Puurakenteiset märät ja kosteat tilat: Suunnitteluperiaatteita ja rakenneratkaisuja

Ari Kauppi, Leena Paajanen, Liisa Rautiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Märkien ja kosteiden tilojen käyttö on viime vuosien aikana sekä lisääntynyt määrällisesti että muuttunut laadullisesti toisenlaiseksi kuin aikaisemmin. Tämä asettaa entistä suurempia vaatimuksia rakenteille. Koska rakenneratkaisuissa esiintyy selviä suunnittelu- ja työvirheitä, ovat märkien ja kosteiden tilojen vauriot lisääntyneet huomattavasti. Julkaisussa annetaan puurakenteisten märkien ja kosteiden tilojen suunnittelijoille ja rakentajille rakennesuunnitteluun ja toteutukseen liittyviä neuvona ja ohjeita toimivien rakenneratkaisujen aikaansaamiseksi sekä uudisrakennuksiin että peruskorjattaviin rakennuksiin. Aluksi esitetään lyhyesti puurakenteisten märkätilojen toimintaan vaikuttavia tekijöitä ja käsitellään rakenteiden suojausta sekä rakenteellisin että kemiallisin menetelmin. Myös puun ja puutuotteiden käyttöedellytyksiä ja sopivuutta märkätiloihin sekä rakenteiden pintamateriaalien ja eristystarvikkeiden ominaisuuksia ja käyttöä tarkastellaan. Pääpaino kohdistetaan puurakenteisten märkien ja kosteiden tilojen lattia-, seinä- ja kattorakenteiden sekä näiden välisten yhtymäkohtien suunnitteluperiaatteiden, rakenneratkaisujen ja myös jossain määrin työtapaohjeiden esittämiseen. Esitettävät periaatteet, ratkaisut ja ohjeet perustuvat osin tutkimuksen yhteydessä tehtyihin laboratoriokokeisiin ja saatuun palautetietoon sekä osin tehtyihin teoreettisiin ja kirjallisuusselvityksiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages71
ISBN (Print)951-38-2151-X
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number364
ISSN0358-5085

Keywords

  • wooden structures
  • bathrooms
  • coatings
  • construction materials
  • moisture

Cite this

Kauppi, A., Paajanen, L., & Rautiainen, L. (1984). Puurakenteiset märät ja kosteat tilat: Suunnitteluperiaatteita ja rakenneratkaisuja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 364
Kauppi, Ari ; Paajanen, Leena ; Rautiainen, Liisa. / Puurakenteiset märät ja kosteat tilat : Suunnitteluperiaatteita ja rakenneratkaisuja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 71 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 364).
@book{9239dc5f31664f0da1964eb396b5ea8f,
title = "Puurakenteiset m{\"a}r{\"a}t ja kosteat tilat: Suunnitteluperiaatteita ja rakenneratkaisuja",
abstract = "M{\"a}rkien ja kosteiden tilojen k{\"a}ytt{\"o} on viime vuosien aikana sek{\"a} lis{\"a}{\"a}ntynyt m{\"a}{\"a}r{\"a}llisesti ett{\"a} muuttunut laadullisesti toisenlaiseksi kuin aikaisemmin. T{\"a}m{\"a} asettaa entist{\"a} suurempia vaatimuksia rakenteille. Koska rakenneratkaisuissa esiintyy selvi{\"a} suunnittelu- ja ty{\"o}virheit{\"a}, ovat m{\"a}rkien ja kosteiden tilojen vauriot lis{\"a}{\"a}ntyneet huomattavasti. Julkaisussa annetaan puurakenteisten m{\"a}rkien ja kosteiden tilojen suunnittelijoille ja rakentajille rakennesuunnitteluun ja toteutukseen liittyvi{\"a} neuvona ja ohjeita toimivien rakenneratkaisujen aikaansaamiseksi sek{\"a} uudisrakennuksiin ett{\"a} peruskorjattaviin rakennuksiin. Aluksi esitet{\"a}{\"a}n lyhyesti puurakenteisten m{\"a}rk{\"a}tilojen toimintaan vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ja k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n rakenteiden suojausta sek{\"a} rakenteellisin ett{\"a} kemiallisin menetelmin. My{\"o}s puun ja puutuotteiden k{\"a}ytt{\"o}edellytyksi{\"a} ja sopivuutta m{\"a}rk{\"a}tiloihin sek{\"a} rakenteiden pintamateriaalien ja eristystarvikkeiden ominaisuuksia ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a} tarkastellaan. P{\"a}{\"a}paino kohdistetaan puurakenteisten m{\"a}rkien ja kosteiden tilojen lattia-, sein{\"a}- ja kattorakenteiden sek{\"a} n{\"a}iden v{\"a}listen yhtym{\"a}kohtien suunnitteluperiaatteiden, rakenneratkaisujen ja my{\"o}s jossain m{\"a}{\"a}rin ty{\"o}tapaohjeiden esitt{\"a}miseen. Esitett{\"a}v{\"a}t periaatteet, ratkaisut ja ohjeet perustuvat osin tutkimuksen yhteydess{\"a} tehtyihin laboratoriokokeisiin ja saatuun palautetietoon sek{\"a} osin tehtyihin teoreettisiin ja kirjallisuusselvityksiin.",
keywords = "wooden structures, bathrooms, coatings, construction materials, moisture",
author = "Ari Kauppi and Leena Paajanen and Liisa Rautiainen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2151-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "364",
address = "Finland",

