Puujulkisivujen säärasitukset

Tapio Kanko

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin puujulkisivujen ja puuikkunoiden kestävyyden kannalta merkittäviä säärasituksia sekä niiden vaikutusta ikkunapuitteiden kosteuksiin ja lämpötiloihin. Tarkasteltavat säätekijät olivat sade, erityisesti julkisivuun osuva viistosade, ilman suhteellinen kosteus, lämpötila ja auringon säteily. Tiedot perustuvat ilmatieteen laitoksen tilastoihin sekä VTT:n koetaloissa tehtyihin mittauksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös puulajin ja pintakäsittelyn vaikutusta ikkunanpuitteiden kosteuksiin ja lämpötiloihin. Vuotuisen auringonsäteilyn määrä oli eteläsivulla kolminkertainen pohjoissivuun verrattuna. Viistosateen määrä eteläjulkisivulla oli yli kaksinkertainen itä- ja länsisivuihin ja kymmenkertainen pohjoissivuun verrattuna. Koeikkunat sijaitsivat etelänpuoleisilla julkisivuilla. Ikkunoiden kosteudet kohosivat suurimmiksi nurkkaliitosten läheisyydessä, mutta olivat suurimmillaankin vain n. 17 %. Ikkunanpuitteisiin kerääntyi kosteutta keskitalvella, jolloin auringon säteilyn kuivattava vaikutus on vähäinen. Maalatut ikkunanpuitteet eivät olleet niin kosteita kuin kuullotetut. Kuusen ja männyn väliset erot olivat vähäiset. Ilman kosteuden ja ikkunanpuitteiden lämpötilojen lyhytaikaiset vaihtelut olivat hyvin suuria ja aiheuttivat ilmeisesti puuhun suuria jännityksiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-2506-X
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number665
ISSN1235-0613

Fingerprint

Climate

Keywords

  • wooden structures
  • facades
  • weather resistance
  • weather proofing
  • surface treatment

Cite this

Kanko, T. (1989). Puujulkisivujen säärasitukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 665
Kanko, Tapio. / Puujulkisivujen säärasitukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 665).
@book{6b05feafbeb048fb8cd302650738fe06,
title = "Puujulkisivujen s{\"a}{\"a}rasitukset",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin puujulkisivujen ja puuikkunoiden kest{\"a}vyyden kannalta merkitt{\"a}vi{\"a} s{\"a}{\"a}rasituksia sek{\"a} niiden vaikutusta ikkunapuitteiden kosteuksiin ja l{\"a}mp{\"o}tiloihin. Tarkasteltavat s{\"a}{\"a}tekij{\"a}t olivat sade, erityisesti julkisivuun osuva viistosade, ilman suhteellinen kosteus, l{\"a}mp{\"o}tila ja auringon s{\"a}teily. Tiedot perustuvat ilmatieteen laitoksen tilastoihin sek{\"a} VTT:n koetaloissa tehtyihin mittauksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin my{\"o}s puulajin ja pintak{\"a}sittelyn vaikutusta ikkunanpuitteiden kosteuksiin ja l{\"a}mp{\"o}tiloihin. Vuotuisen auringons{\"a}teilyn m{\"a}{\"a}r{\"a} oli etel{\"a}sivulla kolminkertainen pohjoissivuun verrattuna. Viistosateen m{\"a}{\"a}r{\"a} etel{\"a}julkisivulla oli yli kaksinkertainen it{\"a}- ja l{\"a}nsisivuihin ja kymmenkertainen pohjoissivuun verrattuna. Koeikkunat sijaitsivat etel{\"a}npuoleisilla julkisivuilla. Ikkunoiden kosteudet kohosivat suurimmiksi nurkkaliitosten l{\"a}heisyydess{\"a}, mutta olivat suurimmillaankin vain n. 17 {\%}. Ikkunanpuitteisiin ker{\"a}{\"a}ntyi kosteutta keskitalvella, jolloin auringon s{\"a}teilyn kuivattava vaikutus on v{\"a}h{\"a}inen. Maalatut ikkunanpuitteet eiv{\"a}t olleet niin kosteita kuin kuullotetut. Kuusen ja m{\"a}nnyn v{\"a}liset erot olivat v{\"a}h{\"a}iset. Ilman kosteuden ja ikkunanpuitteiden l{\"a}mp{\"o}tilojen lyhytaikaiset vaihtelut olivat hyvin suuria ja aiheuttivat ilmeisesti puuhun suuria j{\"a}nnityksi{\"a}.",
keywords = "wooden structures, facades, weather resistance, weather proofing, surface treatment",
author = "Tapio Kanko",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2506-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "665",
address = "Finland",

