Puun ja metallin liimaaminen

Jukka Saksa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustutkimus käsittelee puun liimaamista metalliin, liimattavien pintojen esikäsittelyä ja puun ja metallin liimaukseen sopivia liimoja. Yleisimmin puuhun liitettävät metallit ovat teräs, sinkki, kupari, alumiini ja lyijy. Metallipintoja peittävät usein rasva-, lika- ja oksidikerrokset, vaikka pinnat näyttävätkin puhtailta. Ennen liimausta on ainakin rasva poistettava. Jos pyritään lujiin liimasaumoihin, on suoritettava myös mekaaninen tai kemiallinen pinnan puhdistus. Liimattava puu tulisi kuivata liimaliitoksen tulevia ympäristöolo-suhteita vastaavaan loppukosteuteen. Liimauksen onnistumisen kannalta puun optimikosteus on 8 - 10 %. Liimattavan pinnan työstön ja liimauksen välinen aika ei saa olla yli 24 h vaativissa liimauskohteissa. Paras liimaustulos saavutetaan sileällä höylätyllä pinnalla. Liimat voidaan jakaa viiteen päätyyppiin: kemiallisesti reagoivat liimat, haihtumiseen tai diffuusioon perustuvat liimat, kuumasulateliimat, tartuntaliimat ja liimafilmit. Vaativiin liimauskohteisiin soveltuvat parhaiten kemiallisesti reagoivat kertamuoviliimat ja kestomuovikuumasulateliimat. Halvimpia ja helppokäyttöisimpiä ovat heikon lujuuden omaavat haihtumiseen ja diffuusioon perustuvat kumiliimat ja tartuntaliimat. Puun ja metallin liimauksessa ei mielellään käytetä vesidispersioliimoja, koska vesi turvottaa puun pintakerrosta ja aiheuttaa metallissa korroosiota. Kuumakovettuvien liimojen käyttöä rajoittaa metallien lämpölaajeneminen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-2555-8
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number558
ISSN0358-5085

Keywords

  • wood
  • wood products
  • metals
  • metal products
  • glues
  • gluing
  • glued laminated wood
  • glued joints
  • joining

Cite this

Saksa, J. (1986). Puun ja metallin liimaaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 558
Saksa, Jukka. / Puun ja metallin liimaaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 558).
@book{a2e1ef42cc234c45bd601bb6549bef09,
title = "Puun ja metallin liimaaminen",
abstract = "Kirjallisuustutkimus k{\"a}sittelee puun liimaamista metalliin, liimattavien pintojen esik{\"a}sittely{\"a} ja puun ja metallin liimaukseen sopivia liimoja. Yleisimmin puuhun liitett{\"a}v{\"a}t metallit ovat ter{\"a}s, sinkki, kupari, alumiini ja lyijy. Metallipintoja peitt{\"a}v{\"a}t usein rasva-, lika- ja oksidikerrokset, vaikka pinnat n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}tkin puhtailta. Ennen liimausta on ainakin rasva poistettava. Jos pyrit{\"a}{\"a}n lujiin liimasaumoihin, on suoritettava my{\"o}s mekaaninen tai kemiallinen pinnan puhdistus. Liimattava puu tulisi kuivata liimaliitoksen tulevia ymp{\"a}rist{\"o}olo-suhteita vastaavaan loppukosteuteen. Liimauksen onnistumisen kannalta puun optimikosteus on 8 - 10 {\%}. Liimattavan pinnan ty{\"o}st{\"o}n ja liimauksen v{\"a}linen aika ei saa olla yli 24 h vaativissa liimauskohteissa. Paras liimaustulos saavutetaan sile{\"a}ll{\"a} h{\"o}yl{\"a}tyll{\"a} pinnalla. Liimat voidaan jakaa viiteen p{\"a}{\"a}tyyppiin: kemiallisesti reagoivat liimat, haihtumiseen tai diffuusioon perustuvat liimat, kuumasulateliimat, tartuntaliimat ja liimafilmit. Vaativiin liimauskohteisiin soveltuvat parhaiten kemiallisesti reagoivat kertamuoviliimat ja kestomuovikuumasulateliimat. Halvimpia ja helppok{\"a}ytt{\"o}isimpi{\"a} ovat heikon lujuuden omaavat haihtumiseen ja diffuusioon perustuvat kumiliimat ja tartuntaliimat. Puun ja metallin liimauksessa ei mielell{\"a}{\"a}n k{\"a}ytet{\"a} vesidispersioliimoja, koska vesi turvottaa puun pintakerrosta ja aiheuttaa metallissa korroosiota. Kuumakovettuvien liimojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} rajoittaa metallien l{\"a}mp{\"o}laajeneminen.",
keywords = "wood, wood products, metals, metal products, glues, gluing, glued laminated wood, glued joints, joining",
author = "Jukka Saksa",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2555-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "558",
address = "Finland",