}

Kauppi, A, Paajanen, L & Rautiainen, L 1984, Puurakenteiset märät ja kosteat tilat: Suunnitteluperiaatteita ja rakenneratkaisuja. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 364, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puurakenteiset märät ja kosteat tilat : Suunnitteluperiaatteita ja rakenneratkaisuja. / Kauppi, Ari; Paajanen, Leena; Rautiainen, Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 71 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 364).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puurakenteiset märät ja kosteat tilat

T2 - Suunnitteluperiaatteita ja rakenneratkaisuja

AU - Kauppi, Ari

AU - Paajanen, Leena

AU - Rautiainen, Liisa

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Märkien ja kosteiden tilojen käyttö on viime vuosien aikana sekä lisääntynyt määrällisesti että muuttunut laadullisesti toisenlaiseksi kuin aikaisemmin. Tämä asettaa entistä suurempia vaatimuksia rakenteille. Koska rakenneratkaisuissa esiintyy selviä suunnittelu- ja työvirheitä, ovat märkien ja kosteiden tilojen vauriot lisääntyneet huomattavasti. Julkaisussa annetaan puurakenteisten märkien ja kosteiden tilojen suunnittelijoille ja rakentajille rakennesuunnitteluun ja toteutukseen liittyviä neuvona ja ohjeita toimivien rakenneratkaisujen aikaansaamiseksi sekä uudisrakennuksiin että peruskorjattaviin rakennuksiin. Aluksi esitetään lyhyesti puurakenteisten märkätilojen toimintaan vaikuttavia tekijöitä ja käsitellään rakenteiden suojausta sekä rakenteellisin että kemiallisin menetelmin. Myös puun ja puutuotteiden käyttöedellytyksiä ja sopivuutta märkätiloihin sekä rakenteiden pintamateriaalien ja eristystarvikkeiden ominaisuuksia ja käyttöä tarkastellaan. Pääpaino kohdistetaan puurakenteisten märkien ja kosteiden tilojen lattia-, seinä- ja kattorakenteiden sekä näiden välisten yhtymäkohtien suunnitteluperiaatteiden, rakenneratkaisujen ja myös jossain määrin työtapaohjeiden esittämiseen. Esitettävät periaatteet, ratkaisut ja ohjeet perustuvat osin tutkimuksen yhteydessä tehtyihin laboratoriokokeisiin ja saatuun palautetietoon sekä osin tehtyihin teoreettisiin ja kirjallisuusselvityksiin.

AB - Märkien ja kosteiden tilojen käyttö on viime vuosien aikana sekä lisääntynyt määrällisesti että muuttunut laadullisesti toisenlaiseksi kuin aikaisemmin. Tämä asettaa entistä suurempia vaatimuksia rakenteille. Koska rakenneratkaisuissa esiintyy selviä suunnittelu- ja työvirheitä, ovat märkien ja kosteiden tilojen vauriot lisääntyneet huomattavasti. Julkaisussa annetaan puurakenteisten märkien ja kosteiden tilojen suunnittelijoille ja rakentajille rakennesuunnitteluun ja toteutukseen liittyviä neuvona ja ohjeita toimivien rakenneratkaisujen aikaansaamiseksi sekä uudisrakennuksiin että peruskorjattaviin rakennuksiin. Aluksi esitetään lyhyesti puurakenteisten märkätilojen toimintaan vaikuttavia tekijöitä ja käsitellään rakenteiden suojausta sekä rakenteellisin että kemiallisin menetelmin. Myös puun ja puutuotteiden käyttöedellytyksiä ja sopivuutta märkätiloihin sekä rakenteiden pintamateriaalien ja eristystarvikkeiden ominaisuuksia ja käyttöä tarkastellaan. Pääpaino kohdistetaan puurakenteisten märkien ja kosteiden tilojen lattia-, seinä- ja kattorakenteiden sekä näiden välisten yhtymäkohtien suunnitteluperiaatteiden, rakenneratkaisujen ja myös jossain määrin työtapaohjeiden esittämiseen. Esitettävät periaatteet, ratkaisut ja ohjeet perustuvat osin tutkimuksen yhteydessä tehtyihin laboratoriokokeisiin ja saatuun palautetietoon sekä osin tehtyihin teoreettisiin ja kirjallisuusselvityksiin.

KW - wooden structures

KW - bathrooms

KW - coatings

KW - construction materials

KW - moisture

M3 - Report

SN - 951-38-2151-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Puurakenteiset märät ja kosteat tilat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kauppi A, Paajanen L, Rautiainen L. Puurakenteiset märät ja kosteat tilat: Suunnitteluperiaatteita ja rakenneratkaisuja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 71 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 364).