Puutalon rakenteet: Ala- ja välipohjat sekä seinärakenteet

Markku Kortesmaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämän tutkimuksen lähtökohta ovat yleiset, avoimet, hierarkkiset ja moduloidut rakennusjärjestelmät, joita on kehitetty TEKESin teollisen rakentamisen teknologiaohjelmassa. Järjestelmistä esitetään sovellus puurakentamiseen sekä pientaloja että pienkerrostaloja ajatellen. Erityisesti keskitytään puisiin ala- ja välipohjarakenteisiin, joista esitetään rakennevaihtoehtoja liitosratkaisuineen. Rakennusjärjestelmistä on pääpaino pilari-palkki-järjestelmässä, joka soveltunee parhaiten pienkerrostaloratkaisuihin. Perinteisestä kantavat seinät -järjestelmästä on esitetty meillä hieman tuntemattomampi rakenneratkaisu, jossa seinät alkavat aina ala- tai välipohjan päältä. Tämä ns. "Platform"-järjestelmä on käytössä erityisesti Norjassa ja Ruotsissa, joissa kummassakin rakennetaan enemmän kuin meillä puisia ala- ja välipohjia. Ala- ja välipohjaratkaisuissa on kiinnitetty erityistä huomiota näiden rakenteiden värähtelyjen eliminoimiseen. Ratkaisuina on päädytty tekemään rakenne jäykäksi yleensä mitoittamalla lattiapalkit massiivisiksi ja ottamalla yläpuolen pintalevy tehokkaasti mukaan liimaamalla se palkkeihin. Koska värähtelyn pääasiallisena syynä on kävely lattialla (pistekuorma), hyvään lopputulokseen päästään, kun lattia jäykistetään poikittaissuunnassa. Sopivia keinoja ovat paremmuusjärjestyksessa palkkien väliin liimanaulattu poikittaispalkki ja palkkien päälle lisätyt sekundaaripalkit.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages134
ISBN (Print)951-38-4679-2
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1585
ISSN1235-0605

Keywords

 • construction
 • wooden structures
 • structural timber
 • walls
 • facades
 • floors
 • buildings
 • small houses
 • columns (support)
 • beams (support)
 • dimensioning
 • vibration
 • loads
 • stiffness
 • reinforcement (structures)
 • bearing strength
 • noise reduction
 • thermal insulation
 • moisture
 • platform

Cite this

Kortesmaa, M. (1994). Puutalon rakenteet: Ala- ja välipohjat sekä seinärakenteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1585
Kortesmaa, Markku. / Puutalon rakenteet : Ala- ja välipohjat sekä seinärakenteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 134 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1585).
@book{882a5b6d723e4c00be9970b853930f55,
title = "Puutalon rakenteet: Ala- ja v{\"a}lipohjat sek{\"a} sein{\"a}rakenteet",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen l{\"a}ht{\"o}kohta ovat yleiset, avoimet, hierarkkiset ja moduloidut rakennusj{\"a}rjestelm{\"a}t, joita on kehitetty TEKESin teollisen rakentamisen teknologiaohjelmassa. J{\"a}rjestelmist{\"a} esitet{\"a}{\"a}n sovellus puurakentamiseen sek{\"a} pientaloja ett{\"a} pienkerrostaloja ajatellen. Erityisesti keskityt{\"a}{\"a}n puisiin ala- ja v{\"a}lipohjarakenteisiin, joista esitet{\"a}{\"a}n rakennevaihtoehtoja liitosratkaisuineen. Rakennusj{\"a}rjestelmist{\"a} on p{\"a}{\"a}paino pilari-palkki-j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}, joka soveltunee parhaiten pienkerrostaloratkaisuihin. Perinteisest{\"a} kantavat sein{\"a}t -j{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a} on esitetty meill{\"a} hieman tuntemattomampi rakenneratkaisu, jossa sein{\"a}t alkavat aina ala- tai v{\"a}lipohjan p{\"a}{\"a}lt{\"a}. T{\"a}m{\"a} ns. {"}Platform{"}-j{\"a}rjestelm{\"a} on k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} erityisesti Norjassa ja Ruotsissa, joissa kummassakin rakennetaan enemm{\"a}n kuin meill{\"a} puisia ala- ja v{\"a}lipohjia. Ala- ja v{\"a}lipohjaratkaisuissa on kiinnitetty erityist{\"a} huomiota n{\"a}iden rakenteiden v{\"a}r{\"a}htelyjen eliminoimiseen. Ratkaisuina on p{\"a}{\"a}dytty tekem{\"a}{\"a}n rakenne j{\"a}yk{\"a}ksi yleens{\"a} mitoittamalla lattiapalkit massiivisiksi ja ottamalla yl{\"a}puolen pintalevy tehokkaasti mukaan liimaamalla se palkkeihin. Koska v{\"a}r{\"a}htelyn p{\"a}{\"a}asiallisena syyn{\"a} on k{\"a}vely lattialla (pistekuorma), hyv{\"a}{\"a}n lopputulokseen p{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a}n, kun lattia j{\"a}ykistet{\"a}{\"a}n poikittaissuunnassa. Sopivia keinoja ovat paremmuusj{\"a}rjestyksessa palkkien v{\"a}liin liimanaulattu poikittaispalkki ja palkkien p{\"a}{\"a}lle lis{\"a}tyt sekundaaripalkit.",
keywords = "construction, wooden structures, structural timber, walls, facades, floors, buildings, small houses, columns (support), beams (support), dimensioning, vibration, loads, stiffness, reinforcement (structures), bearing strength, noise reduction, thermal insulation, moisture, platform",
author = "Markku Kortesmaa",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4679-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1585",
address = "Finland",

