Puun maalipinnoitteiden säänkestävyyden testaus

Leena Paajanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Maalien kestävyyttä mänty- ja kuusialustalla testattiin erilaisilla laboratorio- ja kenttäkokeilla. Kokeissa oli mukana viisi maalityyppiä. Maalipinnoista arvosteltiin testien jälkeen visuaalisesti halkeilu, hilseily, kupliminen sekä sienten esiintyminen. Kaikissa testeissä yleisin vauriotyyppi oli halkeilu, joka muutamaa poikkeusta lukuunottamatta johtui puun elämisestä. Hilseilyä esiintyi ulkotesteissä ja niissä laboratoriotesteissä, joissa oli säteilylähteenä ksenonlamppu. Maalien kupliminen ja sienten esiintyminen oli vähäistä. Kosteutta helposti läpäisevän maalin halkeilun esille saamiseksi riitti hyvin vesiliotus-kuivaustesti, mutta kosteutta huonosti läpäisevien maalien halkeilun aiheuttamiseen tarvittiin rankempia laboratoriotestejä tai ulkotestit, joista tehokkain oli testi 45 ° kulmassa. Kappaleiden koolla ei ollut tuloksiin sanottavaa vaikutusta. Eri testimenetelmien keskinäinen vertailu osoitti, että eri maalityyppien säänkestävyydestä saadut tulokset voivat olla riippuvaisia koemenetelmästä ja käytetystä ajasta. 6 viikon sääkaappitesti vastasi suunnilleen 93 viikon ulkotestejä. Puualustan laatu vaikutti maalien kestävyyteen. Hilseilyä ja kuplimista esiintyi merkitsevästi enemmän mäntypinnalla kuin kuusipinnalla. Halkeilu ei riippunut puulajista. Puun pinnan karheus vaikutti hilseilytyyppiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages75
ISBN (Print)951-38-2759-3
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number458
ISSN0358-5077

Fingerprint

paints
weathering
Pinus sylvestris
Picea abies
Olla

Keywords

 • coatings
 • wood
 • weather resistance
 • wooden structures
 • paints
 • surface finishing
 • weathering
 • weatherproofing
 • pine wood
 • spruce wood
 • testing

Cite this

Paajanen, L. (1986). Puun maalipinnoitteiden säänkestävyyden testaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 458
Paajanen, Leena. / Puun maalipinnoitteiden säänkestävyyden testaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 75 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 458).
@book{253b218a032e416e8bc599b6076fcb90,
title = "Puun maalipinnoitteiden s{\"a}{\"a}nkest{\"a}vyyden testaus",
abstract = "Maalien kest{\"a}vyytt{\"a} m{\"a}nty- ja kuusialustalla testattiin erilaisilla laboratorio- ja kentt{\"a}kokeilla. Kokeissa oli mukana viisi maalityyppi{\"a}. Maalipinnoista arvosteltiin testien j{\"a}lkeen visuaalisesti halkeilu, hilseily, kupliminen sek{\"a} sienten esiintyminen. Kaikissa testeiss{\"a} yleisin vauriotyyppi oli halkeilu, joka muutamaa poikkeusta lukuunottamatta johtui puun el{\"a}misest{\"a}. Hilseily{\"a} esiintyi ulkotesteiss{\"a} ja niiss{\"a} laboratoriotesteiss{\"a}, joissa oli s{\"a}teilyl{\"a}hteen{\"a} ksenonlamppu. Maalien kupliminen ja sienten esiintyminen oli v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Kosteutta helposti l{\"a}p{\"a}isev{\"a}n maalin halkeilun esille saamiseksi riitti hyvin vesiliotus-kuivaustesti, mutta kosteutta huonosti l{\"a}p{\"a}isevien maalien halkeilun aiheuttamiseen tarvittiin rankempia laboratoriotestej{\"a} tai ulkotestit, joista tehokkain oli testi 45 ° kulmassa. Kappaleiden koolla ei ollut tuloksiin sanottavaa vaikutusta. Eri testimenetelmien keskin{\"a}inen vertailu osoitti, ett{\"a} eri maalityyppien s{\"a}{\"a}nkest{\"a}vyydest{\"a} saadut tulokset voivat olla riippuvaisia koemenetelm{\"a}st{\"a} ja k{\"a}ytetyst{\"a} ajasta. 6 viikon s{\"a}{\"a}kaappitesti vastasi suunnilleen 93 viikon ulkotestej{\"a}. Puualustan laatu vaikutti maalien kest{\"a}vyyteen. Hilseily{\"a} ja kuplimista esiintyi merkitsev{\"a}sti enemm{\"a}n m{\"a}ntypinnalla kuin kuusipinnalla. Halkeilu ei riippunut puulajista. Puun pinnan karheus vaikutti hilseilytyyppiin.",
keywords = "coatings, wood, weather resistance, wooden structures, paints, surface finishing, weathering, weatherproofing, pine wood, spruce wood, testing",
author = "Leena Paajanen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2759-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "458",
address = "Finland",

