Puurakenteiden lahoisuuden määrittäminen

Hannu Viitanen, Seppo Elsinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan rakenteiden vaurioitumista, vaurioiden aiheuttajia sekä vaurioiden havaitsemista puurakenteissa. Rakenteiden kunnon määrityksen kannalta hankalimpia kohteita ovat suljetut rakenteet, jotka joutuvat alttiiksi kosteudelle, esim. lattiat, seinien alaosat ja kattorakenteet. Puumateriaalin biologisten vaurioiden havaitsemiseen ja todentamiseen on kehitetty erilaisia menetelmiä, ja niitä tutkitaan eri puolilla maailmaa. Vaurioiden havaitsemisen keskeisiä ongelmia ovat puumateriaalin luontainen vaihtelevuus, biologisten vaurioiden monimuotoisuus ja ympäristötekijöiden (kosteus, eri rakennetyypit ja materiaalit) vaikutus tutkimuskohteeseen. Tällä hetkellä käytössä olevat menetelmät ovat lähinnä rikkovia menetelmiä puun pinnan lujuuden ja kovuuden mittaaminen, näytteiden otto ja niiden tutkiminen, lujuusmääritykset, endoskopia, mikroskooppitutkimukset ja analyysit. Luotettavia rikkomattomia menetelmiä ei toistaiseksi ole saatu kehitetyksi. Tutkituimpia kehitysvaiheessa olevia menetelmiä ovat äänen kulkuun perustuva tekniikka (ultraääni, äänen nopeus, äänen voimakkuus ja vaimeneminen, äänipulssitekniikka), säteilyyn perustuva tekniikka (röntgenmenetelmä, tomografia), radioaaltoihin perustuvat tekniikat (puututka) sekä kemialliset menetelmät (hiilidioksidipitoisuus, reagenssit).
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-3200-7
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number881
ISSN0358-5085

Keywords

  • wooden structures
  • decay
  • examination

Cite this

Viitanen, H., & Elsinen, S. (1988). Puurakenteiden lahoisuuden määrittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 881
Viitanen, Hannu ; Elsinen, Seppo. / Puurakenteiden lahoisuuden määrittäminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 881).
@book{dbfdb95d29a646b989707422c1191b02,
title = "Puurakenteiden lahoisuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan rakenteiden vaurioitumista, vaurioiden aiheuttajia sek{\"a} vaurioiden havaitsemista puurakenteissa. Rakenteiden kunnon m{\"a}{\"a}rityksen kannalta hankalimpia kohteita ovat suljetut rakenteet, jotka joutuvat alttiiksi kosteudelle, esim. lattiat, seinien alaosat ja kattorakenteet. Puumateriaalin biologisten vaurioiden havaitsemiseen ja todentamiseen on kehitetty erilaisia menetelmi{\"a}, ja niit{\"a} tutkitaan eri puolilla maailmaa. Vaurioiden havaitsemisen keskeisi{\"a} ongelmia ovat puumateriaalin luontainen vaihtelevuus, biologisten vaurioiden monimuotoisuus ja ymp{\"a}rist{\"o}tekij{\"o}iden (kosteus, eri rakennetyypit ja materiaalit) vaikutus tutkimuskohteeseen. T{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevat menetelm{\"a}t ovat l{\"a}hinn{\"a} rikkovia menetelmi{\"a} puun pinnan lujuuden ja kovuuden mittaaminen, n{\"a}ytteiden otto ja niiden tutkiminen, lujuusm{\"a}{\"a}ritykset, endoskopia, mikroskooppitutkimukset ja analyysit. Luotettavia rikkomattomia menetelmi{\"a} ei toistaiseksi ole saatu kehitetyksi. Tutkituimpia kehitysvaiheessa olevia menetelmi{\"a} ovat {\"a}{\"a}nen kulkuun perustuva tekniikka (ultra{\"a}{\"a}ni, {\"a}{\"a}nen nopeus, {\"a}{\"a}nen voimakkuus ja vaimeneminen, {\"a}{\"a}nipulssitekniikka), s{\"a}teilyyn perustuva tekniikka (r{\"o}ntgenmenetelm{\"a}, tomografia), radioaaltoihin perustuvat tekniikat (puututka) sek{\"a} kemialliset menetelm{\"a}t (hiilidioksidipitoisuus, reagenssit).",
keywords = "wooden structures, decay, examination",
author = "Hannu Viitanen and Seppo Elsinen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3200-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "881",
address = "Finland",

