Puuntyöstöterien tribologia ja pinnoitustekniikka

Pasi Hemmilä, Juhani Valli, Karl Olof Sommardahl, Arto Usenius

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin ohuiden kovien PVD- ja CDV-pinnoitteiden vaikutusta puuntyöstöterien kulumiseen. PVD-pinnoitteena tutkittiin titaaninitridiä ja CDV-pinnoitteena titaanikarbidin ja titaaninitridin yhdistelmiä. Alussa esitetään lyhyesti pinnoitteiden valmistuksen ja laadunvalvonnan perusteet. Terien kulumista selvitettiin laboratoriossa höyläys-, sorvaus- ja jyrsinkokeilla. Teollisuudessa terien kulumista selvitettiin lisäksi särmäyskursokokeiden avulla. Terien kuluneisuutta mitattiin painamalla terän suu lyijylevyyn. Painaumasta otetusta valokuvasta mitattiin terän rintapinnan, päästöpinnan ja särmän kuluma. Särmäyskursoja tutkittiin sahalaitoksella normaaleissa luotanto-olosuhteissa. Sekä pyörösahanterillä että varsinaisilla haketusterillä pinnoitetut ja pinnoittamattomat terät kuluivat suunnilleen yhtä paljon. Kuivaa puuta höylättäessä ja terän suun kulumisen muutosta tarkasteltaessa 20 km:n leikkuumatkalla PVD-pinnoitetulla terällä rintapinnan kuluma oli noin 60 % ja EVD-pinnoitetulla terällä noin 25 % pienempi kuin pinnoittamattomalla vertailuterällä. Puuviilua sorvattaessa paras kulutuskestävyys saatiin PVD-pinnoitetulla terällä. Seuraavaksi paras kululuskestävyys saatiin CDV-pinnoitetulla terällä. Kuivaa mäntyä jyrsittäessä PVD-pinnoitetun terän kuluma rintapinnalla oli vain puolet siitä mitä se oli pinnoittamattomalla terällä. Päästöpinnan kulumisessa ei ollut eroja. Lastulevyä jyrsittäessä PVD-pinnoitettu terä kului noin 30 % vähemmän kuin pinnoittamaton. Vastaavat tulokset saatiin myös vaneria jyrsittäessä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages76
ISBN (Print)951-38-2970-7
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number500
ISSN0358-5077

Fingerprint

Charadriiformes
Technology

Keywords

  • woodworking machinery
  • blade coating
  • wear resistance

Cite this

Hemmilä, P., Valli, J., Sommardahl, K. O., & Usenius, A. (1987). Puuntyöstöterien tribologia ja pinnoitustekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 500
Hemmilä, Pasi ; Valli, Juhani ; Sommardahl, Karl Olof ; Usenius, Arto. / Puuntyöstöterien tribologia ja pinnoitustekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 500).
@book{920d4664b8834095bc310b891f718f62,
title = "Puunty{\"o}st{\"o}terien tribologia ja pinnoitustekniikka",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin ohuiden kovien PVD- ja CDV-pinnoitteiden vaikutusta puunty{\"o}st{\"o}terien kulumiseen. PVD-pinnoitteena tutkittiin titaaninitridi{\"a} ja CDV-pinnoitteena titaanikarbidin ja titaaninitridin yhdistelmi{\"a}. Alussa esitet{\"a}{\"a}n lyhyesti pinnoitteiden valmistuksen ja laadunvalvonnan perusteet. Terien kulumista selvitettiin laboratoriossa h{\"o}yl{\"a}ys-, sorvaus- ja jyrsinkokeilla. Teollisuudessa terien kulumista selvitettiin lis{\"a}ksi s{\"a}rm{\"a}yskursokokeiden avulla. Terien kuluneisuutta mitattiin painamalla ter{\"a}n suu lyijylevyyn. Painaumasta otetusta valokuvasta mitattiin ter{\"a}n rintapinnan, p{\"a}{\"a}st{\"o}pinnan ja s{\"a}rm{\"a}n kuluma. S{\"a}rm{\"a}yskursoja tutkittiin sahalaitoksella normaaleissa luotanto-olosuhteissa. Sek{\"a} py{\"o}r{\"o}sahanterill{\"a} ett{\"a} varsinaisilla haketusterill{\"a} pinnoitetut ja pinnoittamattomat ter{\"a}t kuluivat suunnilleen yht{\"a} paljon. Kuivaa puuta h{\"o}yl{\"a}tt{\"a}ess{\"a} ja ter{\"a}n suun kulumisen muutosta tarkasteltaessa 20 km:n leikkuumatkalla PVD-pinnoitetulla ter{\"a}ll{\"a} rintapinnan kuluma oli noin 60 {\%} ja EVD-pinnoitetulla ter{\"a}ll{\"a} noin 25 {\%} pienempi kuin pinnoittamattomalla vertailuter{\"a}ll{\"a}. Puuviilua sorvattaessa paras kulutuskest{\"a}vyys saatiin PVD-pinnoitetulla ter{\"a}ll{\"a}. Seuraavaksi paras kululuskest{\"a}vyys saatiin CDV-pinnoitetulla ter{\"a}ll{\"a}. Kuivaa m{\"a}nty{\"a} jyrsitt{\"a}ess{\"a} PVD-pinnoitetun ter{\"a}n kuluma rintapinnalla oli vain puolet siit{\"a} mit{\"a} se oli pinnoittamattomalla ter{\"a}ll{\"a}. P{\"a}{\"a}st{\"o}pinnan kulumisessa ei ollut eroja. Lastulevy{\"a} jyrsitt{\"a}ess{\"a} PVD-pinnoitettu ter{\"a} kului noin 30 {\%} v{\"a}hemm{\"a}n kuin pinnoittamaton. Vastaavat tulokset saatiin my{\"o}s vaneria jyrsitt{\"a}ess{\"a}.",
keywords = "woodworking machinery, blade coating, wear resistance",
author = "Pasi Hemmil{\"a} and Juhani Valli and Sommardahl, {Karl Olof} and Arto Usenius",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2970-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "500",
address = "Finland",