}

Kanko, T 1989, Puujulkisivujen säärasitukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 665, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puujulkisivujen säärasitukset. / Kanko, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 665).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puujulkisivujen säärasitukset

AU - Kanko, Tapio

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin puujulkisivujen ja puuikkunoiden kestävyyden kannalta merkittäviä säärasituksia sekä niiden vaikutusta ikkunapuitteiden kosteuksiin ja lämpötiloihin. Tarkasteltavat säätekijät olivat sade, erityisesti julkisivuun osuva viistosade, ilman suhteellinen kosteus, lämpötila ja auringon säteily. Tiedot perustuvat ilmatieteen laitoksen tilastoihin sekä VTT:n koetaloissa tehtyihin mittauksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös puulajin ja pintakäsittelyn vaikutusta ikkunanpuitteiden kosteuksiin ja lämpötiloihin. Vuotuisen auringonsäteilyn määrä oli eteläsivulla kolminkertainen pohjoissivuun verrattuna. Viistosateen määrä eteläjulkisivulla oli yli kaksinkertainen itä- ja länsisivuihin ja kymmenkertainen pohjoissivuun verrattuna. Koeikkunat sijaitsivat etelänpuoleisilla julkisivuilla. Ikkunoiden kosteudet kohosivat suurimmiksi nurkkaliitosten läheisyydessä, mutta olivat suurimmillaankin vain n. 17 %. Ikkunanpuitteisiin kerääntyi kosteutta keskitalvella, jolloin auringon säteilyn kuivattava vaikutus on vähäinen. Maalatut ikkunanpuitteet eivät olleet niin kosteita kuin kuullotetut. Kuusen ja männyn väliset erot olivat vähäiset. Ilman kosteuden ja ikkunanpuitteiden lämpötilojen lyhytaikaiset vaihtelut olivat hyvin suuria ja aiheuttivat ilmeisesti puuhun suuria jännityksiä.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin puujulkisivujen ja puuikkunoiden kestävyyden kannalta merkittäviä säärasituksia sekä niiden vaikutusta ikkunapuitteiden kosteuksiin ja lämpötiloihin. Tarkasteltavat säätekijät olivat sade, erityisesti julkisivuun osuva viistosade, ilman suhteellinen kosteus, lämpötila ja auringon säteily. Tiedot perustuvat ilmatieteen laitoksen tilastoihin sekä VTT:n koetaloissa tehtyihin mittauksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös puulajin ja pintakäsittelyn vaikutusta ikkunanpuitteiden kosteuksiin ja lämpötiloihin. Vuotuisen auringonsäteilyn määrä oli eteläsivulla kolminkertainen pohjoissivuun verrattuna. Viistosateen määrä eteläjulkisivulla oli yli kaksinkertainen itä- ja länsisivuihin ja kymmenkertainen pohjoissivuun verrattuna. Koeikkunat sijaitsivat etelänpuoleisilla julkisivuilla. Ikkunoiden kosteudet kohosivat suurimmiksi nurkkaliitosten läheisyydessä, mutta olivat suurimmillaankin vain n. 17 %. Ikkunanpuitteisiin kerääntyi kosteutta keskitalvella, jolloin auringon säteilyn kuivattava vaikutus on vähäinen. Maalatut ikkunanpuitteet eivät olleet niin kosteita kuin kuullotetut. Kuusen ja männyn väliset erot olivat vähäiset. Ilman kosteuden ja ikkunanpuitteiden lämpötilojen lyhytaikaiset vaihtelut olivat hyvin suuria ja aiheuttivat ilmeisesti puuhun suuria jännityksiä.

KW - wooden structures

KW - facades

KW - weather resistance

KW - weather proofing

KW - surface treatment

M3 - Report

SN - 951-38-2506-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Puujulkisivujen säärasitukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kanko T. Puujulkisivujen säärasitukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 665).