Puun asetylointi etikkahappoanhydridillä

Riitta Mahlberg

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Puun kemiallisella modifioinnilla on pystytty parantamaan puutuotteiden mittapysyvyyttä ja biologista kestävyyttä. Asetylointi on yksi yleisimmistä ja eniten tutkituista modifiointimenetelmistä. Etikkahappoanhydridiasetyloinnissa puun hygroskooppisten komponenttien sisältämät hydroksyyliryhmät esteröityvät, jolloin sivutuotteena syntyy etikkahappoa. Happo- ja emäskatalysoiduista reaktioista on siirrytty helppokäyttöisempään katalyytittomaan menetelmään. Asetylointi voidaan suorittaa joko kaasu- tai nestefaasikäsittelyllä, joista tosin nestefaasikäsittely on todettu tehokkaammaksi. Asetyloidun puun ja siitä valmistettujen tuotteiden ominaisuudet riippuvat reaktio-olosuhteiden, kuten lämpötilan ja reaktioajan, lisäksi mm. katalyytti- ja sivutuotejäämistä puussa. Etikkahappo on mahdollisimman tarkoin poistettava puusta, jotta vältytään puun lujuusominaisuuksiin vaikuttavalta selluloosakuitujen happohydrolyysiltä. Yleisesti ottaen asetyloinnin ei ole todettu vaikuttavan merkittävästi puun mekaanisiin ominaisuuksiin. Asetyloinnista on kuitenkin seurauksena puun huono liimattavuus perinteisillä liimoilla. Tässä kirjallisuustutkimuksessa keskityttiin lignoselluloosapohjaisista materiaaleista vain lastujen, kuitujen ja massiivipuun asetylointitietouden kartuttamiseen. Toivottava asetyloitumisaste (weight percent gain) on noin 15 - 20 %. Tällainen asetylointi parantaa oleellisesti mm. asetyloiduista lastuista valmistettujen levyjen biologista kestävyyttä ja dimensiostabiilisuutta.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages48
    ISBN (Print)951-38-3151-5
    Publication statusPublished - 1988
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
    Number878
    ISSN0358-5085

    Keywords

    • wood
    • acetylation
    • acetic anhydride

    Cite this