Carl Wilen and Martti {\"A}ij{\"a}l{\"a} and Kai Sipil{\"a}",
  year = "1984",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2120-X",
  series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Arpiainen, V, Ekman, E, Järvinen, T, Wilen, C, Äijälä, M & Sipilä, K 1984, Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 359, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa. / Arpiainen, Vesa; Ekman, Erkki; Järvinen, Timo; Wilen, Carl; Äijälä, Martti; Sipilä, Kai.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 359).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa

  AU - Arpiainen, Vesa

  AU - Ekman, Erkki

  AU - Järvinen, Timo

  AU - Wilen, Carl

  AU - Äijälä, Martti

  AU - Sipilä, Kai

  PY - 1984

  Y1 - 1984

  N2 - Hiillon raaka-aineena on käytetty huomattavasti yleisemmin puuta kuin turvetta. Turvehiilen tuotanto on ollut merkittävää ainoastaan runsassoisilla alueilla. Puu- ja turvehiiltä on tuotettu lähes samoihin käyttötarkoituksiin. Julkaisussa käsitellään sekä puulle että palaturpeelle kehitettyjä hiiltomenetelmiä. Yksinkertaisin hiiltomenetelmä on maamiilu. Kehittyneempi ratkaisu on panostoiminen kiinteäseinäinen miilu-uuni, jossa hiilto tapahtuu periaatteessa samalla tavalla kuin maamiilussa. Maamiilussa ja miilu-uunissa hiillon tarvitsema lämpö tuotetaan polttamalla osa raaka-aineesta ilmalla. Retorteissa käytetään yleensä epäsuoraa lämmitystä. Kehittyneintä tekniikkaa edustavat jatkuvatoimiset pyrolyysiprosessit, joissa lämpö tuotetaan polttamalla prosessissa syntyviä kaasuja. Suomessa ja Saksan liittotasavallassa valmistetaan nykyisin turvekoksia palaturpeesta jatkuvatoimisilla prosesseilla. Puuhiilen valmistus ja käyttö kehitysmaissa on hyvin laajaa ja kasvavaa. Puun polttoainekäyttö kuluttaa kehitysmaiden väheneviä metsävaroja. Tämä puoltaa vaihtoehtoisten energialähteiden voimakasta käyttöönottoa. Myös turve ja sen jalosteet ovat yhtenä mahdollisuutena. Tutkimuksessa ei ole havaittu seikkoja, jotka valmistustekniikan, käytön tai laadun osalta estäisivät puuhiilen korvaamisen turvekoksilla. Turvekoksin valmistus edellyttää sopivia turve-esiintymiä. Parhaiten suomalaista turvetietämystä voidaan ilmeisesti hyödyntää Kaakkois-Aasiassa, jossa on turve-esiintymiä. Afrikassa käyttöpotentiaalia on myös runsaasti, mutta siellä on vain harvoissa maissa turvetta. Kehitysmaissa puuhiili tuotetaan yksinkertaisilla tekniikoilla, kuten maamiiluissa ja miilu-uuneissa, joiden hyötysuhde on varsin huono. Kehittyneimmillä menetelmillä, joissa myös sivutuotteet hyödynnetään, saavutetaan kaksinkertainen hyötysuhde. Yksiselitteistä optimiratkaisua turpeen hiiltoon kehitysmaissa ei voida valita. Olennaisia kysymyksiä ovat suoesiintymien etäisyys kulutuskohteista, kuljetusyhteydet, asutuksen tiheys sekä yleinen tekninen taso. Perusteellisempi selvitys edellyttäisi tietyn kohdealueen tarkastelua.

  AB - Hiillon raaka-aineena on käytetty huomattavasti yleisemmin puuta kuin turvetta. Turvehiilen tuotanto on ollut merkittävää ainoastaan runsassoisilla alueilla. Puu- ja turvehiiltä on tuotettu lähes samoihin käyttötarkoituksiin. Julkaisussa käsitellään sekä puulle että palaturpeelle kehitettyjä hiiltomenetelmiä. Yksinkertaisin hiiltomenetelmä on maamiilu. Kehittyneempi ratkaisu on panostoiminen kiinteäseinäinen miilu-uuni, jossa hiilto tapahtuu periaatteessa samalla tavalla kuin maamiilussa. Maamiilussa ja miilu-uunissa hiillon tarvitsema lämpö tuotetaan polttamalla osa raaka-aineesta ilmalla. Retorteissa käytetään yleensä epäsuoraa lämmitystä. Kehittyneintä tekniikkaa edustavat jatkuvatoimiset pyrolyysiprosessit, joissa lämpö tuotetaan polttamalla prosessissa syntyviä kaasuja. Suomessa ja Saksan liittotasavallassa valmistetaan nykyisin turvekoksia palaturpeesta jatkuvatoimisilla prosesseilla. Puuhiilen valmistus ja käyttö kehitysmaissa on hyvin laajaa ja kasvavaa. Puun polttoainekäyttö kuluttaa kehitysmaiden väheneviä metsävaroja. Tämä puoltaa vaihtoehtoisten energialähteiden voimakasta käyttöönottoa. Myös turve ja sen jalosteet ovat yhtenä mahdollisuutena. Tutkimuksessa ei ole havaittu seikkoja, jotka valmistustekniikan, käytön tai laadun osalta estäisivät puuhiilen korvaamisen turvekoksilla. Turvekoksin valmistus edellyttää sopivia turve-esiintymiä. Parhaiten suomalaista turvetietämystä voidaan ilmeisesti hyödyntää Kaakkois-Aasiassa, jossa on turve-esiintymiä. Afrikassa käyttöpotentiaalia on myös runsaasti, mutta siellä on vain harvoissa maissa turvetta. Kehitysmaissa puuhiili tuotetaan yksinkertaisilla tekniikoilla, kuten maamiiluissa ja miilu-uuneissa, joiden hyötysuhde on varsin huono. Kehittyneimmillä menetelmillä, joissa myös sivutuotteet hyödynnetään, saavutetaan kaksinkertainen hyötysuhde. Yksiselitteistä optimiratkaisua turpeen hiiltoon kehitysmaissa ei voida valita. Olennaisia kysymyksiä ovat suoesiintymien etäisyys kulutuskohteista, kuljetusyhteydet, asutuksen tiheys sekä yleinen tekninen taso. Perusteellisempi selvitys edellyttäisi tietyn kohdealueen tarkastelua.

  KW - peat coke

  KW - wood

  KW - coking

  KW - developing countries

  M3 - Report

  SN - 951-38-2120-X

  T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

  BT - Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Arpiainen V, Ekman E, Järvinen T, Wilen C, Äijälä M, Sipilä K. Puu- ja turvehiilen valmistus ja niiden tuotanto kehitysmaissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 69 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 359).