}

Hemmilä, P, Valli, J, Sommardahl, KO & Usenius, A 1987, Puuntyöstöterien tribologia ja pinnoitustekniikka. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 500, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puuntyöstöterien tribologia ja pinnoitustekniikka. / Hemmilä, Pasi; Valli, Juhani; Sommardahl, Karl Olof; Usenius, Arto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 500).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puuntyöstöterien tribologia ja pinnoitustekniikka

AU - Hemmilä, Pasi

AU - Valli, Juhani

AU - Sommardahl, Karl Olof

AU - Usenius, Arto

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin ohuiden kovien PVD- ja CDV-pinnoitteiden vaikutusta puuntyöstöterien kulumiseen. PVD-pinnoitteena tutkittiin titaaninitridiä ja CDV-pinnoitteena titaanikarbidin ja titaaninitridin yhdistelmiä. Alussa esitetään lyhyesti pinnoitteiden valmistuksen ja laadunvalvonnan perusteet. Terien kulumista selvitettiin laboratoriossa höyläys-, sorvaus- ja jyrsinkokeilla. Teollisuudessa terien kulumista selvitettiin lisäksi särmäyskursokokeiden avulla. Terien kuluneisuutta mitattiin painamalla terän suu lyijylevyyn. Painaumasta otetusta valokuvasta mitattiin terän rintapinnan, päästöpinnan ja särmän kuluma. Särmäyskursoja tutkittiin sahalaitoksella normaaleissa luotanto-olosuhteissa. Sekä pyörösahanterillä että varsinaisilla haketusterillä pinnoitetut ja pinnoittamattomat terät kuluivat suunnilleen yhtä paljon. Kuivaa puuta höylättäessä ja terän suun kulumisen muutosta tarkasteltaessa 20 km:n leikkuumatkalla PVD-pinnoitetulla terällä rintapinnan kuluma oli noin 60 % ja EVD-pinnoitetulla terällä noin 25 % pienempi kuin pinnoittamattomalla vertailuterällä. Puuviilua sorvattaessa paras kulutuskestävyys saatiin PVD-pinnoitetulla terällä. Seuraavaksi paras kululuskestävyys saatiin CDV-pinnoitetulla terällä. Kuivaa mäntyä jyrsittäessä PVD-pinnoitetun terän kuluma rintapinnalla oli vain puolet siitä mitä se oli pinnoittamattomalla terällä. Päästöpinnan kulumisessa ei ollut eroja. Lastulevyä jyrsittäessä PVD-pinnoitettu terä kului noin 30 % vähemmän kuin pinnoittamaton. Vastaavat tulokset saatiin myös vaneria jyrsittäessä.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin ohuiden kovien PVD- ja CDV-pinnoitteiden vaikutusta puuntyöstöterien kulumiseen. PVD-pinnoitteena tutkittiin titaaninitridiä ja CDV-pinnoitteena titaanikarbidin ja titaaninitridin yhdistelmiä. Alussa esitetään lyhyesti pinnoitteiden valmistuksen ja laadunvalvonnan perusteet. Terien kulumista selvitettiin laboratoriossa höyläys-, sorvaus- ja jyrsinkokeilla. Teollisuudessa terien kulumista selvitettiin lisäksi särmäyskursokokeiden avulla. Terien kuluneisuutta mitattiin painamalla terän suu lyijylevyyn. Painaumasta otetusta valokuvasta mitattiin terän rintapinnan, päästöpinnan ja särmän kuluma. Särmäyskursoja tutkittiin sahalaitoksella normaaleissa luotanto-olosuhteissa. Sekä pyörösahanterillä että varsinaisilla haketusterillä pinnoitetut ja pinnoittamattomat terät kuluivat suunnilleen yhtä paljon. Kuivaa puuta höylättäessä ja terän suun kulumisen muutosta tarkasteltaessa 20 km:n leikkuumatkalla PVD-pinnoitetulla terällä rintapinnan kuluma oli noin 60 % ja EVD-pinnoitetulla terällä noin 25 % pienempi kuin pinnoittamattomalla vertailuterällä. Puuviilua sorvattaessa paras kulutuskestävyys saatiin PVD-pinnoitetulla terällä. Seuraavaksi paras kululuskestävyys saatiin CDV-pinnoitetulla terällä. Kuivaa mäntyä jyrsittäessä PVD-pinnoitetun terän kuluma rintapinnalla oli vain puolet siitä mitä se oli pinnoittamattomalla terällä. Päästöpinnan kulumisessa ei ollut eroja. Lastulevyä jyrsittäessä PVD-pinnoitettu terä kului noin 30 % vähemmän kuin pinnoittamaton. Vastaavat tulokset saatiin myös vaneria jyrsittäessä.

KW - woodworking machinery

KW - blade coating

KW - wear resistance

M3 - Report

SN - 951-38-2970-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Puuntyöstöterien tribologia ja pinnoitustekniikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hemmilä P, Valli J, Sommardahl KO, Usenius A. Puuntyöstöterien tribologia ja pinnoitustekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 500).