}

Kortesmaa, M 1994, Puutalon rakenteet: Ala- ja välipohjat sekä seinärakenteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1585, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Puutalon rakenteet : Ala- ja välipohjat sekä seinärakenteet. / Kortesmaa, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 134 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1585).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Puutalon rakenteet

T2 - Ala- ja välipohjat sekä seinärakenteet

AU - Kortesmaa, Markku

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Tämän tutkimuksen lähtökohta ovat yleiset, avoimet, hierarkkiset ja moduloidut rakennusjärjestelmät, joita on kehitetty TEKESin teollisen rakentamisen teknologiaohjelmassa. Järjestelmistä esitetään sovellus puurakentamiseen sekä pientaloja että pienkerrostaloja ajatellen. Erityisesti keskitytään puisiin ala- ja välipohjarakenteisiin, joista esitetään rakennevaihtoehtoja liitosratkaisuineen. Rakennusjärjestelmistä on pääpaino pilari-palkki-järjestelmässä, joka soveltunee parhaiten pienkerrostaloratkaisuihin. Perinteisestä kantavat seinät -järjestelmästä on esitetty meillä hieman tuntemattomampi rakenneratkaisu, jossa seinät alkavat aina ala- tai välipohjan päältä. Tämä ns. "Platform"-järjestelmä on käytössä erityisesti Norjassa ja Ruotsissa, joissa kummassakin rakennetaan enemmän kuin meillä puisia ala- ja välipohjia. Ala- ja välipohjaratkaisuissa on kiinnitetty erityistä huomiota näiden rakenteiden värähtelyjen eliminoimiseen. Ratkaisuina on päädytty tekemään rakenne jäykäksi yleensä mitoittamalla lattiapalkit massiivisiksi ja ottamalla yläpuolen pintalevy tehokkaasti mukaan liimaamalla se palkkeihin. Koska värähtelyn pääasiallisena syynä on kävely lattialla (pistekuorma), hyvään lopputulokseen päästään, kun lattia jäykistetään poikittaissuunnassa. Sopivia keinoja ovat paremmuusjärjestyksessa palkkien väliin liimanaulattu poikittaispalkki ja palkkien päälle lisätyt sekundaaripalkit.

AB - Tämän tutkimuksen lähtökohta ovat yleiset, avoimet, hierarkkiset ja moduloidut rakennusjärjestelmät, joita on kehitetty TEKESin teollisen rakentamisen teknologiaohjelmassa. Järjestelmistä esitetään sovellus puurakentamiseen sekä pientaloja että pienkerrostaloja ajatellen. Erityisesti keskitytään puisiin ala- ja välipohjarakenteisiin, joista esitetään rakennevaihtoehtoja liitosratkaisuineen. Rakennusjärjestelmistä on pääpaino pilari-palkki-järjestelmässä, joka soveltunee parhaiten pienkerrostaloratkaisuihin. Perinteisestä kantavat seinät -järjestelmästä on esitetty meillä hieman tuntemattomampi rakenneratkaisu, jossa seinät alkavat aina ala- tai välipohjan päältä. Tämä ns. "Platform"-järjestelmä on käytössä erityisesti Norjassa ja Ruotsissa, joissa kummassakin rakennetaan enemmän kuin meillä puisia ala- ja välipohjia. Ala- ja välipohjaratkaisuissa on kiinnitetty erityistä huomiota näiden rakenteiden värähtelyjen eliminoimiseen. Ratkaisuina on päädytty tekemään rakenne jäykäksi yleensä mitoittamalla lattiapalkit massiivisiksi ja ottamalla yläpuolen pintalevy tehokkaasti mukaan liimaamalla se palkkeihin. Koska värähtelyn pääasiallisena syynä on kävely lattialla (pistekuorma), hyvään lopputulokseen päästään, kun lattia jäykistetään poikittaissuunnassa. Sopivia keinoja ovat paremmuusjärjestyksessa palkkien väliin liimanaulattu poikittaispalkki ja palkkien päälle lisätyt sekundaaripalkit.

KW - construction

KW - wooden structures

KW - structural timber

KW - walls

KW - facades

KW - floors

KW - buildings

KW - small houses

KW - columns (support)

KW - beams (support)

KW - dimensioning

KW - vibration

KW - loads

KW - stiffness

KW - reinforcement (structures)

KW - bearing strength

KW - noise reduction

KW - thermal insulation

KW - moisture

KW - platform

M3 - Report

SN - 951-38-4679-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Puutalon rakenteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kortesmaa M. Puutalon rakenteet: Ala- ja välipohjat sekä seinärakenteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 134 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1585).