PVD-menetelmällä valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet sähköisessä kosketuksessa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Sähkömekaanisissa komponenteissa käytetään yleisesti jalometallipinnoitteita, joiden valmistaminen on kallista ja joiden käyttöä sen vuoksi haluttaisiin vähentää. Tässä tutkimuksessa on selvitetty PVD (physical vapour deposition) -tekniikan soveltuvuutta uudentyyppisten seos- ja monikerrospinnoitteiden valmistukseen. Pinnoitteiden käyttäytymistä sähköisessä kosketuksessa on tutkittu kulumis- ja kosketusresistanssikokein. PVD-menetelmällä valmistetut pinnoitteet ovat kulta-koboltti-, palladiumnikkeli-, nikkeli-koboltti-, kultapäällysteinen nikkeli-koboltti- sekä titaaninitridi-kultapinnoitteita. Vertailupinnoitteena käytettiin elektrolyyttisestivalmistettua kulta-kobolttipinnoitetta. PVD-pinnoitteista kulta-koboltti- ja ohuella kultakerroksella (< 0.5 my m) päällystetyillä nikkeli-kobolttipinnoitteilla saavutettiin referenssipinnoitteita vastaavat kulumis- ja kosketusresistanssiarvot. Myös palladium-nikkelipinnoitteella kuluminen oli samaa suuruusluokkaa, mutta kosketusresistanssi kohosi korkeammaksi kuin referenssipinnoitteilla.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages46
  ISBN (Print)951-38-3902-8
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number713
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  coating
  palladium

  Keywords

  • PVD
  • physical vapor deposition
  • metal coatings
  • electric connectors
  • vapor deposited coatings
  • electric contacts
  • electric relays

  Cite this

  Ronkainen, H., & Varjus, S. (1990). PVD-menetelmällä valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet sähköisessä kosketuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 713
  Ronkainen, Helena ; Varjus, Simo. / PVD-menetelmällä valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet sähköisessä kosketuksessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 713).
  @book{3a2e4a46214f4b3bb0ab2fa98c74aced,
  title = "PVD-menetelm{\"a}ll{\"a} valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet s{\"a}hk{\"o}isess{\"a} kosketuksessa",
  abstract = "S{\"a}hk{\"o}mekaanisissa komponenteissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yleisesti jalometallipinnoitteita, joiden valmistaminen on kallista ja joiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} sen vuoksi haluttaisiin v{\"a}hent{\"a}{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa on selvitetty PVD (physical vapour deposition) -tekniikan soveltuvuutta uudentyyppisten seos- ja monikerrospinnoitteiden valmistukseen. Pinnoitteiden k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} s{\"a}hk{\"o}isess{\"a} kosketuksessa on tutkittu kulumis- ja kosketusresistanssikokein. PVD-menetelm{\"a}ll{\"a} valmistetut pinnoitteet ovat kulta-koboltti-, palladiumnikkeli-, nikkeli-koboltti-, kultap{\"a}{\"a}llysteinen nikkeli-koboltti- sek{\"a} titaaninitridi-kultapinnoitteita. Vertailupinnoitteena k{\"a}ytettiin elektrolyyttisestivalmistettua kulta-kobolttipinnoitetta. PVD-pinnoitteista kulta-koboltti- ja ohuella kultakerroksella (< 0.5 my m) p{\"a}{\"a}llystetyill{\"a} nikkeli-kobolttipinnoitteilla saavutettiin referenssipinnoitteita vastaavat kulumis- ja kosketusresistanssiarvot. My{\"o}s palladium-nikkelipinnoitteella kuluminen oli samaa suuruusluokkaa, mutta kosketusresistanssi kohosi korkeammaksi kuin referenssipinnoitteilla.",
  keywords = "PVD, physical vapor deposition, metal coatings, electric connectors, vapor deposited coatings, electric contacts, electric relays",
  author = "Helena Ronkainen and Simo Varjus",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3902-8",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "713",
  address = "Finland",

  }

  Ronkainen, H & Varjus, S 1990, PVD-menetelmällä valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet sähköisessä kosketuksessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 713, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  PVD-menetelmällä valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet sähköisessä kosketuksessa. / Ronkainen, Helena; Varjus, Simo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 713).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - PVD-menetelmällä valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet sähköisessä kosketuksessa

  AU - Ronkainen, Helena

  AU - Varjus, Simo

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Sähkömekaanisissa komponenteissa käytetään yleisesti jalometallipinnoitteita, joiden valmistaminen on kallista ja joiden käyttöä sen vuoksi haluttaisiin vähentää. Tässä tutkimuksessa on selvitetty PVD (physical vapour deposition) -tekniikan soveltuvuutta uudentyyppisten seos- ja monikerrospinnoitteiden valmistukseen. Pinnoitteiden käyttäytymistä sähköisessä kosketuksessa on tutkittu kulumis- ja kosketusresistanssikokein. PVD-menetelmällä valmistetut pinnoitteet ovat kulta-koboltti-, palladiumnikkeli-, nikkeli-koboltti-, kultapäällysteinen nikkeli-koboltti- sekä titaaninitridi-kultapinnoitteita. Vertailupinnoitteena käytettiin elektrolyyttisestivalmistettua kulta-kobolttipinnoitetta. PVD-pinnoitteista kulta-koboltti- ja ohuella kultakerroksella (< 0.5 my m) päällystetyillä nikkeli-kobolttipinnoitteilla saavutettiin referenssipinnoitteita vastaavat kulumis- ja kosketusresistanssiarvot. Myös palladium-nikkelipinnoitteella kuluminen oli samaa suuruusluokkaa, mutta kosketusresistanssi kohosi korkeammaksi kuin referenssipinnoitteilla.

  AB - Sähkömekaanisissa komponenteissa käytetään yleisesti jalometallipinnoitteita, joiden valmistaminen on kallista ja joiden käyttöä sen vuoksi haluttaisiin vähentää. Tässä tutkimuksessa on selvitetty PVD (physical vapour deposition) -tekniikan soveltuvuutta uudentyyppisten seos- ja monikerrospinnoitteiden valmistukseen. Pinnoitteiden käyttäytymistä sähköisessä kosketuksessa on tutkittu kulumis- ja kosketusresistanssikokein. PVD-menetelmällä valmistetut pinnoitteet ovat kulta-koboltti-, palladiumnikkeli-, nikkeli-koboltti-, kultapäällysteinen nikkeli-koboltti- sekä titaaninitridi-kultapinnoitteita. Vertailupinnoitteena käytettiin elektrolyyttisestivalmistettua kulta-kobolttipinnoitetta. PVD-pinnoitteista kulta-koboltti- ja ohuella kultakerroksella (< 0.5 my m) päällystetyillä nikkeli-kobolttipinnoitteilla saavutettiin referenssipinnoitteita vastaavat kulumis- ja kosketusresistanssiarvot. Myös palladium-nikkelipinnoitteella kuluminen oli samaa suuruusluokkaa, mutta kosketusresistanssi kohosi korkeammaksi kuin referenssipinnoitteilla.

  KW - PVD

  KW - physical vapor deposition

  KW - metal coatings

  KW - electric connectors

  KW - vapor deposited coatings

  KW - electric contacts

  KW - electric relays

  M3 - Report

  SN - 951-38-3902-8

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - PVD-menetelmällä valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet sähköisessä kosketuksessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Ronkainen H, Varjus S. PVD-menetelmällä valmistetut seos- ja monikerrospinnoitteet sähköisessä kosketuksessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 713).