}

Viitanen, H & Elsinen, S 1988, Puurakenteiden lahoisuuden määrittäminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 881, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puurakenteiden lahoisuuden määrittäminen. / Viitanen, Hannu; Elsinen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 881).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puurakenteiden lahoisuuden määrittäminen

AU - Viitanen, Hannu

AU - Elsinen, Seppo

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan rakenteiden vaurioitumista, vaurioiden aiheuttajia sekä vaurioiden havaitsemista puurakenteissa. Rakenteiden kunnon määrityksen kannalta hankalimpia kohteita ovat suljetut rakenteet, jotka joutuvat alttiiksi kosteudelle, esim. lattiat, seinien alaosat ja kattorakenteet. Puumateriaalin biologisten vaurioiden havaitsemiseen ja todentamiseen on kehitetty erilaisia menetelmiä, ja niitä tutkitaan eri puolilla maailmaa. Vaurioiden havaitsemisen keskeisiä ongelmia ovat puumateriaalin luontainen vaihtelevuus, biologisten vaurioiden monimuotoisuus ja ympäristötekijöiden (kosteus, eri rakennetyypit ja materiaalit) vaikutus tutkimuskohteeseen. Tällä hetkellä käytössä olevat menetelmät ovat lähinnä rikkovia menetelmiä puun pinnan lujuuden ja kovuuden mittaaminen, näytteiden otto ja niiden tutkiminen, lujuusmääritykset, endoskopia, mikroskooppitutkimukset ja analyysit. Luotettavia rikkomattomia menetelmiä ei toistaiseksi ole saatu kehitetyksi. Tutkituimpia kehitysvaiheessa olevia menetelmiä ovat äänen kulkuun perustuva tekniikka (ultraääni, äänen nopeus, äänen voimakkuus ja vaimeneminen, äänipulssitekniikka), säteilyyn perustuva tekniikka (röntgenmenetelmä, tomografia), radioaaltoihin perustuvat tekniikat (puututka) sekä kemialliset menetelmät (hiilidioksidipitoisuus, reagenssit).

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan rakenteiden vaurioitumista, vaurioiden aiheuttajia sekä vaurioiden havaitsemista puurakenteissa. Rakenteiden kunnon määrityksen kannalta hankalimpia kohteita ovat suljetut rakenteet, jotka joutuvat alttiiksi kosteudelle, esim. lattiat, seinien alaosat ja kattorakenteet. Puumateriaalin biologisten vaurioiden havaitsemiseen ja todentamiseen on kehitetty erilaisia menetelmiä, ja niitä tutkitaan eri puolilla maailmaa. Vaurioiden havaitsemisen keskeisiä ongelmia ovat puumateriaalin luontainen vaihtelevuus, biologisten vaurioiden monimuotoisuus ja ympäristötekijöiden (kosteus, eri rakennetyypit ja materiaalit) vaikutus tutkimuskohteeseen. Tällä hetkellä käytössä olevat menetelmät ovat lähinnä rikkovia menetelmiä puun pinnan lujuuden ja kovuuden mittaaminen, näytteiden otto ja niiden tutkiminen, lujuusmääritykset, endoskopia, mikroskooppitutkimukset ja analyysit. Luotettavia rikkomattomia menetelmiä ei toistaiseksi ole saatu kehitetyksi. Tutkituimpia kehitysvaiheessa olevia menetelmiä ovat äänen kulkuun perustuva tekniikka (ultraääni, äänen nopeus, äänen voimakkuus ja vaimeneminen, äänipulssitekniikka), säteilyyn perustuva tekniikka (röntgenmenetelmä, tomografia), radioaaltoihin perustuvat tekniikat (puututka) sekä kemialliset menetelmät (hiilidioksidipitoisuus, reagenssit).

KW - wooden structures

KW - decay

KW - examination

M3 - Report

SN - 951-38-3200-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Puurakenteiden lahoisuuden määrittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viitanen H, Elsinen S. Puurakenteiden lahoisuuden määrittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 881).