PVC:n ja pehmittimien merkitys päästölähteenä

Kristina Saarela, Kirsi Villberg, Helena Järnström

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Yli puolet sisäilman VOC-yhdisteistä on peräisin eri materiaaleista. Erityisesti synteettiset lattiamateriaalit ovat olleet mielenkiinnon kohteena koska ne muodostavat suuren osan huoneen emittoivista pinta-aloista. Tällöin korostuu vähäpäästöisten materiaalien käyttö, jolla minimoidaan huoneilmaan tulevat sisäilmaan haihtuvat yhdisteet. Vähäpäästöisissä, luokitelluissakin materiaaleissa ongelmana voivat kuitenkin olla nk. puolihaihtuvat yhdisteet (SVOC- semi volatile organic compounds), kuten ftalaatit ja muut PVC:ssä käytetyt lisäaineet. Aiemmin ei SVOC-yhdisteitä, eli TVOC-arvon ulkopuolella esiintyviä yhdisteitä Rakennusmateriaalien päästöluokituksessa huomioitu /1/. VTT on ollut mukana kehittämässä kansainvälisessä yhteistyössä standardia ISO/DIS 16000- 6: "Determination of volatile organic compounds in indoor and test chamber air by active sampling on Tenax TA sorbent, thermal desorption and gas chromatography using MS/FID", jonka mukaan TVOC-arvon ulkopuoliset yhdisteet, joihin pehmittimetkin kuuluvat, tulee raportoida erikseen /2/. EU:ssa erillistä standardia SVOC-yhdisteiden sisäilmapitoisuuksien mittaamisen ei toistaiseksi ole olemassa, mutta Japanissa on kehitteillä standardi, jota tarjotaan ISO-standardiksi. Ongelmana SVOC-yhdisteiden analysoinnissa on niiden heikompi haihtuvuus; ne esiintyvät huoneilmassa sekä kaasumaisessa muodossa että osittain myös hiukkasiin, lähinnä huonepölyyn, sitoutuneena.
Original languageFinnish
JournalYmpäristö ja Terveys
Issue number8
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Saarela, K., Villberg, K., & Järnström, H. (2005). PVC:n ja pehmittimien merkitys päästölähteenä. Ympäristö ja Terveys, (8).
Saarela, Kristina ; Villberg, Kirsi ; Järnström, Helena. / PVC:n ja pehmittimien merkitys päästölähteenä. In: Ympäristö ja Terveys. 2005 ; No. 8.
@article{9ac7a9a1adab4b478f1487dcc338c625,
title = "PVC:n ja pehmittimien merkitys p{\"a}{\"a}st{\"o}l{\"a}hteen{\"a}",
abstract = "Yli puolet sis{\"a}ilman VOC-yhdisteist{\"a} on per{\"a}isin eri materiaaleista. Erityisesti synteettiset lattiamateriaalit ovat olleet mielenkiinnon kohteena koska ne muodostavat suuren osan huoneen emittoivista pinta-aloista. T{\"a}ll{\"o}in korostuu v{\"a}h{\"a}p{\"a}{\"a}st{\"o}isten materiaalien k{\"a}ytt{\"o}, jolla minimoidaan huoneilmaan tulevat sis{\"a}ilmaan haihtuvat yhdisteet. V{\"a}h{\"a}p{\"a}{\"a}st{\"o}isiss{\"a}, luokitelluissakin materiaaleissa ongelmana voivat kuitenkin olla nk. puolihaihtuvat yhdisteet (SVOC- semi volatile organic compounds), kuten ftalaatit ja muut PVC:ss{\"a} k{\"a}ytetyt lis{\"a}aineet. Aiemmin ei SVOC-yhdisteit{\"a}, eli TVOC-arvon ulkopuolella esiintyvi{\"a} yhdisteit{\"a} Rakennusmateriaalien p{\"a}{\"a}st{\"o}luokituksessa huomioitu /1/. VTT on ollut mukana kehitt{\"a}m{\"a}ss{\"a} kansainv{\"a}lisess{\"a} yhteisty{\"o}ss{\"a} standardia ISO/DIS 16000- 6: {"}Determination of volatile organic compounds in indoor and test chamber air by active sampling on Tenax TA sorbent, thermal desorption and gas chromatography using MS/FID{"}, jonka mukaan TVOC-arvon ulkopuoliset yhdisteet, joihin pehmittimetkin kuuluvat, tulee raportoida erikseen /2/. EU:ssa erillist{\"a} standardia SVOC-yhdisteiden sis{\"a}ilmapitoisuuksien mittaamisen ei toistaiseksi ole olemassa, mutta Japanissa on kehitteill{\"a} standardi, jota tarjotaan ISO-standardiksi. Ongelmana SVOC-yhdisteiden analysoinnissa on niiden heikompi haihtuvuus; ne esiintyv{\"a}t huoneilmassa sek{\"a} kaasumaisessa muodossa ett{\"a} osittain my{\"o}s hiukkasiin, l{\"a}hinn{\"a} huonep{\"o}lyyn, sitoutuneena.",
author = "Kristina Saarela and Kirsi Villberg and Helena J{\"a}rnstr{\"o}m",
year = "2005",
language = "Finnish",
journal = "Ymp{\"a}rist{\"o} ja Terveys",
issn = "0358-3333",
publisher = "Suomen Ymp{\"a}rist{\"o}- ja Terveysalan Kustannus Oy",
number = "8",

}

Saarela, K, Villberg, K & Järnström, H 2005, 'PVC:n ja pehmittimien merkitys päästölähteenä', Ympäristö ja Terveys, no. 8.

