Puuntyöstössä syntyvä melu

Pertti Viitaniemi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Puuntyöstökoneiden melu syntyy värinöistä, virtaus- ja iskuäänistä. Työstömelu on voimakkainta leikkuusuunnissa, joissa terä joutuu katkaisemaan puun syyt. Kuivan puun työstö on meluisampaa kuin tuoreen puun työstö. Lastunpaksuuden kasvu lisää työstömelua. Voimakkainta tämä on suuren rintakulman omaavilla terillä. Työstettävän kappaleen ja työstökoneen tärinät lisäävät aina melutasoa. Puuntyöstössä syntyvä melu on aina usean eri tekijän yhteisvaikutuksen summa. Suuruusluokaltaan melu on keskimäärin 95 - 105 dB. Yksinomaan työstötekijöihin vaikuttamalla ei melutason vaimennus alle 85 dB (A) ole mahdollista. Näin ollen riittävän alhaisen melutason saavuttamiseksi työstökone on koteloitava.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages44
ISBN (Print)951-38-3402-6
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number601
ISSN0358-5077

Fingerprint

woodworking

Keywords

  • wood
  • machining
  • equipments
  • noise
  • vibrations
  • turbulence
  • impact noise

Cite this

Viitaniemi, P. (1989). Puuntyöstössä syntyvä melu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 601
Viitaniemi, Pertti. / Puuntyöstössä syntyvä melu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 601).
@book{780d4c00971541dd89e3c6fb7bc5410e,
title = "Puunty{\"o}st{\"o}ss{\"a} syntyv{\"a} melu",
abstract = "Puunty{\"o}st{\"o}koneiden melu syntyy v{\"a}rin{\"o}ist{\"a}, virtaus- ja isku{\"a}{\"a}nist{\"a}. Ty{\"o}st{\"o}melu on voimakkainta leikkuusuunnissa, joissa ter{\"a} joutuu katkaisemaan puun syyt. Kuivan puun ty{\"o}st{\"o} on meluisampaa kuin tuoreen puun ty{\"o}st{\"o}. Lastunpaksuuden kasvu lis{\"a}{\"a} ty{\"o}st{\"o}melua. Voimakkainta t{\"a}m{\"a} on suuren rintakulman omaavilla terill{\"a}. Ty{\"o}stett{\"a}v{\"a}n kappaleen ja ty{\"o}st{\"o}koneen t{\"a}rin{\"a}t lis{\"a}{\"a}v{\"a}t aina melutasoa. Puunty{\"o}st{\"o}ss{\"a} syntyv{\"a} melu on aina usean eri tekij{\"a}n yhteisvaikutuksen summa. Suuruusluokaltaan melu on keskim{\"a}{\"a}rin 95 - 105 dB. Yksinomaan ty{\"o}st{\"o}tekij{\"o}ihin vaikuttamalla ei melutason vaimennus alle 85 dB (A) ole mahdollista. N{\"a}in ollen riitt{\"a}v{\"a}n alhaisen melutason saavuttamiseksi ty{\"o}st{\"o}kone on koteloitava.",
keywords = "wood, machining, equipments, noise, vibrations, turbulence, impact noise",
author = "Pertti Viitaniemi",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3402-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "601",
address = "Finland",

}

Viitaniemi, P 1989, Puuntyöstössä syntyvä melu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 601, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puuntyöstössä syntyvä melu. / Viitaniemi, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 601).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puuntyöstössä syntyvä melu

AU - Viitaniemi, Pertti

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Puuntyöstökoneiden melu syntyy värinöistä, virtaus- ja iskuäänistä. Työstömelu on voimakkainta leikkuusuunnissa, joissa terä joutuu katkaisemaan puun syyt. Kuivan puun työstö on meluisampaa kuin tuoreen puun työstö. Lastunpaksuuden kasvu lisää työstömelua. Voimakkainta tämä on suuren rintakulman omaavilla terillä. Työstettävän kappaleen ja työstökoneen tärinät lisäävät aina melutasoa. Puuntyöstössä syntyvä melu on aina usean eri tekijän yhteisvaikutuksen summa. Suuruusluokaltaan melu on keskimäärin 95 - 105 dB. Yksinomaan työstötekijöihin vaikuttamalla ei melutason vaimennus alle 85 dB (A) ole mahdollista. Näin ollen riittävän alhaisen melutason saavuttamiseksi työstökone on koteloitava.

AB - Puuntyöstökoneiden melu syntyy värinöistä, virtaus- ja iskuäänistä. Työstömelu on voimakkainta leikkuusuunnissa, joissa terä joutuu katkaisemaan puun syyt. Kuivan puun työstö on meluisampaa kuin tuoreen puun työstö. Lastunpaksuuden kasvu lisää työstömelua. Voimakkainta tämä on suuren rintakulman omaavilla terillä. Työstettävän kappaleen ja työstökoneen tärinät lisäävät aina melutasoa. Puuntyöstössä syntyvä melu on aina usean eri tekijän yhteisvaikutuksen summa. Suuruusluokaltaan melu on keskimäärin 95 - 105 dB. Yksinomaan työstötekijöihin vaikuttamalla ei melutason vaimennus alle 85 dB (A) ole mahdollista. Näin ollen riittävän alhaisen melutason saavuttamiseksi työstökone on koteloitava.

KW - wood

KW - machining

KW - equipments

KW - noise

KW - vibrations

KW - turbulence

KW - impact noise

M3 - Report

SN - 951-38-3402-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Puuntyöstössä syntyvä melu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viitaniemi P. Puuntyöstössä syntyvä melu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 601).