}

Saksa, J 1986, Puun ja metallin liimaaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 558, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puun ja metallin liimaaminen. / Saksa, Jukka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 558).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puun ja metallin liimaaminen

AU - Saksa, Jukka

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Kirjallisuustutkimus käsittelee puun liimaamista metalliin, liimattavien pintojen esikäsittelyä ja puun ja metallin liimaukseen sopivia liimoja. Yleisimmin puuhun liitettävät metallit ovat teräs, sinkki, kupari, alumiini ja lyijy. Metallipintoja peittävät usein rasva-, lika- ja oksidikerrokset, vaikka pinnat näyttävätkin puhtailta. Ennen liimausta on ainakin rasva poistettava. Jos pyritään lujiin liimasaumoihin, on suoritettava myös mekaaninen tai kemiallinen pinnan puhdistus. Liimattava puu tulisi kuivata liimaliitoksen tulevia ympäristöolo-suhteita vastaavaan loppukosteuteen. Liimauksen onnistumisen kannalta puun optimikosteus on 8 - 10 %. Liimattavan pinnan työstön ja liimauksen välinen aika ei saa olla yli 24 h vaativissa liimauskohteissa. Paras liimaustulos saavutetaan sileällä höylätyllä pinnalla. Liimat voidaan jakaa viiteen päätyyppiin: kemiallisesti reagoivat liimat, haihtumiseen tai diffuusioon perustuvat liimat, kuumasulateliimat, tartuntaliimat ja liimafilmit. Vaativiin liimauskohteisiin soveltuvat parhaiten kemiallisesti reagoivat kertamuoviliimat ja kestomuovikuumasulateliimat. Halvimpia ja helppokäyttöisimpiä ovat heikon lujuuden omaavat haihtumiseen ja diffuusioon perustuvat kumiliimat ja tartuntaliimat. Puun ja metallin liimauksessa ei mielellään käytetä vesidispersioliimoja, koska vesi turvottaa puun pintakerrosta ja aiheuttaa metallissa korroosiota. Kuumakovettuvien liimojen käyttöä rajoittaa metallien lämpölaajeneminen.

AB - Kirjallisuustutkimus käsittelee puun liimaamista metalliin, liimattavien pintojen esikäsittelyä ja puun ja metallin liimaukseen sopivia liimoja. Yleisimmin puuhun liitettävät metallit ovat teräs, sinkki, kupari, alumiini ja lyijy. Metallipintoja peittävät usein rasva-, lika- ja oksidikerrokset, vaikka pinnat näyttävätkin puhtailta. Ennen liimausta on ainakin rasva poistettava. Jos pyritään lujiin liimasaumoihin, on suoritettava myös mekaaninen tai kemiallinen pinnan puhdistus. Liimattava puu tulisi kuivata liimaliitoksen tulevia ympäristöolo-suhteita vastaavaan loppukosteuteen. Liimauksen onnistumisen kannalta puun optimikosteus on 8 - 10 %. Liimattavan pinnan työstön ja liimauksen välinen aika ei saa olla yli 24 h vaativissa liimauskohteissa. Paras liimaustulos saavutetaan sileällä höylätyllä pinnalla. Liimat voidaan jakaa viiteen päätyyppiin: kemiallisesti reagoivat liimat, haihtumiseen tai diffuusioon perustuvat liimat, kuumasulateliimat, tartuntaliimat ja liimafilmit. Vaativiin liimauskohteisiin soveltuvat parhaiten kemiallisesti reagoivat kertamuoviliimat ja kestomuovikuumasulateliimat. Halvimpia ja helppokäyttöisimpiä ovat heikon lujuuden omaavat haihtumiseen ja diffuusioon perustuvat kumiliimat ja tartuntaliimat. Puun ja metallin liimauksessa ei mielellään käytetä vesidispersioliimoja, koska vesi turvottaa puun pintakerrosta ja aiheuttaa metallissa korroosiota. Kuumakovettuvien liimojen käyttöä rajoittaa metallien lämpölaajeneminen.

KW - wood

KW - wood products

KW - metals

KW - metal products

KW - glues

KW - gluing

KW - glued laminated wood

KW - glued joints

KW - joining

M3 - Report

SN - 951-38-2555-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Puun ja metallin liimaaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saksa J. Puun ja metallin liimaaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 558).