PVC:n ja pehmittimien merkitys päästölähteenä. / Saarela, Kristina; Villberg, Kirsi; Järnström, Helena.

In: Ympäristö ja Terveys, No. 8, 2005.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - PVC:n ja pehmittimien merkitys päästölähteenä

AU - Saarela, Kristina

AU - Villberg, Kirsi

AU - Järnström, Helena

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Yli puolet sisäilman VOC-yhdisteistä on peräisin eri materiaaleista. Erityisesti synteettiset lattiamateriaalit ovat olleet mielenkiinnon kohteena koska ne muodostavat suuren osan huoneen emittoivista pinta-aloista. Tällöin korostuu vähäpäästöisten materiaalien käyttö, jolla minimoidaan huoneilmaan tulevat sisäilmaan haihtuvat yhdisteet. Vähäpäästöisissä, luokitelluissakin materiaaleissa ongelmana voivat kuitenkin olla nk. puolihaihtuvat yhdisteet (SVOC- semi volatile organic compounds), kuten ftalaatit ja muut PVC:ssä käytetyt lisäaineet. Aiemmin ei SVOC-yhdisteitä, eli TVOC-arvon ulkopuolella esiintyviä yhdisteitä Rakennusmateriaalien päästöluokituksessa huomioitu /1/. VTT on ollut mukana kehittämässä kansainvälisessä yhteistyössä standardia ISO/DIS 16000- 6: "Determination of volatile organic compounds in indoor and test chamber air by active sampling on Tenax TA sorbent, thermal desorption and gas chromatography using MS/FID", jonka mukaan TVOC-arvon ulkopuoliset yhdisteet, joihin pehmittimetkin kuuluvat, tulee raportoida erikseen /2/. EU:ssa erillistä standardia SVOC-yhdisteiden sisäilmapitoisuuksien mittaamisen ei toistaiseksi ole olemassa, mutta Japanissa on kehitteillä standardi, jota tarjotaan ISO-standardiksi. Ongelmana SVOC-yhdisteiden analysoinnissa on niiden heikompi haihtuvuus; ne esiintyvät huoneilmassa sekä kaasumaisessa muodossa että osittain myös hiukkasiin, lähinnä huonepölyyn, sitoutuneena.

AB - Yli puolet sisäilman VOC-yhdisteistä on peräisin eri materiaaleista. Erityisesti synteettiset lattiamateriaalit ovat olleet mielenkiinnon kohteena koska ne muodostavat suuren osan huoneen emittoivista pinta-aloista. Tällöin korostuu vähäpäästöisten materiaalien käyttö, jolla minimoidaan huoneilmaan tulevat sisäilmaan haihtuvat yhdisteet. Vähäpäästöisissä, luokitelluissakin materiaaleissa ongelmana voivat kuitenkin olla nk. puolihaihtuvat yhdisteet (SVOC- semi volatile organic compounds), kuten ftalaatit ja muut PVC:ssä käytetyt lisäaineet. Aiemmin ei SVOC-yhdisteitä, eli TVOC-arvon ulkopuolella esiintyviä yhdisteitä Rakennusmateriaalien päästöluokituksessa huomioitu /1/. VTT on ollut mukana kehittämässä kansainvälisessä yhteistyössä standardia ISO/DIS 16000- 6: "Determination of volatile organic compounds in indoor and test chamber air by active sampling on Tenax TA sorbent, thermal desorption and gas chromatography using MS/FID", jonka mukaan TVOC-arvon ulkopuoliset yhdisteet, joihin pehmittimetkin kuuluvat, tulee raportoida erikseen /2/. EU:ssa erillistä standardia SVOC-yhdisteiden sisäilmapitoisuuksien mittaamisen ei toistaiseksi ole olemassa, mutta Japanissa on kehitteillä standardi, jota tarjotaan ISO-standardiksi. Ongelmana SVOC-yhdisteiden analysoinnissa on niiden heikompi haihtuvuus; ne esiintyvät huoneilmassa sekä kaasumaisessa muodossa että osittain myös hiukkasiin, lähinnä huonepölyyn, sitoutuneena.

M3 - Article

JO - Ympäristö ja Terveys

JF - Ympäristö ja Terveys

SN - 0358-3333

IS - 8

ER -

Saarela K, Villberg K, Järnström H. PVC:n ja pehmittimien merkitys päästölähteenä. Ympäristö ja Terveys. 2005;(8).