}

Paajanen, L 1986, Puun maalipinnoitteiden säänkestävyyden testaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 458, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puun maalipinnoitteiden säänkestävyyden testaus. / Paajanen, Leena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 75 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 458).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puun maalipinnoitteiden säänkestävyyden testaus

AU - Paajanen, Leena

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Maalien kestävyyttä mänty- ja kuusialustalla testattiin erilaisilla laboratorio- ja kenttäkokeilla. Kokeissa oli mukana viisi maalityyppiä. Maalipinnoista arvosteltiin testien jälkeen visuaalisesti halkeilu, hilseily, kupliminen sekä sienten esiintyminen. Kaikissa testeissä yleisin vauriotyyppi oli halkeilu, joka muutamaa poikkeusta lukuunottamatta johtui puun elämisestä. Hilseilyä esiintyi ulkotesteissä ja niissä laboratoriotesteissä, joissa oli säteilylähteenä ksenonlamppu. Maalien kupliminen ja sienten esiintyminen oli vähäistä. Kosteutta helposti läpäisevän maalin halkeilun esille saamiseksi riitti hyvin vesiliotus-kuivaustesti, mutta kosteutta huonosti läpäisevien maalien halkeilun aiheuttamiseen tarvittiin rankempia laboratoriotestejä tai ulkotestit, joista tehokkain oli testi 45 ° kulmassa. Kappaleiden koolla ei ollut tuloksiin sanottavaa vaikutusta. Eri testimenetelmien keskinäinen vertailu osoitti, että eri maalityyppien säänkestävyydestä saadut tulokset voivat olla riippuvaisia koemenetelmästä ja käytetystä ajasta. 6 viikon sääkaappitesti vastasi suunnilleen 93 viikon ulkotestejä. Puualustan laatu vaikutti maalien kestävyyteen. Hilseilyä ja kuplimista esiintyi merkitsevästi enemmän mäntypinnalla kuin kuusipinnalla. Halkeilu ei riippunut puulajista. Puun pinnan karheus vaikutti hilseilytyyppiin.

AB - Maalien kestävyyttä mänty- ja kuusialustalla testattiin erilaisilla laboratorio- ja kenttäkokeilla. Kokeissa oli mukana viisi maalityyppiä. Maalipinnoista arvosteltiin testien jälkeen visuaalisesti halkeilu, hilseily, kupliminen sekä sienten esiintyminen. Kaikissa testeissä yleisin vauriotyyppi oli halkeilu, joka muutamaa poikkeusta lukuunottamatta johtui puun elämisestä. Hilseilyä esiintyi ulkotesteissä ja niissä laboratoriotesteissä, joissa oli säteilylähteenä ksenonlamppu. Maalien kupliminen ja sienten esiintyminen oli vähäistä. Kosteutta helposti läpäisevän maalin halkeilun esille saamiseksi riitti hyvin vesiliotus-kuivaustesti, mutta kosteutta huonosti läpäisevien maalien halkeilun aiheuttamiseen tarvittiin rankempia laboratoriotestejä tai ulkotestit, joista tehokkain oli testi 45 ° kulmassa. Kappaleiden koolla ei ollut tuloksiin sanottavaa vaikutusta. Eri testimenetelmien keskinäinen vertailu osoitti, että eri maalityyppien säänkestävyydestä saadut tulokset voivat olla riippuvaisia koemenetelmästä ja käytetystä ajasta. 6 viikon sääkaappitesti vastasi suunnilleen 93 viikon ulkotestejä. Puualustan laatu vaikutti maalien kestävyyteen. Hilseilyä ja kuplimista esiintyi merkitsevästi enemmän mäntypinnalla kuin kuusipinnalla. Halkeilu ei riippunut puulajista. Puun pinnan karheus vaikutti hilseilytyyppiin.

KW - coatings

KW - wood

KW - weather resistance

KW - wooden structures

KW - paints

KW - surface finishing

KW - weathering

KW - weatherproofing

KW - pine wood

KW - spruce wood

KW - testing

M3 - Report

SN - 951-38-2759-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Puun maalipinnoitteiden säänkestävyyden testaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Paajanen L. Puun maalipinnoitteiden säänkestävyyden testaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 75 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 458).